City of Angels

Seth vandrer hvileløst rundt i gader og bygninger som usynlig engel sammen med sin lommefilosoferende følgesvend Cassiel. Seth ser på Jord-livet og menneskene med hengiven undren, hvordan er det at smage, føle, græde og elske? Dette får han smag for i mødet med den 'faldne' engel Messinger og ikke mindst Maggie, med hvem han udvikler en kompliceret romance på tværs af himmel og jord. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Brad Silberling
Medvirkende Nicolas Cage, Meg Ryan, Andre Braugher, Dennis Franz
Spilletid 114 min.
Biopremiere 31.08.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Meg Ryan

Det var 'Da Harry Mødte Sally' (1989) og ikke mindst scenen, hvor hun simulerer en orgasme foran Billy Crystal i en restaurant ved højlys dag, der satte gang i Meg Ryans karriere og gav hende en idé om, hvad hun skulle bruge fremtiden på. Ikke nødvendigvis at simulere orgasmer, men at være den kønne, lidt skøre kvinde i en række romantiske komedi...

Anmeldere

Scope
Dreng møder pige

"City of Angels" er et sympatisk og tilforladeligt kærlighedsdrama, frit fortolket efter Wim Wenders' "Der Himmel über Berlin" - pakket ind i Hollywood-design. Den er måske nok uoriginal og forudsigelig, men får vinger at flyve med i kraft af engageret og sensivt spil i hoved- og biroller.

Fra Fortællingens begyndelse og frem til i dag, har kærlighedens motiv været i højsædet blandt alverdens historiefortællere og kulturer. Præmissen for disse fortællinger understøttes typisk i tiltrækningen mellem modsætninger. Utallige barrierer, såsom race, religion, klasse, seksuelle præferencer og alder, er nedbrudt for at Mand og Kvinde kan forenes på de hvide lagener og frem for alt med det officielle samfunds accept. Men disse modsætningernes præmis, synes at have tabt sin dramatiske potens. I 1990'ernes fin de siècle transcenderer den 'umulige romance' typisk til himmelsk niveau, senest realiseret i "City of Angels".

Nye og gamle engle

Jeg skal afholde mig fra rigidt at sammenligne de to film - det ville ikke være helt fair - idet "City of Angels" ikke foregiver at ville underholde som intellektuel filmkunst, men iscenesætter bevidst udfra erkendelsen af at være Hollywood mainstream, med det store brede publikum verden over som sin målgruppe. Således låner den Wenders' engle-tema: de omflakkende ensomme engle, som iagttager og causerer lommefilosofisk over menneskenes verdslige liv; den nysgerrige og kærlighedsramte engel (Nicholas Cage), der guides af en 'afhoppet' engel (Dennis Franz i overdådigt spillehumør) i sit forsøg på at transformere til menneskestatus; samt romancen mellem engel og menneske.

Engledreng møder kirurgpige

Det sidste får topprioritet i "City of Angels" og antager næsten klassisk boy-meets-girl formula. Englen Seth (Cage) har anlæg for menneskelige følelser og forelsker sig tidligt i lægen Maggie (Meg Ryan - hvem ellers?). Som alle, der rammes af amors pil, famler Seth og Maggie sig usikkert frem til hinanden, sætter hinanden på diverse prøver og forvikler sig ind i og ud af hinandens liv på klassisk dramatisk (og komisk) vis, for slutteligt at gå i sanselig erotisk clinch med hinanden foran den åbne kamin.

Meg Ryan gentager her sine talenter som emotionelt handicappet strigle, men kær og indtagende er hun da, som hun også var det i "When Harry Met Sally", "When a Man Loves a Woman" og "Sleepless in Seattle". Overfor hende stor-charmerer Nicholas Cage i en sjældent engle-blid og underspillet rolle, der føjer nye dimensioner til et i forvejen udsøgt repertoire af karakter-roller.

[Spoiler alarm!]
Dødens tragiske indgriben

Det tilkommer normalt ikke en engel at kunne føle og sanse i menneskelig forstand, men Seth har fået smag ("Do you feel that? And that?") for Jord-livet, med alt hvad det måtte indebære af smerte og glæder. Han forsager udødeligheden og tager i bogstaveligste forstand springet udi livet og kærligheden - samt dødeligheden. Men døden viser skæbnesvangert sit lunefulde ansigt, netop som romancen er fuldbyrdet.

I Wenders' himmel over berlin griber døden tragisk ind i historien, forsegler romancen mellem engel og menneske på fortællemæssigt logisk vis, men i nærværende film virker det ikke naturligt, når nu man har brugt det meste af en film på at bygge op til det store romantiske klimaks. Man kan mistænke instruktøren Brad Silberling for herved, at ville give filmen en dyb, eftertænksom og lødig slut-replik - i lighed med Wenders' mere intellektuelt kunstneriske ambitioner. Samtidig synes den tragiske slutning at skulle give Silberling et alibi overfor kritikernes eventuelle anklager om idylliseret pladderromantik. Desværre lader han sig forlede af disse prætentioner, thi langt henad vejen doserer "City of Angels" tilpas afbalanceret, hvad patos angår og instruktøren burde aldrig have frygtet en happy end. Nu resulterer det derimod (mod hensigten) i, at man spekulerer i det sentimentales effekt.
[spoileralarm slut]

Tre seværdige scopofile øjne

Alligevel er filmen dog seværdig for sine spillere, især også birollerne spillet af Dennis Franz (Andy Sipowtiz fra "NYPD Blue") og Andre Braugher (Frank Pembleton fra 'verdens bedste politi-tv-serie' "Homicide"). Begge kunne sagtens bære, og fortjener snart, hovedroller i en spillefilm hver for sig eller allerbedst sammen - måtte det dog ske i nærmeste fremtid! I tilgift serverer fotografen en række blændende flotte og inspirerede cinemascope billeder, der i sine mediterende stemmnings-tableauer lader os udforske billedernes potente spændingsfelt mellem det himmelsk beåndede og verdsligt jordiske. Her løfter "City of Angels" sig stedvist forførende væk fra sit skabelonpræg og søde karakter af perfektioneret sømløshed og tilforladelighed. Nok til at denne anmelder sad tilbage med tre scopofile øjne.

Brugere

29/06-05Wenders- the American way
Tamt og klichefyldt romantisk drama, der genbruger præmissen fra tyskeren Wim Wenders Himlen Over Berlin til at skildre en søgt kærlighedsromance, der dog ikke er nær så sentimental og sukkersød skildret som forventet. Instruktøren Brad Silberling er ikke det mest oplagte valg til dette bredappellerende voksendrama (tidligere film inkluderer familiefilmen Casper – Det Venlige Spøgelse), men iscenesætter City of Angels med en overraskende sikker hånd, dog uden at filmen ultimativt hæver sig over det middelmådige.

Den største attraktion i City of Angels er utvivlsomt en afdæmpet Nicolas Cage som englen, der bevidst menneskeliggøre sig selv for at være sammen med en sin hurtig opståede elskede. Cage er intet mindre end fremragende i en rolle, der ellers kalder på endimensional dramatik. ...

02/02-03Gab
Anonym
Den her film har sat en milepæl i film historien, den er til dato den mest kedelige film der overhovedet er lavet.
Historien er så langt ude, at man for hovedpine af at finde noget logisk ved den.
Skuespillet er det dårligste Cage og Ryan endnu er præsteret. Cage ser i hele filmen som han har tilbragt natten på potten. Og Ryan har viser hun ikke kan spille andet end sukkersøde roller. Hvor Tom Hanks er ved hendes side.
Til sidst og ikke mindst er slutningen så tåbelig at man griner istædet for at græde, filmen forsøger og lave en rigtig tude film, men alt er så langt ude, at man griner af glæde da rulleteksterne kommer frem for da endte næsten 2 timers tortur.

23/08-02Burde Have Været Bedre!
Anonym
Eventyrligt kærlighedsdrama som er ret flot realiseret og ikke helt så rosenrødt som man kunne forvente. Alligevel ligger der en tung og lettere kedelig stemning over filmen, som burde have været langt bedre. Filmen er en genindspilning af den tyske "Der himmel über Berlin" af Wim Wenders.

03/01-02rørende
Anonym
City of angels er en af de bedste film der er blévet produceret! det kan godt være den er lidt fuld af romantik, men det mener jeg at man har brug for. under hele filmen sad jeg med et sug i maven og en tåre i øjenkrogen, og det kan jeg stadig mærke, flere dage efter. den film giver stof til eftertanke og er helt klart værd at se!!!!!!!!!!!

01/01-02Lykken varer måske kun et flygtigt øjeblik
Anonym
City of Angels er en yderst velspillet og varm film - den slags vi aldrig kan få nok af. Nicholas Cage og Meg Ryan glimrer i hinandens nærvær. Livet er værd at leve, også selv om lykken skal vise sig at blive så ulykkelig kort som for parret heri.

Fakta

Medvirkende
Seth Nicolas Cage
Maggie Rice Meg Ryan
Cassiel Andre Braugher
Nathaniel Messenger Dennis Franz
Jordan Colm Feore
Anne Robin Bartlett
Teresa Joanna Merlin
Susan Sarah Dampf
Susans mor Rhonda Dotson
Doktor Nigel Gibbs
Bag kameraet
Instruktion Brad Silberling
Produktion Charles Roven, Dawn Steel
Manuskript Dana Stevens
Fotografi John Seale
Klip Lynzee Klingman
Scenografi Lilly Kilvert
Musik Gabriel Yared
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Nøgleord Det overnaturlige, Engel, Genindspilning
Premieredatoer
Biograf 31.08.1998
Dvd 01.01.1970
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 77.955
Selskab Warner Bros.
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...