Cecilie

Cecilie har længe haft det skidt og følt sig utryg uden nogen klar grund. Sammen med sin mand flytter til provinsen for at få mere rolige og trygge omgivelser. Men knapt har Cecilie fundet sig til rette, førend hun begynder at opleve de mærkeligste og uhyggelige ting i det nye hus. Enten er Cecile ved at blive bindegal, eller også vil nogen eller noget overnaturligt i kontakt med hende. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Hans Fabian Wullenweber
Medvirkende Sonja Richter, Anders W. Berthelsen, Claus Riis Østergaard, Kurt Ravn
Spilletid 92 min.
Biopremiere 01.06.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hans Fabian Wullenweber

(INSTRUKTØR)
Hans Fabian er uddannet ved Den Danske Filmskole med afgang i 1997. Siden har han uddannet sig yderligere i England ved College of Art and Design. Han har arbejdet med at udvikle spillefilmsprojekter for produktionsselskaberne Nimbus, Thura og Zeitgeist. Udover musikvideoer har Wullenweber instrueret en række kortfilm, heriblandt 'Afvej' (199...

Anmeldere

Politiken
"Wullenweber har drejet en meget effektiv gyser, som man ikke skal kimse ad."

Berlingske
"...den gennemsnitlige gyser, der måske nok giver et par kulde­gysende forskrækkelser, men ellers fortaber sig i mørket."

Weekendavisen
"Der er muligvis ikke meget under overfladen, men isbjergets synlige del imponererer."

Information
"...alt i alt er Cecilie et vellykket bud på en af de genrer (gyseren snarere end thrilleren), som dansk film ellers har notorisk svært ved at håndtere."

Ekstra Bladet
"Ikke siden ’Nattevagten’ har vi fået et så dejligt, koldt, dansk gys som i ’Cecilie’."

B.T.
"Fascinerende som idé, men finalen udvikler sig lidt for meget i retning af en traditionel whodunnit film."

Cinemazone
"Cecilie er én af de bedste danske film de senere år – og helt sikkert den vigtigste."

Brugere

12/03-11En af de bedste danske gysere
Denne film indeholder en masse god gys, og plottet er ikke umiddelbart gennemskueligt. Udover Nattevagten, er dette den hidtil eneste danske gyser, der er værd af se, som jeg lige umiddelbart kan komme på.

11/03-09Uoriginal, og ikke uhyggelig.
Der er ikke noget jeg ikke har set før i Cecelie. Godt et kvarter inde i filmen var den regnet ud, og desuden var den ikke særligt uhyggelig. Kan vi ikke bare holde os til Far til Fire?

10/10-08Uoriginal gyser
Cirka 1/3 henne i filmen fik jeg fornemmelsen af at have set det hele før (gys!) -og det havde jeg sådan set osse, filmen er nemlig et totalt rip-off af "Stir of echoes"(1999) med Kevin Bacon i hovedrollen. Med det i baghovedet bliver det ekstra tydeligt hvor dårligt der spilles og hvordan der mangler fornemmelse for hvordan man opbygger spænding. Stjernerne er for nogle pæne billeder ind imellem.

20/09-08godt gys
cecilie er en god gyser. men jeg synes alligeel der mangler et eller andet over den. lars mikkelsen bør have været mere med i filmen. det er meged kort man ser ham. og da jeg så på plakaten at han var med gik jeg ud fra man så meged mere til ham men det gør man ikke. han pisker en god stemning op. men sonja richter spiller tilgengeølg rigtig godt som hoved personen cecilie. der ser og oplever ting der ikke eksistere. hun gør at filmen er værd at se. 3 stjerner

01/10-07Et godt, dansk gys!
"Cecilie er den første danske gyser siden Nattevagten, der rent faktisk er uhyggelig! Sonja Richter imponerer(igen), ligeledes gør både Anders W. Berthelsen og Lars Mikkelsen... enormt vellykket dansk gyser, ja, vel nok egentlig én af årets bedste film!"

27/06-07Dansk gys!
Cecilie har haft det skidt, og været på antipsykotisk medicin. Hun er erklæret rask, men da hun og hendes mand flytter til et hus på provinsen, begynder Cecilie at få mystiske flashbacks. Hun ser hele tiden en ung pige, og uhyggelige scenarier. Enten er hun blevet sindssyg igen, eller også er der nogle der hjemsøger hende.

Jeg var blæst, da jeg kom ud af biografen. Denne film er et mesterværk i dansk filmhistorie. Den er ret dyster, men det er for at give hele stemningen et tak opad. Der er ikke noget splatter overhovedet over den, og det er en rigtig god ting. Alle spiller fortræffeligt i denne film! Det er somom man selv er blandt personerne. Det psykologiske holder også hele vejen igennem, hvor man bare tænker: "Wow! Hold da helt op!".
Helt fra starten af, er spændingskurven i t...

24/06-07Dansk gyseropkog
Hans Fabian Wullenwebers Cecilie er på flere måder et sympatisk dansk forsøg i en genre, som eller amerikanerne og især asiaterne har taget til sig. Og desværre ses det i Cecilie, som er et opkog over de seneste års film i genren. Således er Cecilie ikke nogen dårlig film. Den er bare heller ikke særlig god.

Historien om den skrøbelige Cecilie, som ser syner og langsomt trækkes ind i en verden fremmed for de fleste følger en skabelon så velkendt at man ca. 10 min inde i filmen ved, hvad man skal se de sidste 80 min. Især de asiasiske inspirationer er tydelige. Dette er en stor svaghed i filmen, da den aldrig rigtigt bliver spændende, og kun få gange i filmens start formår den at skræmme en smule.

Filmen skal roses for en stemningsfuld fotografering, som klart er dens stærkeste kor...

14/06-07Do you see dead people?
Sonja Richter spiller hovedrollen i filmen Cecilie, som er det seneste skud på stammen af danske gysere, hvilket man må sige danske producenter virkelig har fået modpå at prøve kræfter med. Denne gang er det Nimbus det står bag, som tidligere har formået at udgive film som Kongekabale, så mine forventninger var da ikke helt i bund, da jeg trådte ind i biografensalens mørke. Jeg fandt så ud af de måske skulle have været knap så høje, cirka 92 minuttere senere.

Spoilers:
Filmen handler om Cecilie (Sonja Richter) på omkirng de 35 år, som bor sammen med sin mand, Mads (Claus Riis Østergaard), på cirka samme alder. De er sammen flyttet til provinsen, på grund af, at Cecilie har levet livet utrygt i deres gamle bolig, i og med hun blev opsøgt af fortiden, og udsat for en imaginær voldtægt...

13/06-07smag og ubehag 2
Spoilers!

Hvor dejligt ville det ikke være hvis de døde eller deres ånd levede videre for at hævne uretfærdigheder, men hvor meget kan man bruge det til som tilskuer? Ikke en skid. Jeg ved godt det er smag og behag og at de psykologiske gysere af Neil Jordan, Roeg, Argento osv. osv. som jeg fortrækker fordi gyset handler om vores virkelighedsopfattelse, også er klichéagtige på deres måde, fordi det er svært at forny genren. Men hvis det her er niveauet for støttede, plotbaserede films plot lavet af det samfundsengagerede filmselskab Nimbus, tja så må man jo spørge sig om hvilke film folkene bag filmen selv ser. Hvor smuk tanken om evig retfærdighed end er, er det en drøm, en illusion, et fatamorgana, og det vælger man at bygge en film på.

Hos Jordan, Roeg og Argento ville Cecilie ...

06/06-07Gys på dansk (2)
Dansk gyser med Sonja Richter i hovedrollen som den sensible Cecilie, der efter et nervesammenbrud flytter til en lille by med sin mand. Her får hun arbejde som lærer, men begynder snart at blive plaget af voldsomme syner. Og mens Cecilie selv begynder at forstå, at synerne har forbindelse til et gammelt mord, mener hendes omgivelser, at hun er ved at blive gal.

"Cecilie" er en rendyrket genrefilm - en klassisk gysertype, hvor det både handler om skylden for en gammel udåd, og om mødet mellem det rationelle og det uforklarlige. Historien er skrevet af Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg, som tidligere har haft succes sammen med "Kongekabale" og "De fortabte sjæles ø" - men her synes jeg ikke, det lykkes for dem. Plottet består af gyserklicheer uden større nytænkning eller twists i fo...Fakta

Medvirkende
Cecilie Larsen Sonja Richter
Per Hartmann Anders W. Berthelsen
Mads Larsen Claus Riis Østergaard
Karsten Levinsen Kurt Ravn
Lasse N. Damgaard Lars Mikkelsen
Peter Thomassen Morten Suurballe
Michael Konnerup Peder Holm Johansen
Camilla Simonsen Julie Grundtvig Wester
Louise, lærer Petrine Agger
Mette, genbo Mille Dinesen
Peter, genbo Thomas Gabrielsson
Bag kameraet
Instruktion Hans Fabian Wullenweber
Produktion Stine Spang-Hansen
Manuskript Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Fotografi Jacob Kusk
Klip Kasper Leick
Scenografi Christian Svanes Kolding
Musik Trond Bjerknæs
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Undergenre Overnaturlig gyser
Premieredatoer
Biograf 01.06.2007
Dvd 02.01.2008
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2006
Spilletid 92 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 63.887
Selskab Nimbus Film
Biodistributør Filmfolket

Se også...