Sjakalen (The Jackal)

Bruce Willis spiller Sjakalen, en lejemorder der med isnende kynisme og skiftende identiteter forbereder et attentat på et af Vestens store hoveder. Ind fra sidelinien kommer eks-IRA-terroristen Richard Gere, der synes at være den eneste som kan stoppe Sjakalen. Men da Gere, sammen med FBI og den Russiske Efterretning, kommer for tæt på Willis, havner de selv i sigtekornet på dennes potente kanon. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Thriller
Instruktør Michael Caton-Jones
Medvirkende Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier, Diane Venora
Spilletid 124 min.
Biopremiere 30.01.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bruce Willis

Walter Bruce Willis er født på en amerikansk militærbase i det tidligere Vesttyskland og voksede op i New Jersey, USA. Efter jobs som bartender og tjener, samt småroller på teater og i reklamefilm slog han igennem som gavtyv og detektiv i sitcom'en "De Heldige Helte" (1985-1989) og har siden slået igennem med de bare næver i et hav af film, hoved...

Anmeldere

Scope
Sjakalen - et bevæbnet udyr

Halvdelen nu, halvdelen efter levering. Det er den betalingsform lejemorderen, Sjakalen foretrækker, når han laver dødbringende forretningsaftaler. Hverken lejemorder eller film formår dog at levere varen, når det endelige regnskab skal gøres op.

Kan Richard Gere beskytte 'sine kvinder'? Det bliver det altoverskyggende spørgsmål i "Sjakalen", selvom filmen ellers lægger ud med en anden problemstilling. Sagen er den, at en russisk mafialeder i vrede over, at det russiske politi og FBI i skøn forening har dræbt hans bror, hyrer en lejemorder til at likvidere en betydningsfuld person i Vesten. Dette får FBI og det russiske politi færten af, men de har ingen anelse om hvem offeret er, og de kender kun lejemorderens dæknavn. Det er her den fængslede IRA-terrorist Declan Mulqueen kommer på banen i skikkelse af Richard Gere. Han kender som en af de eneste i verden Sjakalens udseende og arbejdsmetoder, da han år tilbage havde et skæbnesvangert møde med den kyniske dræber. Mulqueen slår en handel af med FBI-manden Preston (Sydney Poitier) og sammen med den kvindelige russiske officer Koslova (Diane Venora), fører de an i en verdensomspændende jagt på den navnløse bøddel.

Hjerte rimer på smerte
Bruce Willis spiller Sjakalen, der udover at være topprofessionel morder også er en forvandlingskunstner uden lige. Han opererer med seks-syv forskellige identiteter og har derved succes med at rejse rundt og planlægge sin opgave uden at blive fanget. Der skal blandt andet shoppes efter en handy lille kanon, og til denne skal der specialbygges en avanceret fjernstyret platform. Da Sjakalen er en beregnende dødbider uden emotionelle udsving, lykkes det ikke rigtig for Bruce Willis at gøre udyret særlig interessant. Det mest ophidsende bliver derfor, at følge med i hvor mange velsiddende parykker han når at presse ned over sin tyndhårede isse. Og så kigger man selvfølgelig også en ekstra gang, da Die Hard-helten i forbindelse med sin "bøsse-identitet" trykker læberne mod et andet hankønsvæsen.

Over for manden, der dræber for kolde kontanter, står manden, der dræber med hjertet og en ren samvittighed. Mulqueen har som skarpskytte myrdet for Nordirlands uafhængighed, hvilket efterhånden er accepteret som moralsk forsvarligt i amerikanske film. Han er en mand, der holder sit ord, og desuden er han bevæbnet med en utæmmelig drenget charme. I hans selskab tør den barske officer, Koslova, op og ændrer sit fornavn fra Major til Valentina. Hun er kvinde nr. 2. i hans liv. Kvinde nr. 1 er Mulqueens elskede fra fortiden, som inddrages i det personlige opgør med Sjakalen. Kvinde nr. 3 viser sig at være målet for Sjakalens bestillingsopgave, mens kvinde nr. 4 er hans gidsel i filmens slutsekvens. Sjakalen mener ikke, at den irske charmetrold kan beskytte 'sine kvinder' - Mulqueen prøver det bedste han kan, men ikke alle de kvindelige bekendtskaber overlever.

"Sjakalen" anno 1998
Det personlige opgør er den væsentligste forskel mellem denne genindspilning af en roman af Frederick Forsyth og den første filmatisering fra 1973. I centrum var da en farveløs politimand, som uden store armbevægelser reddede den franske præsident de Gaulle. I denne film er det en ærekær good guy, der skal ud og hævne fortidens uretfærdigheder. Den personlige vinkel og opdateringen til 90'erne er ikke vellykket. Filmen ligner blot alle de andre spændingsfilm fra 90'erne, som sagtens kan gemmes til en flad videoaften.

En actionfilm skal have et eller flere elementer, der gør, at den skiller sig ud fra mængden af samlebåndsproduktioner fra Hollywood. Det kan være et medrivende romantisk forhold, en karismatisk skurk eller blot en fængende stemning. "Sjakalen" indeholder intet, der hæver den over det ordinære. Willis' garderobeskift og Geres irske accent tæller ikke som originale indfald, og da de to stjerner endelig kommer i nærkontakt, afvikles mødet så forudsigeligt, som det overhovedet kan gøres. Det er også småkedeligt at følge det begyndende venskab og den gensidige respekt mellem det ledende trekløver i opklaringsarbejdet - Mulqueen, Preston og Koslova. Især gaber man over Sydney Poitiers prototype på en flink sort FBI-agent. Spektakulære stunts og forpustende forfølgelsesscener skal man heller ikke vente at kunne svælge i.

Se hellere Fred Zinnemanns afdæmpede udgave fra 70'erne eller vælg en anden actionfilm. Denne her sparker absolut ikke røv.

Brugere

08/10-06Hmmm.....
Jaaa jeg ved ikke helt hvad, jeg skal sige til den her film.

Bruce Willis kører i automatgear, Richard Gere er irer og det går i det hel taget ikke særligt godt.

06/12-05Das Gott 3
Anonym
Du har lige anmeldt den originale version af "The Jackal", og du mener den er fremragende. Men i dette forum skriver du om den:

"JEG kan ikke forstå, hvad DU synes er godt, ved den gamle version? Jeg spørger bare. Den er alt for gammel, er så er der nogle ret dårlige skuespiller med, som jeg ikke har hørt om før."

Utroværdigheden længe leve.....

28/01-05- Appetitløs sjakal -
Solid men også dybt uoriginal actionthriller der kun byder på momentan spænding.

Både Gere og Willis spiller kedeligt i denne hurtigt glemte sag. En højst usandsynlig handling kæmper med en haltende spænding og et par lunkne actionscener, og denne genindspilning kan på ingen måde måle sig med originalfilmen og virker til sammenligning forbløffende flad.

Dog lykkedes det trods alt filmen at komme igennem sine to timer uden at miste seeren. Selvom den bestemt har sine skavanker at kæmpe med, så bliver det aldrig decideret uinteressant, og som filmen nærmer sig sin afslutning, får vi lidt af den spænding, vi savnede tidligere.

29/12-04zzzzzzzz
Anonym
Synstes denne film er MEGET langsom til at komme igang, og så er slutningen ret så forudsigelig. Man ser kun denne film en gang!(men der er den så også rimelig god)

04/09-03Jamen!
Anonym
Altså han kører det hele på rutine, fordi han har erfaring og er så rutineret skuespiller, dermed gør han det også fremragende pga hans rutine.

Det er ligesom fodboldspilleren Zidane, som spiller altid fremragende, fordi han er rutineret og har kæmpe erfaring, teknik og overblik. Det samme som Gere. Holdet kan ikke undervære Ham, fordi han betyder så meget.

Også filmen "The Recruit" med Al Pacino og Colin Farrell, hvor de begge er fremragende i sit spil, og Pacino er næsten altid en nydelse at følge, fordi hans spil, udstråling, erfaring osv er altid i top. Man ved på forhånd, at manden kan levere top-præstationer hver gang.

04/09-03Øh Gott
Anonym
Først skriver du at Gere er fremragende og så skriver du lige bagefter at han kører på rutinen og i filmsprog betyder det ikke at en skuespiller gør det sååå godt igen, så hvad mener du egentlig?

03/09-03Kold og effektiv thriller!
Anonym
Jagten på historiens bedste lejemorder (Sjakalen) er for alvor gået i gang, men det viser sig til at være en blodig og umulig opgave for FBI.

Et gammelt udtryk siger mig, for at fange en forbryder, skal der en forbryder til, der tænker ens og med samme baggrund. Richard Gere (Declen) har arbejdet med Sjakalen (Bruce Willis), men senere hen bliver snydt og sendt til fængslet. Politiet tilbyder hjælp, fordi opgaven er umulig for dem, de skal bruge en terririst for at fange en terrorist.

En solid og effektiv thriller, som virkelig har det hele. Intensitet, spænding, gys samt en flot produktion, hvor alt det tekniske går flot op og fortjener top karaktere hos mig. Historien er god, hvor instruktøren sætter fokus på jagten på historiens bedste morder, og hvad der skal til for at fange ...

26/07-02Rigtige Thomas....
Anonym
Som du også siger: Vi skal ikke bedømme hinanden personligt. Men det kan være svært at skrive hvad man mener om tingene. Det er lettere at få det sagt mundtlig, er det ikke rigtigt? Man forstår hinanden bedre. Vi er begge to filmeksperter, som vi kan lære af hinanden. Lidt kritik er der selvfølgelig også plads til.

26/07-02Oh Mein Gott, Du Har Ret 3!!!!
Anonym
Men hvis vi, som du skriver, ikke skal tro, men skal vide, så tag lige og læs hvad du skriver om filmen "Et Smukt Sind". Hvordan kan du vide, at den ikke havde fortjent sin Oscar for bedste film, du havde jo ikke set den. Jeg mente nu heller ikke at den burde have vundet, men det var fordi jeg havde set den og flere af de andre film, og mente at vinderen kun kunne være "The Lord Of The Rings", og hvis uretfærdigvis ikke den, så den helt igennem fantastiske "Moulin Rouge". Men jeg havde da i det mindste set dem!!! Så tænk før du skriver, så skal jeg prøve at gøre det samme og prøve på, ikke at støde dig og din personlighed. Undskyld endnu engang, men godt kæmpet, det kan jeg lide!!! Og hvad man kan lide, det er hvad man kan lide og det skal man stå ved, og det gør du flot!

26/07-02Oh Mein Gott, Du Har Ret 2!!!!
Anonym
Jeg ved en del om film, elsker film og bruger meget tid på alt med film. jeg er ret sikker på, at jeg også ved langt mere end dig, både det filmhistoriske, men også det kunstneriske. Ikke for at være arrogant, men det er virkelig hvad jeg tror. Jeg har trods alt set mange tusind film, læst om film hele livet og taget en højere eksamen i filmkundskab med et 11 tal til følge. Jeg har været med til at lave film, godt nok i det små, men alligevel. Men jeg indrømmer da, jeg er intet geni, ej heller prøver jeg at være det og jeg træder da også ofte ved siden af (Hvis du ser hvad jeg mener om filmen "The Scorpion King", så vil mange nok mene, at MIN filmkundskab må være meget ringe). Men selvfølgelig har du ret, jeg skal ikke blive personlig og det undskylder jeg. Men det er jeg nu ikke ene om,...Fakta

Medvirkende
The Jackal Bruce Willis
Declan Mulqueen Richard Gere
Carter Preston Sidney Poitier
Valentina Koslova Diane Venora
Isabella Mathilda May
Witherspoon J.K. Simmons
McMurphy Richard Lineback
Donald Brown John Cunningham
Lamont Jack Black
The First Lady Tess Harper
Bag kameraet
Instruktion Michael Caton-Jones
Produktion Michael Caton-Jones, James Jacks, Kevin Jarre
Manuskript Chuck Pfarrer
Fotografi Karl Walter Lindenlaub
Klip Jim Clark
Scenografi Michael White
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Premieredatoer
Biograf 30.01.1998
Dvd 28.01.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 124 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Mutual Film Company
Biodistributør United International Pictures

Se også...