Hereditary - ondskabens hus (Hereditary)

Familien Graham begraver deres bedstemor Ellen, som hendes datter, kunstneren Annie, havde et meget besværet forhold til. Ellens dæmoner lader til at være gået i arv, da Annies børn begynder at se spøgelser. En ny familietragedie får Annie til at deltage i spiritistiske seancer. Men de hemmeligheder, hun afdækker ved at kontakte de afdøde, var måske bedst bevaret i det skjulte. © Scope

Produktionsår 2018
Genre Gyser
Instruktør Ari Aster
Medvirkende Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro
Spilletid 126 min.
Biopremiere 28.06.2018
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gabriel Byrne

Irske Gabriel Byrne, manden med de dystre øjenbryn, var en af "The Usual Suspects" i Bryan Singers mesterlige og originale røverhistorie fra 1995. Forinden havde han spillet hovedrollen i en af Coen-brødrenes bedste film, "Miller's Crossing - dødens ekko" (1990), samt medvirket i Gabriel Axels Hamlet-projekt "Prinsen af Jylland" (1994). Sener...

Anmeldere

Politiken
"...en fortælling, der har sin helt egen grundtone. Og den runger i kroppen længe efter, at hårene har lagt sig."

Berlingske
"...jeg håber virkelig, at »Hereditary« vil være i stand til at bryde ud af genrereservatet og skræmme livet af andre end horror-elskerne."

Jyllands-Posten
"...rummer scener og enkeltbilleder, der bliver hængende, og dens filmiske grundkvalitet tåler sammenligning med genrehovedværker som f. eks." Rosemary's Baby""

Information
"Der er nogle få chokøjeblikke i den, men det er mere den grundlæggende stemning af utryghed og ubehag, der sniger sig ind på én, mens man må opgive at regne den ud. Det gjorde jeg i hvert fald og lod mig i stedet suge ind i dette aparte og alligevel uhyggeligt genkendelige univers."

Cinemazone
"Der kan sagtens argumenteres for at Hereditary blot er et familiedrama, men når det velkendte og det nære bliver vendt på hovedet og hele dit eksistensgrundlag bliver sat på spidsen, hvem kan så argumentere imod det frygtindgydende i det scenarie? Hvor slutter dramaet egentlig og hvor starter gyset?"

Ekko
"... en isnende gyser, der balancerer mellem det psykologiske og det okkulte i traditionen fra Polanski og Kubrick."

Brugere

14/08 21:161. bedre end anden
Jeg var ret lunken overfor Ari Asters anden spillefilm, Midsommar, men blev farvet varm af hans debutfilm, Hereditary – Ondskabens Hus, der som fortælling ikke er helt tilfredsstillende, da den beror sig mere på stemning, scener og momenter end en mere fokuseret og retningsbestemt historie. Ydermere læsser Aster lige lovlig meget på med traumer, mens slutningen er en smule åndssvag og peger mod den vej, som Aster fuldstændig ukritisk spurtede ned ad med Midsommar. Men som primært horrorfilm og sekundært familiedrama er Hereditary – Ondskabens Hus et dybt ubehageligt, uhyggeligt og oftest ret fascinerende værk. Aster arbejder i sit udtryk og stemning ud fra en smittende vision, og for dette måtte jeg overgive mig til denne hans første film.

23/07-18Står på skuldrene af giganter, men når ikke helt til tops. 4
Jeg er netop vendt tilbage efter at have set "Hereditary" i biografen, og jeg må indrømme, at selvom jeg synes filmen er god, ja, måske ligefrem fremragende, så er der alligevel problemer.

Som AB skriver, er filmen egentlig mere et drama, i hvert fald i filmens første halvdel. Hermed er der tid til god opbygning med etablering af karakterer og miljø. På denne måde siger filmen faktisk mere om familiens dynamik og indre konflikter, som også er interessant, men som bliver skubbet lidt i baggrunden for den ydre trussel for den lille kernefamilie.

Den langsomme opbygning er ikke ulig traditionen med Stephen King som kendt eksempel, men for nogle kan det måske virke lidt skuffende. Det generede dog ikke mig det store, for filmen har fra starten en underlæggende ubehagelig stemning, som ...

04/07-18Hail To The King
Indimellem lander der en film, der bare rammer plet. Man aner en klassiker i svøb her fra første fløjt og gysergenren må siges at være på vej ind i ny guldalder.

Nerverne sidder simpelthen uden på tøjet fra start til slut! Det er en voldsom intens filmoplevelse med en sublim Toni Collette, der sagtens kan begynde at skrive sin Oscar takketale.

Der er lagt vægt på den menneskelige tragedie, der vender op og ned på alt og som sådan er den vel mere et drama med afsæt i gyset. ‘Hereditary’ mestrer den svære balance både at være drama og gys. Hvert minut skrælles der flere lag af den mørke historie, som kulminerer i et eksplosivt nervepirrende klimaks. Held og lykke med nattesøvn.

‘Hereditary’ lever op til hypen. Med et hjemsøgende score, formidabelt skuespil over hele linjen og e...

Fakta

Medvirkende
Annie Graham Toni Collette
Steve Graham Gabriel Byrne
Peter Graham Alex Wolff
Charlie Graham Milly Shapiro
Joan Ann Dowd
Bridget Mallory Bechtel
Bag kameraet
Instruktion Ari Aster
Produktion Kevin Scott Frakes, Lars Knudsen
Manuskript Ari Aster
Fotografi Pawel Pogorzelski
Klip Lucian Johnston, Jennifer Lame
Scenografi Grace Yun
Musik Colin Stetson
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Overnaturlig gyser
Premieredatoer
Biograf 28.06.2018
Dvd 08.11.2018
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2018
Spilletid 126 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...