Allied

Den canadiske efterretningsofficer Max Vatan møder den franske modstandskvinde Marianne Beausejour i 1942 i Nordafrika, hvor de begge er på en mission bag fjendens linjer. De udvikler et forhold og stifter familie i London under krigen. Men da Max hører fra sine overordnede, at Marianne kan være tysk spion, prøver han at rense hendes navn, samtidig med at han får ordre til at likvidere hende. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Instruktør Robert Zemeckis
Medvirkende Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Matthew Goode
Spilletid 124 min.
Biopremiere 24.11.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...et berusende vulgært værk, der i sin hovedrystende alt-for-megethed, hvirvlende sexscener i marokkanske sandørkner og teatralske krigsscener med oplyst bombehimmel indeholder virkeligt gode filmøjeblikke."

Berlingske
"...er ofte som en Disney-film, der leger voksen og alvorlig og gerne vil vække de store følelser. Had, kærlighed, mistro, begær. Den eneste følelse, det for alvor lykkes at fremkalde, er imidlertid irritation."

Jyllands-Posten
"...en af de mange film, man har det godt med og totalt fanges af, mens den står på, men den holder sig næppe længe i erindringen, og hvad gør det, når man er så fængslet, mens den står på?"

Ekstra Bladet
"...fremstår trods de mange dramatiske islæt som en sært gammeldags og stivbenet film. At billedsiden mest ligner noget fra en reklamefilm, er heller ikke befordrende for troværdigheden."

B.T.
"...en film, der er svær at glemme: Flot, dramatisk, romantisk og drønspændende."

Cinemazone
"Ja, Zemeckis' leg med effekter og den narrative konstruktion er til tider til den kunstige side, men når Allied fungerer er der altså old-school Hollywood romantik og spænding for alle pengene."

Ekko
"Der er knitrende kemi mellem Pitt og Cotillard i første halvdel, men den falmer efter, at parret kommer til London, hvor den romantiske Casablanca-stemning forsvinder."

Brugere

26/03-17Stor skuffelse
Så forudsigelig som Fandens fødselsdag(e).

07/02-17Smuk men for poleret.
Forfatteren Steven Knight, og Robert Zemeckis kan deres klassikere - og udnytter dem i stor stil.

Vi starter ude i ørkenen, med storslåede horisonter (Lawrence of Arabia), og fortsætter straks til byen Casablanca (og dermed filmen af samme navn).

Men derfra fortsætter filmen i et mindre forudsigeligt spor i et plot om spionage og kontraspionage - garneret med kærlighed og lidenskab.

Lidt synd at Brad Pitt ikke vælger at følge sin alder, hans rolle ville være mere autentisk hvis han havde smilehuller - og lidt bekymringsrynker. Som det er her virker han næsten digitaliseret - eller plastret til med Botox.

Historien er lidt ujævn fordi vi dels har romancen - og dels en action thriller - blandet med et spiondrama, og filmen vil lidt af det hele.

Handlingen er egentlig spænden...

27/12-16I lied
Spoilers,

Handlingen er klassisk og vigtig. Den hårdkogte kvindelige dræber der dybest set er emotionelt helt ustabil og er på flugt fra meget, mest sig selv. Historien vi ser tror vi dybest set går ud på om rollespillet som ægtefolk måske bliver til virkelighed og på om hun er god eller ond. Men i virkeligheden er hun bare fortabt. Og alt hun foretager sig i filmen kan tolkes på to måder - som sandhed eller løgn. Den dobbeltkommunikerende sfinks der er alt og intet på samme tid. Selv hendes sidste handling, selvmordet, er tvetydig.

Denne slags film er meget svære at lave godt. For det første er der legen om rollerne som falske ægtefolk er ægte eller ej. For det andet er der, efter at parterne har vist at de i et vist omfang tager rollerne alvorligt, tvivlen om hendes ultimative mo...

09/12-16Nostalgisk makværk
I 1942 bliver en canadisk agent droppet ned i Casablanca, hvor han skal udgive sig for at være gift med en allerede udstationeret agent fra de frie franske styrker. De to forelsker sig, og efter missionen bosætter de sig i London. Men efter et stykke opstår der mistanke, om at kvinden i virkeligheden er en tysk agent.

Fra første billede er det tydeligt, hvad Robert Zemeckis sigter efter med "Allied": Ambitionen er helt klart at lave en storromantisk spændingsfilm, som de lavede dem i de gode, gamle dage. Med blød belysning og helteposeringer og det hele. Og så lige det lille twist med, at det er kvinden, som måske er forræder - der ville kønsrollerne have været anderledes tilbage i 40'erne eller 50'erne.

Det går også nogenlunde okay i filmens første akt i Casablanca, som er en gans...

Fakta

Medvirkende
Max Vatan Brad Pitt
Marianne Beausejour Marion Cotillard
Frank Heslop Jared Harris
Guy Sangster Matthew Goode
Bridget Vatan Lizzy Caplan
Hobar August Diehl
Monique Camille Cottin
Emmanuel Lombard Anton Lesser
George Kavanagh Daniel Betts
Fru Sinclair Marion Bailey
Bag kameraet
Instruktion Robert Zemeckis
Produktion Graham King, Steve Starkey, Robert Zemeckis
Manuskript Steven Knight
Fotografi Don Burgess
Klip Mick Audsley, Jeremiah O'Driscoll
Scenografi Gary Freeman
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Undergenre Romance
Nøgleord Anden verdenskrig, Dobbeltagent, London, Modstandskamp, Nordafrika, Umulig kærlighed, Undercover
Premieredatoer
Biograf 24.11.2016
Dvd 06.04.2017
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2016
Spilletid 124 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Paramount Pictures, ImageMovers, GK Films
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Paramount Home Entertainment

Se også...