Spider

Efter et længere ophold på et psykiatrisk hospital vender 'Spider' tilbage til Londons East End, hvor han voksede op. Langsomt vender minderne om hans traumatiske barndom og morens død tilbage. Var farene involveret? Snart bliver det svært for 'Spider' at skelne virkelighed og fantasi. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Thriller
Instruktør David Cronenberg
Medvirkende Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Bradley Hall
Spilletid 98 min.
Biopremiere 07.02.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gabriel Byrne

Irske Gabriel Byrne, manden med de dystre øjenbryn, var en af "The Usual Suspects" i Bryan Singers mesterlige og originale røverhistorie fra 1995. Forinden havde han spillet hovedrollen i en af Coen-brødrenes bedste film, "Miller's Crossing - dødens ekko" (1990), samt medvirket i Gabriel Axels Hamlet-projekt "Prinsen af Jylland" (1994). Sener...

Anmeldere

Politiken
"Man burde give David Cronenberg en nobelpris for dette indblik i en twistet og såret sjæl..."

Jyllands-Posten
"At Cronenberg har castet Richardson som både luder, madonna og husvært er ikke kun en cadeau til den glimrende britiske skuespillerinde, men også en manøvre, der på meget konkret vis holder sammen på filmens forskellige lag."

Weekendavisen
"Nu har han så demonstreret, at han godt kan være sober og stille. Mon ikke de organiske maskiner er tilbage i næste kapitel?"

Information
"...en film, som kræver engagement og vilje af sit publikum."

Ekstra Bladet
"Det er en ubehagelig gyser, men også en lektion i, hvilke vrangforestillinger, der kan matre de hjemløse, psykisk syge stakler på gaderne og de indespærrede stakler."

B.T.
"En mellemstation, hvor instruktøren ikke forsømmer at brillere med overblik og sans for detaljerne."

Cinemazone
"Selvom Cronenberg stadig fortæller historien med en stemning, der demonstrerer hans 6. sans for den mørke side af menneskesindet, er der ikke meget kød på den freudiansk-psykologiske konflikt i 'Spider', der ikke er gennemtygget før."

Brugere

16/11-08One to watch!
Vellavet, spændende og godt spillet psykologisk drama/thriller som med sin tematik formår at prikke lidt til vores psyke. Måske lidt søgt hen mod slutningen, men stadig seværdig. Thumbs up!

08/08-07Traumatiske barndomsgengivelser 2
David Cronenbergs ”Spider” er først og fremmest et regulært indblik, i den sindslidende persons smuldrede sjæl. Et ekstremt close-up af de utællelige traumer et demoraliseret individ rumsterer med. Hvordan denne genoplever de øjeblikke, der ret beset har destrueret hans tilværelses glæde og fremdrift. Hvordan man kan miste sit liv til traumatiske barndomsoplevelser og sidde fast i opdragelsens miserable ulykker. Eller hvordan ens liv gennem en række forfærdelige hændelser uden videre kan tabes på gulvet og elimineres ved et højlydt brag.
Cronenberg tager ene og alene udgangspunkt i menneskets mørkeste afkrog, blænder op for en psykologisk spændende vinkel og demonstrerer en følelsesladet indsigtsmæssig virtuositet, der mildest talt bør bifaldes ved tilskuerens fulde indlevelse.

Dog h...

06/02-05Nej hvor jeg kedede mig
Anonym
Nej hvor var den film kedelig, og ja jeg forstod godt hvordan han portraterede luderen fra puben over på sin mor så han kunne tage afstand til hende. Og hvordan han generelt omformede verden omkring sig til at virker som han ville have den... Men stadig nej hvor jeg kedede mig...

21/04-04ej for satan du!!
Anonym
nu sker der satane'me igen!! En eller anden klods bruger igen mit navn og skriver en underlig anmeldelse! Det er altså træls måske skulle man overveje at skifte navn!

Jge forstår godt du ikke forstår en pind Ardi for gutten der udgiver sig for at være mig, the real Papadoupulos, har tydeligvis ikke set filmen!! Den er ikke en gyser i den forstand, men som du siger mere en psykologisk skildring af en stakkels syg mand!! Det har du helt ret i... i øvrigt er den skide go' OG faktisk også uhyggelig men ikke på samme måde som fake-ass gutten siger... Den er bare skræmmende og temmelig væmmelig!

28/01-04*****
Anonym
Fantastisk film, der især vil appellere til den opmærksomme tilskuer. Ligesom Cronenbergs forrige film existenz falder denne film ikke ind under de ellers typiske Cronenberg film.

Det eneste negative jeg har at sige om filmen var at det var ærgerligt at man fik den åbenlyse afsløring af om faderen og mrs Wilkinson havde slået moderen ihjel. Jeg synes det var lidt en undervurdering af tilskuerens intelligens.

14/12-03P.s.
Anonym
Vil lige nævne at David Cronenberg´s "eXistenZ", er noget af det ypperligste. Matrix blev kørt totalt op i 1999, men eXistenZ blev desværre overset.
Se den og du vil blive overrasket!

14/12-03God
Anonym
Spider en en god og stille film som inviterer os ind i en syg mands verden. Det er godt spillet og meget enkelt. Mr. Papadopoulos indlæg forstår jeg nu ikke helt. Vi synes begge om filmen, men alt det med at den var uhyggelig fatter jeg ikke. Der er jo intet uhyggeligt ved filmen og den er ej heller lavet på den måde.
David Cronenberg har ikke villet lave en psykologisk gyser, men en stille film om en syg mand.
Jeg prøver ikke på at fordømme din holdning, for hvis du synes den er uhyggelig er det jo fakta.
Ekstra bladet skrev også en anmeldelse hvor der står at " Det er Terror som vil lime dig til stolen"????

Er det ikke lidt snobberi at skrive sådan noget? Det er det samme som at sige at Rainman er Psykisk terror!
Ja, jeg undre mig blot!

Britt skriver " Ralph Fiennes ...

29/08-03Mesterligt
Anonym
Fantastisk film, som dog kræver lidt af publikum. Filmen leger med publikum, idet man, når man går derfra, ikke helt er klar over, hvad der er virkeligt, og hvad der er et produkt af den skizofrenes tilstand. Således får man selv et indblik i, hvad det vil sige at lide af skizofreni. Ralph Fiennes er som altid i særklasse. I denne film formår han at gennemføre en hel film uden at sige én eneste sammenhængende sætning. Det er i sig selv en præstation. Gabriel Byrne og Miranda Richardson leverer også solide præstationer. En film, der rumsterer i baghovedet lang tid efter.

26/06-03gisp!
Anonym
Den er godt uhyggelig! Det er den sørme! Du sidder på kanten af stolen/sofaen og tør næsten ikke se videre! Du griber konstant efter puden, men slipper den igen for at se hvad der videre sker i den nervepirrende og til tider alt for uhyggelige film! Men konstatere kort efter at puden er nødvendigt isenkram hvis du nogensinde skal se filmen til ende! i hvert fald hvis du var min kæreste i går aftes! Fantastisk film, ingen tvivl om det!!!!

09/06-03Cronenberg kan det der
Anonym
han er en mester i den mennesklige psyche... Fantastisk film. Jeg har ikke andet end ros til denne filmFakta

Medvirkende
Dennis 'Spider' Cleg Ralph Fiennes
Yvonne/Mrs. Cleg/Mrs. Wilkinson Miranda Richardson
Bill Cleg Gabriel Byrne
Ung 'Spider' Bradley Hall
Mrs. Wilkinson Lynn Redgrave
Terrence John Neville
Freddy Gary Reineke
John Philip Craig
Bag kameraet
Instruktion David Cronenberg
Produktion Catherine Bailey, David Cronenberg, Samuel Hadida
Manuskript Patrick McGrath, David Cronenberg
Forlæg Patrick McGrath
Fotografi Peter Suschitzky
Klip Ronald Sanders
Scenografi Andrew Sanders
Musik Howard Shore
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 07.02.2003
Dvd 25.08.2003
Øvrige oplysninger
Land Canada, Frankrig, Storbritannien
Produktionsår 2002
Spilletid 98 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 11.326
Selskab Davis Films, Capital Films, Metropolitan, Artists Independent Network, CBL, Grosvenor Park Productions

Se også...