The Ninth Gate

Nervepirrende thriller om jagten på tre antikke bøger, der, ifølge legenden, er skrevet af Djævelen selv. Johny Depp er bogdetektiven, som skal opspore disse bøger, men som vikles ind i et spil, han ikke kan overskue. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Gyser
Instruktør Roman Polanski
Medvirkende Johnny Depp, Emmanuelle Seigner, Frank Langella, Lena Olin
Spilletid 132 min.
Biopremiere 25.11.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Johnny Depp

'Nightmare on Elm Street' (1984) gav John Christopher Depp III hans første filmrolle, men det var tv-serien 'De unge strissere' (1987-1990), der gjorde ham til et af 80’ernes ungdomsidoler. Den spændetrøje slap han ud af på fornem vis i 1990’erne, hvor han er blevet en af sin generations mest hyldede og uforudsigelige karakterskuespil...

Anmeldere

Scope
Djævelsk godt

Roman Polanski er tilbage i topform med en thriller, der i to timer holder tilskueren fast i en stemning af uhygge, man ikke kan undslippe

Johnny Depp spiller bogdetektiven Corso, der har specialiseret sig i at fremskaffe antikke bøger til velhavende samlere. Han går ikke af vejen for et svindelnummer for at få fat i det ønskede og arbejder for den højestbydende uden skrupler. Han hyres af en kunde, der samler på bøger om Djævelen, og som har købt et af tre eksisterende eksemplarer af "The Nine Gates and the Kingdom of Shadows", en bog, der siges at være skrevet med hjælp fra Djævelen selv.

Bøger er roden til alt ondt
Kunden vil have Corso til at sammenligne hans bog med de to andre eksemplarer, der begge ejes af europæiske samlere, for at fastslå, om de alle er ægte. Corso går til sagen med ildhu og finder da også små forskelle i de tre bøger - forskelle der, ifølge legenden, kan fremmane Djævelen, hvis de tolkes rigtigt. Corso fornemmer dog hurtigt, at noget er helt galt. Han forfølges af en mystisk pige, spillet af Polanskis kone Emmanuelle Seigner, og snart begynder folk at dø omkring ham.

Hollywood tur/retur
Roman Polanski, der er født af polske forældre i Paris og uddannet på filmskolen i Polen, har haft en international karriere som få. Han lavede sin første spillefilm "Kniven i Vandet" ('62) i Polen. Den vandt kritikernes pris ved Venedigs filmfestival, blev Oscar-nomineret og slog Polanskis navn fast i den internationale filmverden. Han instruerede herefter bla. den psykologiske gyser "Chok" ('65) i England, inden han drog til Hollywood. Her skabte han en række film, hvoraf to, "Rosemarys Baby" ('68), der også handler om en djævlekult, og "Chinatown" ('75) er blevet klassikere. En anklage om seksuelt misbrug af en mindreårig tvang ham dog til at vende tilbage til Europa, og Polanski har ikke siden arbejdet i Hollywood.

Smuk uhygge
Polanski har samlet en række ypperlige filmhåndværkere til denne produktion. Produktionsdesigneren Dean Tavoularis, der har arbejdet fast for Francis Ford Coppola siden "The Godfather" ('71), har skabt en række smukke afdæmpede kulisser i brune og mørke nuancer, hvor bogsamlingerne fremstår som en integreret del af rummene. Fotografen Darius Khondji, der skabte de mørke og dystre billeder i "Seven" ('95), arbejder ligeledes med mørke nuancer og rolige billeder. Den uhyre stemningsskabende musik er af Wojciech Kilar, der bla. har skrevet musikken til Coppolas "Dracula" ('92). Den fortættede stemning, de enkelte dele tilsammen skaber, skyldes en instruktør, der præcis ved, hvor langt han kan gå i sine virkemidler, og det er de små nuancer, der tæller her. Johnny Depps rollefigur, der hele tiden er klædt i sort og gråt, er da også nærmest underspillet, og han er ligesom Jack Nicholson i "Chinatown" ('75) en brik i et spil, han ikke forstår, før det er for sent.

Hov, det er slut
Slutningen er desværre meget uklar og så hurtigt overstået, at man faktisk skulle tro, filmholdet var løbet tør for tid eller penge. Det skal dog ikke trække ned på de foregående to timer, der er nervepirrende spænding indpakket i smukt filmhåndværk, og som viser, at Polanski er tilbage i topform.

Brugere

23/09-07Lucifers Forbandede Bøger
Dean Corso (Johnny Depp) er ekspert inden for området okkulte bøger, og han bliver sat til at efterforske en sag om 3 bøger fra delvis Frankrig og Spanien som efter sigende skulle være skrevet af en forfatter ved navn Torchia som fik hjælp af Lucifer.

Længere ind i historien bliver Corso nærmest besat af gåden og får samtidig vildt paranoia.
Fantastisk Polnaski-Gåde men kommer ikke helt op i samme niveau som Polanskis andre film som for eksempel "The Tenant" og "Rosemarys Babys". Men alt i alt velgennemtænkt og for dig til at tænke meget dagen efter.

21/06-07Sådan Johnny
Glimrende thriller med en god ide der udformer sig næsten så godt som den kan. Lidt forhastet og uklar slutning

16/02-07Djævelens Puslespil 5
Roman Polanski er en fremragende instruktør og det viser han endnu en gang med denne dystre, overnaturlige thriller.

Corso (Depp) er bogdetektiv der bliver hyret af den excentriske rigmand Balkan (Langella) hvor Corso får til opgave at finde to andre eksemplarer af en bog Balkan ejeer. En bog der efter sigende skulle kunne hidkalde Lucifer himself.
Jagten på bogen kompliceres dog en del pga. de folkn der bliver indblandet i mysteriet dør en efter en, og snart er den kyniske Corso fanget i et spil hinsides den menneskelige forståelse.

Når man ser en Polanski-film skal man aldrig regne med det store effektjageri og at få alle svar servret på et sølvfad og det er bestemt heller ikke nogen undtagelse med The Ninth Gate. Det er et fremragende puslespil hvor det er historien der er i h...

23/05-06Ullusionsnummer udi ingenting 2
For mit vedkommende den første Polanski-filmoplevelse, og et svagt førstehåndsindtryk må det siges at være.

Med emnet som det okkulte og en fængende start, tegner "The Ninth Gate" hæderligt. Susende igennem ni dystre porte får vi smidt de sædvanlige Credits i hovedet med sjældent flair. Stemingen er fra starten på dupperne og dog er gyser-gnisten og de gedigne spændingselement gemt godt væk. Langsomt siver luften ud af Roman Polanskis balon.

Ingen tvivl om at "The Ninth Gate" er en flot iscenesat og fornem fortælling. Stemningen løfter sig dog aldrig op på det gyselige og spændstige plan, der lægges op til, og forbliver dermed overfladisk. Man kan med garanti opspore adskillige skjulte referencer, svar og genveje der i min anmeldelse er overset. Som film i helhed var "The Ninth Gat...

25/06-05Polanskis fiasko
Anonym
"The ninth gate" er en lille film med et stort potentiale. Potentialet bliver dog aldrig udnyttet af den ellers dygtige instruktør Roman Polanski, og efterlader istedet sit publikum med en tom fornemmelse i maven.

Man sidder hele vejen gennem den tunge film og håber på at Polanski, med Depps hjælp, formår at ruske lidt i det komplicerede plot og derved gøre filmen mere direkte interessant. Filmens store problem er at den ikke er i stand til at være så dragende som den udgiver sig for, tværtimod, og specielt filmens sidste del er så klicheé agtig at selv ikke den udemærkede CGI kan rette op på det.
"The ninth Gate" er endnu et bevis på at selv om man har en stor instruktør bag rattet samt en fantastisk skuespiller i midten, kan alt gå grueligt galt.

04/06-05Dreng
Det er uhyre sjældent at jeg har set en film, der indholdte for meget af det gode... Men det gør denne.

Filmen er nok mest for drenge, da man ser ofte en nøgen kvindekrop med masser af ild, kaos og djævle.

02/04-05jeg ik helt med 7
Anonym
Mystisk film det er som om den ikke er gennemført der mangler lige som noget jeg spolede frem og tilbage førstegang jeg så den for jeg var sikker på jeg måtte ha overset noget. Ved ikke hvad det er og hvorfor men lige meget hvor mange gange jeg ser den sidder jeg altid tilbage med en tom følelse inden i. jeg kommer aldrig til at forstå den film.

27/03-05Den rette til jobbet 1
Anonym
Polanski er efter min mening den helt rette instruktør til denne film.
Ingen tvivl om det.
The ninth gate rangerer højt i min top 10.

Med en anden instruktør ville denne film miste en stor portion af sin stemning og atmosfære.
Ting, der gør denne film til den sleeper den er.

En langt mere suspense-orienteret instruktør end Polanski findes næppe p.t.
Se blot Knife in the water,
Chok/Repulsion,
Cul-de-sac,
Rosemary's baby,
Frantic
eller Bitter måne.

I mange af disse film giver Polanski selveste Hitchcock a run for his money.

Spielberg ville måske have budgetterne bag sig, men han har langt fra talentet eller visionerne til at udfylde et geni som Polanskis sko.
Sådan ser jeg det.

26/03-05Enig !
Anonym
Helt klart enig, denne film vil have haft bedre af en langt mere historie og suspense-orienteret instruktør. Spielberg vill den være for lille til, men i den kommercielle retning.

26/03-05god ide - forkert instruktør
Anonym
der er nogle fede sekvenser i filmen, men der er for langt mellem dem...
ellers en rigtig god ide til en thrillerFakta

Medvirkende
Dean Corso Johnny Depp
Pigen Emmanuelle Seigner
Boris Balkan Frank Langella
Liana Telfer Lena Olin
Baronesse Kessler Barbara Jefford
Victor Fargas Jack Taylor
Pablo Ceniza & Pedro Ceniza/1. & 2. arbejdsmand José López Rodero
Liana's livvagt Tony Amoni
Bernie James Russo
Liana Telfors håndlanger Goldie
Bag kameraet
Instruktion Roman Polanski
Produktion Roman Polanski
Manuskript John Brownjohn, Enrique Urbizu, Roman Polanski
Fotografi Darius Khondji
Klip Hervé de Luze
Scenografi Dean Tavoularis
Musik Wojciech Kilar
Genrer og relationer
Genre Gyser
Premieredatoer
Biograf 25.11.1999
Dvd 21.06.2000
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Spanien
Produktionsår 1999
Spilletid 132 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 15.064
Selskab Le Studio Canal+, Bac Films, TF1 International
Biodistributør Scanbox

Se også...