Mørkets Vogtere - Nochnoy Dozor (Nochnoy dozor)

I 1400-tallets Moskva kæmper en ond og en god gruppe at vampyrer om herredømmet. De indgår våbenhvile og danner i stedet to politikorps, der hver især skal holde øje med den anden gruppes aktiviteter. Tidligt i det 21. århundrede er Anton Gorodensky en del af de gode vampyrers natpatrulje, da han møder to børn med foruroligende kræfter. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Timur Bekmambetov
Medvirkende Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Aleksei Chadov, Mariya Poroshina
Spilletid 114 min.
Biopremiere 09.09.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...ganske vist har instruktøren Timur Bekmambetov fornemt styr på sine effekter, sine spillere og nonsens nok til at skabe kult, men historien mangler en amerikansk opstramning."

Berlingske
"...den grundlæggende idé er alt for tynd til at bære en film (endsige en trilogi), og...universet er for uigennemtænkt."

Jyllands-Posten
"Det er ikke mindst visuelt, filmen imponerer, og teknisk set lader den ikke Hollywood noget efter."

Information
"...der er smæk for skillingen i den stemningsfulde film, som også er fuld af blærede special effects, og man keder sig ikke et sekund."

B.T.
"...det operetteagtige hysteri i mange scener giver et skabagtigt hele, som det er umuligt at sætte sig følelsesmæssigt ind i."

Cinemazone
"...som sprælsk symbiose mellem en lang række af de sidste 15 års største underholdningsfilm er der en fornyende ånd over Bekmambetovs actionfyldte thriller."

Brugere

06/09-07Toer på festival i København
Det ser ud til, at fortsættelsen til "Mørkets Vogtere" ikke får normal biografpremiere herhjemme. Men københavnerne har dog mulighed for at se den under dens engelske titel, "Day Watch", på den forestående Copenhagen International Film Festival.

23/06-07Pompøst rod
Russisk action/horror/fantasy baseret på en populær romantrilogi af Sergei Lukyanenko. Plottet er episk med det gode mod det onde i skikkelse af to grupper magiske væsener, der skjult for almindelige mennesker lever under en vaklende fredsaftale i nutidens Moskva. Selv om Lukyanenko hugger inspiration hos alt fra rollespil over "The Matrix" til Clive Barker, er det kogt godt nok sammen til at have fint potentiale.

Men filmatiseringen af den første bog kom ikke længere end potentialet hos mig. Først og fremmest fordi Lukyanenkos mytologi ikke bliver forklaret godt nok i filmen. De gode og de onde har tilsyneladende alle mulige regler for hinanden, men det blev aldrig klart for mig, hvordan det hele hang sammen - ud over den helt overordnede plotlinje med en stor profeti. Jeg går ud fra...

25/06-06russisk og vellykket egenrådighed
Genremixet russisk actioneventyrthriller, der blev sanktioneret af Tarantino ved Cannes Filmfestival (hvor hovedprisen det år af uforklarlige årsager gik til Michael Moores manipulative og gennemgående patetiske Fahrenheit 9/11 og ikke Chan-wook Parks dybt originale og overrumplende Oldboy), og man kan da sagtens forstå, hvorfor den alsidige filmelsker er faldet for det supercoole og stiliserede univers, som Mørkets Vogter så fundamentalt og gennemført opbygger. Filmen er en adaptation af Sergei Lukyanenkos roman, og er blevet lagt i hænderne på den lettere uerfarne instruktør Timur Bekmambetov, der dog her udviser et visionært stortalent og en frugtbar evne til at formidle en kompliceret historie med ynde.

Mørkets Vogter er første del i en planlagt trilogi (hvoraf anden film i serien...

24/09-05skyld og skjulte reklamer
Jeg er i det tilgivende hjørne. Mængden af "skjulte reklamer" i denne film er så grotesk, at det alene kunne trække filmen ned på en enkelt stjerne, men hvis det er, hvad der skal til for at skabe et komercielt alternativ til engelsksproget fantasy, så er jeg parat til at acceptere det. For filmen er både alternativ og et frisk pust i en genre, der ellers har det med at køre fast i samme spor. Derfor trækker det ikke ned i helhedsbedømmelsen, men så er det også sidste gang jeg vil se Nokia bøjet i neon, Nescafé skrevet på blikkrus samt skurke bygget over Playstation spil. Heldigvis har filmen en hel masse andet at byde på, og et sted skal pengene jo komme fra.

Mørkets vogtere fremstår som en blanding af film som Ringenes Herre, Harry Potter, Blade, X-men osv. Men modsat disse film er ...

19/09-05Two thumbs way down
Anonym
Købte denne på DVD og har indtil videre fået set mig igennem 10-12 minutter. Det er simpelthen for elendigt, men måske en dag får jeg så mange tømmermænd, at jeg orker at se den færdig.

Den er på højde med National Treasure, Sahara, AvP og SWAT, så kan man jo selv bedømme.

19/09-05Det afhænger af ...
Anonym
Denne film er for folk, der i deres lede over Hollywood klichérne, giver højere prioritet til en films grad af usædvanlighed end på dens egentlige kvalitet.

Man har måske nok set alle del-elementerne før, men sgu aldrig i den blanding.

Kernepublikum: drenge under de 25 år.

15/09-05Se den efter din nabo.....
Anonym
Filmen har sine momenter, men så er det positive også sagt. Lidt eventyr tilsat en gang russisk heavyrock.....
Jeg skal ikke se 2 & 3 afsnit. ( Det skal de der gik inden filmen sluttede sikkert heller ikke.....)
Måske skulle jeg have ødslet mine penge bort, på Pusher 3??!

11/09-05Jeg har sjældent...
Anonym
...kedet mig så meget. Historien har masser af potentiale, men instruktøren formår ikke at gøre det interessant på nogen måde. Kunne helt klart bruge en kraftig opstramning af historien. Flere af scenerne giver udtryk af at være rørende eller meget spændende pga. den bombastiske musik, men formår ikke at indfri egne forventninger. Skuffende nok til at jeg ikke gider de næste to i serien.

10/09-05Det bedste fra Rusland
Anonym
Dette er INGEN skuffelse! Jeg har dog kun set den rigtige russiske version af filmen, og ikke omklippet efter den er blevet købt af FOX. Men begejstringen var stor, da jeg forlod mørket, og havde været vidne til en af 2004´s bedste film. Stemningen var "WAUW, var det virkelig en russisk film...", den var så stemningsmættet, at man ikke kunne andet, end bare ønske, at man kunne se den en gang til.
Jeg kan virkelig anbefale den på det kraftigste, for ikke mindst at udvide horisonten, overfor andre mindre kendte filmlande. Af dette kan Danmark lære, at vi bestemt ikke kun skal konkurrere med amerikanske film, men østen bestemt også har deres. Dansk film set i forhold til dette, er mile vidt fra hinanden. Måske skal danske anmeldere lære, ikke man ikke give en "stjerne"-ekstra, bare fordi ...

10/09-05Skuffelsen var stor...
...da jeg kom ud fra biografen efter at have set Mørkets Vogtere. Jeg havde de helt store forventninger efter at QT havde udtalt at denne film sammen med den fantastiske Oldboy var noget af det bedste 2004 havde at byde på.
Han havde ret mht Oldboy, men Mørkets Vogtere er simpelthen mile vidt fra lykkedes så godt som Oldboy.
Filmen har gennemført visuel stil, men historien og de enkelte scener er noget rod - og der bliver ikke brugt tid på at forklare seeren noget. Det giver bare en så fragmenteret film at jeg cirka halvvejs gav op i mit forsøg på at få hoved og hale i tingene.
Der er dog flere virkelig gode scener - måske er det dem QT har elsket og fokuseret på: Da Anton besøger en heks, i hvilken forbindelse han opdager sine evner. Og da Anton skal neutralisere vampyren kendt som "...Fakta

Medvirkende
Anton Gorodetsky Konstantin Khabensky
Geser Vladimir Menshov
Kostya Aleksei Chadov
Svetlana Mariya Poroshina
Alisa Donnikova Zhanna Friske
Andrei Ilya Lagutenko
Zavulon Viktor Verzhbitsky
Vampyr Valeri Zolotukhin
Olga Galina Tyunina
Ignat Yuri Kutsenko
Bag kameraet
Instruktion Timur Bekmambetov
Produktion Konstantin Ernst, Anatoli Maksimov
Manuskript Timur Bekmambetov, Sergei Lukyanenko, Sergei Lukyanenko
Fotografi Sergei Trofimov
Klip Dmitri Kiselyov
Scenografi Mukhtar Mirzakeyev, Valeri Viktorov
Musik Yuri Poteyenko
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Premieredatoer
Biograf 09.09.2005
Dvd 09.05.2006
Øvrige oplysninger
Land Rusland
Produktionsår 2004
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Bazelevs Production, Channel One Russia, TABBAK
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...