Letters from Iwo Jima

19. februar 1945. På den lille vulkanø Iwo Jima ca. 600 km syd for Tokyo får generalløjtnant Tadamichi Kuribayashi og hans japanske styrker nok at se til, da en kæmpe amerikansk styrke går i land fra Stillehavet. Det bliver stillehavskrigens mest blodige slag, og det varer uventet længe, for selv om oddsene er uhyggeligt ringe, har de stolte japanere ikke i sinde at give op så let. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Clint Eastwood
Medvirkende Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase
Spilletid 141 min.
Biopremiere 23.02.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Clint Eastwood

(INSTRUKTØR)
Clinton Eastwood Jr. kom til Hollywood i midten af halvtredserne efter en uddannelse på teknisk skole. Han fik fast tv-job med westernserien 'Rawhide', men det var dog først Leones italienske "Dollars"-trilogi, der slog Eastwoods navn fast som 'Manden uden navn' (!). Hermed fødtes også begrebet spaghetti-western, som han om nogen blev indbegrebet...

Anmeldere

Politiken
"Cinematografisk en klassicistisk pragtfilm fra Eastwood med stilfuld musik og holdt i disede, desorienterende camouflagefarver bortset fra enkelte flashbacks."

Berlingske
"...en stilfærdig og vemodig film, fuld af melankoli over krigens pris, der i sidste ende handler om ære og respekt. Både den i filmen og den, der tilfalder Eastwood for viljen og visionen til at lave den."

Jyllands-Posten
"...uden en eneste falsk tone, uden patos, uden sentimentalitet, uden kynisme, men med den værdighed som udmærker stor kunst."

Weekendavisen
"...en mageløs film, som trods tilløb til sentimentalitet ikke kammer over, som søsterfilmen havde det med at gøre flere steder."

Information
"Som højspændt psykologisk drama er Letters from Iwo Jima dog fornemt forløst, og tilsammen udgør de en tankevækkende dobbelt afklædning af klicheen om, at krige samler folk og nationer."

Ekstra Bladet
"Eastwood instruerer fra første til sidste billede med en sand mesters håndelag..."

B.T.
"...intet mindre end fantastisk."

Cinemazone
"Man tror på, og føler med, hver enkelt af personerne, og Eastwood formår som få at menneskeliggøre ellers ansigtsløse allemandsskæbner."

Brugere

11/02-08krig med andre øjne
Langt bedre end Flags of our fathers der efter min mening var en smule uvedkommende..

Dejligt at se en amerikansk produceret film der ikke kammer over af sentimentalitet, men holder sig til interessente menneskildringer man kan føle noget for.

god film og heldigvis befriet for kedelige øjeblikke.

24/12-07krigens gru 1
det er så synd for de stakkels japanere

19/09-07Menneskeligt forfald 2
Anden og sidste del af Clint Eastwoods skamroste krigseksperiment, tager sig ud i fjendens frygtede lejr og opviser et lavmælt portræt af de heltemodige japanere, der i hensigtsløs kamp for fædrelandet lader deres hang til patriotisme føre dem i den visse død. Men selvom anslaget, såvel som portrættets tone er af en hel anden konsekvent form i ”Letters from Iwo Jima” end den var i den kun delvist fyldestgørende ”Flags of Our Fathers”, formår filmen med det brede, asiatiske perspektiv aldrig at overgå førstedelen mærkbart.

Den store adskillende forskel mellem Eastwoods krigsdramaer 1 og 2, er det førnævnte, altdominerende toneleje, der hersker i de sobre skildringer af Iwo Jima-krigens respektive krigslejrer. I ”Flags of Our Fathers” var intentionerne afgjort at skildre de amerikanske ...

07/07-07Ja, langt bedre set fra japans side!
Ken watanabe spiller forrygende som den japanske patriot general, rigtig fascninerene skuespil også af Saigo (ved ikke lige hans navn i virkeligheden)

Flot og fascninerende film om anden verdens krig

den gir et fantastisk indblik i "iwo jima krigen"!

Se den :-) god film

Venlig hilsen...Ernie!

07/07-07Japan i krigens klemme
Efter Clint Eastwoods første vellykkede forsøg på at beskrive hvordan krig og helte er modstridende verbaler med krigsfilmen ”Flags of Our Fathers”, er han gået et skridt videre. Eastwood har med efterfølgeren ”Letters from Iwo Jima” gjort det ultimative for at understrege en krigs menneskelige kompleksitet - han har slet og ret skiftet side.

Det er bestemt ingen dårlig idé at minde os, publikum, om, at der bag alle levende individer på slagmarken gemmer sig et menneske af kød, blod, hjerte og sjæl. Faktisk er det meget vel den eneste rigtige idé man overhoved kan tænke sig til at pålægge en krigsfilm i år 2006 og den eneste rigtige undskyldning for at vise soldater i blodrus og gråd for 120. gang. Har krigsgenren nogensinde haft en grund til sin sejlivede eksistens, burde denne idé v...

15/05-07Nat Og Dag
Ja det er forskellen på Flags of our fathers, og Letters from Iwo jima. Det er slet ikke til at fatte at den samme instruktør står bag de samme film, eller rettere sagt, jeg troede Clint Eastwood havde mere format, end at lave endnu en Hollywood version af 2. verdens krig, med Flags of our Fathers. Men heldigvis, viser "Clinten" sit sande ansigt med dette mesterværk. Det er måske en af de bedste film "Clinten" nogensinde har lavet, og det siger sgu ikke så lidt. Enhver instruktør og producer i Hollywood burde lære af denne film, om hvordan en krigsfilm skal skrues sammen. "Letters" er helt på højde med Dommedag nu, om at være historiens bedste krigsfilm.
PS: Skal ses på Japansk.

12/05-07Iwo Jima II - bedre på japansk
Eastwood på Iwo Jima igen, denne gang set fra japanernes side. I modsætning til "Flags of Our Fathers" er dette en mere traditionel krigsfilm, som udelukkende skildrer slaget om øen. Som sin amerikanske forgænger er det også en film, der handler om heltemod og stiller spørgsmålstegn ved, om der egentlig findes helte i krig - og hvem de i så fald er.

Slaget om Iwo Jima er med rette berømt. Amerikanerne havde op til slaget smadret den japanske hovedflåde, så styrken på øen var isoleret, uden mulighed for at få støtte fra hverken fly eller skibe. Alligevel kæmpede de i praksis til sidste mand. Det virker fuldstændig vanvittigt, men får sin egen logik i filmen, da generalen siger, at hvis deres kamp kan holde deres koner og børn hjemme i Japan sikre i bare én dag, er det dét værd. Men de...

08/04-07Super film!!
Kort efter jeg havde set flags of our fathers fandt jeg ud af at Eastwood lavede en film hvor det hele er set fra japanerenes synspunkt og det i sig selv er en modig bedrift. Filmen i sig selv var en kæmpe oplevelse fordi den beskriver at der altid er både svin og normale mennesker alle steder. I flags of our fathers får man et indtryk af at japanerne er umenneskelige og i letters from iwo jima er det jo amerikanerne der er de onde. Men jeg tror at hvis de anti-extremistiske japanere ville møde de amerikanere der ikke er racister ville de snakke helt normalt til hinanden, og det viser de to film flot

07/03-07Mellem ære og overlevelse 3
De fleste danskere og mange af de danske anmeldere ser på denne film om de japanske soldater på Iwo Jima under kampen med amerikanerne som et forsøg fra Eastwoods side på at skildre kampen set fra fjendens synspunkt. Den logik kan jeg også selv følge til dels, men efter to års ophold i landet er mit forhold til Stillehavskrigen og japanerne ganske anderledes end de fleste danskeres forhold til japanerne under krigen. Derfor har jeg og de tre japanske venner, som jeg så filmen sammen med, sikkert set en ganske anderledes film end de fleste i Danmark.

Eastwoods film handler i bund og grund om en gruppe mennesker, der går et helvede af først frygt, absurde æresbegreber og dysenteri i møde. Senere overtager flammekastere, granater, bomber, blod og det rene vanvid.

Vi følger to soldat...

05/03-07Glimrende anti-krigsfilm
Dette er en rigtig god film - en af de bedste film der beskriver 2.verdenskrigs gru, og den eneste engelsksprogede der ser japanernes side af krigen.

Min eneste anke er at netop japanerne som myrdede løs på deres krigsfanger, for slet ikke tale om kinesere og koreaner, beskrives uden denne kontekst, hvor det faktisk kun er amerikanere der fremstår som krigsforbrydere.

Men det skal ikke forhindre mig at stærkt anbefale 2½ times højkvalitets eftertænksom anti-krigsfilm.Fakta

Medvirkende
General Tadamichi Kuribayashi Ken Watanabe
Saigo Kazunari Ninomiya
Baron Nishi Tsuyoshi Ihara
Shimizu Ryo Kase
Kaptajn Tanida Takumi Bando
Nozaki Yuki Matsuzaki
Kashiwara Takashi Yamaguchi
Løjtnant Ito Shido Nakamura
Løjtnant Fujita Hiroshi Watanabe
Løjtnant Okubo Eijiro Ozaki
Bag kameraet
Instruktion Clint Eastwood
Produktion Clint Eastwood, Robert Lorenz, Steven Spielberg
Manuskript Iris Yamashita
Fotografi Tom Stern
Klip Joel Cox, Gary Roach
Scenografi Henry Bumstead, James J. Murakami
Musik Kyle Eastwood, Michael Stevens
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig
Premieredatoer
Biograf 23.02.2007
Dvd 26.06.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2006
Spilletid 141 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 8.852
Selskab Amblin Entertainment, Malpaso Productions, DreamWorks SKG, Warner Bros. Pictures
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2007, Bedste udenlandske film
Bodil 2008, Bedste amerikanske film

Se også...