Deep Rising

Der er rigtig lagt i kakkelovnen, da et hold terrorister og et par ufrivillige fanger border en affolket luksusliner, kun for at erfare at et uforskammet bæst fra havets dyb har overtaget styringen. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Stephen Sommers
Medvirkende Treat Williams, Famke Janssen, Anthony Heald, Kevin J. O'Connor
Spilletid 106 min.
Biopremiere 18.09.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Famke Janssen

Den hollandske skønhed har ikke overraskende en kort karriere som model bag sig. I 1984 slog hun sig ned i New York og tog en universitetsgrad i litteratur ved Columbia University. Efterfølgende studerede hun drama. Hun huskes måske af nogen fra James Bond-filmen "GoldenEye" (1995) eller fra Robert Altmans "The Gingerbread Man" (1998). Efter...

Anmeldere

Scope
Længe leve popcorn

Hvis man lader sine fine cafémanerer blive derhjemme og tager det uforpligtende tøj på, er "Deep Rising" faktisk en meget underholdende gang B-films vås.

Der er to måder at fange den specielle B-films atmosfære på. Man kan bevidst spille på publikums kendskab til genrens koder, som en ramme for småfilosofiske og kunstnerisk berettigede underholdningsfilm. På den måde har blandt andet Tarantino og Wes Craven gjort B-filmen respekteret og accepteret. Og ikke et eneste ondt ord om det. Men man kan også uden genrebevidsthed, men med en åbenlys kærlighed, ganske enkelt lave B-film på B-filmens præmisser og til den gruppe hører så afgjort Stephen Sommers "Deep Rising".

Skibet er ladet med...

I god B-film tradition spilder den bestemt ikke tiden, men går allerede fra starten lige til biddet. Den kække hurtigbådskaptajn John Finnegan (Treat Williams) og hans noget tamme besætning er blevet hyret af en gang svært bevæbnede terrorister, der har til sinde at kapre en stor luksusliner og rippe den for værdier. Da de ankommer til denne flydende pengetank, er den dog som støvsuget for mennesker. Kun kaptajnen (Derrick O'Connor), bådens ejer Canton (Anthony Heald) og den langlemmede juveltyv Trillian (Famke Janssen) har haft bondesnuhed nok til at gemme sig i skibets sikkerhedsboks. Sammen med de nyligt ankomne gør de fælles front mod det, der senere viser sig at være et ganske skræmmende monster, med en svaghed for menneskekjød. Og så kører filmen ellers efter den gode gamle devise: først var der 9, så var der 8 og så videre.

Lystigheden råder

Det kunne der være kommet en både kedelig og ligegyldig samlebåndsfilm ud af, men Stephen Sommers formår at placere tungen solidt i kinden og ser det hele sådan lidt fra den humoristiske side. Filmen slår tydeligvis ikke større brød op end den kan bage, og er dejlig bevidst om at den ganske simpelt er ude i et underholdningsærinde; derfor er filmen flere steder overraskende veloplagt og forfriskende løssluppen. Selvom historien i bund og grund er en gang ævl, så er dialogen faktisk ganske frisk og uanstrengt, samtidig med at skuespillerne på ingen måde tager det hele alt for alvorligt. Specielt birollerne er velbesatte. Det er fornøjeligt for en gang skyld at overvære en actionfilm hvor den komiske pauseklovn (her Kevin J. O'Connor som mekanikeren Pantucci) rent faktisk er morsom. Imens er Treat Williams som han skal være og Famke Janssen tilpas rap i kæften og sparsom i beklædningen.

Helt i trit med B-filmens univers er "Deep Rising" desuden ganske blodig, men det bliver hverken klægt eller perverteret fordi det er så tilpas langt ude på overdrevet, at man distancerer sig fra det.
For at dryppe en enkelt malurt i bægeret, så kører filmen ikke helt sin komiske distance til ende, da der desværre tilsidst er et par "åh, jeg har mistet min bedste ven" tudescener. Men indtil da er man blevet underholdt til overflod og de sidste missere er langtfra nok til at ødelægge smagsløgene; højst irritere dem.

"Deep Rising" er det bedste bud på en rigtig god gang uforpligtende B-films underholdning, der er set i længere tid. For at få det fulde udbytte af løjerne bør man dog nok lade de fine manerer ligge derhjemme, men så er der også dømt popkornfilm af bedste skuffe.

Brugere

04/11-03stedet med underholdning
Anonym
Stephen Sommers er en sublim underholder (hvis man kan lide denne slags film), og har senere lavet Mumien 1+2. Denne film har den sammen blanding af action, humor, men desværre knap så gode special effects.

Treat Williams er en ret morsom anti-helt, mens Kevin J. O'Connor er rigtig morsom som komisk makker. Der er nogle godt udtænkte actionscener, og blandingen af action og humor er for mig helt fænomenal. Vi får også lidt splatter-effekter med, men igen udføres det med en vis flair for det morsomme.

Underholdende, lille sag, der åbnede mine øjne for Sommers' seværdige filmskaben.

27/10-02B-film men still......
Anonym
En god søndagsfilm, hvor man ikke skal i biffen eller noget som helst. En ok film, som byder på nogle vellykket scener og effekter. Skuespillet er trist, forudsigeligt, tamt osv. Men alligevel er filmen ganske underholdende affære. Jeg begyndet ikke at kede mig, på noget tidspunkt.

26/06-02Underholdende trash
Anonym
Der er god underholdning at finde i denne overraskende flotte B-film, hvis man da gider at se den slags. Der bydes på massere af action, humor, en del splatter og et par små (eller store) gys. Det hele er selvfølgelig forudsigeligt, skuespillet stift, ideerne klichefyldte og computereffekterne ikke altid lige ægte (men dog ganske gode alligevel), men sådan skal det jo være. Så velkommen ombord til en rigtig monsterfilm af den mere trashy slags. Den slags som næppe vil gå over i filmhistorien, men hvad gør det, det er der mange gode film der heller ikke har gjort.

Fakta

Medvirkende
John Finnegan Treat Williams
Trillian St. James Famke Janssen
Simon Canton Anthony Heald
Joey "Tooch" Pantucci Kevin J. O'Connor
Hanover Wes Studi
Kaptajn Derrick O'Connor
Mulligan Jason Flemyng
Manooli Cliff Curtis
Mason Clifton Powell
T-Ray Jones Trevor Goddard
Bag kameraet
Instruktion Stephen Sommers
Produktion John Baldecchi, Mario Iscovich, Laurence Mark
Manuskript Stephen Sommers
Fotografi Howard Atherton
Klip Bob Ducsay, John Wright
Scenografi Holger Gross
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Undergenre Monsterfilm, Sort komedie
Nøgleord Kapring, Luksusliner, Monster, Terrorist
Premieredatoer
Biograf 18.09.1998
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Deep Rising - døden fra dybet
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 106 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 2.956
Selskab Walt Disney Pictures, Hollywood Pictures
Biodistributør Scanbox

Se også...