Fear and Loathing in Las Vegas

Vi følger sportsjournalisten Raoul Duke (Johnny Depp) og hans advokat Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) på deres vej til Las Vegas, hvor de to skal dække Mint 400. Men for Duke og Gonzo ender turen mere i druk, stoffer, ballade, druk og endnu flere stoffer, end det egentlige formål med turen. Filmen er baseret på Hunter S. Thompsons roman af samme navn og foregår i Guds eget land i en tid, hvor 60´ernes "peace, love and harmony" er blevet erstattet af 70´ernes kynisme. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Komedie
Instruktør Terry Gilliam
Medvirkende Johnny Depp, Benicio Del Toro, Tobey Maguire, Ellen Barkin
Spilletid 118 min.
Biopremiere 13.11.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Johnny Depp

'Nightmare on Elm Street' (1984) gav John Christopher Depp III hans første filmrolle, men det var tv-serien 'De unge strissere' (1987-1990), der gjorde ham til et af 80’ernes ungdomsidoler. Den spændetrøje slap han ud af på fornem vis i 1990’erne, hvor han er blevet en af sin generations mest hyldede og uforudsigelige karakterskuespil...

Anmeldere

Scope
Frygt og stoffer i Las Vegas

Med Hunter S. Thompson´s roman i baghånden kaster Terry Gilliam os ud i et stort syretrip, fyldt med hallucinationer, angst og ikke mindst humor.

At skulle filmatisere Hunter S. Thompsons roman "Fear and Loathing in Las Vegas" har ikke været let. Men Terry Gilliams har taget munden (for) fuld og kastet sig ud i projektet med stor iver.
Filmen handler om Hunter S. Thompson og hans kaotiske periode i slutningen af 60erne og starten af 70erne, hvor stoffer og sprut var daglig kost for folk som Hunter, William S. Burroughs og Jack Kerouac. Den tids store beat-forfattere, som lagde grundstenene i den amerikanske beat-kultur, og som idag stadig hyldes, har alle skrevet banebrydende romaner og selvbiografier.

Romanen af samme navn bygger på Thompsons egen tur til Las Vegas i april 1971, hvor han og vennen Oscar Zeta Acosta skulle dække Mint 400-racerløbet. Hvor meget, der er fiktion, og hvor meget, som er fakta vides ikke. Men en ting er sikker. Hunter og co. levede på grænsen med sprut og stoffer i de år, hvor 70ernes kynisme tog over fra 60ernes naivitet.

Et stort syretrip
Lige fra start kastes publikum ud i et stort langt trip, hvor hallucinationer og angstfyldte øjeblikke er hverdagskost for sportsjournalisten Raoul Duke (Johnny Depp) og hans snu advokat Dr. Gonzo (Benicio Del Toro). Filmen starter med en farefuld køretur over Death Valley til Las Vegas, hvor Duke skal dække Mint 400-løbet. Men filmen lægger straks op til, at Mint 400-løbet blot er en undskyldning for, at Duke og Gonzo kan fylde deres hoveder med syre, coke, æter (!), ja stort set alle former for rusmidler. Kun fantasien sætter grænserne, når de to skal indtage rusmidler.

Og hovmodet kender ingen grænser, når det kommer til Duke. Han formår at snyde sig fra hotelregninger i Las Vegas for blot at checke ind på det næste hotel. For, ironisk nok, at dække narkopolitiets årskongres!

Filmen følger og fornemmer Dukes dårlige såvel som fede oplevelser på alskens stoffer. Hans vrangforestillinger, hans angst, hans paranoia. Som f.eks. i bilen, hvor Duke pludselig føler, at han bliver angrebet af flagermus og desperat forsøger at vinke dem af vejen med en fluesmækker! Eller hans forvirring over, om han nu tænker højt og manglende hukommelse ved, hvad det nu var han sagde lige før.

Aldrig ind til benet
Desværre når filmen aldrig ind til sjælen af Duke og Gonzo. Godtnok er den sjov. Der grines, når Duke og Gonzo knap kan styre deres bevægelser, fordi de har taget for meget æter.
Men det hele ender i et stort trip, og faktisk har filmen ingen rigtig handling. Den første time er sjov, men som historien lige så stille går i stampe, bliver der længere mellem grinene. Måske fordi Hollywood har en tendens til, at jo længere film er, jo mere "alvorlige" bliver de.
Og det er faktisk lidt synd, for Johnny Depp har aldrig leveret en bedre rolle end denne. Han spiller superb og giver følelsen af, at han forsøger at vise, hvad der rent faktisk sker inde i et hoved fyldt med stoffer. Benicio Del Toro leverer også en pragt-præstation som den griske og udspekuleret Dr. Gonzo. Med sin store tykke behårede vom og de små udspilede øjne fornemmes hans ubehag.

Men Alligevel når filmen aldrig at fange sit publikum. Simpelhen fordi manuskriptet er for tyndt. Terry Gilliam burde måske havde tænkt sig om en ekstra gang, inden han filmatiserede "Fear and Loathing in Las Vegas". Måske er det grunden til at man ikke fænges. Simpelhen fordi nogle romaner ikke skal filmatiseres men opleves som de historie de er. Så er der også mere til fantasien. Bogen "Fear and Loathing in Las Vegas" har undgået filmatisering i 25 år, og det har der måske været en grund til?

Brugere

06/01-08Fremragende Syretrip
Med Hunter S. Thompsons forlæg har Terry Gilliam skabt et kontroversielt og uimodståeligt værk med Johnny Depp i en af sine særeste roller!

Med bagagerummet pakket med alle mulige og umulige former for stoffer og sprut begiver journalisten Duke og hans advokat sig på vej til Las Vegas hvor de skal følge historien om en anti-drug konference, men turen bliver begyndelsen på et bizart og surrealistisk LSD mareridt hvor alting er muligt.

Nu havde jeg hørt meget om denne film og vidste nogenlunde hvad jeg skulle forvente, men havde dog ikke forventet at blive så positivt overrasket! Gilliam trykker speederen i bund allerede fra første scene og derefter er der ikke langt mellem vor venners syrehallucinationer, det er så grotesk gennemført at man griner og frastødes alle de rigige steder....

10/04-07Solstik og syre 2
Med en bagage fyldt med alle former for rusmidler - og med det menes der virkelig alle! - styrer den mystiske Raoul og hans ligeså sære følgesvend, advokaten Dr. Gonzo, mod Las Vegas. En begivenhedsrig færd som Terry Gilliam og hans kultfilm "Fear and Loathing in Las Vegas" dækker, og som altid kategoriserer Gilliams film ham langt fra som en af de andre. I billede og lyd har han her begået en filmoplevelse, der ligner én lang hallucinerende åreladning.

På trods af (som altid) overbevisende visuelle særheder, er "Fear and Loathing in Las Vegas" dog den svageste af hans film jeg har set og virkelig langt fra hans bedste; "The Fisher King", "12 Monkeys" og "Brazil". Filmens fokus ligger hengivet til denne evigt påvirkede duo, Raoul og Dr. Gonzo, samt deres forbrug af alverdens indtageli...

19/07-05I Las Vegas med Johnny Depp!
Terry Gilliams syretrippende og vittige satire “fear & loathing in las vegas”, der er en filmatisering af den nu afdøde forfatter og opfinder af Gonzo journalstikken, Hunter S. Thompsons berømte og berygtede bog af samme navn, har muligvis svært ved at leve op til den visionære instruktørs tidligere og storslåede værker, men er om ikke andet en ovenud morsom og skingrende vanvittig tour de force udi originalitet, karakterskuespil og surrealistisk æstetik…

Historien om de to originaler, journalisten Raul Duke (Johnny Depp) og sagføreren Dr. Gonzo, (Benicio Del Toro), og deres tur til Las Vegas i hårde stoffer og drukkens vold lægger ikke op til dybdegående samfundskritik og hårdtslående socialrealisme, men skyder alligevel med skrapt efter Den Amerikanske Drøm og andre amerikanske dyde...

23/03-05Fed film
Anonym
Det er forståeligt, at anmelderen - Susan Bisgaard - af denne film giver den 2 stjerner. Hun har givet 'Babe - den kække gris kommer til byen' hele FIRE (4) stjerner ... det siger lidt om hendes niveau!

18/02-05Make the bastard chase you..
..he will follow.

Fear and Loathing in Las Vegas er kult og komik på samme tid og det fungerer på højeste plan.

Terry Gilliam's mildest talt sære og syrede filmatisering af Hunter S. Thompson ligeså vanvittige bog er en perle udi det komiske.
Johnny Depp eskalerer skuespilskunsten til uanede højder i sin portrættering af Raoul Duke, mens Benicio Del Toro's dr.Gonzo er et pragteksemplar af særhed.

Der er folk, der vitterligt hader denne film mere end deres svigermor og så er der os der ser den i tide og utide og kollapser i grineflip.
Den er så syret og sjov, at den (siger rygtet) kommende, der ikke er en sequel, The Rum Diary med såvel Depp som Del Toro har så høje forventninger til sig, at det bliver svært at leve op til.

Jeg venter spændt, ligegyldigt hvad skal bæstet ...

05/01-05Genial og morsom
Dette var på det tidspunkt jeg så den, den mest vanvittige visuelle sanseoplevelse jeg havde været vidne til siden "Natural born killers".

Depp & Del Toro spiller genialt i denne syrede komedie af Terry Gilliam og det er ikke uden grund, at den er gået hen og fået kult status.

Scenen hvor de er så skæve, at de knap nok kan gå og prøver at nå hen til indgangen med udsmideren, samt scenen hvor de jagter hinanden på hotelværelset, er stadig nogle af de sjoveste indslag jeg har set i nogen film.

"Fear and Loathing in Las Vegas" samt "the Big Lebowski" er til dags dato stadig to af de mest originale og morsomste film, jeg har set.

28/12-04Danske tekster?!
Anonym
Hvis der er nogen som ved hvor jeg kan få fat i den med danske tekster eller hvis der er nogen som vil sælge den med danske tekster så PLEASE send en mail med et link eller hvor jeg kan købe den til eptoz@hotmail.com

- TAK

16/12-04fx
Anonym
prøv fona2000 :)

15/12-04Region 2
Anonym
okay tak for det.. kan man ik få den med danske tekster?

15/12-04her
Anonym
http://www.dvdoo.com/dvdoo/film.asp?Command=14300

Den originale udgivelse..ved ikke om dobbeltdiscen (den suveræne Criterion serie) med bedre transfer og extras er ude på region2.
:)Fakta

Medvirkende
Raoul Duke Johnny Depp
Oscar Zeta Acosta Benicio Del Toro
Blaffer Tobey Maguire
Servitrice Ellen Barkin
Politimand Gary Busey
Lucy Christina Ricci
L. Ron Bumquist Michael Jeter
Reporter Mark Harmon
TV reporter Cameron Diaz
Dommer Harry Dean Stanton
Bag kameraet
Instruktion Terry Gilliam
Produktion Patrick Cassavetti, Laila Nabulsi, Stephen Nemeth
Manuskript Terry Gilliam, Alex Cox, Tod Davies, Tony Grisoni
Fotografi Nicola Pecorini
Klip Leslie Walker
Scenografi Alex McDowell
Musik Michael Kamen, Ray Cooper
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 13.11.1998
Dvd 20.04.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 118 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 6.113
Selskab Rhino Films

Se også...