Dunkirk

I maj 1940 er 400.000 allierede soldater fanget på den nordfranske strand Dunkerque, hvor de er omringet af tyske tropper. Situationen er en militær katastrofe, og soldaterne er så godt som dødsdømte. Men de allierede styrker forsøger alligevel en evakuering. Kræfterne sættes ind til lands, til vands og fra luften, og mange civile fiskerbåde bidrager til, hvad der siden er kaldt "miraklet i Dunkirk". © Scope

Produktionsår 2017
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Christopher Nolan
Medvirkende Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, Tom Hardy
Spilletid 106 min.
Biopremiere 20.07.2017
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kenneth Branagh

Teaterkometen Kenneth Branagh blev igennem mange år hyldet som den næste Laurence Olivier og har som filminstruktør bidt skeer med Shakespeare ved fem lejligheder indtil videre. Mest kendt er nok 'Henrik V' (1989) samt hans 4 timer lange stjernespækkede Hamlet-fortolkning, hvor han også spiller hovedrollen selv. Endelig handler low-budget-fil...

Anmeldere

Politiken
"Sceneskiftene er sammen med brugen af langsomme panoreringer og tavshed med til at skabe uro og spænding i et værk, hvor man sjældent tænker over, hvem skuespillerne er."

Berlingske
"Christopher Nolan - den store auteur i mainstreamen - har skabt et medrivende drama om 2. Verdenskrigs store, spektakulære evakuering."

Jyllands-Posten
"Christopher Nolan er en ambitiøs filmmager, der bryder konventioner og skaber selvstændige værker. Med ”Dunkirk” viser han, hvor effektivt billeder, lyd og klipning kan kombineres til et sansebombardement uden sidestykke."

B.T.
"... når lyset igen tændes, sidder 'Dunkirk' ikke alene på nethinden. Det britiske mod og Nolans budskab sidder også i marv og ben."

Cinemazone
"...et uforligneligt audiovisuelt angreb på sanserne, der inviterer til 1 time og 46 minutter i en højspændt trykkoger. Dunkirk gør for slaget ved Dunkerque, hvad Saving Private Ryan gjorde for invasionen af Normandiet. Det her er en biografoplevelse, du ikke må snyde sig selv for."

Ekko
"Det er et dynamisk studie i suspense, men også med miljø- og atmosfæreskabende sidegevinst. Netop i farten får Nolan vist os følelsen af krig anno 1940: saltvandsgennemblødte, tunge uniformer, rifler i baglås, piloternes afhængighed af læderstropper og briller med tunge metalbeslag og fodtussernes altoverskyggende lyst til bare at komme væk."

Brugere

20/07 11:39Sensationalistisk simplicitet 7
Der er ting ved ‘Dunkirk’, der har naget mig, siden jeg så den første gang. Dengang i 2017, få dage før filmen kom ud, virkede den nagende følelse både forkert og måske endda en smule uretfærdig, lidt som at klage over en fluesværm ved Niagara Falls. Jeg gav filmen fem forsigtige stjerner i en anmeldelse i Fyens Stiftstidende, men søgte hurtigt vished i Imperials 70mm-visning. Ved tredje nylige gennemsyn på blu-ray var Christopher Nolans krigsfilm fortsat et dragende, stedvist overvældende skue, men følelserne fra førstehåndsindtrykket blev også både bekræftet og forstærket.

Mange har kaldt ‘Dunkirk’ Christopher Nolans mest modne film. På mig virker den nu mere som det modsatte. Der er en ivrig, nærmest halelogrende jagt på spænding, der fæstner sig til værket, så snart de første 10 m...

24/03 10:48Home!
Nolans fast-paced evakuerings-thriller er en sand ‘gyser’, der ikke ét sekund slipper sit tag i tilskueren i løbet af sin stramt komponerede spilletid på 107 min. Filmisk adrenalintempo, som få film kan matche. Kynisk eksekveret med meget lidt hensyn til publikums følelsesmæssige indlevelse. Ingen er hævet over selve begivenheden mener Nolan.

Den måde filmen leger med publikums forventninger til karakterer og handling på, lægger mange års konventioner bag sig og går anderledes til værks. Og heri ligger filmens udtalte styrker.

Det slås allerede an i filmens start, hvor vi qua situationens omstændigheder, ender med at følge et tilfældigt ansigt resten af filmen.

Filmen lever i ligeså høj grad på suspense, hvor stopurets konstante tikken er essentiel del af spændingen, men unde...

20/09-17Redningsaktion Dunkirk
Dybest set kunne filmen have mange andre prædikater end "Krigsfilm". Flugt - eller Redningsauktion, ville i grunden være mere rammende.

Bortset fra nogle få "Dog Fights" - så ser vi aldrig regulær kamp, men oplever den som den grufulde og oftest klaustofobiske situation de fleste soldater befinder sig i.

Scenen er en af 2. verdenskrigs mindre flatterende - nemlig da England valgte at stikke halen mellem benene, og flygte over hals og hoved fra de grumme tyskere. Vel vidende at de franske styrker blev tilbage og blev slagtet. De egentlige helte var de almindelige engelske bådejere, som med fuld risiko tog turen over for at hente drengene hjem. Samtidig var regeringen underlig passiv, og ville ikke risikere noget - det er i hvert fald Nolans dom.

Nolan formår med enkelte og fin...

13/08-17Tja... 16
Det er svært på film at genskabe store historiske begivenheder. Med al respekt, så virkede denne film ikke ægte på mig. Mere som en mellemting mellem Shakespeare og et 1800-tals tableau. Sorry.

12/08-17"All we did is survive"
I slutningen af maj 1940 er store dele af den britiske hær omringet af tyskerne omkring Dunkerque i Nordfrankrig, og den britiske regering udkommanderer civile fartøjer til at hjælpe med at evakuere tropperne.

Christopher Nolans storfilm er en flot og medrivende genfortælling af den første store britiske bedrift i 2. Verdenskrig. Men frem for at fokusere på redningsaktionens forbløffende omfang - 338.226 allierede soldater blev på en uges tid fragtet til England - fortæller Nolan konsekvent historien fra frøperspektiv. "Dunkirk" krydsklipper primært mellem tre handlingsspor: Til lands kæmper et par soldater for at komme med et skib over kanalen. Til vands sejler en lille kutter til undsætning, bemandet af den midaldrende ejer og et par teenageknægte. I luften sætter en gruppe Spitfire...

07/08-17Anitheltens triumf 7
En ny Christopher Nolan-film som slet ikke er kommenteret på Scope af den gamle garde - det skal være løgn!

Jeg så "Dunkirk" for anden gang i går (denne gang digitalt), og det satte nogle tanker i gang. Filmen er en bedrift. Hvor stor vil jeg lade andre om, men for mig var den lige så overrumplende anden gang.

Intro-scenen er muligvis noget af det bedste, Nolan har lavet. Vi transporteres omgående til Dunkerque med enkle virkemidler, og på få minutter indkapsles alt, hvad slaget (og krig generelt) handler om. Håb (om ikke andet bare om resterne af et cigaretskod), kaos, prisen (livet), overlevelsestrang, opgivelse, og dernæst en lang og kold strand, der nådesløst favner håbløsheden - med soldater som ventende frysende saltstøtter - og så med et nyt fnug af håb, der katalyserer hele...

21/07-17En stor biografoplevelse! Set i 70mm 1
Christopher Nolan kan noget med billeder og lyd, og Dunkirk er en eksplosiv rejse tilbage i tiden til en af 2. verdenskrigs største og mest heroiske bedrifter, nemlig evakueringen af hele den 400.000 mand store engelske hær fra Normandiet, på flugt fra tyske bomber, kugler og torpedoer.

Det er en historie, der skriger efter at blive filmatiseret, og ikke mindst en historie, der har en helt indfødt storladenhed og grandiositet over sig, og det formår Nolan fuldt ud at portrættere på det store lærred. Da den engelske flåde ikke havde skibe nok, fik man civile både, fiskere, lystbåde og hyggeskibe, til at tage den farefulde færd for at hente de engelske soldater hjem!

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.filmkorn.dk/anmeldelser/dunkirk/498

Fakta

Medvirkende
Orlogskaptajn Bolton Kenneth Branagh
Hr. Dawson Mark Rylance
Alex Harry Styles
Farrier Tom Hardy
Tommy Fionn Whitehead
Løjtnant Winnant James D'Arcy
Collins Jack Lowden
Peter Tom Glynn-Carney
Gibson Aneurin Barnard
George Barry Keoghan
Rystende soldat Cillian Murphy
Bag kameraet
Instruktion Christopher Nolan
Produktion Christopher Nolan, Emma Thomas
Manuskript Christopher Nolan
Fotografi Hoyte Van Hoytema
Klip Lee Smith
Scenografi Nathan Crowley
Musik Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Undergenre Periodefilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Baseret på en virkelig historie, Overlevelse, Soldater
Premieredatoer
Biograf 20.07.2017
Repremiere 06.08.2020
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA, Holland, Storbritannien
Produktionsår 2017
Spilletid 106 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Warner Bros., Syncopy, StudioCanal, Dombey Street Productions, Kaap Holland Film
Biodistributør Warner Bros. Pictures

Se også...