Bourneduellen (The Bourne Supremacy)

En gang var Jason Bourne snigmorder for CIA, men nu vil han bare gerne være i fred og hygge sig med søde Marie. Men spioncheferne har brug for en syndebuk, og valget falder på Jason. Det viser sig dog at være en fatal fejltagelse, for Jason har ikke glemt sit gamle håndværk og han vil gøre alt for at beskytte sig selv og sin kæreste. Alt. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Action, Thriller
Instruktør Paul Greengrass
Medvirkende Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen, Brian Cox
Spilletid 109 min.
Biopremiere 08.10.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matt Damon

I slutningen af 1990’erne var Matt Damon Hollywoods nye wonderboy, der så ud til ikke at kunne sætte en fod forkert. I 1996 fik han megen opmærksomhed for sin rolle i 'Det afgørende bevis', hvor han spiller en veteran fra Golfkringen, der er blevet heroinmisbruger. Hans store gennembrud kom med 'Good Will Hunting' (1997), hvis Oscar-belønne...

Anmeldere

Politiken
"Spændingen er knugende. Tempoet er højt. Kulisserne pågående virkelige. Musikkens puls langt mere præget af nerve, end man er vant til."

Berlingske
"...underholder effektivt på en lettere udmattende måde."

Jyllands-Posten
"Handlingen er spændende nok. Billedsproget drastisk og voldsomt..."

Weekendavisen
"Bourne-trilogien ser ud til at blive sit årtis bedste bud på en god spionserie."

Information
"...solid underholdning af den gamle skole..."

Ekstra Bladet
"Super effektiv underholdning udstyret med en lækker krølle, der gør, at man allerede nu venter med længsel på afslutningen."

B.T.
"Her er ingen romantiske solnedgange eller platte forførerreplikker - kun stemningsmættede action-scenerier..."

Filmland
"...den bedste action film i år. Uden tvivl. Det er overrumplende, det det energisk filmet, det er frækt klippet..."

Cinemazone
"...både vellykket og interessant og med en rimelig chance for at appellere til både nye og gamle fans af genren."

Brugere

10/03 22:00Retrospective: Bourne Supremacy
Greengrass revolutionerede actiongenren med sin dokumentarisk stil tilbage i 2004 og i dag er man langsomt bevæget sig væk fra stilen, som nærmest har fået renommé som lort i visse kredse. Man må nok også erkende, at stilen skabte en uheldig trend, fordi den var langt sværere at mestre end som så. Stilen blev manisk forsøgt kopieret igen og igen, men faldt til jorden gang på gang.

Greengrass mestrede sin opgave og gav genren en vigtig vitamin indsprøjtning. Fuld af højspændt dramatik og følelser, som jeg sjældent ser i genren. Jeg husker lykkeligt tilbage på biograf oplevelsen i 2004. Slutningen tog fusen på mig ved at geare ned og i stedet vælger at lægge en hinde af melankoli, der ramte ind i følelsesregisteret. Det var lidt usædvanligt for en actionfilm.

Mange vil pege på Die ...

22/09-14Greengrass er verdens bedste adoptivfar
"They stole my baby" har Doug Liman udtalt om beslutningen, da han ikke fik lov til at instruere fortsættelsen til sin kæmpesucces om en hemmelig agent med hukommelsestab. Han røg i 'bad standing' hos de mægtige studie-overhoveder, da han trodsede dem under optagelserne.

Men nogle gange er det godt for et barn at blive adopteret af en forælder, der kan bringe det videre i tilværelsen. Jeg vil derfor takke Liman for at have set sit barn kravle, lære det at gå, og så vil jeg give Paul Greengrass et smækkys for at have lært det at løbe. STÆRKT!

Det her er en af de få overlegne toere. Den holder fast i den uglamourøse euro-realisme, som var den første films helt store styrke, og vælger så samtidig at skrue op for intensiteten og tempoet. Det er ren forkælelse.

Diskussionen omkring G...

08/12-11Trist
Det er trist at en instruktør som Greengrass ødelægger alt hvad mestrer i genren som bl.a. Hitchcock arbejdede et helt liv på at bygge op. Nemlig det at man kalkulerer klipning mellem forskellige billedstørrelser, for en dramatisk effekt. Greengrass laver en omgang tv-æstetik - med dårligt komponerede, undereksponerede billeder og en klipning der mest af alt minder om chop-suey. Måden denne film er instrueret på kan laves af enhver idiot!

22/08-07- 2’er med krummer i -
Forsættelsen til Limans vellykkede actionthriller fra 2002 er mindst lige så underholdende som den første film.

Engelske Greengrass har overtaget tjansen som instruktør, og det er ikke noget dumt træk. Udover et nyt og mere råt look, der i den grad klæder værket, så bibringer Greengrass også filmen sin berømte intensitet. Hans håndholdte stil og hektiske billeder tilfører actionscenerne en råhed og kynisme, som genren hungrer efter, og håndgemænget er bestemt ikke blevet kedeligere, skulle jeg hilse at sige.

En anden fortjeneste ved at lade Greengrass tage over er den lurende suspense, og i kombination med en glimrende underlægningsmusik er filmen derfor også en lige så stor oplevelse rent spændingsmæssigt, som den første film var. Og så må man tage hatten af for Damon nok engang –...

13/08-07Action i toptempo
Med ”The Bourne Supremacy” har engelske Paul Greengrass med stor pondus videreført historien om den identitetsfortabte Jason Bourne, der her har stiftet bopæl i Indien. Bourne er dog stadig formidabel til at slå fra sig når det er nødvendigt, hvilket han i den grad får brug for, når endnu en flok fjendtligtsindede legekammerater står ved døren. Med det er der dømt vendetta for hver en øre, hvor energiske billeder og medrivende lynklipning finder vej til et fremragende resultat.

Selvom filmens plot ikke lader det store tilbage at ønske, er det de filmiske udfoldelser der lader ”The Bourne Supremacy” tage sættet hjem med overlegen hånd. Uden på nogen måde at lade ballet kuldsejle i hårdføre eksplosioner, ildkampe og brækkede næser er Paul Greengrass' efterfølger til den hæderlige ”The B...

02/04-07Haltende opgradering
The Bourne Identity var til stor overraskelse for mig, en rigtig fremragende og velfungerende film. Inderst inde ville jeg ikke kunne tro, at man kunne lave en to'er ud af dette emne, men The Bourne Supremacy blev rost til skyerne, så den skulle da ses.

Denne gang følger vi igen Jason Bourne, der har slået sig ned i Indien hvor han bare gerne vil leve i fred og ro med sin kæreste.
Men da han igen bliver opsøgt, og beskyldt for ting han ikke har gjort, starter han en blanding af flugt og hævntogt.

Supremacy er uden tvivl et eksempel på nutidens sans for flot håndværk. Oliver Wood har med imponerende kameraføring, gjort filmen her noget mere intens.
Dog trods at den er godt lavet, er charmen fra 1'eren blevet smule drænet ud. Det som virkelig fungerede på bedste vis i Identity, syn...

23/09-06The Bourne Supremacy
Fremragende efterfølger til en fantatisk film.

Jeg er en af de få, som faktisk synes, at the Bourne Supremacy er en værdig efterfølger til The Bourne identity.

Jeg har heller ikke noget problem med det håndholdte kamera, det gør bare action sekvenserne mere intense og rå, hvilket er en god ting. Men jeg var faktisk meget skuffet første gang jeg så filmen, men ligesom med The Bourne identity, bliver den bedre og bedre for hver gang man ser den, ihvertfald for mit vedkomne.

Så den kan helt klart anbefales, man skal dog havde set den første film, før man går igang med den her.


Efter følges af The Bourne Ultimatum i år 2007.

11/02-06Hmmmm
Anonym
Måske er den slet ikke så langt fra virkeligheden ? Der er i alt fald godt med spænding og action i den - så ret god underholdning *SS* Og så gør det jo ikke noget at der er noget rigtigt \"rart\" at se på også *B*

30/07-05007 I Realistiske Rammer
Efterfølger til ”The Bourne Identity”.

Den tidligere agent, der lider af hukommelsestab, må forlade sig frivillige eksil i Indien, da han og hans kæreste overfaldes og sporene peger mod Europa.

Efter at Doug Liman så fint har omsat Robert Ludlum’s agentroman ”The Bourne Identity” til film i 2002, er det nu blevet den britiske Greengrass’ tur til at prøve sig inden for actionfilmen og det slipper han mere end hæderligt fra med denne efterfølger. Ja faktisk slipper han rigtigt godt fra det.

Greengrass har før begået den semi-dokumentariske spillefilm ”Bloody Sunday” og stilen fra denne har han taget med sig over til ”The Bourne Supremacy” og den realistisk tone står i fin kontrast til de urealistisk optrin, der må ske i en action- og agent-film og giver den en troværdighed som ...

21/03-05The Bourne Supremacy
Anonym
Jeg synes Dette er en rendyrket actionfilm. Der er næsten ingen historie i den. Jason vil bare finde ud af hvem der slog maria ihjel og hvorfor han er eftersøgt af CIA. Og så bliver Jason sur. Nu skal de skiderikker have ørene i maskinen. Heldigvis er CIA folkene på sagen utroligt naive, så de opfatter ikke at der er noget galt med at finde et og kun et fingeraftryk, fra en af verdens bedste super/elite agenter på et mere eller mindre åbenlyst sted. Ellers ville filmen vel ikke vare så længe som den gjorde. Nu siger jeg ikke den var for lang. Jeg siger at den var forudsigelig, og måske lidt naiv. Er man til action så er det ok, men vil man gerne have lidt mere indhold i film må man nok se en anden.
I øvrigt var det da pænt af ham at sige undskyld til den søde pige i slutningen.
Er der...Fakta

Medvirkende
Jason Bourne Matt Damon
Marie Helena Kreutz Franka Potente
Agent Helen Landy Joan Allen
Ward Abbott Brian Cox
Nicolette Julia Stiles
Kirill Karl Urban
Zorn Gabriel Mann
Jarda Marton Csokas
Tom Cronin Tom Gallop
Teddy John Bedford Lloyd
Kim Michelle Monaghan
Gretkov Karel Roden
Irena Neski Oksana Akinshina
Bag kameraet
Instruktion Paul Greengrass
Produktion Patrick Crowley, Frank Marshall, Frank Marshall
Manuskript Tony Gilroy
Forlæg Robert Ludlum
Fotografi Oliver Wood
Klip Richard Pearson, Christopher Rouse
Scenografi Dominic Watkins
Musik John Powell
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Baseret på roman, Falsk anklage, Falsk identitet, Hukommelsestab, Seriefilm
Relaterede film Manden uden navn, The Bourne Ultimatum, Jason Bourne, The Bourne Legacy
Premieredatoer
Biograf 08.10.2004
Dvd 23.02.2005
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 109 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 85.763
Selskab Universal Pictures, Hypnotic, The Kennedy/Marshall Company
Biodistributør United International Pictures

Se også...