G.I. Jane

Den kvindelige soldat Jordan O'Neill forflyttes som led i et politisk eksperiment til USA's hårdeste militæruddannelse Navy S.E.A.L.S., hvor hun som eneste kvinde skal forsøge at gennemføre uddannelsen på lige fod med de mandlige soldater. Ingen tror på hende, men trods modstand fra blandt andet Master Chief John Urgayle, kæmper hun sig igennem strabadserne. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Krigsfilm
Instruktør Ridley Scott
Medvirkende Demi Moore, Viggo Mortensen, Anne Bancroft, Jason Beghe
Spilletid 124 min.
Biopremiere 07.11.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ridley Scott

(INSTRUKTØR)
Ridley Scott står for intense, spektakulære og ofte overdådige film. I 1970'erne lavede han nogle af tidens mest innovative reklamer i sit hjemland og fik sin spillefilmdebut med "Duellanterne" (1977). Resten af Scotts produktion er henlagt til USA. Han vil altid blive husket for "Alien den 8. passager" (1979) og ”Blade Runner” (1982), begge nykl...

Anmeldere

Scope
Skaldede Moore i trøjen

"G.I. Jane" er tynd, kedelig og klichéfuld kønspolitik i en flot indpakning fra den ellers så talentfulde instruktør Ridley Scott.

En hårdtpumpet og flot, men som sædvanlig karaktérløs, Demi Moore spiller efterretningsofficeren Jordan O'Neill i den nye soldaterfilm "G.I. Jane". Hun er placeret trygt bag store taktiske computere, men da en kvindelig senator får gennemtrumfet et kønspolitisk ekperiment, der i al sin enkelthed går ud på at give kvinder bedre muligheder i militæret, forflyttes O'Neil til specialstyrkerne Navy S.E.A.L.s. Her skal hun forsøge at fuldføre specialtræningen på lige fod med de mandlige aspiranter. Det er der ingen, der tror, hun kan, for mindst 60 procent af mændene falder fra.

Ha, ha, tro om igen. O'Neill er selvfølgelig noget af det hårdeste kvindekønnet nogensinde har præsteret på film. Så trods modstand fra politikere, pressen, de mandlige soldater og den superhårde Master Chief, John Urgayle (spillet forudsigeligt af dansk-amerikaneren Viggo Mortensen), barberer hun sit hoved, udstår pinslerne og slår et giga-slag for hele verdens "Lotter".

Ned ad bakke

Det er den erfarne engelske instruktør Ridley Scott, der står bag "G.I. Jane", og det er sandt at sige gået ned ad bakke for den ellers så talentfulde englænder. Med film som "Alien", "Blade Runner" og "Thelma & Louise" har han placeret sig meget, meget højt på min (og mange andres) personlige film-hitliste, men, men, men så kom sø-stinkeren "White Squall", hvor Jeff Bridges tog på dannelsesrejse med en flok snottede unger. Den var en seriøs streg i regningen for Mr. Scott, og det lader til at han stadig er ved at slikke sårene.

For godt nok er "G.I. Jane", som altid når det gælder Scott, eminent flot filmet. Hele vejen igennem overlæsses vi med smukt komponerede billeder, virtuose kameragange og en mørk, militærgrøn farvetoning, som er en rigtig lækkerbisken for øjeæblerne. Problemet er bare, at "G.I. Jane" for det første er kedelig. Den svælger alt for meget i lange handlingsstoppende militærtræningssekvenser, som vi har set dem 100 gange før. Den eneste forskel er, at der nu medvirker en kvinde. For det endet er manuskriptet til "G.I. Jane" så overlæsset med klichéer, at det til tider gør helt ondt.

Et eksempel: Urgayle siger til O'Neill at hun ikke kan hive en soldat ud af en brændende tank, som han selv har gjort i en kampsituation. Den kvikke læser har nok allerede gættet, at O'Neill selvfølgelig i filmens slutning, hvor hun og de mandlige aspiranter er i rigtig kamp mod nogle slemme arabere, selvfølgelig redder en såret Urgayle væk fra skudlinien netop ved at trække ham. Det er så klodset og forudsigeligt, at man næsten ikke kan klare det, og sådan er filmen hele vejen igennem.

Bøllebank og en våd prut!

Der er faktisk kun én scene, der virkelig byder på noget anderledes. I forbindelse med en øvelse bliver O'Neills hold taget som gidsler af Urgayle og hans instruktører. I dette fangenskab tildeles O'Neill en seriøs omgang bøllebank af den kompromisløse Urgayle. Dét er hårdt, og det virker på tilskueren. Desværre er det noget nær det eneste "G.I. Jane"s fortælling har at byde på, og filmen ender som en halvvåd - om end meget flot - prut i et svømmebasin.

Brugere

05/10-05oaky...
Feed film ... men er lidt amerikansk... !!.. men det trækker den ikke ned!!

23/06-05Girl-power? NOT!
De facinerende actionscener og den solide underholdning trækker dog et par stjerner op i denne halvdårlige og trælse historie.

19/02-05korrekt don
Udmærket beskrivelse af den. Jeg plejer at sætte den på når jeg keder mig en lørdag aften. Bedre er den ikke. Men jeg er så godt som enig i din beskrivelse. Jeg har også tænkt på det med propaganda'en. Og den er bestemt ikke et enestående eksempel på dette, typisk amerikansk: har travlt med at gøre opmærksom på sig selv.

Missionen tilsidst er noget lalleværk, den er overflødig for filmen og en bedre slutning kunne sagtens være fundet på.

19/02-05bona-fide brain fart
Hårdkogt, men egentlig også håbløs klichefyldt og lettere snæversindet militær actiondrama, hvis omdrejningspunkt både besidder gode intentioner og ligeså en vis portion nødvendighed i at fremvises, men kan ikke undsige sig at falde i nogle af de største mainstreamhuller, der er at finde. G.I. Jane udkom før Ridley Scott fik et mindre comeback, både kunstnerisk og æstetisk, med storfilmen Gladiator, og viser også hvorfor førnævnte kæmpesucces og genoplivning af sandal-og-sværd genren var så undertippet. Scott, der også skuffede selv inkarnerede fans med hans tidligere White Squall, begyndte at vise tegn på svaghed i historiehåndteringen, som netop er G.I. Janes store problem. Hoveddelen af filmens mange fejl skal dog findes i manuskriptet, der godt kunne minde om en omgang bestillingsarb...

19/02-05Kim Faulk
Det er vel viljen, der får hende til, i det hele taget få, at gå mod strømmen og melde sig klar til Navy S.E.A.L.S. Det er vel også viljen, der får hende til ikke at give op og slå på klokken.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke har set ”Venner” – Amerikanske serier er ikke lige mig – men jeg synes ikke, du kan komme uden om, at en stor del af handlingen går på hendes vilje til at blive accepteret blandt mændene.

19/02-05martin3500
Anonym
Om vilje,come on..Der er lige så meget vilje, i denne film som i dåselatteren i serien "Venner"..Altså intet!.

19/02-05Gribende vilje
Gribende fortælling om pigen, der trods megen modstand, havde vilje til at blive den bedste. Samtidig et flot eksempel på, at man når længst i fællesskab.

18/02-05amerikansk
amerikansk film uden overraskelser. god underholdning til en hverdags aften men ik mere end det.

05/10-03Ingen spænding.
Anonym
En forudsigelig film, der ikke rummer de store overraskelser, og som aldrig bliver spændende på NOGET som helst tidspunkt!

Og den slutter (selvfølgelig) på ægte amerikansk manér.

Tsk,tsk!

Om igen Ridley Scott!

05/10-03G.I. lækkermås
Anonym
Film med kvinder i den absolutte hovedrolle er sjældent særlig gode! Ikke for at være mandschavunist, men sådan er det bare. Også i dette tilfælde! Det hele handler om kvinder der vil have ligestilling i hæren og hele herligheden føres an af en ustyrlig usjov og møg irriterende kælling i form Anne Bancroft! At man kan være så belastende at lægge øre til er da utroligt! Bare pga. hendes opførsel ligger filmen allerede langt under hvad der er tilforladeligt! Demi Moore er også træls men ikke så fantastisk meget!

Filmen er forudsigelig så det batter og til tider er det til at græde over hvor politisk korrekt det hele er! Filmen er på intet tidspunkt spændende, det skulle da lige være til aller sidst i kampens hede, og man sidder hele tiden at håber på at Demi bliver skudt så vi kan få e...Fakta

Medvirkende
Jordan "L.T." O'Neil Demi Moore
John James Urgayle Viggo Mortensen
Senator Lillian DeHaven Anne Bancroft
Royce O'Neil Jason Beghe
Theodore Hayes Daniel von Bargen
Embedsmand John Michael Higgins
Instruktør Pyro Kevin Gage
Instruktør Johns David Warshofsky
Cortez David Vadim
McCool Morris Chestnut
Slovnik "Slov" James Caviezel
Bag kameraet
Instruktion Ridley Scott
Produktion Roger Birnbaum, Demi Moore, Ridley Scott, Suzanne Todd
Manuskript David N. Twohy, Danielle Alexandra
Fotografi Hugh Johnson
Klip Pietro Scalia
Scenografi Arthur Max
Musik Trevor Jones
Genrer og relationer
Genre Action, Krigsfilm
Undergenre Politisk drama
Nøgleord Diskrimination, Feminisme
Premieredatoer
Biograf 07.11.1997
Dvd 01.05.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 124 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 103.618
Selskab Hollywood Pictures

Se også...