Lola (Lola rennt)

Lolas kæreste Manni arbejder for en skummel gangster. En dag er der noget der går galt: Manni mister 100.000 DM, som han skal aflevere til sin boss. Han har 20 minutter til at skaffe pengene - og Lola vil gøre alt for at hjælpe ham. Kan hun nå det? Har hun en chance - eller har hun flere? © Scope

Produktionsår 1998
Genre Thriller
Instruktør Tom Tykwer
Medvirkende Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup, Nina Petri
Spilletid 87 min.
Biopremiere 04.06.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Moritz Bleibtreu

Tyske Moritz Bleibtreu fik sin første store rolle i landevejsfilmen "Knockin' On Heavens Door" (1997) og spillede over for Franka Potente i Tom Tykwers succesfulde actionkomedie "Lola" (1998). Bleibtreu har ønsket at være skuespiller, siden han var fem. Når man tænker på, at begge hans forældre er skuespillere, kan det næppe overraske. Han o...

Anmeldere

Scope
Ild i håret & det lange ben foran

20 minutter til at skaffe 100.000 DM. Det er, hvad Lola har - ellers bliver hendes elskede Manni slået til plukfisk af en stor fyr med mørke briller. Og spillet starter: Nu!

Lola sprinter ned af trappen, ud på gaden - hvad nu? Blive på fortovet eller ud på vejen? Til højre eller venstre? Hvert valg har konsekvenser, hvert sekund tæller.

Hen til farmand i banken - der har de i hvert fald pengene. Men kan farmand overtales til at stikke sin desperate og lovligt alternative datter 100.000 DM? Eller rettere: Hvilke overtalelsesmetoder må Lola tage i brug?

Hurtigt videre: Finde Manni, inden han gør noget dumt - eller inden de mørke briller finder ham uden de 100.000 DM. Men pas på: Et fejltrin er skæbnesvangert - har du taget de rigtige beslutninger undervejs, Lola?

Dét er historien i "Lola". Men lad dig ikke narre: Du får mere end dét. Du får Lola - en vaskeægte action-heltinde, der tonser afsted i sine sorte Doc Martens med en rødt flammende hårpragt flagrende efter sit kønne hoved. Du får twists & turns, du får tempo & techno, du får tre gange dét. Du får en film, der jonglerer med sin historie som en anden kunstfilm, men som pumper adrenalin som et knaldende computerspil. Og - hvis du ikke allerede er autonom - så får du lyst til at farve dit hår og købe/stjæle et par Doc Martens.

"Lola" presser filmmediet helt ud på kanten. Lad ikke noget komme bag på dig - du får det lige i synet! Og husk: Game Over, når du er død tre gange - eller når du har vundet spillet!

Brugere

21/07-0720 minutter på seks kvarter 2
Kan man rende skæbnen over ende? Det spørgsmål stiller filmen ”Lola” - en skarp, fiks og hurtig lille film, der over en ualmindelig tæt spilletid vender op og ned på 20 hede minutter af et døgn. Inden for dette trange tidsrum skal den unge kvinde Lola nemlig skaffe 100.000 DM og indirekte forsøge at besvare ovenstående spørgsmål med et ja - ellers vanker der ubetalt gæld og en dødelig omgang øretæver til kæresten Manni.

Fra første øjeblik Lola sætter i løb har den tyske instruktør, Tom Tykwer, gjort et glimrende resultat ud af dette simple set-up, der, tilsat lidt pulserende technomusik, lidt kranskud, et medbevægeligt kamera og lidt tegnefilm, gør den løbende Lola til en usædvanlig medrivende oplevelse. Dybest set er ”Lola” intet mere end et tjept, friskt og farverigt udstyrsstykke, ...

27/11-05Filmen
Anonym
jeg syntes, samt resten af klassen at filmen er den dårligste vi nogen sinde har og kommer til at se i skolen. Det har nok taget dem at optage den i 7 timer. Der er jo ikke andet i filmen end de samme scener hvor hun kun løber og løber og atter løber

07/11-05Tre løbeture - Tre forløb
Filmen om tidsmæssige småforskydninger og andre tilfældigheders betydning for det store, samlede resultat manifesteret i form af "tre versioner af virkeligheden" er nok en velegnet øjenåbner for folk, der ikke er bekendt med Tykwers øvrige fascinerende filmproduktion.

Filmen er ret beset noget af det indholdsmæssigt letteste, Tykwer har præsteret, men medmindre at man lader sig genere af filmens gentagelse af (næsten) det samme handlingsforløb tre gange i træk (som dog ender vidt forskelligt), så er der - som altid hos Tykwer - tale om en visuelt fantasifuld og aldeles original energifilm, som ER mere end en letfordøjelig musikvideo.

Kan man li', hvad man ser, kan "Krigeren og Kejserinden", som i mine øjne er Tykwers største værk, stærkt anbefales.

20/01-05Hektisk lille film
Denne film er beviset på, at god instruktion og filming, kan gøre selv en enkel historie, stærkt underholdende. Den flotte klipning med passende underlægningsmusik gør filmen til en lang hektisk "løbetur". Skal ses på grund af sin visuelle stil, der er meget "Mtv"-agtig med hurtige klip og teknomusik og ikke på grund af historien.

26/10-04den er god
Anonym
den er vildt god

14/03-04det er så gennemført fedt!
Anonym
Så denne her film i tysk i 2.g, blev fanget fra første sekund, optagede den da den kom i tv og jeg er nu oppe på omkring 6 gennemsyn af dette mesterværk. Filmen holder seeren i et tæt jerngreb, og giver ikke slip selvom filmen er slut.

04/03-04Elsker denne film
Anonym
har efterhånden set Lola nogen gange og den er for fed. Klassisk med alligevel nyt brug af tid som plot-device kombineret med energisk kamera arbejde og techno musik giver en utrolig fascinerende oplevelse.

Bør ses flere gange.

03/03-04Kanon underholdning
Anonym
Tom Tykwer har lavet et lille mesterværk. Lola rennt er en audiovisuel oplevelse. Der er fuld knald på hele tiden, mens tecnoen konstant banker som var det en musikvideo. Skuespillet er godt. Både Franka Potente gør det kanon som den spontane Lola, men Moritz Bleibtreu gør det også godt som den febrilske Manni
Som sagt er historien ret enkel, men måden den bliver fortalt på, med 3 runder gør den interresant.
Filmen fortæller om eksistentielle valg, kapløb med tiden og tro, håb og kærlighed. Tom Tykwer udnytter filmmediet på en meget overraskende og fortryllende måde, så man sidder og er næsten helt forpustet når filmen er slut.

26/01-04smart
Anonym
Energisk og stilistisk flot eksperiment, som fungerer gennem den originale billedside. Der er vist ingen tvivl om at instruktøren Tom Tykwer har lavet en visuel film, og ikke en film der lever på historien, som er meget enkelt. Som Ardi Mon siger bliver det hele lidt trættende i længden, men man kan ikke andet end nyde fortællerglæden og denne anderledes film.

03/01-04Spændende men ensformig
Anonym
Jeg må indrømme at Lola er en tand for meget for mig. Jeg synes at den bliver for ensformig. Det er en spændende måde at lave film på. Lidt al á " En ny dag truer ". Men på en helt anden måde.
Franka Potente er desværre ikke for god til rollen som Lola. Hun bryder aldrig rigtigt igennem lærredet.
Men idéen og historien er 3 stjerner værdige.Fakta

Medvirkende
Lola Franka Potente
Mani Moritz Bleibtreu
Lolas far Herbert Knaup
Jutta Hansen Nina Petri
Hr Schuster Armin Rohde
Norbert von Au Joachim Król
Hr Meier Ludger Pistor
Fru Jäger Suzanne von Borsody
Mike Sebastian Schipper
Doris Julia Lindig
Bag kameraet
Instruktion Tom Tykwer
Produktion Stefan Arndt
Manuskript Tom Tykwer
Fotografi Frank Griebe
Klip Mathilde Bonnefoy
Scenografi Alexander Manasse
Musik Johnny Klimek, Reinhold Heil, Tom Tykwer
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 04.06.1999
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 1998
Spilletid 87 min.
Link Officielt website
Selskab Arte
Biodistributør Angel Films

Se også...