Præsidentkandidaten (Primary Colors)

Den unge politiske idealist, mediemand og kampagneleder Henry Burton (Adrian Lester) leder efter en sag at kæmpe for. Han kobler sig derfor på den fremadstormende guvernør Jack Stanton (John Travolta), som tilsyneladende står inde for sine politiske ideologier. Nu skal der slås for præsidentposten. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Komedie
Instruktør Mike Nichols
Medvirkende John Travolta, Emma Thompson, Billy Bob Thornton, Adrian Lester
Spilletid 144 min.
Biopremiere 04.09.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Billy Bob Thornton

Den let furede og lurvede Billy Bob har siden midten af halvfemserne manifesteret sig som en af amerikansk films mest karismatiske personligheder, der ofte skildrer skæve eksistenser, knoldsparkere, småforbrydere og andre outsidere. Som barn boltrede Billy Bob sig i den lille by Alpine Arkansas og dyrkede sine interesser for musik, skuespil...

Anmeldere

Scope
På stop med en politiker

Mens sexskandalerne for alvor truer Bill Clintons position som politisk leder, er en historie, der i påfaldende grad minder om hans færd mod præsidentembedet, nu foreviget på film i "Præsidentkandidaten"

At magtens mænd bedriver udenomsægteskabelig lagengymnastik, er efterhånden ikke noget, der afføder mange løftede øjenbryn. Det kan dog godt undre, at amerikanske politikere med ambitioner om at nå helt til tops i dobbeltmoralens eget land, ikke er en smule mere påpasselige, når den søde kløe melder sig. Sandsynligheden for, at offentligheden delagtiggøres i diverse eskapader, synes i vore dage at være skræmmende stor, og de saftige detaljer er alt for økonomisk indbringende til at ligge upressede hen.

Disse ubehagelige udsigter har åbenbart ikke holdt Bill Clinton tilbage, ligesom det heller ikke bremser den fremadstormende guvernør Jack Stanton i Mike Nichols film, der er baseret på en roman af journalisten Joe Klein. Nichols har før ladet sig inspirere af autentiske forlæg i film som "Silkwood" og "Smil - vi er på", og med "Præsidentkandidaten" er det lykkedes at lave et morsomt drama, der vil mere end blot at behage. Der er langt mere bid i denne blotlægning af politik og media management end i Barry Levinsons "Når halen logrer med hunden", som havde premiere tidligere på året. Ved at bevæge sig væk fra farcen og den politiske satire får Nichols chancen for at give et nuanceret portræt af, hvordan politik føres, vindes og tabes. Og vigtigst af alt, at komme med et bud på, hvad der driver et stærkt par af Clinton-kaliberen.

Idealist på afveje
Nichols får kvalificeret hjælp til persontegningen af et stærkt skuespillerteam. Umiddelbart virker valget af John Travolta til rollen som Clinton-look alike pudsigt, men i gråhåret og kvabset tilstand udfylder han fint Jack Stanton figuren. Man fornemmer den karismatiske folkeforfører og livsnyder, der med sin vindende personlighed tiltrækker vælgere, dedikerede medarbejdere og uheldige kvindebekendtskaber. Emma Thompson spiller Jacks lige så ambitiøse og dårligt klædte bedre halvdel, der godt nok langer lussinger ud til højre og venstre i frustration over sin mands sidespring, men derefter ufortrødent fortsætter deres fælles rejse mod en plads i historiebøgerne. Billy Bob Thornton og Kathy Bates gør deres til at give staben omkring Stanton-parret en god portion kulør og gennemslagskraft.

Ind i denne hvepserede af drevne mediestrateger og politiske rådgivere lander den sorte kampagneleder Henry Burton (den ukendte, engelske Adrian Lester). Publikum hægtes på denne unge idealists indtræden i det politiske cirkus og hans søgen efter sin tids JFK - en værdig politiker, der fortjener at blive troet på og kæmpet for. Desillusion og moralske knubs er selvfølgelig resultatet efter de første runder i den politiske "premier league". Magtens sødme fordærver, ingen tvivl om det, men Burton og filmen kommer uden lette mellemregninger frem til et sikkert sandsynligt facit. Oprigtigt politisk arbejde kræver en magtfuld position, der kun kan opnås ved at spille "spillet", med alt hvad det indebærer af manipulation, mudderkastning og en moral, som hænger i laser.

"Præsidentkandidaten" er en lang film, men den er fikst og fængende skruet sammen med passende temposkift. Den bidrager ikke med hidtil ukendte aspekter af amerikansk politik eller graverende nye afsløringer om Bill og Hillary. Hvad der gør indtryk, er derimod fremstillingen af magtens mekanismer og de mennesker, som har evnen til at benytte sig af disse.
Mike Nichols inviterer publikum til, i følgeskab med Henry Burton, at kigge ind i den fagre voksne verden af politik og manipulation, og det er absolut ikke et syn for børn eller naive sjæle. Men spændende er det nu.

Brugere

23/05 23:2710 STÆRKE POLITISKE FILM 3
I disse dage kan film desværre godt komme til at glide i baggrunden. Dels er medierne meget optaget af sæbeoperaen "Game of Thrones", dels fylder de to politiske valg meget i den offentlige debat. Det skygger blandt andet for filmfestivallen i Cannes. For at kombinere de to af de tre fremherskende temaer kommer her ti anbefalinger fra Filmbøffen til film der på den ene eller anden måde handler om politik. Alle disse film er seks stjerner i min bog og de kan ses til enhver tid, ikke kun under valget!

1. Præsidentkandidaten (1997), Mike Nichols
Mike Nichols var en fantastisk auteur, der fra sin første til sidste film vedblev nytænkende og energisk. Han har desværre tendens til at gå i glemmebogen og således lider ”Præsidentkandidaten” ofte samme skæbne og det er en skam! Filmen er en s...

02/02-04Udmærket...
Anonym
...og ret underholdende film om Jack Stantons (bill clinton) udskejelser under sin valgkampagne for det hvide hus. Alle spiller særdeles veloplagt og vittigt, ikke mindst John Travolta. Fanger den essentielle stemning fra forlæget.

Primary Colors blev i sin tid skrevet af "Anonymous" men efter nogen tid blev det klart at journalist Joe Klein havde skrevet den.

Bogen er dog LANGT overlegen og jeg kan kun anbefale den til alle der nyder politisk satire, dobbeltmoral i politik og dyneløftning.

02/02-04velspillet og seværdig
Anonym
Skuespillet er absolut midtpunkt i denne politiske drama. John Travolta er fremragende i hovedrollen, og han bakkes godt op af Emma Thomson, Billy Bob Thornton og ikke mindst altid seværdige Kathy Bates. Mike Nichols har vel nok lavet sin bedste film med Præsidentkandidaten. Selvom filmen handler om politik, så overskygger det ikke den velmenende og velfortalte historie. Den handler mere om den moralske adfærd, som mennesker nu nogle gange viser. Vi er ikke perfekte, men vi burde kunne se forskel på rigtig og forkert. Det bliver heldigvis aldrig prædikende eller sentimental, og man bliver i godt humør af denne morsomme, men også alvorlige film. Jeg elsker bare den scene, hvor kameraet kører hen mod Travolta, der sidder i en doughnutbutik. Et afslappende sted midt i alt virvaret, som alle...

23/11-02Amerikansk politik......
Anonym
En film som er tydligvis baseret på amerikansk politik, og deres fremgangsmåde. Filmen omhandler meget amerikanske sider, og det gør det til en ganske troværdig historie, (og dog uden det helt store).

Stærkt spil fra alle medvirkende, og det er en nydelse at se.

29/09-02Filmen Om Clinton
Anonym
Ukrukket og afdæmpet fremstilling af amerikansk politik. Filmens personer og væremåde er meget amerikansk, men filmen er ikke, hvilket efter min mening gør den mere troværdig.

En af filmens pointer om at præsidentkandidaten ikke er et perfekt menneske (dem findes der jo ingen af!), men den bedste af de muligheder der er, er jo meget aktuel med den sexskandale, der har ramt det hvide hus i disse tider (da filmen kom frem!). Men filmen viser også godt den råddenskab der kendetegner amerikansk politik.

Der er mange flotte skuespilspræstationer, også af Travolta, selv om hans grå hår og hæse stemme ikke kunne overbevise mig. Men flot film, dog lidt langtrukken hvis amerikansk politik ikke lige er sagen.

Filmen skulle være bygget på Bill Clintons første præsident kampagne og hove...

Fakta

Medvirkende
Guvernør Jack Stanton John Travolta
Susan Stanton Emma Thompson
Richard Jemmons Billy Bob Thornton
Henry Burton Adrian Lester
Libby Holden Kathy Bates
Daisy Maura Tierney
Guvernør Fred Picker Larry Hagman
Howard Ferguson Paul Guilfoyle
Lucille Kaufman Caroline Aaron
March Cunningham Rebecca Walker
Izzy Rosenblatt Rob Reiner
Bag kameraet
Instruktion Mike Nichols
Produktion Mike Nichols
Manuskript Elaine May
Fotografi Michael Ballhaus
Klip Angelo Corrao, Arthur Schmidt
Scenografi Bo Welch
Musik Ry Cooder, Carly Simon
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 04.09.1998
Dvd 15.11.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 144 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 118.008
Selskab Universal Pictures, Mutual Film Company
Biodistributør Constantin Film

Se også...