Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Rober...

Robert Ford får sit største ønske opfyldt, da han kommer med i Jesse James' bande af benhårde bankrøvere. Mens de undviger ihærdige dusørjægere, få den karismatiske James også tid til at planlægge bandens næste kup. Ford burde egentlig være på den grønne gren, men langsomt begynder Jesse James at blive opslugt af misundelse. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Western
Instruktør Andrew Dominik
Medvirkende Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Sam Shepard
Spilletid 160 min.
Biopremiere 02.11.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Måske skal man have fået frontier-nationens accept af selvjustits ind med modermælken for ret at påskønne et værk, der langsomt og højtideligt sætter sig tungt mellem to stole: socialhistorisk dokumentar og røverromantisk melodrama."

Berlingske
"...det er først og fremmest mesterfotografen Roger Deakins’ betagende smukke billeder, der gør denne dvælende, poetiske og lettere metafysiske film værd at se."

Jyllands-Posten
"Den episke insisteren på egen storhed, den træge fortællestemme og en handling, der på ingen måde kan retfærdiggøres at vare i mere end to og en halv time, gør filmen til lidt af en søvndyssende affære. Den er interessant som historisk dokument, men som film er der intet nyt under solen."

Weekendavisen
"...dette års hidtil stærkeste Hollywood-film (instrueret af en australier og produceret af briterne Ridley og Tony Scott) og en velkommen renæssance for genren..."

Information
"Samtidig giver det langsomme tempo ... Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford en lyrisk dimension, som er sjælden i så brutal og illusionsløs en western, men klæder det menneskelige drama."

Ekstra Bladet
"...fortalt i et sindigt, episk tempo med masser af storslåede naturbilleder og vaseline på linsen..."

B.T.
"...en fremragende western med fokus på personernes psyke og magtbalancen i en forbryderbande."

Cinemazone
"Et spændende værk, som kræver at man ved, hvad man går ind til – men som så også belønner tilskueren med en mindeværdig anderledes oplevelse."

Brugere

07/05-08Lavet som kunst
Først må jeg rose filmens fotografering. Den er helt eminent. Kunstnerisk. Det samme må siges om filmens musiske score, som understøtter de flotte billeder rigtig godt.

Både Brad Pitt og Casey Affleck spiller deres roller til store 13 taller. Affleck stjæler gentagne gange scenerne fra Pitt, men alligevel er det længe siden Pitt har spillet en så imponerende og troværdig rolle.
De begge burde snart holde op med at lave de forholdsvis banale Oceans film. For de er hamrende dygtige begge to.

Jeg sidder til gengæld og ærgrer mig over filmens længde som især i midterdelen bliver lidt for lang i spyttet. Men jeg synes også for mange bi-figurer får mere plads i filmen end nødvendigt.

Ville hellere have set mere til forholdet med Jesse James og Robert Ford. Det sker selvfølgelig hen...

20/04-08Til Scope: Hvor er toplisterne blevet af? 2
Måske har andre spurgt ind til det samme, men i så fald har jeg ikke set det.

Hvor er alle brugernes toplister blevet af? De kommer forhåbentligt tilbage igen, da det er en fed feature.

20/04-08I mytedræbernes tjeneste 1
Det er svært at forestille sig en ny westernfilm med mod og omtanke og en instruktør der, i forlængelse af australieren Andrew Dominiks nyeste genretiltag, vil kunne sætte de golde landskaber og de koldblodige revolvermænd i et nyt og spændende perspektiv, efter at have set ”The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford”. Her er der nemlig tale om en film, der lader alle genrens desillusioner af komme til syne, lige fra fejlagtig heltedyrkelse til den svære og nedbrydende kunst i at slå et andet menneske ihjel.

Som centrum i ”The Assassination of Jesse James…” står den uglorificerende råhed, der helt og holdent piller brodden af den amerikanske befolknings svar på en lovløs folkehelt, den her psykopatiske bandeleder Jesse James og med endnu større kraft fremstiller hans mo...

20/04-08Afdæmpet uden på, eksplosiv inden i 1
At westerngenren de seneste år har fået en velfortjent renæssance med film som The Proposition og 3:10 to Yuma, kan der ikke hersker tvivl om. Andrew Dominiks smukke og samtidigt triste og trøstesløse Jesse James fortælling står med en markant langsommere og langt mere karakterdrevet tilgang til westerngenren ikke kvalitetsmæssigt tilbage for genrens seneste perler. Et dystert indblik i to søgende og plagende sjæle, som giver en en fantastisk oplevelse, hvis man er rede til at give sig god tid.

Narrativt står Andrew Dominiks film flere gange i løbet af sine 160 min. næsten stille, og fremdriften sker stort set udelukkende via karakterudviklinger og menneskelige relationer, mens filmen næsten er blottet for ydre handlingsmæssig fremdrift. Og heri lægger filmens niche og styrke. Vi får ...

31/01-08Drømmen om det uopnåelige 2
Jeg har altid haft en stor forkærlighed for westerngenren. Fra unikke og uforglemmelige værker som Leones storslåede røverhistorie, ”Den gode, den onde og den grusomme”, og Eastwoods passionerede mesterværk, ”Unforgiven”, til den nådesløse og mest hårdtslående western i nyere tid, australske ”The Proposition”. Ovennævnte værker er alle nogle der er røget ind på min topfilm-liste, og det var derfor også med stor forventning og begejstring jeg satte mig for at se ” The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”.

Og forventning blev indfriet optimalt. ”The assassination…” er et stilistik og visuelt pragtværk, ud over det sædvanlige, og en oplevelse man sent vil slippe. Faktisk er denne western perle, ligeså god som dens ’røbende’ filmtitel er lang. Det er historien om den l...

18/11-07Heltedyrkelse
Storslået, flot filmatisering af Ron Hansens roman af samme navn (fantastisk titel, i øvrigt). Den følger Jesse James i hans sidste leveår, hvor den oprindelige James-bande for længst er sprængt, og James-brødrene er nødt til at rekruttere tilfældige hjælpere til deres røverier. Én af dem er 19-årige Bob Ford, som hele sit liv har set op til den berømte lovløse, men ender med at skyde ham et halvt års tid senere.

Som film er "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" blevet et 160 minutter langt, langsomt og spændende dobbeltportræt af de to hovedpersoner. Brad Pitt er fuldstændig fantastisk som Jesse James - han spiller langt bedre, end jeg nogensinde har set ham før, og skaber et komplekst portræt af en paranoid og psykopatisk, men også utroligt karismatisk mand. ...

11/11-07// En imponerende, trist rejse i livet på den lovløse //
James-brødrenes bande har for længst afsluttet deres glorificerede dage, hvor de fleste medlemmer enten er døde eller bag lås og slå. Brødrene bliver tvunget til at rekruttere nye mænd fra den lokale omegn, hvoraf de fleste kun har hørt om banden fra de utallige af trivial-western-bøger, som har gjort dem til levende legender; James-brødrene har aldrig været større. I følge den new zealandske instruktørdebutant Andrew Dominik var det netop denne legendariske tåge omkring Jesse James (Brad Pitt), som "kujonen" Robert Ford (Casey Afleck) blev så betaget af. Filmen foksurer mest af alt på disse to personer og deres skridt mod deres tragiske skæbner med alle virkemidler fra en græsk tragedie. 'Jesse James' er en filmatisering af Ron Hansens novelle fra 1983 og med en spillelængde på 160 minu...

10/11-07Drømmen om storhed 4
Slutningen i ”The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford” er af forklarlige årsager ikke det mest overraskende, der har fundet vej ind blandt filmmediets lange historie af originale drejninger og uforudsigelige afslutninger. Men filmens hovedærinde er på ingen måde at overraske. Det er derimod at fortælle et gribende portræt af Jesse James, en – ifølge filmen – både psykisk og fysisk lidende mand, der røver, dræber og stjæler og fra hver dag, der går, cementerer sit i forvejen robuste og morderiske ry. Mange historier er skrevet om ham, mange myter er skabt omkring hans person, hvilke den naive ”kujon” Robert Ford ekstatisk har fulgt igennem sine yngre år. Han ser Jesse James som en gudsbenådet helteskikkelse og tilbeder ham for de bedrifter, han igennem tiden har udført.
...

04/11-07Flot film
"Det er en enormt flot film, med betagende billeder, men desværre formår Brad Pitt aldrig rigtig at bringe liv til sin karakter, mens Casey Affleck leverer en fin præstation... en god film, der vil mere end den egentlig kan..."

11/10-07Fantastisk Terrence Mallick agtig film 2
Uden at gå for meget i dybten omkring handling (ud fra titlen siger det jo sig selv) så er The Assassination of Jesse James en storslået smuk og poetisk film om to meget indviklet mænd og deres handlinger. Filmen er meget smuk filmet og fortalt. Der er flere scener i filmen der er fortalt gennem en fortæller, næsten som om man bliver fotalt en historie fra en bog. Denne fortæller forklarer effekterne og handlingerne af de 2 hovedkarakterer Jesse James (Brad Pitt) og Robert Ford (Casey Affleck). Udover den måde den er filmet og fortalt på er det denne fortæller der netop gør filmen så speciel, uden den ville vi intet vide om Jesse James og Robert Ford som personer, hvilket er fantastisk fordi med sådanne karakterer er det meget svært at forklare deres psykiske tilstand gennem deres handli...

Fakta

Medvirkende
Jesse James Brad Pitt
Robert Ford Casey Affleck
Zee James Mary-Louise Parker
Frank James Sam Shepard
Dick Liddil Paul Schneider
News Dreng Adam Arlukiewicz
Tim James Dustin Bollinger
Mirror Pige Julie Boucher
Ida Lauren Calvert
Dorothy Evans Zooey Deschanel
Ed Miller Garret Dillahunt
Tourist Tanis Dolman
Sherif Joel Duncan
Pige Sara Fowlow
Bag kameraet
Instruktion Andrew Dominik
Produktion Tom Cox, Jules Daly, Dede Gardner, Murray Ord, Brad Pitt, Jordy Randall, Ridley Scott, David Valdes
Manuskript Andrew Dominik
Forlæg Ron Hansen
Fotografi Roger Deakins
Klip Curtiss Clayton, Dylan Tichenor
Scenografi Patricia Norris
Musik Nick Cave, Warren Ellis
Genrer og relationer
Genre Western
Premieredatoer
Biograf 02.11.2007
Dvd 08.04.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 160 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 7.012
Selskab Scott Free Productions, Warner Bros. Pictures, Virtual Studios, Plan B Entertainment, Jesse Films, Alberta Film Entertainment
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...