En Lang Forlovelse (Un long dimanche de fiançailles)

Første Verdenskrig lakker mod enden, da Mathilde får besked om, at hendes forlovede er blevet dømt af en krigsret. Straffen er forvisning til ingenmandsland mellem de franske og tyske tropper og dermed den sikre død. Men Mathilde er sikker på at hendes udkårne har overlevet, og hun beslutter at rejse mod fronten for at afklare hans skæbne. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama
Instruktør Jean-Pierre Jeunet
Medvirkende Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinon, Clovis Cornillac
Spilletid 134 min.
Biopremiere 21.01.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jean-Pierre Jeunet

(INSTRUKTØR)
Sammen med landsmanden Marc Caro står den franske Jean-Pierre Jeunet bag to af 1990ernes mest forunderlige og originale film, 'Delicatessen' og 'De fortabte børns by'. Op gennem 1980erne havde makkerparret øvet sig ved at lave reklamer og musikvideoer. Jeunet modtog i 1989 en César-pris i sit hjemland for kortfilmen 'Foutaises'. 'Delicates...

Anmeldere

Politiken
"En filmteknisk tour de force, der får sin næring fra Jeunets ukuelige poesi og understøttes af Angelo Badalamentis musik."

Berlingske
"...er en på stort set alle måder tilfredsstillende film."

Jyllands-Posten
""Amélie"-instruktøren er ikke alene en billedskaber af Guds nåde, men også en instruktør, som forstår at gøre meningsfuld brug af alt det isenkram og effektmaskineri, der efterhånden står til rådighed for den fingerfærdige filmmager."

Weekendavisen
"Mindst fem slags film rulles sammen i én, men tricket lykkes uden fortænkthed."

Information
"...er ikke i samme grad som 'Amelié' en feel-good film. Men netop det, at den vover at være mere barsk og smertelig, er dens styrke..."

Ekstra Bladet
"Den ellers smukke historie om håb og kærlighed bliver ganske enkelt for tynd ved at blive rullet ud over 134 minutter..."

B.T.
"Filmen er på en og samme tid svulstig og kølig, sød og usentimental."

Filmland
"Der er en utrolig rigdom i %u2019En lang forlovelse%u2019, en gavmild overdådighed af politisk kritik, store følelser, humor, drama og spænding."

Cinemazone
"...Jeunet har allerede bevist sin visuelle særegenhed, og i En lang forlovelse savner man, at historien kan leve op til de skæve portrætter og visuelle bjergtagninger."

Brugere

31/07-07Meget lang forlovelse
Lang er vist kodeordet her. Jeg syntes, den virkede meget længere end de faktiske 134 minutters spilletid.

Det er en på mange måder fin og finurlig historie, men filmen lider en del under, at det så tydeligt er en filmatiseret roman. Alt for meget bliver fortalt verbalt - inklusive voice-over - i stedet for filmisk.

Samtidig er den mærkelig rent stemningsmæssigt. Universet er nærmest en slags fransk magisk realisme med de mange sære personer og begivenheder og heltindens magiske tro på sin kæreste. Men selve historien er basalt set en langtrukken krimigåde. Eftersom jeg aldrig var i tvivl om, hvor den ville ende, holdt den for tidligt op med at være spændende for mig.

Der er dog rigtig mange fine scener og detaljer - Jeunets blik for det sære fornægter sig ikke. Den er også helt...

20/01-06genialt forførende
en af verdens bedste film, ever.
stort stort skuespil af adrudey Tautuo meed andre.
ikke nok med det, er jeunet en fantsasik intruktør, og han formidler denne film i en sådanne klasse at alle bliver betaget.

28/12-05En lang forlovelse (Un long dimanche de fiançailles): De overlevende fra ´´Bingo crépuscule´´.
"En Lang Forlovelse" udstråler en betagende og visuelt stimulerende billedside, og viser dertil publikum ubeskriveligt flotte locations og imponerende scenografi.

Filmen kan muligvis virke lidt uafklaret til tider, men den indeholder ikke desto mindre stor substans og en rigtig god, veldrejet og gennemarbejdet historie. Der er et par voldsomme sekvenser af og til, som det jo forholder sig i denne slags genre, men dog aldrig noget der får lov til at dominere de vigtigste aspekter af filmen, heldigvis da. Det er en oplevelse bedst egnet for de tålmodige, hvis dette er tilfældet og man er interesseret i fransk filmhistorie, er Jean Píerre Jeunéts lille episke mesterstykke - med den franske stjernedarling, skuespillerinden og divaen Audrey Tautou - helt klart en anbefaling værd. Det er e...

16/11-05En Overlang Forlovelse
Den ejegode Mathilde (Tautou) tror ikke på, at hendes forlovede er død ved fronten under første verdenskrig og begynder en desperat søgen efter ham.

At Jeunet er en fremragende billedmager, har han bevist mange gange og her er det ingen undtagelse. At hans film så ofte også har en vedkommende og interessant historie, gør ham til en af de store instruktører i fransk film.

Efter den lettere overvurderede, men visuelt fantasirige og flotte ”Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain” finder jeg der er mere bid i ham her og at han er tilbage med en fortælling der ikke drukner så meget i lyserød lyrik, men til gengæld, trods filmens mange fremragende kvaliteter, lever så rigeligt op til sin titel, for den føles meget lang.

Historien om en romantisk drømmer, godt spillet af Tautou, der er...

24/08-05fortabt i en drøm
Instruktøren Jean Pierre Jeunet spillefilmsdebuterede med Delikatessen, en visuel, såvel som historiemæssig genistreg, der grundlagde en meget unik signatur for den stærke visionær. Delikatessen blev kreeret i kollaboration med Marc Caro, der også blev krediteret som medinstruktør på den efterfølgende De Fortabte Børns By, der var mindst ligeså kvalitativ og fascinerende som debuten. Herefter begik Jeunet dog et stort fejltrin ved at takke ja til det utaknemlige job som iscenesætter af den fjerde installation i Alien-serien, der endte som noget af et personligt flop for Jeunet. Han medbragte og udviste naturligvis sit specielle europæiske touch (samt velkendte skuespilleransigter fra sine tidligere film, blandt andet Ron Pearlman og Dominique Pinon), og set fra et visuelt aspekt var Alie...

28/03-05Smuk
Anonym
Jeg synes, det er en fantastisk film. Meget brutal skildring af 1. verdenskrig, hvilket er helt perfekt, da den helt sikkert var værre end vist i filmen. Den kan måske virke lidt lang, men jeg synes faktisk, det er nødvendigt for at få mysteriet om, hvorfor Manech skulle være i live.
Meget smuk og rigtig god film.

13/03-05Imponerende fransk filmkunst
Anonym
Filmen, En Lang Forlovelse, handler om krig, uforlignelig kærlighed og viljestyrke (en standhaftigtig lille smuk pige)

Den levede ikke op til mine ellers høje forventninger.
Der er ingen tvivl om at det er flot filmkunst, og at der hersker et forrygende overskud fra instruktøren igennem hele filmen.

Men, Fortællingen lader desværre aldrig rigtig tilskueren komme helt ind på det ellers dejlige og velspillende persongalleri. Af den grund blev jeg ikke grebet nok af filmen og dets flotte billeder - men smukt var det.

Filmen mangler også lidt mere af den varme charme som blinkvist kan opleves.

Audrey Tautou er dog stadig skøn - og hun gør det også glimrende i en meget svær rolle, som den livskraftige Mathilde.

Seværdig film, men med mangler - potentiale til meget mere.

27/02-05Storslået i sin mangfoldigh...
Anonym
fremstod denne film for mig, der er stor fan af Amelié. De ufatteligt smukke billeder, pudsige indfald og det barske indblik i skyttegravene, gør filmen langt mere end blot værd at se.
Men efter min mening dvæler filmen ikke nok ved historien mellem Mathilde og Manech - det er jo deres forhold der har lagt titel til filmen. Til gengæld er dramaet mellem to af de andre soldater og den enes hustru (spillet af Jodie Foster) smukt og stærkt fortalt.
Opklaringen af Manech soldaterkammeraternes sidste tid i skyttegravene er spændende, men alt for forvirrende fortalt. For mange navne og detaljer. Jeunets tendens til at ville lidt for meget af det gode - ligesom effekterne og de underlige indfald blev overdrevet i \"De fortabte børns by\".
Audrey T. er som sædvanlig bedårende, som ingen an...

11/02-05En Lang Forvikling
Filmen minder stilistisk om Jeunets tidligere film, "Amelie" (2001), i sine detaljerighed og i den absurde humor. Men der er stor forskel på denne film og "Amelie". I "Amelie" var der tid til at give karaktererne lune og varme, og spillet imellem karaktererne var en nydelse at følge. I denne film er der ikke tid til skuespil eller drama. Jeunet går så meget op i detaljerne i nogle ganske korte sekvenser, at filmen tilsammen ikke bliver specielt interessant. Medmindre man forelsker sig i Audrey Tautou som en krøbling, der spiller tuba ved havet, så bliver filmen aldrig medrivende. Filmen har nemlig alt for travlt med sit puslespil og forskellige vinkler på, hvad der skete ved fronten. Og det er ganske blodigt og flot. Lemmer eksploderer, maskingeværer affyres fra tyske flyvemaskiner, en z...

04/02-05Dyr og ikke så dejlig
Anonym
En fransk film på hollywoodbudget, der lokker med at være Amelie agogo. Men det er den DESVÆRRE ikke.
Den er flot skabt som andre film af Jeunet, men lever slet ikke op til originaliteten fra Amelie. Den virker som om at den partout SKAL følge bogen af samme navn. Ærgerligt. Til gengæld er den helt vild flot. Den får en stjerne for handling og sammenhæng og tre for de meget troværdige skyttegravsscener og luftskibsscenen.Fakta

Medvirkende
Mathilde Audrey Tautou
Manech Gaspard Ulliel
Sylvian Dominique Pinon
Benoît Notre-Dame Clovis Cornillac
Bastoche Jérôme Kircher
Bénédicte Chantal Neuwirth
Célestin Poux Albert Dupontel
Six-Sous Denis Lavant
Esperanza Jean-Pierre Becker
Elodie Gordes Jodie Foster
Bag kameraet
Instruktion Jean-Pierre Jeunet
Produktion Francis Boespflug
Manuskript Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
Forlæg Sébastien Japrisot
Fotografi Bruno Delbonnel
Klip Hervé Schneid
Scenografi Aline Bonetto
Musik Angelo Badalamenti
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Premieredatoer
Biograf 21.01.2005
Dvd 26.07.2005
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 2004
Spilletid 134 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 46.973
Selskab Warner Bros., TF1 Films Productions, Centre National de la Cinématographie, Tapioca Films, Canal+
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...