Being John Malkovich

Craig er noget så utjekket og nørdet som dukkefører. Han drømmer om at være kendt og berømt, og da han tager et job som arkivar i et besynderligt firma, der ligger godt gemt væk på 7 ½. etage, får han chancen. Her opdager han nemlig en mystisk portal, som suger én ind i skuespilleren John Malkovichs hoved, så man ser verden ud gennem hans øjne! © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama, Komedie
Instruktør Spike Jonze
Medvirkende John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich
Spilletid 112 min.
Biopremiere 20.04.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cameron Diaz

Efter seks års modelarbejde filmdebuterede den høje blondine med det uimodståelige brede smil i komedien Jim Carrey-komedien 'The Mask' (1994). I sandhed en imponerende debut når man taget i betragtning, at hun ikke havde uden anden skuespilerfaring end et par dramalektioner i gymnasiet. Efter et par indie-film kunne det store publikum glæde ...

Anmeldere

Scope
A Day in the Life

Har du nogensinde drømt om at være kendt? Nu kan du se, hvor galt det kan gå, i "Being John Malkovich" - en skæv, nyskabende og aldeles anderledes komedie om en mystisk portal, der fører direkte ind i skuespilleren John Malkovichs hoved.

Craig (en nørdet, langhåret John Cusack) er dukkefører, og det er jo ikke særlig sexet. Han drømmer om at være kendt og berømt, men huslejen skal betales, og den dyreglade kone Lotte (en næsten ugenkendelig Cameron Diaz) skal forsørges. Så han tager et job som arkivar i et besynderligt firma, der ligger godt gemt væk på 7½ etage. Der er lavt til loftet, men lir i luften, for Craig møder sexbomben Maxine (en meget kælen Catherine Keener), som han forelsker sig i. Hun er nu mere interesseret i magt og penge, så da Craig finder en mystisk portal, bliver Maxine interesseret.

Går man igennem portalen, bliver man nemlig suget ind i skuespilleren John Malkovichs hoved og ser verden ud gennem hans øjne. Efter et kvarter bliver man spyttet ud igen og lander slimet og ulækker ved afkørslen til en motorvej! Lotte lurer i kulissen, mens Craig og Maxine begynder at sælge "ture" ind i John Malkovich, og efterhånden bliver Craig - der jo kan et og andet med dukker - bedre og bedre til at styre den distingverede skuespiller, når han selv tager turen. Han kan med tiden også blive inde i John M., så længe han lyster.

Malkovich er ikke begejstret for arrangementet - det er jo hans hoved, krop og eksistens, det går ud over - men Craig er lykkelig, for Maxine vil kun have sex med ham, når han er inde i Malkovich. Samtidig kan han, når han styrer og kontrollerer John Malkovichs krop, blive en kendt dukkefører. Skuespilleren har nemlig magten til at stoppe sin dramatiske karriere og kaste sig over dukkerne i stedet.

Det ér weird

Lyder det weird? Well, det er det også, men man accepterer hurtigt det noget specielle univers, filmen foregår i, og griner højt og ofte. Der er en dejlig selvironi, set med filmbranchens briller, over handlingen og skuespillet - særligt John Malkovich som sig selv er fremragende. Han står for nogle af filmens bedste øjeblikke. Som da han tager turen ind i sig selv, med Dali'ske tilstande til følge, eller da han - godt nok ved Craigs mellemkomst - beslutter sig for at blive dukkefører i stedet for skuespiller, og det hele bliver realiseret med den største selvfølgelighed.

"Being John Malkovich" handler om at træde ud af anonymitetens skygge og ind i berømmelsens og udødelighedens skær. Om at være nogen og noget. Og så leger den helt åbenlyst med det ønske, mange mennesker har om at se verden fra andre personers synspunkter og om at kontrollere og besidde andre.

Visuelt uinteressant
Faktisk er det ganske store temaer, der bliver vendt, men det mærker man ikke så meget til, fordi det hele er pakket ind i sort og surreel komedie. Det virker godt, rigtig godt, det meste af filmen, men synes desværre at kamme over mod slutningen, hvor det hele bliver lidt for farce-agtigt.

"Being John Malkovich" er instrueret af Spike Jonze, der ellers mest har gjort det i musikvideoer. I den forbindelse er det værd at bemærke, at filmen faktisk er ganske uinteressant og uopfindsom, når det kommer til det visuelle udtryk. Men hvad "Being John Malkovich" mangler på den front, henter den til gengæld hjem på underholdningsværdien og den mildest talt originale, skæve og overraskende historie.

Brugere

14/11-14Frikvarter hvor klokken aldrig ringer
"Being John Malkovich" er en af den slags film, jeg aldrig bliver færdig med. Som de mennesker, der belejrer Malkovichs sind har jeg svært ved at distancere mig fra den, når jeg er der. For jeg ER der. I filmens univers. Den suger mig altid ind, og jeg glemmer tid og sted.

At kategorisere denne film er tæt på umuligt, men jeg vil kalde det en absurd komedie med et stort hjerte. Som komedie er den sublim. Der er scener, der er legendarisk sjove, hvis du spørger mig. Såsom Craigs første møde med etage syv-og-en-halv, samtalen med sekretæren der har et nærmest pythonsk islæt og den efterfølgende jobsamtale (Orson Bean er fabelagtig!). VHS-velkomsten der fortæller firmaets historie er pinefuldt sjov. Scenen hvor Malkovich er inde sit eget hoved er lige så hysterisk morsom som den er marer...

06/01-06Underlig komedie
Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal syntes om denne film. Jeg mener den er original og alt det der og skuespillet er helt i top. Nogle gange får man lyst til at grine men det virker alligevel forkert. Det hele er så underlig og akavet at man til sidst sidder med en følelse af ubehag når filmen er slut. Måske er det det der er pointen. Jeg vil nu gerne give filmen 5 stjerner for skuespillet, instruktionen og fordi den er så pisse godt lavet.

29/11-05top
Anonym
Ahh -lige hvad jeg havde brug for!!

26/08-05Hvad er pointen?
Anonym
Jeg forstår mig ikke på den slags.
Er der noget at analysere, kan jeg ikke få øje på det. I mine øjne, er den bare underlig.

Hvad er pointen?

21/08-05Being John Malkovich fan? 9
Anonym
Du skal se Adaptation og Eternal Sunshine of A Spotless Mind!
Eternal Sunshine er en utrolig god kærlighedshistorie med den samme kick som Being John Malkovich.

Manusforfatteren af alle tre film :CHARLIE KAUFMANN

21/08-05erotemata
Anonym
Meget intellegent og meget morsomt.
Hvad er identitet, hvad er gender, hvad er sex, hvad er frie vilje...
Hvem er vi?

11/03-05Spike Jonze: Being J Malkovich 1
Som sarastro7 pointerer, er det meget morsomt og begavet underholdning man får chancen for at være tilskurer til, med denne twistede udgave af en ellers kedelig og altid virkeligheds ren genre, nemlig "The comedy- drama". Denne film er en stor surprise, og har aldrig rigtig set noget lignende (hvis ik lige for 'Adaptation'). Historien er sublim, dyb, unik, original og til sidst endda en mystisk, bevægende oplevelse. Cusack og Diaz er aldrig set lignende, og de spiller deres bedste (optimalt). En stor hyldest til, Spike Jonze og manus forfatteren./!

Se den! ..Hvis du har mod på en udfordring. Sí.

17/01-05enig
Anonym
den er total plat.

14/01-05far out
Anonym
alt for langt ude.

13/01-05Fantastisk morsom og flot
Jeg fik aldrig set Being John Malkovich da den gik i biografen, hvilket jeg nu er meget ked af. For jeg har næsten ikke rosende ord nok til at beskrive denne film. Den er bizar på en dejlig letflydende måde; surrealistisk uden at være frastødende; den er fængende, fascinerende og smukt opslugende, med både visuel og dialogmæssig æstetik som kan nydes igen og igen. Der er tryllebindende, komplekse figurer fyldt med ægte følelser.

En stor oplevelse og en sand klassiker. Bare Mary Kay Place's figur, med den bizarre hørefejl, er rent Pythonsk absurdistik: "You're looking great, Flo." - "I'm looking grateful?!?"Fakta

Medvirkende
Craig Schwartz John Cusack
Lotte Schwartz Cameron Diaz
Maxine Lund Catherine Keener
John Malkovich John Malkovich
Floris Mary Kay Place
Dr. Lester Orson Bean
Derek Mantini Ned Bellamy
Charlie Charlie Sheen
Sig selv Brad Pitt
Sig selv Sean Penn
Dame i elevator Octavia Spencer
Bag kameraet
Instruktion Spike Jonze
Produktion Steve Golin, Vincent Landay, Sandy Stern, Michael Stipe
Manuskript Charlie Kaufman
Fotografi Lance Acord
Klip Eric Zumbrunnen
Scenografi K.K. Barrett
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Arbejdspladskomedie
Nøgleord Kropsbytte, Skuespiller
Premieredatoer
Biograf 20.04.2000
Dvd 07.11.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Propaganda Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...