Orkidé-tyven (Adaptation)

Arbejdet med manuskriptet til 'The Orchid Thief' kører slet ikke for forfatteren Charlie Kaufman. Han lider af skriveblokering, seksuelle frustrationer og manglende selvtillid. Imens kører alt som smurt for hans sorgløse, men langt mindre begavede tvillingebror Donald. Charlies liv bliver ikke nemmere af, at han er blevet så besat af Susan Orlean, forfatteren til 'The Orchid Thief', at han tager til New York for at opsøge hende. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Drama, Komedie
Instruktør Spike Jonze
Medvirkende Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton
Spilletid 114 min.
Biopremiere 14.02.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #52
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Spike Jonze

(INSTRUKTØR)
Den splejsede og kreative ener Spike Jonze stod i 1999 for en af de mest bizarre og dybt originale debutfilm fra en amerikansk instruktør nogensinde. Titlen på den surreelle komedie er 'Being John Malkovich' og har den velansete skuespiller i en vigtig rolle som sig selv. Filmen omhandler i al sin enkelhed en fattig dukkefører, der på sit kon...

Anmeldere

Politiken
"...vittig og kringlet og sprængfyldt med usandsynlige idéer. Den er som en smittende velanbragt joke i et festligt lag."

Berlingske
"...så fantasifuldt, morsomt, begavet, uberegneligt og rigt på motiver, at man ikke har set noget magen til siden - nå ja, siden 'Being John Malkovich'."

Jyllands-Posten
"...konstant fascinerende og blændende iscenesat og spillet."

Weekendavisen
"Kaufmanns leg med konventionerne og hans blanding af fiktion og virkelighed er så insisterende, at det er irritende på en god måde."

Information
"...en meget morsom film, der bekræfter, hvad Being John Malkovich hævdede, nemlig at Hollywood i Jonze & Kaufman har fået sig et par ubetalelige originaler, som bare ikke kan holde sig til reglerne. Gudsketakoglov for det."

Ekstra Bladet
"...filmen er lige så original og syret, som den er bragende vittig og brilliant."

B.T.
"Selv Hollywoods mest konservative og nålestribede pengemænd må bøje sig i støvet for en ny generations lysende talent. "

Cinemazone
"Samarbejdet mellem Charlie Kaufman og Spike Jonze er atter lydefrit, og selv om filmen rent visuelt ikke er helt så overrumplende som Being John Malkovich, så rummer den alligevel et mylder af små pudsige finesser, og især tilstedeværelsen af den samme vibrerende uforudsigelighed er en stor styrke."

Brugere

01/04-07Begrænset gevinst 2
Efter vittighedsbomben ”Being John Malkovich” fandt Charlie Kaufman og Spike Jonze atter sammen med et resultat, der trods original tænkning og lysende alternativer ikke når op på hverken førnævntes højder eller i den efterfølgende og uvurderligt smukke "Evigt solskin i et pletfrit sind"s rene mesterklasse.

Dette udspil fra 2002 ved navn "Adaptation" eller på dansk "Orkidé-tyven" er ligesom sine "slægtninge" et, stort mærkeligt genresplit, der kører på syre i stedet for benzin, og en meget veludført form for metafilm, der altså gør opmærksom på sin eksistens som spillefilmsfiktion. Realismen er levnet til fordel for symbolikken, formen og metaforene, der som i ”Malkovich” og ”Evigt solskin...” er tæt pakket ind i humor og opfindsomheder. Derfor er specielt ”Adaptation” på samme måde ...

19/10-06Hollywood's mærkelige drenge
Anonym
Orkidé-Tyven er muligvis den bedste film jeg nogensinde har set. Et sanseligt mesterværk der udover at lære os om planter, også formår at være et af de mest velspillede film nogensinde. Orkidé-Tyven er instrueret af den mesterlige Spike Jonze, der tidligere har optrådt i MTV’s vilde drengerøvsserie Jackass, og har instrueret musikvideoer for blandt andet Fatboy Slim og The Chemical Brothers. Filmens manuskript er skrevet af den uhyre dygtige Charlie Kaufman, der også har stået bag perler som Evigt Solskin I Et Pletfrit Sind. Orkidé-Tyven er et sandt mesterværk, som absolut burde ses af alle.

Filmen handler om Charlie Kaufman, der får til opgave at skrive et manuskript til bogen Orkidé-Tyven af Susan Orlean. Filmens karakter er delvis virkelige, og nogen andre er opbyggede. Charlie Kau...

28/11-05Legende mesterværk
Anonym
Selvom jeg på ingen måde var begejstret over Malkovich eller Eternal Sunshine, så var jeg dybt underholdt og udfordret i denne film. Filmen er en leg, der igennem sin store lyst til at udfordre filmens manuskript, resulterer i en legende og vanvittig film, der mest af alt minder om en rigtig god børnefilm tilsat en portion WC Fields. At filmen midtvejs, efter at Kaufmanns tvillingebror tager over på manuskriptsiden, bliver til en B-film med elendige dialoger og corny suspense sekvenser er fantastisk og meget meget sjovt.
Skuespillet er perfekt på alle fronter.

11/11-05næsten genial
Uhyre morsom film, som balancerer mellem virkelighed og fantasi, om den neurotiske men yderst talentfulde manuskript forfatter Charlie Kaufman (og hans fiktive bror Donald), der forsøger at skrive et manuskript over en svær bog, The Orchid Thief. Deraf titlen Adaptation.

Jo mere man ved om klassisk filmstruktur, og især hvis man har læst "Story" af Robert McKee , jo sjovere er den. Den fungerer bedst de første tre fjerdedele, hvorefter filmen går helt besærk i en enormt lang, men unægteligt sjov, joke på et klassisk Hollywood klimaks.

Dialog, skuespil, manuskriptet og Hollywood "In-Jokes" er helt fantastisk men den tager, efter min smag, et skridt for meget til sidst.
Det gør nu ikke så meget for filmen er meget original og fabelagtigt underholdende.

17/02-05Peter Gjerlev
What pleasant og delightful treat!!

Godt at høre at du endnu engang har fået noget ud af en af mine anmeldelser...

Jeg ved ikke om jeg har været for blid ved "confessions...", jeg syntes selv det var en fremragende og lettere anderledes film, hvilket jeg så som et tiltrængt og forfriskende pust!

Og desuden var jeg overrasket over at flødebollen George Clooney kunne instruere en film så vellykket som det er lykkes ham... thumbs up fra min side!"My name is Ottoooo; I love to get "blottoooo"!!"
- Otto-man, "The Simpsons"

13/02-05Gott!
Hello there, my young hellcat... You just got mail!"My name is Ottooo; I'll be playing Pablooo!!"
- Otto-man, "The Simpsons"

13/02-05Ford
Noget jeg har tænkt på, Ford. For det første vil jeg sige, at jeg er dybt imponeret over dit engelsk og faktisk også dansk sprog - dit sprogbrug er på et højt niveau, trods dine alder. Men jeg kan huske, at du ikke altid har været så god til at skrive som nu - men sikken en udvikling. Hvor går du i skole? Men også din film smag er mere, hvad skal man sige, kunstnerisk end min og mange andres......trods dine alder.

Du har måske for længst smidt dit indre legebarn, hehe.

13/02-05hmmm...
... Then I must complain my insufficient knowledge concerning this specific subject! Jeg troede faktisk at han havde en bror eftersom der på omslaget står "manuskript af Charlie Kaufman og Donald Kaufman" og "In loving memory of Donald Kaufman" efter rulleteksterne... men dette er så bare et "trick" og "et finurligt indslag" kan jeg forstå!!

13/02-05Kun en bror!?
Anonym
Til Corkey Ford:

Jeg kan ikke gennemskue om du er ironisk, men Charlie har ingen bror i virkeligheden. :-)

13/02-05Fascinerende perle!
Nicolas Cage leverer her en af sin karrieres bedste præstationer i den bedste film han har medvirket i i mange år! "Adaption" er en af de film der er temmelig svær at blive klog på: For det første virker den noget lang og sej, en anelse kedelig til tider, men alligevel så rig på originalitet, charme, varm og rørende humor og fascination at man har svært ved at afskrive filmen som noget i nærheden af uinteressant! Det er en stor oplevelse og en af dem man sent vil glemme...

Nicolas Cage spiller dobbeltrollen som både Charlie og Donald Kaufman, der begge er manusskriptforfattere! Førstnævnte har påtaget sig opgaven at skrive Susan Orleans bog "Orkide tyven" om til et filmmanus, hvilket volder ham uforventede store problemer! Selvtilliden er helt i bund og arbejdet glider ikke just på sk...Fakta

Medvirkende
Charlie Kaufman/Donald Kaufman Nicolas Cage
Susan Orlean Meryl Streep
John Laroche Chris Cooper
Valerie Tilda Swinton
Amelia Cara Seymour
Robert McKee Brian Cox
Alice Judy Greer
Caroline Maggie Gyllenhaal
Marty Ron Livingston
Matthew Osceola Jay Tavare
Bag kameraet
Instruktion Spike Jonze
Produktion Jonathan Demme, Vincent Landay, Edward Saxon
Manuskript Charlie Kaufman, Donald Kaufman
Forlæg Susan Orlean
Fotografi Lance Acord
Klip Eric Zumbrunnen
Scenografi K.K. Barrett
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 14.02.2003
Dvd 05.08.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 34.963
Selskab Propaganda Films, Good Machine, Beverly Detroit, Clinica Estetico, Magnet Productions
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Oscar 2003, Bedste mandlige birolle
Berlin 2003, Juryens Grand Prix
Golden Globes 2003, Bedste mandlige birolle
Golden Globes 2003, Bedste kvindelige birolle

Se også...