Den sidste konge (Birkebeinerne)

Året er 1204, og Norge hærges af borgerkrig. Den fattige, men tapre oprørsgruppe Birkebeinerne bekriges indædt af de fjendtlige Baglere, der med støtte fra danskerne og kirken forsøger at tilrane sig magten. Da kongen pludselig dør, gælder det for birkebeinerne Torstein og Sjervald om at få hans nyfødte søn, Norges retmæssige tronfølger, hjem til Nidaros, før kronen falder i de forkerte hænder. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Action, Adventure
Instruktør Nils Gaup
Medvirkende Jacob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr
Spilletid 99 min.
Biopremiere 14.07.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nils Gaup

(INSTRUKTØR)
Man skal være overordentlig glad for frisk luft og skiftende vejrlig, hvis man skal arbejde på Nils Gaups film, for de er alle fyldt med sne, vand og hvad man ellers finder i Guds vilde natur. Norsk-samiske Gaup er uddannet i 1978 ved Teaterhøjskolen i Oslo. Han debuterede med det Oscarnominerede vildmarksdrama "Stifinderen" (1987), der blev ...

Anmeldere

Politiken
"Hvor de sneklædte actionscener i 'Den sidste konge' er flot afviklet, sner dramaet overordnet til i en svulstig og overgearet nationalistisk fejring af norsk uafhængighed fra alt det onde sydfra."

Berlingske
"'Den Sidste Konge' skildrer jagten og flugten. Til hest og på ski, mellem graner og i puddersne, og det er faktisk en sympatisk film om magt, svig og værdighed. Men under skindene, økserne, buerne og de store skæg er den også lidt træt og fortæller sin historie med klicheer på snart sagt alle niveauer ..."

B.T.
"... er flot filmet i smukke omgivelser, og skuespillerne - mange gode af slagsen - gør det godt med de replikker, de har at arbejde med ..."

Brugere

31/01-17På flugt med kongesønnen.
De forrædderiske Baglere og de onde danskere (personificereret ved Nikolaj Lie Kaas og Søren Pilmark) - stræber efter magten i Norge, og har slået Kongene ihjel.

Men en flok kongetro Birkebeinere forsvarer landet, og Kongens søn en ganske spæd Håkon Håkonsson. Drengen er deres eneste mulighed for at beholde en legitim arving til tronen.

Filmen er flot filmet i det norske landskab, og med fine kulisser. Men sammenligner man den med tv-serien Vikings, savner man et mere nuanceret drama og noget mere dybde.

Det hele er meget sort/hvidt - de gode mod de onde.


6/10

Fakta

Medvirkende
Skjervald Skrukka Jacob Oftebro
Torstein Kristofer Hivju
Gisle Pål Sverre Hagen
Inge Thorbjørn Harr
Konge Benjamin Helstad
Aslak Anders Dahlberg
Orm Nikolaj Lie Kaas
Biskop Søren Pilmark
Ståle Åsmund Brede Eike
Frikk Elg Elgesem
Audun Jeppe Beck Laursen
Bjørn Sundquist
Bag kameraet
Instruktion Nils Gaup
Produktion Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
Manuskript Ravn Lanesskog
Fotografi Peter Mokrosinski
Scenografi Karl Juliusson
Musik Gaute Storaas
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Periodefilm
Nøgleord Borgerkrig, Konge, Norge
Premieredatoer
Biograf 14.07.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Last King
Land Norge
Produktionsår 2016
Spilletid 99 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Newgrange Pictures, Paradox Film 3
Biodistributør Nordisk Film

Se også...