Harry Potter og de vises sten (Harry Potter and the Sorcerer's Stone)

Den nysgerrige 11-årige Harry er vokset op som forældreløs, men finder ud af at hans forældre var troldmænd og at han selv har magiske evner. Han får en indbydelse til at studere ved Hogwarts skole for trolddom. Her bliver han gode venner med Ron og Hermione, sammen oplever de en række eventyr. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Instruktør Chris Columbus
Medvirkende Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris
Spilletid 153 min.
Biopremiere 23.11.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Daniel Radcliffe

Siden han var fem år har engelske Daniel Radcliffe, der foretrækker at blive kaldt Danny, drømt om at blive skuespiller. Den unge hr. Radcliffe er enebarn. Han fik sin debut som skuespiller med hovedrollen i en BBC-produktion af 'David Copperfield' i 1999. Herefter kunne han opleves i Boormans John Le Carre-filmatisering 'The Taylor of Panama'...

Anmeldere

Politiken
"Uden computeranimation var det selvfølgelig ikke gået, men der er på intet tidspunkt noget tomt eller sjælløst over de mange effekter. Eleverne flyver rundt på koste, malerierne taler, en babydrage udklækkes og alting føles såmænd som den rene og skære magi."

Berlingske
"Visuelt, teknisk og specialeffekt-mæssigt er `Harry Potter´ en fornøjelse. Den nutidige virkelighed blendes gnidningsfrit sammen med fiktionsplanet, når Harry og hjælperen Hagrid eksempelvis fra et realistisk London træder lige ind i Diagonalstræde for at købe den første tryllestav og hente arven i nissebanken."

Jyllands-Posten
"Både det alternative London med de mærkværdige forretninger i Diagonalstræde og ikke mindst den fantastiske trolddomsskole er mesterligt genskabt på film og fungerer fremragende som ramme om både humoren og de skrækscener, der er en ægte del af eventyrets univers."

Weekendavisen
"Næsten alt i Harry Potters univers får én til at tænke på noget, man har set eller hørt eller læst hos en anden. Det gælder for bogen såvel som for filmen, men hvor Rowling skaber en gylden syntese af genbrug, ligner filmen snarere en katalog af effektstykker fra de seneste år."

Information
"Resultatet er en flot, men alt for lang film, som desværre ikke rummer meget af den magi, som hører fantasygenren til, os som man er nødt til i hovedet at genkalde sig bøgerne for at komme i den rette stemning."

Ekstra Bladet
"For visuelt rig er den bestemt. Den føjer intet nyt til historien om den unge, bebrillede troldkarl, men den er realiseret med så fin sans for fortællingens eventyr og magi, at det vil glæde både børn og voksne."

B.T.
"Men i øvrigt skal filmen have stor ros for, at den - trods sin højtflyvende magi - aldrig mister jordforbindelsen, og for at veksle flot mellem det hyggelige og det uhyggelige."

Bogart
"Det fine ved Harry Potter og de vises sten er at den er så intelligent og spektakulært skruet sammen. Den er til forstandens og øjets lyst. Indtag den og nyd den, gamle og unge, men lad de små blive `alene hjemme´ var jeg lige ved at sige. Den er nemlig også uhyggelig."

Cinemazone
"`Harry Potter´ er vor tids bud på en ny eventyrlig fortælling a la Star Wars. Der er et fremmed univers der skal udforskes, der er den evigt-gyldige kamp mellem godt og ondt, den lille dreng, der viser sig at være langt mere betydningsfuld end han selv anede, og ikke mindst en fortælleglæde både hos Rowling, men også i Columbus' magiske filmatisering."

Brugere

04/06-07forrygende Fantasi....
Den Mest Medrivende Fantasi film jeg har set i lang tid. man bliver tryllebundet af denne fantastiske film med troldmænd, magi, og mystiske og mærkelige væsner. en bestemt ikke kedelig men tværtimod en meget hyggelig film som vil glæde mange fantasy fans.

23/08-05Harry Potter er for sej
Anonym
Harry Potter bøger og film er de bedste overhovedet....!

08/05-05yees yees ..
Anonym
okay .
lever ik op til bogen ..
men fed nok alligevel ..
hehe ..

08/03-05magi for alle.
Anonym
Jeg er stor harry potter fan. Filmen lægger sig godt op ad bogen. Effekterne er gode og det gælder osse for skuespillerne. Nok mangler der noget, men EN GOD FILM!!!!!!!

27/02-05God film
Rigtig god film.. man kan næsten mærke hvordan fantasien suser omkring en og det er næsten som om man er der.

21/02-05Overraskende god :-)
Harry Potter var efter min mening ikke noget der lød eller lignede noget særlig godt. Havde altid troet det var noget der ikke var værd at se. Så derfor havde jeg ikke set nogen af de 3 film indtil i dag. Det viste sig så at Harry Potter og de vise sten blev vist i fjernsynet i dag og jeg havde ikke noget at lave så jeg kunne lige se om jeg havde ret i at den var elendig. Til min store forbavselse var jeg allerede fanget af den efter blot 10 min.

Fandt ud af Harry Potter og de vise sten er en meget underholdende, behagelig film at se. En rigtig eventyrs film med en god historie, der i hvert fald er en aften værd. Jaaa, og nu kan jeg ikke vente med at se de 2 andre. Dem har jeg store forventninger til nu efter at have set 1eren, og da jeg har hørt de skulle have mere tempo og trylleri...

17/02-05Harry Potter 1
Syntes denne film er god:-) Men kedelig i længden:-)

16/02-05Hokus, pokus, filihankat!
Flot lavet, og imponerrende god stemning! Den viser en hård kamp mod det gode og det onde, der er fantastisk underholdende! Der er simpelt henne så god og hyggelig stemning, at man bliver i godt humør bare at tænke på den. Humor mangler den heller ikke.

29/09-04Hvor er i da dumme at høre på
Anonym
Jeg synes i er dumme at høre på, det er jo en børne film ikke. Harry Potter er osse et barn, hva mere kan man forlange af et barn!! Hvis man ikke kan lide overnaturlige film, så er det nok ikke noget for jer.
Fatter ikke hvorfor flok hakker ned på filmene, synes de er gode, det er osse svært at få det hele med, så ville filmen jo blive lang, man kan da godt tænke logisk ikke!? Og i kunne jo heller ikke gøre det bedre ....

11/06-04Første mening ikke rigtig
Anonym
Da jeg andmeldte "Harry Potter og De Vises Sten første gang var jeg meget negativ. Nu er det omvendt. Jeg så den ti gange onsdag og torsdag fordi jeg var indlagt med blindtarmsbetændelse. Jeg er nødt til at sige min rigtige mening!!! Filmen er da god!Fakta

Medvirkende
Harry Potter Daniel Radcliffe
Ronald 'Ron' Weasley Rupert Grint
Hermione Granger Emma Watson
Inspektør Albus Dumbledore Richard Harris
Professor Minerva McGonagall Maggie Smith
Professor Severus Snape Alan Rickman
Professor Quirrell Ian Hart
Pedel Rubeus Hagrid Robbie Coltrane
Vernon Dursley Richard Griffiths
Petunia Dursley Fiona Shaw
Sir Nicholas De Mimsy-Porpington John Cleese
Molly Weasley Julie Walters
Bag kameraet
Instruktion Chris Columbus
Produktion David Heyman, Stuart Craig
Manuskript Steven Kloves
Forlæg J.K. Rowling
Fotografi John Seale
Klip Richard Francis-Bruce
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Nøgleord Det overnaturlige, Harry Potter, Kostskole, Trolddom
Relaterede film Harry Potter og hemmelighedernes kammer, Harry Potter og fangen fra Azkaban, Harry Potter og Flammernes Pokal, Harry Potter og Fønixordenen, Harry Potter og halvblodsprinsen
Premieredatoer
Biograf 23.11.2001
Dvd 14.05.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 153 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 858.234 (#26)
Selskab Warner Bros., Heyday Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...