Festen

Ved Helge Klingenfeldt 60-års fødselsdag afslører hans ældste søn Christian under en tale en grusom familiehemmelighed. Afløringen dækker over begivenheder, der har haft fatale konsekvenser for flere af familiens børn. Nu er sandhedens time kommet. Mens middagsgæsterne kæmper for at finde en passende mine overværer de samtidig værtsfamiliens sammenbrud. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Thomas Vinterberg
Medvirkende Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen
Spilletid 106 min.
Biopremiere 19.06.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Henning Moritzen

Henning Moritzen er en sand kæmpe inden for dansk film- og scenekunst og har været tilknyttet Det Kongelige Teater det meste af sin karriere. Blandt hans mest elskede filmroller har været fidusmageren Fyrst Igor i ”Harry og kammertjeneren” (1961) og den stilfærdige bankrøver Borck i ”Tænk på et tal” (1969). Han var til...

Anmeldere

Politiken
"...leveret skuespil af høj karat i en film, der både chokerer og fornøjer og rykker Vinterberg op i mesterklassen."

Scope
Lad os alle feste

- Nogle gange er det nødvendigt at afsløre alt.

Aldrig før er jeg blevet skræmt af sandheden om den danske familie, som i dag ved "Festen". Denne hyldest, der ender i den modbydelige nøgenhed, hvor intet længere kan være skjult og virkeligheden fremstår i al dens ægte gru. Et moderne Ødipusdrama, hvor sønnerne er frataget muligheden for ægte relationer til kvinder, og den skønne Helene finder beviset for familiens tragedie. Tampen brænder og "Festen" ætser sig ind i os, som sand kunst bør. Vi rystes og er forandret efter "Festen".

Festens rammer

Helge fylder 60 år og har inviteret hele familien til fødselsdag på godset. Nu er det kun ham og konen Else, der bor der, for børnene er for længst flyttet. Faktisk er tvillingepigen Linda død sidste år. Men det var dengang og nu skal Helge fejres. Helt fra Frankrig kommer Christian, Lindas tvillingebror der stadig lever - på en måde. Helene den anden datter, der så flot arrangerede sin søsters begravelser kommer også - i sidste øjeblik i en taxa, hun er oset til med en joint.
Og så er der Michael. Lillebror der ikke kom til begravelsen, som går lidt amok, som han siger, når han får for meget snaps. Nogle gange kan man kun overleve familiefester, hvis man er beruset. Michael er egentlig slet ikke inviteret til fars 60 års fødselsdag, så han må nøjes med et af værelserne i kælderen. Men når nu Christian ikke vil ind i Frimurerlogen, og ikke har tænkt sig at flytte hjem til Danmark, ja så kan Michael måske overtage rollen som yndlingssøn? Måske?!

Hemmeligheden

I samme øjeblik Christian rejser sig for at holde tale for sin far, stiger intensiteten dramatisk. Familiens hemmelighed få ikke lov at ligge og ulme hele filmen igennem. Næ, den afsløres tidligt af festens første taler, familiens ældste søn. Det skjulte flettes udramatisk ind i sønnens tale til sin far. For selv om man godt ved at alle familier har hemmeligheder, og selv om "Festens" hemmelighed ikke er ny, så fortælles hele dramaet så larmende godt, at tavs beundring er det eneste, der kan være tilbage bagefter.

I Festens dybe stille ro

Underlægningsmusikken, der normalt sovser film ind og snigende fortæller os, hvad vi skal føle, når vi ser billederne, den er der ikke, fordi Kyskhedsløftet kræver det. Dogme 95 sætter regler for hvordan en Dogme-film skal laves og Festen er den første af forhåbentligt mange nye danske film. For Dogme 1 som Festen også kaldes, er dansk så det er til at græde over. Da Christian bæres ud i skoven af tre familiemedlemmer, deriblandt broderen, synger farmor I skovens dybe stille ro. Kontrapunktisk kommenteres roen i skoven og tavsheden hos gæsterne, der sammen med os tilskuere overværer hvordan familien falder fra hinanden. Roen er for evigt forstyrret. Gæsterne til festen er ufrivillige tilskuere til afsløringerne, for stuepigerne har stjålet bilnøglerne, så alle er tvunget til at blive. Ingen kan længere lade som om alt er i orden. Heller ikke os, der ser på fra den anden side af lærredet.

Ægte skuespil

Med det nye regelsæt for, hvordan film kommer nærmere sandheden, lægges der tekniske begrænsninger, som for "Festen"s vedkommende har åbnet for ressourcer på andre planer. Filmen er som en Lars Engels dokumentar: oprigtig, forfærdende og ægte. Man tror simpelthen på det, og virkelighedsfornemmelsen skyldes ikke kun billedernes lidt primitive karakter, men i allerhøjeste grad, skuespilpræstationerne.

Ulrich Thomsen siges at have fået sit gennembrud her, skønt han har lavet DSB-reklamer i årevis og har været psykopat i både "Nattevagen" og "Portland" og selvfølgelig en anelse uligevægtig i Thomas Vinterbergs første spillefilm "De største helte". Paprika Steen bevæger sig normalt på tv og film i den lettere komedie, men her får man syn for at hun favner langt bredere. Og så er der Henning Moritzen, som den danske udgave af Marlon Brandos "Godfather". Men Moritzen viser hvordan danske patriarker umærkeligt styrer, så næsten ingen opdager det. Så meget desto voldsommere er det, når han til sidst undskylder sine ugerninger. Alle viser at vi ikke længere behøver være flove over dansk skuespil på film.

Ny dansk bølge

Dogme 95 søger sandheden og selv om film er fiktion og derfor ikke sandhed, synes jeg Thomas Vinterberg kommer afsindigt tæt på os danskere. Med formidable hudløse skuespillere fortælles forfærdende ægte om ondskab, fortrængning og død. Begrænsningerne i teknikken har frigjort historien så den kommer skræmmende tæt på virkeligheden, præcis som Den franske Nybølge i sin tid ønskede med deres uformelle filmregler og normbrud. Denne nye danske bølge, der søger tilbage til det oprindelige filmsprog er allerede skyllet ind over den internationale presse i Cannes. Må de drukne i den - Hurra!

Brugere

23/10 17:18Et forsøg
på at lave en film om incest, men nej. Skuespillerne gør hvad de kan, men det er for overfladigsk og ganske enkelt ikke en særlig fin film.
Vinterberg forsøger gentagne gange at behandle vanskelige emner, men magter ikke opgaven. I værste fald kan han lede publikum i en forkert retning. Lad hellere være.

29/10-09Scope julefrokost 13
Da scope-festen i sin tid desværre gik i vasken, genopliver jeg nu idéen med en scopejulefrokost og håbet at initaitivet bliver mødt med positiv respons :)

Hvis jeg husker rigtigt, var problemet sidst, at festen skulle holdes i Jylland, så vi må vel nu tage det forbehold at det bliver holdt i København. Medmindre nogle er villige for at ligge hus til, foreslår jeg et gilde på en (ikke alt for dyr) restaurant, evt. akkompagneret af en biograftur først. Da jeg ikke er voldsomt kendt i København, håber jeg at én af de indfødte kan give nogle gode bud på spisesteder?

For at skubbe lidt gang i debatten, kaster jeg en dato ud og hører hvad folk siger til det: Fredag d. 5 december?

03/02-09Når stilheden larmer 3
”Da far skulle i bad…” Sådan indledes den rituelle tale af første sønnen, Christian, til sin fars, Helge, 60-års fødselsdag. Tingene er som de plejer. Den klodset og støjende søn, Michael, familiens sorte får, er alligevel mødt op uden at være inviteret. Der er den senile farfar, som ikke kan huske, at han for få minutter siden holdte sin allerede talte tale, men man giver ham jo alligevel lov, for som man siger; ”lad dog barnet… eller manden er det jo”. Der er moderen, den kyske, som forbinder takt med tone, der driver selskabet og går rundt med sit englelige smil til alle. Der er de skøre stereotypiske røvslikkere, der under overfladen er ved at dø af kedsomhed, men som gør det af ren og skær pligt. Der er den konfliktsky, intetsigende smalltalk, som endelig ikke graver i noget så unød...

23/08-08Malplaceret actiondrama
Hatten af for at Thomas Vinterberg laver en film om incest. Desværre er den ekstremt rå, rastløs, og voldelig i sin udtryksform. Det ville være synd at sige at han mestrer antydningens kunst.

21/06-07Sådan Danmark
En af de bedste danske film jeg har set. Det er ikke en film man glemmer lige med det samme.

07/03-06Skuffet, men ikke værst 6
Anonym
Jeg havde fået SÅ meget at vide om denne film. Men da jeg endelig så den, blev jeg ærlig talt skuffet. Jeg syntes, at den var meget langtrukken, men respekt for skuespillet. Der er spækket op med top-class danske skuespillere, som løfter den lidt...

Er jeg den eneste, der føler sådan?

19/12-05hjælp mig
Anonym
"ahhh.. suck my cock. u cocksucking fuckin dirty bitch." ta og se filmen. det er en af de bedst instrurerede og velspillede film i lang lang tid efter man har sundet sig med en grøn tuborg en god fodboldkamp og efter man gentagne gange har ridset de tre røde 6taller med et rustent barberblad i sin forpinte junkie ramte pulsårer. bliver der ved med at sætte sig billeder af skrigende forpinte dyr og børn fast på nethinden. aliens der bliver spist af zombier, meteornedslag dommedags vulkaner flodbølger. dræbersnegle. billeder af skydeglade negerbander fra syd centralen, der øjensynlig ikke har fulgt med på evulotionens trappestige - skyder, sælger stoffer og spiser uskyldige skolebørns indvolde. foraldre der mister deres børn .. børn der mister deres forældre. alt for overvægtige amrikaner ...

07/12-05Hjælp mig
Anonym
Hvad er åbningsreplikken i festen?

06/12-05En ener
Anonym
Den bedste danske film til dato! Skuespil i ren verdensklasse. En historie som er både dybt tragisk og hysterisk morsom på en gang..... Så kan man da vist ikke forlange mere!

06/08-05kedelig
Anonym
overvurderet og frastødendeFakta

Medvirkende
Christian Ulrich Thomsen
Faderen Henning Moritzen
Michael Thomas Bo Larsen
Helene Paprika Steen
Moderen Birthe Neumann
Toastmasteren Klaus Bondam
Pia Trine Dyrholm
Mette Helle Dolleris
Kokken Bjarne Henriksen
Gbatokai Gbatokai Dakinah
Michelle Therese Glahn
Receptionist Lars Brygmann
Bag kameraet
Instruktion Thomas Vinterberg
Produktion Birgitte Hald
Manuskript Thomas Vinterberg, Mogens Rukov
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Valdis Oskarsdottír
Musik Lars Bo Jensen
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Dogmefilm
Nøgleord Familiefest, Far-søn, Incest
Premieredatoer
Biograf 19.06.1998
Dvd 15.12.1998
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1998
Spilletid 106 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 403.642 (#161)
Selskab Danmarks Radio
Biodistributør Scanbox
Priser Cannes 1998, Juryens pris
Bodil 1999, Bedste danske film
Bodil 1999, Bedste mandlige hovedrolle
Robert 1999, Årets danske spillefilm
Robert 1999, Årets mandlige hovedrolle
Robert 1999, Årets mandlige birolle
Robert 1999, Årets kvindelige birolle
Robert 1999, Årets bedste manus

Se også...