Scream 2

Samtidig med premieren på filmen baseret på begivenhederne fra tidligere, beslutter en ny morder at gøre livet ekstremt surt for den overlevende fra dengang, Sidney Prescott. Men heller ikke denne gang stikker hun op for bollemælk. Rundt omkring bliver folk slagtet hurtigere end fedesvin på Tulip, og blodet flyder rødt, varmt og tykt. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Gyser
Instruktør Wes Craven
Medvirkende David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Sarah Michelle Gellar
Spilletid 121 min.
Biopremiere 09.04.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Wes Craven

(INSTRUKTØR)
Wesley Earl Craven har om nogen formået at sparke nyt liv i teenagegysergenren. I første omgang med 'Slagterbanden' (1977), 'Swamp Thing' (1982) og ikke mindst 'Morderisk mareridt' (1984), der affødte talrige fortsættelser om Freddie Krueger og hans væmmelige slasher-handske. I 1996 slog Craven til igen med en selvrefleksiv blanding af gys og...

Anmeldere

Scope
Åh, disse festlige blodsudgydelser

"Scream 2 lader ikke "Scream" noget efter i blod, humor og meningsløshed.

Ved forpremieren på gyserfilmen "Stab", der er bygget på bogen over de "virkelige" hændelser, som udspillede sig i "Scream", tager en ny seriemorder tråden op. Der hvor de to adfærdsvanskelige teenagere fra netop denne film slap. Og blandt et hujende og skrigende publikum, hver med sin stab/Scream-maske og plastikdolk, hvem lægger så mærke til de virkelige mord, der bliver begået i virvaret? Ingen - før det er alt for sent, og i tiden efter trues en ny lille by af en (eller flere) maskeklædte kopimordere, der ikke lader etterens skarnsknægte noget efter i uudslukkelig og uforklarlig blodtørst.

Stakkels Sidney

Blandt alle byens unge piger, der med deres stramme kroppe og sarte pastelfarver udgør en særdeles truet gruppe, befinder Sidney Prescott sig. Hun har været det igennem før, og er én af de få overlevende fra den massakre. Hun har brugt de mellemliggende to år på at komme til hægterne, har flyttet by og er startet på et studium. Naturligvis tvinges hun ud i en ny kamp for overlevelse, for kopimorderen har set "Stab" og vil gerne gøre forbilledets arbejde helt færdigt.

Men Sidney er ikke alene. Fra hjembyen og fortiden dukker politiassistent Dewey, drengerøven Randy og sensationsjournalisten og forfatteren til bogforlægget bag "Stab", Gale Weathers, op. Desuden er der hendes nye venner fra universitetet samt hendes nye kæreste. Så det er ikke slagtekvæg, det skorter på. Eller mistænkte for den sags skyld.

Man behøver ikke at have set "Scream" for at få udbytte af denne toer. Dertil var der for lidt reelt indhold i den, når vitser, genrereferencer og blodsudgydelser var trukket fra. Desuden var der ikke nok overlevende ved slutningen til at komplicere personrelationerne ved begyndelsen af "Scream 2". Tavlen er så godt som visket ren. Men har man set "Scream" ved man, at man ikke skal forvente psykologiske motiver for blodrusen. Heller ikke blot et strejf af sandsynlighed i plotafviklingen.

Filmen tager forbehold

"2'ere er altid for langt ude!", lover plakaten, og således er der allerede her spændt ben for anmelderen. For hvad kan man skrive om en film, som desuden eksplicit i dialogen tager forbehold for ethvert optræk til en kritisk anmelderholdning. Man kan jo for eksempel overgive sig og le med af de vanvittigt mange selvreferencer, hvor filmen diskuterer gyserfilmgenren i almindelighed og sig selv i særdeleshed.

Filmens figurer diskuterer gerne, hvor sandsynlige hinanden er som morder, i forhold til hvad man plejer i gyserfilm. Ofrene diskuterer sig selv som ofre ("ofre er altid hvide" - yeah right!), og morderen sig selv som morder. Det er til tider overordentligt morsomt, og er man blot fritidscineast, vil der også være referencer fra hele gyserfilmhistorien at hygge sig med.

Men midt i al denne distance til selvhøjtideligheden og alle disse forbehold over for efterfølgere som "Scream2" selv, er det som om, at gruen hygges ihjel. Man hopper aldrig for alvor i sædet, og når man ved fra etteren at morderen i princippet intet motiv behøver at have og derfor kan være hvilken som helst inferiør figur, er det også så som så med suspensen. Det, der bærer filmen, er Wes Cravens glæde ved at fortælle de enkelte mord med alle de genregags og variationer, der kan laves over dette tema. Idéer har han masser af, og få kan iscenesætte så festlige mord som han. "Scream 2" underholder forrygende godt - sålænge man ikke behøver noget så trivielt som indhold. Sagt på en anden måde: Se "Scream 2" før den bliver "Stab 2" i "Scream 3".

Brugere

26/04-17Suveræn efterfølger.
Scream var en revolutionerende gyser. Det var den første gyserfilm, hvor at karakterne havde set andre gyserfilm, og dermed vidste at de befandt sig i en gyser. Scream blev hurtig en kritisk og finansiel success og der måtte laves en efterfølger hurtigst muligt. Her kommer "Scream 2" en gyserfilm der ikke kun ved at den er en gyserfilm, men også en efterfølger der ved at det er en efterfølger.

Manuskriptforfatteren Kevin Williamson har her gjort sig særligt umage og instruktøren Wes Craven har gjort hvad han kan, for at lave en acceptabel efterfølger. Men efterfølgere kan tit være noget rigtigt skidt - især i gysergenren, hvilket Scream 2 virker helt bevidst om og insistere derfor på at være et godt eksempel på en god efterfølger, hvilket den efter min mening også er. Men er den lige...

17/10-07Wes Craven Gør Det Igen....
Scream 2 bygger på de samme principper, som gjorde den første film så populær, men filmen i sig selv er mere veludviklet. Manuskriptet er Oscar-værdigt materiale, musikken er klassisk, mysteriet virker nærmest uløseligt og spændingen stiger for hvert sekund. Scream 2 har alt hvad den første film havde, og den formåede sågar at ekspandere hele universet. Helt teknisk overgår Scream 2 sin forgænger, men jeg må dog stadigvæk favorisere den første, fordi idéen virkede så frisk og ungdommelig.

Scream 2 er helt klart en af de bedste (og eneste gode) fortsættelser til en ekstrem vellykket 1'er.

21/06-07Dårlig Efterfølger
Elendig efterfølger til en god film. desværre, er der ikke de samme gys. Men stadigvæk udemærket.

20/03-05{ Meningsløs Og Dårlig }
Latterlig omgang plastikgys uden det der overhovdet ligner kvalitet. Den virker ikke seriøs, og skuespillerne spiller faktisk direkte dårligt. Meningsløst.

20/01-05JEG ER TRÆT AF DET!!!!!!!!!!!!
Jeg er træt af det vrøvl. Jeg er træt af det kedsomhed. Jeg er træt af de(n) useriøse morder(e). Jeg er træt af dens kedsomlige stemning. Jeg er træt af filmen. Jeg er træt af de elendige skuespillere. JEG ER TRÆT AF DET!!!!!!!!!!!

05/01-05Kan ikke anbefales...
Endnu en efterfølger, der ikke lever op til forventningerne. Starter egentlig meget godt, hvor to mennesker må lade livet i en biograf. Men så trækker den altså bare ned. Urealistisk kan man vel også kalde den. Specielt da Neve Campbell og hendes veninde, er på vej ud af den der bil, der er kørt galt og morderen ligger bevidstløs ved førersædet. Hvad gør kællingen... Istedet for at lede efter morderens kniv, så fiser hun ud af vinduet og bare venter på, at han ska vågne, så han ka dræbe hende... Slutningen var også bare for ringe... Rimelig godt påfund at Billys mor sku være morderen, og vil tage hævn. Men det bliver for meget, SÅ SKYD DOG SOEN FOR HELVEDE!!

22/12-04ÅH!
Anonym
en keeeeeeedelig scream-film med dårlige skuepillere..! ikke mere at sige!

18/12-04en rolig gyser
Anonym
jeg synes ikke rigtig at scream er gyser. det er en blød gyser og den har ikke meget i sig. så den er kedelig for mig

18/12-04aha....
Anonym
deeenn....jah, hvad kan jeg sige?....den ligner
n.r 1 i sin måde at være på.der er ikke noget specielt...

28/11-04dårlig, dårlig, dårlig!...skod
Anonym
elendig efterfølger til en god film. desværre, er der ikke de samme gys, de samme overraskelser..de samme af noget som helst! den skodder bare! †o†al† ligegyldig ligegyldighed!Fakta

Medvirkende
Dwight 'Dewey' Riley David Arquette
Sidney Prescott Neve Campbell
Gale Weathers Courteney Cox
Casey 'CiCi' Cooper Sarah Michelle Gellar
Randy Meeks Jamie Kennedy
Reporter Debbie Salt Laurie Metcalf
Hallie Elise Neal
Derek Jerry O'Connell
Mickey Timothy Olyphant
Maureen Evans Jada Pinkett
Bag kameraet
Instruktion Wes Craven
Produktion Cathy Konrad, Marianne Maddalena
Manuskript Kevin Williamson
Fotografi Peter Deming
Klip Patrick Lussier
Scenografi Bob Ziembicki
Musik Marco Beltrami, Danny Elfman
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Slasher, Teenagegyser
Nøgleord College, Sequel, Seriemorder
Relaterede film Scream 3, Scream, Scream 4
Premieredatoer
Biograf 09.04.1998
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 139.249
Selskab Miramax Films
Biodistributør Scanbox

Se også...