The Village

Det 19. århundrede lakker mod enden, og i skovene omkring en lille by i Pennsylvania lurer skumle væsner. De godt 60 indbyggere holder sig frygtsomt til området omkring landsbyen, og monstrene bliver i skoven. Men våbenhvilen bliver brudt, da en ung mand tager ind i skoven, mens monstrene til gengæld begynder at jage i byen. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama, Gyser, Thriller
Instruktør M. Night Shyamalan
Medvirkende Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt
Spilletid 109 min.
Biopremiere 22.09.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

M. Night Shyamalan

(INSTRUKTØR)
Manoj Nelliyattu Shyamalan er født i Indien, men vokset op i en velstående forstad til Philadelphia i USA. Han er lidt af et vidunderbarn, der lavede talrige amatørfilm, efter at han som 8-årig fik et Super-8 kamera af sine forældre. Som 17-årig havde han således lavet 45 home movies. Nogle af disse film er at finde som ekstramateriale på DVD-udg...

Anmeldere

Berlingske
"Der bliver brugt alt for meget tid på at beskrive landsbyens sociale infrastruktur fremfor at udbygge skræmmeeffekterne, og som et resultat virker den langtrukken og lige så flad som en ballon uden luft."

Jyllands-Posten
"...er i al sin bedrageriske enkelhed så ambitiøs, at den ender med at tangere det rene, prætentiøse spilfægteri."

Information
"Det er ikke for ham [Shyamalan] at lave en mere traditionel, men effektiv gyser, der forlader sig på en stemning. Han vil død og pine overrumple sit publikum, og han ender med at gøre det modsatte."

Ekstra Bladet
"...nogenlunde lige så uhyggeligt, som et afsnit af den danske tv-serie 'Landsbyen'."

Filmland
"Snigende slæbende og langsomt og imponerende virtuost præsenterer M. Night Shyamalan os en håndfuld af beboerne og for deres frygt for skovvæsenerne."

Cinemazone
"Som samlet fabel over livet i et skræmt samfund og trodsigheden, der kan ende med at afsløre sandheden, er The Village ganske fin, men replikkerne er for tunge og klodsede til, at selve persondramaet får luft under vingerne..."

Brugere

29/03 19:40Retrospective: The Village 6
I see the world... just not as you see it!

Det blev til et gensyn med denne undervurderede lille perle her i corona-tiden. Misvisende trailers i sin tid lovede noget andet end det instruktøren havde i sinde og filmen skuffede den almene biografgængers ønske om en traditionel gyserfilm med et twist i ærmet til sidst.

Jeg ser til gengæld mange tematikker, der er spændende i historien. Jeg ser en omhyggelig og melankolsk film lavet af en instruktør, der trods en mainstream prædikat har en kunstnerisk kvalitet i hans bedste værker, som normalt kun er forbeholdt snævre film.

Det er et godt drama, meget velspillet med et killer soundtrack, der alene blærer den følelsesmæssige rygsæk. Og ærgerligt Deakins/Night ikke fortsatte deres flotte arbejde.

11/08-16James Newton Howard + Roger Deakins
For helvede, hvor er det et vidunderligt score Howard har komponeret til denne film. Og hvor er den fremragende fotograferet af Roger Deakins.

https://m.youtube.com/watch?v=VhNsr-bJ4Nc

12/05-08Monstre i skoven...
Fed film, med en ginal historie... mr. Shyamalan skal bare arbejde lidt på sine slutninger..

28/10-07Ganske fin
"The Village er en god film, ingen tvivl om det, men den er altså bare for lang, og til tider er dialogen også for tung til, at man for alvor kommer i gyser-stemning... men det er nu også mere en thriller end en gyser..."

21/06-07God Film
Må nu indrømme at jeg også synes at det var en god film, og jeg synes nu også det var en rimelig vild slutning - den havde jeg sgu ikke regnet ud på noget tidspunkt.

13/04-07Helt fantastisk
The Sixth Sense var noget af det mest nyskabende jeg længe havde set. Unbreakable var oven på førnævntes succes, ingen skuffelse overhovedet, men derimod en stærk og skræmmende film. Signs var også rystende god. The Village var heller ingen skuffelse efter alle M. Night Shyamalan's tidligere film.

Historien udspiller langt inde i en skov, hvor en lille landsby er total afskåret fra omverdenen. Indbyggerne lever et fredeligt liv, også selvom at der i skoven som omgiver dem, lever nogle mystiske væsner. Indbyggerne og væsnerne har en pagt, de krydser ikke hinandens grænser. Men da den pagt bliver brudt, begynder der at ske uforklarlige ting.
Samtidig går vi tæt på det lille landsbysamfund, blandt andet følger vi Lucius og Ivy og deres tætte forhold.

Udover at være dybt betagende ikk...

12/03-07taler lidt meget men den er god nok
taler lidt meget i den men nå der sker noget er det fedt

12/03-07taler lidt meget men den er god nok
der bliver talt meget i den men nå der sker noget er den sku fed

27/02-07Grusomt dårligt plot?
Virker grusomt, faktisk uhyggeligt godt hele vejen indtil plottet bliver løftet... Filmen tager fuldstændig den ellers geniale uhygge væk, hvor den mere går over i en action lavmælt film uden rigtig spænding og mening... Publikum sidder med garanti tilbage med en tom fornemmelse, for i starten vidste man ikke hvor filmen ville hen, hvilket var genialt og gjorde det endnu mere kryptisk og uhyggeligt, men når man så fik det at vide, faldt det hele til jorden, endda faktisk længere...

24/02-07M. Night langt ude i skoven 1
Jeg hører den lille del af befolkningen som ikke mener at M. Night har lavet én eneste velfungerende film.

"Men hvad med Den Sjette Sans? Den var da helt vildt god?!?!"

...nej, det syntes jeg faktisk ikke. Cheap gys, usammenhængende historie og for meget ta-røven-på-publikum koncept.

Og det er sådan set samme opskrift i The Village, blot på et endnu lavere kvalitetsniveau. Det undrer mig hvor længe M. Night kan blive ved med at lave uholdbare film, bare pga. af hans begynder-held.

Når der i filmens credits står "Written, directed and produced by M. Night" så burde man få slettet "written". For det er som regel et øretæveindbydende ringe plot der får filmens kvalitetsniveau til at skrabe bunden. M. Night er tydeligvis dybt fascineret af eventyrets mytologi, men det smitter ikk...Fakta

Medvirkende
Ivy Walker Bryce Dallas Howard
Lucius Hunt Joaquin Phoenix
Noah Percy Adrien Brody
Edward Walker William Hurt
Alice Hunt Sigourney Weaver
August Nicholson Brendan Gleeson
Fru Clack Cherry Jones
Vivian Percy Celia Weston
Robert Percy John Christopher Jones
Victor Frank Collison
Kitty Walker Judy Greer
Finton Coin Michael Pitt
Jamison Jesse Eisenberg
Bag kameraet
Instruktion M. Night Shyamalan
Produktion M. Night Shyamalan, Scott Rudin, Sam Mercer
Manuskript M. Night Shyamalan
Fotografi Roger Deakins
Klip Christopher Tellefsen
Scenografi Tom Foden
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Drama, Gyser, Thriller
Undergenre Psykologisk thriller
Nøgleord Landsby
Premieredatoer
Biograf 22.09.2004
Dvd 26.01.2005
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 109 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 70.483
Selskab Touchstone Pictures, Scott Rudin Productions, Blinding Edge Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...