The Butterfly Effect

Der er store huller i Evans hukommelse i stedet for ubehagelige minder fra opvæksten. Heldigvis kan han rejse tilbage i tiden ved hjælp af sine gamle notesbøger. Og Evan beslutter sig for at rette op på tidligere tiders fejltagelser og urimeligheder. Men ændringer i fortiden viser sig at have store konsekvenser i nutiden. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Science Fiction, Thriller
Instruktør Eric Bress, J. Mackye Gruber
Medvirkende Ashton Kutcher, Amy Smart, Kevin Schmidt, Melora Walters
Spilletid 113 min.
Biopremiere 27.02.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ashton Kutcher

Det var som den tumpede hunk Michael Kelso i ungdomsserien 'That 70s Show' (1998-) at Christopher Ashton Kutcher fik sit store gennembrud hos et stort teenagepublikum. Selvom han snart efter begyndte at optræde, så fortsatte han i serien helt indtil 2005. Efter et par mindre filmroller fik han sit navn på plakaten til teenagekomedien 'Dude, W...

Anmeldere

Politiken
"I sin første del er filmen en interessant og næsten fængslende leg med fantasi, historie og nutid. Men mod slutningen bliver springene for mange og uoverkommelige, og handlingen bliver lige så anstrengt som Ashton Kushers selvfede spil i hovedrollen."

Berlingske
"En vis mystifistisk originalitet à la Christopher Nolans »Memento« bevarer filmen, men den indledende intensitet afløses af hul hokuspokus og hektisk tomgang."

Jyllands-Posten
"Filmen er hæsblæsende og underholdende, så længe man accepterer præmisserne, der ikke helt holder vand."

Weekendavisen
"...filmen fænger et stykke af vejen."

Ekstra Bladet
"...prøver faktisk at grave et spadestik dybere end de fleste andre teenagegysere, men gode intentioner gør det som bekendt ikke alene."

B.T.
"Filmens styrke er den flyvske fantasi og gode chokeffekter. Ulempen er Ashtons manglende pondus og en historie, der nogle gange er mere vrøvl end vision."

Filmland
"...den er farlig og overraskende, og så er en meget stilbevidst."

Cinemazone
"Al den heftige action frarøver filmen dens mulige tyngde, men det giver også thrilleren masser af adrenalin, hvilket i sidste ende har været det, der er prioriteret højest."

Brugere

20/04-11En forløber, ikke fortsættelser!
Scope har ikke lagt The Butterfly Effect 3 (BE3) (som jeg lige har set) op, så det må blive her jeg kommenterer.
Efter at havde set BE3 (2'eren kan af en eller anden grund ikke skaffes, og da slet ikke med DK tekst), blev jeg overraasket over hvor dårlig dén var i forhold til 1'eren, som i dén grad er en fantastisk genial film! BE3 har slet ikke den samme spænding og overraskelse som 1'eren, måske lige med undtagelse af slutningen, som til gengæld enten ikke giver mening, eller er et paradoks.

I stedet for at havde lavet ringe efterfølgere, burde men havde lavet en forløber til BE1, hvor der blev redegjort for Evans fars evner; altså hvor de hele (eventuelt) begyndte. Hvis den blev lavet rigtig, og lige så overraskende som BE1, kunne det havde blevet en måske lige så god film som BE1...

11/01-10Utrolig god, men hvad med 2'eren?
Synes PT. denne film er fantastisk.. men er der nogen som kan anbefale 2'eren.. har ikke selv set den men den lyder godt nok som noget man prøver at lave en dårlig opfølger på, og tænker dog stadig på at se den, men jeg vil nødig blive skuffet?

11/10-08Underholdende og tankevækkende!
Denne film er fantastisk!

I de fleste film er det enten/eller mellem god, gedigen underholdning, og så film der får en til at tænke (og begge ting er gode, og er i sig selv noget der gør en film værd at se). Men med denne, og så "V for Vendetta" (bare på en anden måde med den film) er det en fantastisk undtagelse, der formår at være BÅDE underholdende og tankevækkende.

Den måde den leger med kaos-teorien, kan som sagt få en til at tænke meget over ting som "hvad sker der, hvis jeg ændrer en lille ting i fortiden?", og specielt hvis man er lidt nørd på området i forvejen.
"The Butterfly Effect" beskriver meget godt, hvordan en lille ændrig af fortiden, kan forårsage kæmpe ændringer i nu- og fremtiden.

30/07-06fængslende
i starten forstår man måske ikke så meget, men efter lidt tid, opdager man "plottet" og filmen er fr alvor i gang.
hvis man har fulgt med i starten, opdager man hurtigere filmen, og kommer bedre ind i det store univers af fortid, nutid og hukommelsestab...
en absolut seværdig film, især for dem med lidt twisted minds.
hvis man følger godt med, får man langt mest ud af filmen, da mange ting overlapper hinanden, og "kommer igen".
med genialt skuespil og instruktion, kan man nærmest ikke andet end at kunne lide den.

07/06-06slutningen 1
har lige købt butterfly effect på dvd, da jeg syntes den var rigtgig fed dengang jeg så den,med linket til donny darko og memento, selve ideen er god, men kan måske godt give nogen ret i at skuespillet ikke er det bedste hele vejen igennem. nå men den her dvd jeg har købt har så den vildeste hollywood happy ending, og det er så her jeg står af!! da jeg så den dengang sluttede den lettere drastisk og i stil med donny darko(navlestreng!!!)! heller ikke blandt de alternative slutninger fandt jeg hvad jeg søgte, virkelig underlig og enormt skuffende for filmens pointe står og falder med den slutning. så de 5 stjerner tildeles den anden version (navlestreng) og jeg står tilbage som et stort spørgsmåls tegn.

07/04-06god oplevelse
Man kan vælge at se Butterfly effect på filmens egne præmisser eller man kan vælge og læne sig tilbage og kritisere de ting der ikke holder..men det kan man jo med alle science fiction film,hvadenten det drejer sig om rejser til for eller fremtiden eller krige på fjerne planeter osv osv..

Vælger man det første får man en sjælden god filmoplevelse for det er en historie med kød på og er så stilsikker at det er en fornøjelse!Manuskriptet er hamrende originalt og det er et friskt pust midt i alt det lort der bliver spyttet ud, som man i de fleste tilfælde har set 100 gange før...Faktisk burde folkene bag have topkarekterer bare for forsøget på at give folk en anderledes oplevelse.

15/01-06positivt overrasket
Anonym
jeg gik meget modvilligt med til at leje The butterfly effect i blockbuster, havde hort at anmeldelserne ikke var for gode, men maa sige jeg blev positivt overrasket. Filmens handling er self noget nonsens men den er rigtig underholdene og fangende hele vejen igennem. Saa Directors Cut og maa sige den er en stjerne bedre en biograf versionen som jeg saa dagen efter.

26/06-05Jeg fatter det ikke... 2
Anonym
For det første så ser jeg intet godt i denne film, som så mange andre. Den er ikke ultra dårlig, den er bare sådan... normalt dårlig. Den byder på intet nyt, skuespillet er ikke noget at råbe hurra for og jeg begyndte hurtigt at kede mig mens jeg så den.
Af en eller anden grund, så havde jeg fået den sindssyge ide, før jeg så filmen, at denne film var en film man kunne tænke lidt over.... og hvor tog jeg dog grueligt fejl. Folk der sammenligner denne med film som Donnie Darko må ikke være helt kloge. Denne film er en kliche på film hvor man skal tænke lidt.
Kan godt være at det bare var mine forventninger der var sat for højt, eller det at folk går og prædiker om at dette er en dyb film (Håber virkelig bare at folk hopper med på en bølge eller sådan noget, for hvis de synes at det her ...

04/04-05Hmm
Minder mig lidt om et X-files afsnit, hvor dagen starter igen og igen, indtil der kommer en nogenlunde lykkelig slutning... Eller Lola rennt!
Derfor, Butterfly Effect er ikke original, selvom den har nogle gode elementer i begyndelsen, driver den ud i en noget udefinerbar og lidt grinagtig historie. Især alle "hullerne" der opstår pga forandringerne er lidt amatøragtige.
Desuden får skuespillerne det til at ligne en teenfilm, Kutcher hører ikke hjemme i film, medmindre det er en åndssvag sequel til American Pie...

Filmen får dog alligevel hele tre stjerne, fordi den er udemærket underholdning, og man kan da godt tænke lidt over den, men pas nu på ikke at ligge for meget i det!

14/03-05Undervurderede spændingsfilm.
Anonym
The Butterfly Effect oser ikke af flot filmkunst,
skuespillerne er måske overbetalte, og måske svæver den rundt imellem forskellige Science Fiction klassiskere - men jeg synes det er et effektiv gys, med et , trods alt, nuanceret handlingsforløb.

Spændende, intens (nervepirrende) og meget underholdende..

Absolute seværdig!

/ PipérFakta

Medvirkende
Evan Treborn Ashton Kutcher
Kayleigh Miller Amy Smart
Lenny som 13 Kevin Schmidt
Andrea Treborn Melora Walters
Lenny Treborn Elden Henson
George Miller Eric Stoltz
Evan som 13 John Patrick Amedori
Tommy som 8 Cameron Bright
Tommy Miller William Lee Scott
Kristin Brandy Heidrick
Bag kameraet
Instruktion Eric Bress, J. Mackye Gruber
Produktion Chris Bender, A.J. Dix, Anthony Rhulen, Lisa Richardson, J.C. Spink
Manuskript Eric Bress, J. Mackye Gruber
Fotografi Matthew F. Leonetti
Klip Peter Amundson
Scenografi Douglas Higgins
Musik Michael Suby
Genrer og relationer
Genre Science Fiction, Thriller
Premieredatoer
Biograf 27.02.2004
Dvd 12.07.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 9.016
Selskab Blackout Entertainment
Biodistributør Angel/Scanbox

Se også...