Enemy of the State

Robert Deans ellers så fredelige liv vendes 180 grader, da han kommer I besiddelse af en videodiskette, der indeholder mordet på et højtstående kongresmedlem. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Thriller
Instruktør Tony Scott
Medvirkende Gene Hackman, Will Smith, Jon Voight, Lisa Bonet
Spilletid 132 min.
Biopremiere 08.01.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Will Smith

Den charmerende drengede Smith etablerede sig i 1990'erne som en af sit lands mest succesfulde sorte entertainere, først som rapper og siden som tv-stjerne og filmskuespiller. Skuespiller Smith debuterede i sitcom'en 'Rap fyr i L.A.' (1990-96). Serien blev en stor succes, så det var naturligt for Smith at forsøge sig som filmskuespiller. Med h...

Anmeldere

Scope
Fjendens fjende

Højteknologien spiller en stor rolle i Tony Scotts underholdende konspirationsthriller "Enemy of the State".

Advokaten Robert Clayton Dean (Will Smith) lever et misundelsesværdigt liv. Hans karriere er på sit højdepunkt og familielivet er stabilt med kone, barn, stort hus og stationcar. Men alt dette ændres, da han, uvidende, kommer i besiddelse af en kompromiterende videodiskette, der indeholder mordet på et højtstående medlem af kongressen. Mordet er sat i scene af den nationale sikkerheds administrator Thomas Brian Reynolds (Jon Voigt) og via sit højtteknologiske isenkram og en håndfuld high tech troldmænd, finder han frem til Robert. Hele Roberts liv overvåges herefter af Reynolds, samtidig med at inkriminerende oplysninger pludselig dukker op i hænderne på Roberts kone (Regina King). Robert kontaktes af en tidligere ekspert Brill (Gene Hackman), der arbejdede under Reynolds og forklare ham sagens sammenhæng. Da Brill også har en høne at plukke med Reynolds, forsøger de sammen at gøre kål på ham.

Big Brother is watching

Filmen lægger op til at følge i så fornemme fodspor som Alan J. Pakulas "The parallax View" og ikke mindst Coppolas "The Conversation" har været med til at udstikke. Men sat op imod disse giganter savnes der den paranoia fornemmelse, man efterlades med hos både Coppola og Pakula. Her er "Enemy of the State" ude i et rent underholdnings ærinde, så de onde får deres bekomst tilsidst, mens Robert får sit liv tilbage, og alt er bare Honkey Dory. Men som sådan fungerer den godt og er faktisk meget underholdende et godt stykke hen ad vejen. Især i den første del, hvor Roberts liv stille og roligt undermineres og overvåges; her rammes den ægte paranoia stemning lige i øjet. Ærgerligt nok forfalder så til at skulle skabe orden i kaos, og da Robert og Brill begynder at give tilbage af samme mønt ved at overvåge Reynolds, taber filmen sin ellers så ganske velopbyggede konspirationsstemning.

Will Smith gør god fyldest i hovedrollen, mens både Jon Voigt og Gene Hackman tager rygmarven i brug som henholdsvis Reynolds og Brill. Endnu engang må man kigge til birollerne for at finde de mere interessante indslag. Gabriel Byrne dukker op i fem minutter som en kontakt person, Jason Robards spiller kongresmedlemmet, der myrdes i starten, mens Tom Siezemore spiller på alle John Gotti tangenterne som mafia leder. Og for samme billetpris får man til og med et glædeligt gensyn med Lisa Bonet som Brills plejedatter Rachel Banks.

Filmen er meget strømlinet produceret og leverer to timers underholdning uden alt for mange dikkedarer.

Brugere

26/06-07Hackman & Smith i topform
Rigtig god thriller med en Gene Hackman og Will Smith i topform. Filmen er fantastisk spændende fra start til slut. Will Smith spiller en ung advokat som ved en fejltagelse kommer i besiddelse, af en optagelse der viser et mord på en højtstående politiker. Den ændre hans liv totalt og han er på flugt fra alt og alle. Non-stop thriller som kan se igen og igen.

24/07-05FAKTUM BASTA!
Anonym
Til alle jer der siger at man ikke kan zoome så langt ind som de gør i filmen,
så vil jeg lige indskyde at satelitter kan zoome helt ned og se forskel på om du har et par NIKE eller Addidas sko på!
Det er ikke for at irriterer jer,
men bare fordi at det er pisse-irriterende! :)
Men ellers god film! :D

03/03-05:)
Synes det er en rigtig god film, med et højt tempo.. Will Smith gør det rigtig god.. er ellers ikke så meget til ham :)

11/02-054-5 * hmm...
syntes egentlig den er o.k, men forstår ikk rigtig hvorfor Will Smith bliver ved med at løbe fra de folk som er efter ham... indtil et godt stykke inde i filmen ved han jo slet ikke hvad de vil. (måske er det bare mig der har overset noget).. men ud over det syntes jeg det er en udemærket og spændene thriller og Will Smith gør det udemærket...

05/01-05- Suveræn spænding -
Endelig en thriller med bid i.

"Enemy Of The State" er titlen på denne hæsblæsende og højteknologiske thriller, der omhandler bagsiden ved et kontrolsamfund.

På glimrende vis følges handlings- og spændingsopbygning ad, og Will Smith ses velspillende i rollen som den flygtende advokat Robert Dean. Han er i besiddelse af et videobånd, som afslører mordet på et kongresmedlem begået af den politiske modpart. Alle ved hvad der er på båndet undtagen ham selv.

Således indledes den nervepirrende jagt. Filmen har en usædvanlig høj spændingsværdi - to timers gedigen og gennemført spænding, der underholder og overrumpler.

Fungerer desuden som en effektiv advarsel mod kontrolsamfundet, hvor flere problemstillinger faktisk er serveret relevant og skarpt.

Derfor belønnes en af 90'erne...

05/01-05Spændingsfilm på højt niveau
Starter godt, slutter genialt... Filmen har det hele: Gode Skuespilpræstationer, høj underholdningsværdi og både handling og manuskript er i top. Måske på mange måder lidt overdrevet, men hvis man havde sparet på de ting der gør den det, ville den ikke være nær så underholdende.

Man kan også stille sig selv det spørgsmål: Hvad kan amerikanerne egentlig? Det er en kendsgerning at satellitter ikke kan dreje så hurtigt, men alt det andet er jeg meget i tvivl om, da USA generalt jo er meget fremme i udviklingen. På sin vis skræmmende film, der tager udgangpunkt i, nok ikke det mest diskuterede emne i staterne, men stadig om, hvor meget politiet, FBI, NSA m.m. egentlig kan tillade sig. Med en slutning der tager pusten fra enhver...

20/06-04det er rigtigt, Emil
Anonym
Enemy of the State er meget mere plotfokuseret end de fleste film vi ser fra storproducenten Jerry Bruckheimers side. Det skyldes nok den garvede instruktør, Tony Scott, som altid har stået uretfærdigt i skyggen af storebroderen Ridley Scott. Tony har instrueret min absolutte yndlingsfilm, True Romance, og hans film vil altid være seværdige for mig fordi jeg har så stor respekt for hans talent og visuelle flair. Enemy of the State er sammen med The Last Boyscout Scotts bedste film (udover TR, naturligvis). Med et sindrigt konstrueret plot, der dog ikke bringer så meget nyt på banen med den uskyldige anklagede der må flygte og senere bevise hans uskyld, har Scott leveret en af de alle tiders bedste paranoiathrillers.

Filmens stærkeste force er uden tvivl dens tankevækkende historie, h...

22/02-04Sindsyg sej...
Anonym
Enemy of the State er en af de bedste film jeg har set, ever... Den er:
Spændende, skræmmende, sød, god, vild, genial, uhyggelig, sej.
Lige en film efter mit hoved...
Jeg elsker action og blandet med thriller og lidt mere virkelighed en nogle af de andre actionfilm man har set, så styrer den virkelig til toppen...
Will Smith er altid genial og spiller rigtig godt i sin mindre seje og vilde rolle, men det ender nu med at det er ham der er sej og vild osv.
Lige som den skal være....

11/01-04Til Niels Nørgaard!
Anonym
Jeg har aldrig sagt filmen var dårligere pga. den manglende action! Jeg troede bare at det var en action-film, men det var det jo ikke for 2 biljagter er ikke nok til at gøre en film til en ordentlig actionfilm!

Og så siger du "et virvar af action og kameraer"! Jeg kan godt se det med kameraerne men et virvar af action!? Min definition af et action-virvar er altså lidt vildere end 2 korte biljagter og 1 enkelt eksplosion! Dette er en thriller ok!?!

11/01-04Genial nej, god ja
Anonym
Enemy of the state er ikke en film der vælter standarder for hollywood-film, men den rammer et pænt stykke over gennemsnitet. Med et interessant tema og en solid handling, har den noget svingende Tony Scott skabt en af sine bedste film. Han formår at holde den kørende i 132 minutter i et virvar af action og kameraer. Skuespiller får meget lidt spillerum, men det er måske også fornuftigt nok med den besætning han har i rollerne, ikke et ondt ord om nogen af spillerne, men de ikke formatet (for hackmanns vidkommende ikke længere) til at bære en film af denne størrelse og længde, bedst er Jon Voight, som personificeringen af Big Brother.

Det er svært at pege på svagheder i Enemy Of State, men det kan ikke undgå at blive en lille bitte smugle trivielt med Will Smith som løber og løber og...Fakta

Medvirkende
Brill Gene Hackman
Robert Dean Will Smith
Reynolds Jon Voight
Rachel Banks Lisa Bonet
Carla Dean Regina King
Kongresmedlem Albert Sturat Wilson
Zavitz Gabriel Byrne
Krug Jake Busey
Christa Hawkins Laura Cayouette
Hicks Loren Dean
Daniel Leon Zavitz Jason Lee
David Pratt Barry Pepper
Bag kameraet
Instruktion Tony Scott
Produktion Jerry Bruckheimer
Manuskript David Marconi, Aaron Sorkin, Henry Bean, Tony Gilroy
Fotografi Daniel Mindel
Klip Charis Lebenzon
Scenografi Benjamín Fernández
Musik Trevor Rabin, Harry Gregson-Williams
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Politisk thriller
Nøgleord Konspiration, Overvågning, Paranoia
Premieredatoer
Biograf 08.01.1999
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 132 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 163.162
Selskab Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...