Matchstick Men

Det går godt for den fobiske fusker Roy og hans lærling. Et par mindre ting mangler at falde på plads, og så skulle et større svindelnummer sidde lige i skabet. Roy ved ikke, at han har en teenagedatter, men da hun pludselig dukker op, begynder det hele at blive lige lovligt kompliceret. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Komedie, Krimi
Instruktør Ridley Scott
Medvirkende Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce McGill
Spilletid 116 min.
Biopremiere 26.09.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nicolas Cage

Nicholas Kim Coppola havde tidligt en rolle i onkel Francis’ 'Motorcykeldrengen' (1983). Allerede på det tidspunkt havde han ændret efternavnet til Cage efter en af hans yndlingstegneseriehelte. Han var noget så fjoget og kær som Kathleen Turners highschool-kæreste i 'Peggy Sue blev gift' (1986), om end han indkasserede mange tæv for sin fo...

Anmeldere

Politiken
"...er rig på overraskelser, men det er takket være skuespillerne, underholdningen har både timing og substans."

Berlingske
"...som halvt humoristisk, halvt sentimental spændingsfilm er 'Matchstick Men' nok acceptabelt tidsfordriv, men man føler i lidt for beklemmende grad, at man lige præcis fordriver tiden."

Weekendavisen
"Nicholas Cage er i topform..."

Information
"Det fine ved 'Matchstick Men' er, at den med både dramaet og komediens virkemidler får fortalt en vedkommende historie..."

Ekstra Bladet
"...for letkøbt til Oscars, men seværdig, skæv underholdning med en sjovt plirrende Cage i centrum..."

B.T.
"...underholdningsværdien er forbilledlig undervejs."

Filmland
"Det er ikke noget dårligt fupnummer, Ridley Scott og hans forfattere udfører, men man får ikke rigtig noget ud af det."

Cinemazone
"Man overraskes, en del vil sikkert også være lidt forundrede over den retning, som filmen tager undervejs, men man kan kun respektere det solide håndværk..."

Brugere

28/06-07Platugle paradis
Når Ridley Scott ikke laver episke storfilm i form af Gladiator eller Kingdom Of Heaven, og når der ikke står Black Hawk Down, Alien eller Blade Runner på menuen, så finder man de mere "små" film som Scott har smidt på gaden i løbet af årene. Én af dem er komedie dramaet Matchstick Men.

Roy er en vaskeægte platugle, og han er en af dem der gør det godt. Ham og hans lærling Frank fusker folk for penge i bunkevis, og de slipper afsted med det. Roy har bare nogle problemer. Først og fremmest har han lettere voldsomme tvangstanker, han løber tør for piller, og nårh ja, den datter han aldrig har set, kommer han i kontakt med efter 14 år. Roy har bare lidt svært ved det at skulle være far og fusker på samme tid.

Egentlig så er Matchstick Men en helt udemærket film, der dog uden sine skue...

05/02-07Fornøjelig film med lidt af hvert! 1
Det kan godt være, at Ridley Scott tog sig en lille slapper efter den mesterlige Black Hawk Down, og valgte at lave en mere afdæmpet film. Heldigvis beviser han med Matchstick Men, at det ikke kun er de store produktioner han mestrer, men også de mindre. Det er en elegant lille film Scott har flettet sammen om svindlere, og den fine blanding mellem komedie og alvorligt drama fungerer glimrende. Og her beviser Scott netop, at man sagtens kan blande tingene sammen, så længe det er gjort med omtanke, og det er det her må man sige. For der er både humor og fængende emotionelle øjeblikke i denne film, heldigvis uden det bliver for poppet, og gudskelov for det.

I hovedrollen leverer Cage en af hans bedre præstationer. Cage har ellers en kedelig tendens til at sige ja til ligegyldige roller...

26/03-05Matchstick Men: USA (2003).
Flot komponeret, overraskende og bevægende historie, interessante karakterer og virkelig veloplagte skuespil præstationer, af dem alle.
(Især hende Alison Lohman er helt vild. Hun er simpelthen, som det er blevet påpeget, et naturtalent. Wow! Se hende også i Big Fish.)

Jeg mener at den har et vellykket perspektiv, i sin problemstilling til det menneskelige vs. det materialistiske, kan det harmonerer (No way). Og at den dertil fungerer virkelig godt i samspillet, mellem det humoristiske element, af deres svindler tilværelse (con artists), og så hele det udspekulerede drama der udspiller sig på sidelinjen. Alt dette virker overbevisende, med sin egen afslappede og stilsikre attitude.

Visuelt er det en ren nydelse og super instruktion. Det er endeligt godt at se Ridley Scott i en...

05/01-05- Mellemmåltid uden bid -
Det er efterhånden kutyme, at Hollywoods tunge drenge snupper et lille hvil i instruktørsædet ovenpå de store produktioner og laver en beskeden film, inden de atter kommer til titaniske kræfter. Denne skik har Ridley Scott også valgt at gøre brug af, og det er der så kommet en lille film med dertilhørende små kvaliteter ud af.

Ovenpå store og pompøse værker som ”Gladiator” og ”Black Hawk Down” er ”Matchstick Men” en flygtig sag fra Scott – naturligvis ville det være grådigt at forvente, at manden uhindret fortsatte med at fjerne albuerum foran billetlugerne med mastodontprojekter, men selv set med fordringsløse øjne, virker ”Matchstick Men” snarere som et krumspring end som en egentlig god film.

Scott har dog stadig krammet på en underholdningsfilm, og denne er da også en metervare...

28/07-04Forudsigelig & letfordøjelig
Anonym
Simpel, letfordøjelig, underholdende og helt utrolig forudsigelig svindler film.

Okay præstationer, lækre billeder og den underholder rimeligt, men så er der heller ikke mere at hente i det stykke lagkage...

Scott er åbenlyst blevet en træt gammel mand som ikke tager sit arbejde specielt seriøst eller alvorligt mere, men han er da stadig en professionel fætter.

28/07-04Scott Light
Anonym
To svindlere planlægger et sort nummer, der skal gøre dem rige. Imens får den ene, den neurotiske Roy (Cage) kontakt til sin nu 14 årige datter (Lohman), som han aldrig har set.

Instruktør Scott havde lige et halvt års tid han skulle slå ihjel og så kunne han ligeså godt lave denne her imens. Af den grund skal man ikke tro det er venstrehåndsarbejde, selv om filmen ikke stikker så dybt som andre af hans værker.

Det er en svindlerkomedie/drama der er en del lettere i tonen end Scott’s film plejer at være, men den rummer stadig elementer at noget mere alvorligt og dystert. Den starter frisk (for en Scott film), men ender i blodig alvor, eller noget der minder om det. Men hele vejen bibeholder den et glimt i øjet (eller var det bare Cage’s tics ;o) og en charme, der gør at man føler...

25/06-04back in business
Anonym
Efter en ret så produktiv periode med skabelsen af hele tre, seriøse storfilm indenfor et par år, havde den talentfulde instruktør Ridley Scott grangiveligt brug for en pause fra de store og alvorlige produktioner. Efter et længere filmisk ophold valgte han at prøve kræfter med en, for ham, helt ny genre, den uforpligtende komedie. Det er der kommet denne seværdige og lidt skæve drama/bondefangerkomedie ud af, hvor Scott alligevel ikke har kunnet dy sig for at indføre dramatiske undertoner og alvorlige temaer.

Baseret på en bog af Eric Garcia og bearbejdet af brødrene Nicholas og Ted Griffin (hvoraf den sidste skrev manuskriptet til Soderberghs letvægter, men fremragende Ocean’s Eleven) skulle man tro, at filmen ville være en uforpligtende gang sjov indenfor en genre, som man vist al...

26/05-04Syret, men effektivt!
Anonym
Egentlig en syret omgang, men overraskelsesmomentet i filmen virker. Desværre sidder man alligevel med en lidt tom fornemmelse bagefter........

27/01-04Habil
Anonym
...film. Stilmæssigt frisk. Et dejligt vindpust i en dogmerealistisk filmverden. Cage spiller fantastisk, men det gør Lohman og Rockwell også i aller højeste grad.

Musikken er også brugt til at opnå komisk effekt hvilket ofte er forbeholdt højkomiske film, men denne film slipper afsted med det (selvom jeg godt kunne ha' været foruden Cage karakterens mange grynt).

Visse steder er den lidt konstrueret, men det hele bygger på en plotkonstruktion, så det må man æde.

....

23/01-04Genial!
Anonym
Jeg er helt enig i Jesper Kristiansen's anmeldelse. Filmen er super-underholdende og alle skuespillerne gør det utroligt godt. Nicolas Cage er genial i rollen som den neurotiske Roy og Alison Lohman spiller fremragende - hun er helt klart et nyt stjerneskud man skal holde øje med.Fakta

Medvirkende
Roy Nicolas Cage
Frank Mercer Sam Rockwell
Angela Alison Lohman
Frechette Bruce McGill
Dr. Klein Bruce Altman
Mand Steve Eastin
Taxi chauffør Jerry Hauck
Bankansat Lynn Ann Leveridge
Apoteker Tim Maculan
Beth Grant
Bag kameraet
Instruktion Ridley Scott
Produktion Sean Bailey, Ted Griffin, Jack Rapke, Ridley Scott, Steve Starkey
Manuskript Nicholas Griffin, Ted Griffin
Forlæg Eric Garcia
Fotografi John Mathieson
Klip Dody Dorn
Scenografi Tom Foden
Musik Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Komedie, Krimi
Premieredatoer
Biograf 26.09.2003
Dvd 22.06.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2003
Spilletid 116 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 2.136
Selskab Warner Bros., Scott Free Productions, Image Movers, Horsepower Films, Liveplanet, Rickshaw Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...