Maskernes nat (Halloween)

Michael var kun 6 år gammel, da han på Halloween aften myrdede sin søster med en køkkenkniv. Nu 15 år efter er Michael tilbage og Halloween står for døren. Veninderne Laurie, Annie og Lynda fjanter rundt, uden at ane at Michael har udset sig netop dem som deltagere i endnu en skrækindjagende Halloweeen. © Scope

Produktionsår 1978
Genre Gyser
Instruktør John Carpenter
Medvirkende Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, P.J. Soles
Spilletid 91 min.
Biopremiere 20.04.1979
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brugere

15/10-18Klassisk slasherfilm 3
I anledning af, at David Gordon Greens "Halloween" får premiere om få dage, vil jeg anmelde filmen, som startede det hele.

Handlingen er meget simpel: En dreng myrder sin søster på Halloween. 15 år senere undslipper han fra den anstalt, hvor han var indespærret og søger tilbage til sin hjemby, hvor han stalker og myrder teenagere, som babysitter byens børn.

Der er ikke nogen psykologisk dybde eller motiv hos Michael Myers. Han er som en naturkraft, som instruktør Carpenter selv har forklaret. Michael Myers er inkarnationen af ren ondskab. Jeg har aldrig fundet "Halloween" særligt skræmmende, men denne sparsomme information og indsigt i Myers karakter gør, at der overlades mere til fantasien, hvilket i almindelighed er mere skræmmende. Dette kombineres med den hvide udtryksløse mas...

09/05-08

19/10-07Den Bedste I Serien....
Helt Klart den bedste af alle 9 "Halloween" Film.

Filmens gamle men effektive lydspor, vil få dig til at krybe sammen under dynen af spænding. Blodet vil flyde og skrigende vil blive Højere og højere.

En af de bedste Horror film nogensinde. den indeholder alt det som en gyser skal, og den er både klassisk og hyggelig/Uhyggelig at se på.

John Carpenter's "Halloween" for 6 store og Gruopvækkende stjerner.

15/10-07Et studie i ondskab 2
I kølvandet på Rob Zombies modbydelige (på den gode måde) remake meldte lysten sig til atter et gensyn med denne gyserperle fra John Carpenter. Halloween er ikke alene mesterlig, den er også selve kilden fra hvilken teenslashergenren blev født, og kilden hvis vand i større eller mindre mængder har løbet gennem en uendelig række af slasherfilm fra 1978 og frem til i dag.

Åbningsscenen er legendarisk - ikke kun i horrorkredse - og er vel ret beset et af de bedste eksempler på point-of-view nogensinde. I hvert fald et af de mest skræmmende. At se den afklædte og forsvarsløse unge pige blive brutal dolket ihjel, som var det med ens egne øjne, og derefter få smidt morderens sande væsen i hovedet - den 6 årige Michael Myers - er effektfuldt og dybt ubehageligt. I følge Carpenter skal gyserf...

26/08-05Tyndt redaktionsarbejde 4
Anonym
Hvorfor slettes den underliggende diskussion omkring Carpenter ? Det var da en rimelig logisk diskussion omkring PG's syn på John Carpenters film? Må man nu ikke enagang diskutere lidt?

For dårligt Scope!

07/06-05"Myers; Ren Ondskab"
Halloween er noget nær det ultimative indenfor teen slasher-genren.
Og det er ikke en ubetydelig bestanddel af gyserfilmens testamente. Se bare på alle de kopier der er skudt frem fra dens fertile jord i de efterfølgende årtier.

Eftersom Halloween faktisk skræmte mig da jeg i sin tid så den første gang (hvilket Fredag d 13 ikke gjorde) og såmænd også anden ombæring må jeg konstatere det er vellykket filmkunst fra John Carpenter.

At efterfølgerne i Halloween-serien i højere grad gjorde hån med denne originale film, end føjede til dens betydning i gyser-henseende, er en komplet anden historie.

Dette stykke filmhistorie kan ihvertfald anbefales og hvis man så vælger at springe over 2-3-4-5-6-7-8-9 eller hvormange der er, er aldeles ens egen sag.
Hvis jeg havde valget igen indrø...

20/05-05Hvad fa´en sker der?
Endelig kom "Halloween 2 og 3" på DVD herhjemme og endda til billig penge, tænkte jeg. Så skal jeg have genset de gamle 80´er gysere.

Kun for at finde ud af, at jeg er blevet snydt! Fandedme om ikke Scanbox har udgivet nogle censurerede udgaver, hvor alle voldelige scener enten er cuttet ud eller nedtonet!
Det var ligesom at sidde og se en komedie, hvor alle "Punchlines" var cuttet ud.

Selvfølgelig er det ikke stor filmkunst vi har med at gøre, men når man så fjerner de momenter, som berettiger disse films eksistens, så er det da for langt ude.

Det er sgu lidt for absurd, at der i 2005 kan blive udgivet film herhjemme, som nogen har siddet og leget dommer over, mht. hvad vi må og ikke må se. Vi er ved at ende som Sverige.

13/05-05Som en gyser skal være!
Ganske effektiv og uhyggelig lille gyser, som virkelig formår at skræmme sit publikum med enkle midler. Er senere hen blevet efterfulgt mange gange, i mindre gode forsøg, men denne står som et forbillede for mange slasherfilm, og ganske fortjent. Filmen har bare en uhyggelig og ubehagelig atmosfære, hvor man konstant føler sig utryg. Den har måske ikke den samme effekt på yngre generationer dag, men hvis du spørger mig, så holder den sgu!

Skuespillet er også i tip top. Spændende, uhyggelig og en ægte neglebider.

02/05-05Klassegyser
Af alle de teen-gysere der er blevet lavet, er denne den første, og nok den bedste. Den har iskolde gysereffekter, stærkt manuskript og kanone skuespillere. I øvrigt er slutningen udødelig og fantastsik uhyggelig.

Den direkte efterfølger 'Halloween II' er god, men ikke bedre end denne stærke klassiker. Som Forceoffive skrev, forgår det hele på et sygehus.

'Halloween III' er den mest dystre, skumle og bedste i serien. Der er masser der er uenige med mig, men jeg mener den er fantastsik uhyggelig og genial.

'Halloween 4' er en af de dårligste film der er lavet i filmhistorien.

'Halloween 5' forsætter der hvor 4eren slap, og er næsten lige så dårlig.

'Halloween 6' er dårlig, hvis ikke dårligere end 'Halloween 4'. der er næsten ikke ét eneste element med kvalitet.

'Hallowee...

03/02-05Rigtig fed film!
Anonym
Jeg synes at John Carpenters "Halloween" er en af de fedeste horror film nogensinde! Jeg elsker bare den måde filmen starter på, genial idé! En rigtig klassiker..!

Two thumbs up!Fakta

Medvirkende
Dr. Samuel 'Sam' J. Loomis Donald Pleasence
Laurie Strode Jamie Lee Curtis
Annie Brackett Nancy Kyes
Lynda P.J. Soles
Michael Audrey Myers Tony Moran
Michael Audrey Myers som barn Will Sandin
Leigh Brackett Charles Cyphers
Lindsey Wallace Kyle Richards
Thomas 'Tommy' Doyle Brian Andrews
Bob Simms John Michael Graham
Bag kameraet
Instruktion John Carpenter
Produktion Debra Hill
Manuskript John Carpenter, Debra Hill
Fotografi Dean Cundey
Klip Charles Bornstein, Tommy Lee Wallace
Scenografi Tommy Lee Wallace
Musik John Carpenter
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Slasher
Nøgleord Halloween, Seriemorder, Teenager
Relaterede film Halloween
Premieredatoer
Biograf 20.04.1979
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1978
Spilletid 91 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 133.412
Selskab Compass International Pictures, Falcon Films

Se også...