Prinsesse Mononoke (Mononoke Hime)

Ashitaka bliver bidt af en dæmon og får en grim infektion. Derfor begiver han sig afsted for at finde guden Shishigami, der efter sigende kan helbrede ham. Undervejs oplever han den åbne konflikt mellem skovens gamle guder. Han er også vidne til minelandsbyens udnyttelser af jordens ressourcer. Ashitaka prøver at mægle, men uden større held. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Adventure
Instruktør Hayao Miyazaki
Medvirkende Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Kaoru Kobayashi
Spilletid 133 min.
Biopremiere 28.10.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hayao Miyazaki

(INSTRUKTØR)
Med 'Chihiro og heksene' (2001) fik den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki sit store gennembrud i den vestlige verden, men længe inden havde han slået sit navn fast som Japans førende tegnefilmskaber og vundet anerkendelse blandt alverdens fans af japansk anime-film. 'Chihiro og heksene' skildrer en 10-årig piges fantastiske rejse al...

Anmeldere

Politiken
"Hayao Miyazaki er åbenbart principielt ude af stand til at lave tegnefilm, der er mindre end fabelagtige!"

Berlingske
"...fører os på en eventyrlig rejse, der ikke blot brillerer med sin visuelle virtuositet og smukke, såvel som voldsomt uhyggelige akvareller fra Miyazakis Studio Ghibli, men også nærmer sig noget, der ligner en hårrejsende sandhed om ondskabens natur."

Jyllands-Posten
"Billedsiden er berusende med forstørrede dyr, skrømtende skovånder, der klikker og roterer med hovederne samt en dyregud, under hvis hove smukke blomster springer frem."

Information
"Visse budskaber om fredelig sameksistens bliver verbaliseret lovligt håndfast, men det bliver aldrig prædikende."

B.T.
"...et storslået eventyr, enkelt, stærkt, magisk og skabt af den japanske tegnefilm-mester Hayao Miyazakis."

Cinemazone
"...skærer aldrig pointer ud i pap. De sære streger er underligt appellerende og forstærker spændingen mellem mystikken, der ikke er umiddelbart genkendelig og noget helt basalt menneskeligt."

Brugere

21/03-11Eventyrligt favntag med en magisk natur
Man hvirvles fra første hæsblæsende scene ind i et fascinerende univers. Her bliver krigeren Ashitaka inficeret af en farlig dæmon. Han rejser nu ud for at finde en kur, inden smitten overtager hele hans krop. På sin rejse ender han midt i en krig mellem et minesamfund og den omkringliggende skov. Her forsøger den mystiske Prinsesse Mononoke side om side med skovens væsner at bekæmpe menneskene, der ødelægger naturen med deres minedrift.

Prinsesse Mononoke er både poetisk og visuelt overrumplende. Her møder man alverdens magiske væsner og lysende skovånder samt eventyrlige naturlandskaber, der pirrer ens eventyrlyst.

- Læs evt. resten på min filmblog her: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...-magisk-natur/

26/11-10Animeret storfilm i mesterklasse
I Camera Films langstrakte lancering af Hayao Miyazakis værker i danske biografer er turen kommet til filmen, der for alvor gjorde den japanske animationsmester kendt i Vesten. "Prinsesse Mononoke" blev blandt meget andet også den mest sælgende film nogensinde i Japan, da den fik premiere i 1997.

"Prinsesse Mononoke" er en rigtig storfilm - godt nok animeret, men den har en episk stil, der ikke kan laves bedre i Hollywood. Den foregår i en fantastisk udgave af Middelalderens Japan, hvor hovedpersonen er en ung prins. Hans lille bystat bliver pludselig overfaldet af en rasende, dæmonificeret vildsvinegud, som det lykkes prinsen at dræbe - men ikke før han selv er blevet ramt af gudens dødbringende forbandelse. For at forsøge at overleve sætter han af sted vestpå, hvor han kommer til J...

13/04-06Skoven mod byen: Hvis side er du på?
Det er intet mindre end den evige konflikt mellem det uberørte naturrige og civilisationens trang til ekspansion og industrialisering (tidsmæssigt er vi nok omkring 14-1500tallet), som hovedpersonen tvinges til at løse for at hæve dén dæmoniske forbandelse, som han under en kamp påføres af et forhekset kæmpevildsvin.

Efter både at ha' stiftet bekendtskab med den magtsyge byherskerinde fru Eboshi og den krigeriske ulvepige Mononoke konfronteres vor helt med den velkendte "med os eller mod os"-retorik. Trods ungersvendens ihærdige anstrengelser ender det alligevel med et drabeligt slag med mange forskellige interesser involveret, som kun kan løses ved den mægtige skovguds mellemkomst.

"Prinsesse Mononoke" er en overdådigt stemingsfuld tegnefilm, som vil kunne nydes af alle, men hvis ...

02/02-04Længe leve Miyazaki
Anonym
Det japanske udtryk Otaku (Anime-fan) er ikke særligt kendt udenfor Asian og nogle dele af USA, ligesom udtykket Anime (japanske tegnefilm). Interresen for den japanske animation ramte store dele af Europa tilbage i slutningen af halvfemserne... dog ikke skandinavien. Først efter årtusindskiftet viste små tegn på interesse sig i den bredere befolkning.
Vi er en mindre gruppe mennesker her i Danmark som har intereseret os for Anime og Manga (Japanske tegneserier) i mange år og for mange (inklusiv undertegnede) er det blevet en besættelse.
Efter os var det først og fremmest børnene der opdagede og blev betagede af Anime'en, men det var mest letfordøjelige serier som Pokémon, Digimon og Dragonball, som stadig er gode serier, men lagt fra så gode som det meste anime.

Princess Mononoke ...

05/01-04Suveræn animation
Anonym
Det er efterhånden lang tid siden jeg sidst så denne film. Men den var så god at jeg med det samme begyndte at vente på Spirited Away - dengang på vej i Japan og ukendt her hjemme.

Det er en klassisk historie om godt mod ondt (og det grå område hvor disse mødes), menneskets kynisme og vores udviklings konsekvenser. Animationen er aldeles i top (som altid) og Joe Hisashis musik er om muligt endnu bedre end i andre Miyazsaki film

Filmen arbejder med de samme temaer som Spirited, men er pakket lidt mere traditionelt ind i en eventyrhistorie og har mere action. Dog er den ikke så sjov og exentrisk som Spirited Away.

05/01-04f-a-n-t-a-s-t-i-s-k
Anonym
...så er der ikke mere at sige.

24/12-03Anderledes og god
Anonym
Af Miyazakis tegnefilm vil jeg fremhæve Castle in the sky (Laputa) som den mest fantastiske og fantasifulde - man nærmest taber kæben. Men Chihiro og heksene er også flot og rigtig god. Prinsesse Mononoke adskiller sig fra de øvrige, ved at den er mere krævende, bl.a. fordi adskillelsen mellem good og bad guys ikke rigtig er til at få øje på. Den handler mere om konfliktløsning end om et opgør mellem god og ond.

Ashitika, hovedpersonen, kastes ind i en konflikt mellem menneskene og skovens dyr og guder, på et tidspunkt hvor situationen er så tilspidset, at der kommer lig på bordet i kampen om naturressourcerne. Der er mao. masser af lemlæstelse og blod i denne tegnefilm, så vi er milevidt fra fx Disneys familievenlige tegnefilm (og de 2 øvrige Miyazaki-film).

Jeg havde lidt svært v...

Fakta

Medvirkende
Ashitaka (stemme) Yôji Matsuda
Mononoke (stemme) Yuriko Ishida
Eboshi-gozen (stemme) Yûko Tanaka
Jiko-bô (stemme) Kaoru Kobayashi
Kouroku (voice) Masahiko Nishimura
Gonza (stemme) Tsunehiko Kamijô
Toki (stemme) Sumi Shimamoto
Yama-inu (stemme) Tetsu Watanabe
Tatari-gami (stemme) Mitsuru Satô
Usi-kai (stemme) Akira Nagoya
Bag kameraet
Instruktion Hayao Miyazaki
Produktion Toshio Suzuki
Manuskript Hayao Miyazaki
Fotografi Atsushi Okui
Klip Hayao Miyazaki, Takeshi Seyama
Musik Jô Hisaishi
Genrer og relationer
Genre Adventure
Undergenre Animation
Premieredatoer
Biograf 28.10.2010
Dvd 08.03.2011
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Princess Mononoke
Land Japan
Sprog Japansk
Produktionsår 1997
Spilletid 133 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 4.621
Selskab Dentsu Inc., Studio Ghibli, Tokuma Shoten, Nippon TV Network
Biodistributør Camera Film
Dvd-distributør Scanbox

Se også...