Børnehjemmet (El Orfanato)

Laura voksede op på et børnehjem ved Spaniens kyst, hvor alt var fryd, gammen og glade dage. Nu 30 år senere vender hun tilbage sammen med sin mand og søn for at genåbne stedet, der har været lukket i mange år. Knapt er familien flyttet ind, før sønnen begynder at opføre sig mere og mere mærkeligt, og da også Laura begynder at se underlige ting, synes det klart, at der er et eller andet helt galt på stedet. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama, Fantasy, Gyser
Instruktør Juan Antonio Bayona
Medvirkende Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep, Mabel Rivera
Spilletid 110 min.
Biopremiere 18.01.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...en højt begavet og filmisk virtuos indtrængen i den irrationelle fortabelsesangst, der vist kan gribe enhver."

Berlingske
"Isoleret set fungerer en række af filmens scener nærmest demonstrativt flot, men opleves ikke som perler på en snor, for snoren mangler i denne slingrende skildring af forholdet mellem levende og døde."

Jyllands-Posten
"Mens det rene gys skaber et kortvarigt chok, efterlader dramaet om en mors kærlighed til sin søn - fænomenalt spillet af både mor (Belén Rueda) og søn (Roger Príncep) - en dybere, eksistentiel uro, der bliver hængende længe efter, man har forladt biografen."

Weekendavisen
"Hjemsøgt-hus-genren inden for gyserfilm har fået en spydspids med Børnehjemmet, som er atmosfærefyldt og tilfredsstillende i sjælden grad."

Ekstra Bladet
"...den slags snigende, knugende rædsel, der har kurs direkte mod det kommende mareridt."

B.T.
"Hver eneste scene i Børnehjemmet skriger af originalitet..."

Cinemazone
" En film, der sammenbinder The Others’ simple, klaustrofobiske uhygge og Exorcistens nærværende indblik i det overnaturlige med Pans labyrints ubarmhjertigt rørende grusomhed."

Brugere

12/10-10Fuldt hus... 1
...både hvad angår stjerner og hvad angår børnehjemmet...

10/05-09Fremragende spansk fantasy-gyser
"...jeg ved ikke helt hvad det er, med mig og spanske film, men de skriger i den grad af originalitet, i forhold til de amerikanske fantasy film."

09/03-09Den personlige kliché
RED ALERT: INDEHOLDER SPOILERS!!!

En søn til et lykkeligt ægtepar forsvinder pludseligt på et gammelt hjemsøgt børnehjem - hvor er han?, hvorfor er han væk?, hvem har taget ham?, Er han levende eller død?

Gyseren indeholder - specielt som filmgenre - det måske mest definerede set genretræk af alle genrer. Man behøver bare sige ordet "gyser", og så vælter det ind over en med typiske genrekarakteristika og klichéer, ladet med onde ånder, hjemsøgte huse i glemte provisner beboet af blonde, promiskuøse, skrigende teenagepiger, der altid trodser deres mørkeræd og trofast vader ud på en gammel kirkegård, når deres besatte nevø begynder at snakke baglæns. Hele denne uendelige mølle trækkes man også igennem i "Børnehjemmet". Det helt exceptionelle i denne sammenhaæng er bare: lortet holder...

06/11-08Uhh ..
Denne film skræmte mig fra vid og sans. Gyser film har det meget med at have en rigtig dårlig slutning, men denne var rørene. Jeg vil anbefale at se denne film, det er helt sikkert. Historien er rigtig god. Sproget er på Spansk, men det gør langt fra filmen mindre uhyggelig. Se den selv, så vil du/I kunne forstå.

01/09-08Skræmmende debut 1
"En drøm af et mareridt", "frygtindgydende fabelagtig", "bedste gyser i årtier" og jeg skal komme efter dig. Disse citater er bare en lille brøkdel af den overvældende positive kritik som El Orfanato har modtaget og selvom jeg helst prøver at undgå at blive hypet alt for meget, er det svært ikke at blive det, når den bliver sammenlignet med en film som The Others i stil. Jeg holder selv rigtigt meget af førnævnte film og derfor så jeg meget frem til at opleve et godt gys af den gammeldags slags, der giver sig tid til at krybe ind under huden uden brug af billige chok effekter og deslige. Det jeg fik, var en momentvis uhyggelig film, med et par unødvendige scener imellem og nogle effektive chok sekvenser, men bare ikke helt det jeg havde regnet med.

Jeg tror det var sammenligningen med...

27/08-08et gys på spansk
At kalde den her film original og en af genrens bedste er nok at gå lidt over gevind.

Jeg må indrømme jeg ikke finder meget originalt over den her film..Klart en af genrens bedre film, men det skal der mildest talt ikke særlig meget til.

Jeg sad og tænkte på at det kunne sikkert have været en fremragende film om forældre og sorgen over at miste et barn.De spiller fremragende og filmen fungerer bedst når der ikke er lagt op til gys og chokeffekter.

25/01-08Spændende og nervepirrende
Jeg siger det rent ud, jeg er ikke den store fan af gysere. Jeg har set mange fra forsk lande, som alle viker forudsigelige eller bare kedelige og med plat historie.
Dog er jeg stor fortaler af spanske film, og da jeg syntes godt om Pans Labyrinth gav jeg Børnehjemmet en chance - som jeg forøvrigt ikke fortryder.
Gyseren var intens, men samtidig sjov og utrolig spændende at følge historien.
Vi sad fem fyre, alle med hver vores mening om slutningen. Den var uforudsigelige på de fleste punkter, men samtidig sådan at man ikke blev tabt bag en vogn, hvis man ikke forstod en enkelt ting.
hele historien er dejlig fantasifuld, og aldrig har jeg følt mig så bange for små børn som jeg var der i biffen.
Jeg giver den 5 stjerner, den sidste gives pga det dejlige spanske sprog og mentalitet.

25/01-08Psykologisk gys i børnehøjde
Gamle kæmpehuse med knirkene døre og mørke hemmeligheder er klassiske og slidte klichéer i gyserfilm. Men spanske Juan Antonio Bayona får sat sit eget stemningsfyldte præg på de gamle tricks i denne dybt foruroligende og skræmmende gyserthriller.

Laura (Belén Rueda) er opvokset på et børnehjem ved kysten, som hun som voksen køber sammen med sin mand (Fernando Cayo). De har adopteret den aids-ramte Simon (Roger Princep), som de opdrager som deres eget barn. Simon har mange fantasi-venner på børnehjemmet, og specielt en foruroligende ven med en sæk over hovedet, Tomas. En dag finder Simon ud af, at han er adopteret, og at han har en dødelig sygdom. Han skændes med Laura, hvorefter han forsvinder ud af den blå luft. Laura begynder at tro, at fantasivennerne i virkeligheden er spøgelser....

25/01-08Skuffelse... 1
Det er længe siden, at jeg er blevet så skuffet over en film. Gyset virker bare ikke, og det er ikke meget andet end en anti-'amerikansk-film'-film.

Se Them, der virker alt!

09/01-08Barneleg
Spansk gyser, hvor et ægtepar vender tilbage til det børnehjem, som hun voksede op på. Her vil de åbne et hjem for børn med særlige behov for pleje, samtidig med at de passer deres egen syge søn. Men inden de når så langt, har sønnen fundet seks nye usynlige venner, som har deres helt egen dagsorden - og har forbindelse til moderens tid på børnehjemmet.

Guillermo del Toro har produceret "El Orfanato", som da også minder en hel del om nogle af hans ting, især "El Espinazo del Diablo". Men instruktør Juan Antonio Bayona står helt klart på egne ben i denne ekstremt effektive spøgelseshistorie. Der er en stemning af snigende uhygge igennem næsten hele filmen, som ikke bruger voldsomme computereffekter eller lignende, men i stedet holder én på kanten af sædet med psykologiske gys og antyd...Fakta

Medvirkende
Laura Belén Rueda
Carlos Fernando Cayo
Simón Roger Príncep
Pilar Mabel Rivera
Benigna Montserrat Carulla
Andrés Andrés Gertrúdix
Carla Gordillo Alicia
Georgina Avellaneda
Víctor Alejandro Campos
Aurora Geraldine Chaplin
Bag kameraet
Instruktion Juan Antonio Bayona
Produktion Álvaro Augustín, Joaquín Padro, Mar Targarona, Guillermo del Toro
Manuskript Sergio G. Sánchez
Fotografi Óscar Faura
Klip Elena Ruiz
Scenografi Josep Rosell
Musik Fernando Velázquez
Genrer og relationer
Genre Drama, Fantasy, Gyser
Nøgleord Spøgelser
Premieredatoer
Biograf 18.01.2008
Dvd 19.08.2008
Øvrige oplysninger
Land Spanien, Mexico
Produktionsår 2007
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Dansk website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 30.886
Selskab Wild Bunch, Estudios Picasso, Telecinco, Esta Vivo! Laboratorio de Nuevos Talentos, Grupo Rodar, Rodar y Rodar Cine y Televisión S.L., Warner Bros. Pictures de España
Biodistributør Camera Film

Se også...