Duplicity

Claire Stenwick og Ray Koval er begge tidligere CIA-agenter, der i slutningen af den kolde krig forsøger at finde nye græsgange som industrispioner. Og de er begge meget drevne til at spille dobbeltspil. Derfor tegner fremtiden også dårligt for deres respektive chefer, da parret beslutter at slå sig sammen for at score kassen og give fingeren til et par multinationale selskaber. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Thriller
Instruktør Tony Gilroy
Medvirkende Julia Roberts, Clive Owen, Billy Bob Thornton, Paul Giamatti
Spilletid 125 min.
Biopremiere 01.05.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Billy Bob Thornton

Den let furede og lurvede Billy Bob har siden midten af halvfemserne manifesteret sig som en af amerikansk films mest karismatiske personligheder, der ofte skildrer skæve eksistenser, knoldsparkere, småforbrydere og andre outsidere. Som barn boltrede Billy Bob sig i den lille by Alpine Arkansas og dyrkede sine interesser for musik, skuespil...

Anmeldere

Politiken
"...en elegant og underholdende film, der giver en højtelsket genre nyt liv, så tak for det."

Berlingske
"Det er puerilt og pjanket, men som hele denne lifligt dynamiske og lidt for snakkesalige film rummer det en skarp kant af samfundskritisk sarkasme, der giver filmen mere bid end tidens typiske tandløse komedier."

Jyllands-Posten
"Momentvis fyrer dialogen rammende skudsalver af, men ellers forløber handlingen trægt - trods forsøgene på at skrue tempoet i vejret."

Information
"Det bliver trættende at skulle følge med i et plot, der slår knuder på sig selv for at overraske og dække over, at der ikke er så meget under overfladen."

Ekstra Bladet
"...det lidt for 'kløgtige' manuskript og den alt for lange spilletid trækker desværre noget ned."

B.T.
"...i opbuddet af ultravoldelige katastrofefilm er det en fornøjelse at se, at Hollywood stadig kan skabe filmkunst med både charme og hjerte."

Cinemazone
"Gilroy har skruet en skarp og veloplagt lille perle sammen, der sprudler af vid og satirisk bid."

Brugere

30/09-09forvirrende industrispionage
Hele historien er lidt for smart fortalt og mildest talt temmelig forvirrende.

Der springes konstant fra det ene sted til det andet, og man har som publikum nok at gøre med at hitte rede i hvor, hvornår og hvorfor.Det er hamrende irreterende.

Der er dermed en stor bunke rod, indtil filmen finder sit ståsted de sidste 20 minutter, men der det alt for sent til at redde noget som helst..

Spillet mellem Julia Roberts og Clive Owen er godt og fungerer ganske fremragende, men når historien er så håbløst fortalt, er det næsten ligegyldigt..

06/05-09Uvedkommende og rodet
Mine forventninger blev skruet helt i vejret efter filmens titelsekvens, hvor Giamatti og Wilkonson kæmper til James Newton Howards skæve score. Derefter går det ned af bakke. Filmen forvirrer bevidst for at kunne komme med en "overraskende" slutning. Det fungerer ikke.

05/05-09To Catch an FMCG
Efter at have genoplivet den klassiske Hollywood-thriller i "Michael Clayton" forsøger Tony Gilroy at gøre det samme med den klassiske spionkomedie i "Duplicity". Det er en subgenre, som især Hitchcock mestrede, og som vel var mest populær i 60'erne. Arven fra dengang er da også tydelig i bl.a. soundtracket og Gilroys brug af splitscreen-klipning.

"Duplicity" bringer så også genren ud af Den Kolde Krig og frem til nutiden. De to hovedpersoner er eks-spioner, der er søgt over i det private erhvervsliv i håbet om at kunne score kassen ved at stjæle den rigtige hemmelighed på det rigtige tidspunkt. Målet for deres fupnummer er to rivaliserende koncerner, der sælger produkter til personlig pleje. Det giver filmen en fin ironisk undertone, at alt spioneriet foregår i en fast moving consum...

04/05-09Filmnørden anmelder Duplicity
Hvis du har set Tony Gilroys forrige film, Michael Clayton, så ved du også, at han er god til at fortælle en kringlet historie med en kringlet film, men hvor han gik krimi-vejen med Michael Clayton, går han nu komedie-vejen med Duplicity.

Claire og Ray er to eks-CIA-agenter, der er trætte af den offentlige sektor og derfor søger arbejde på de meget grønnere private arbejds-marker. Ray bliver ansat af Dick Garsik, for at industrispionere på dennes årelange rival, Howard Tulley. Garsik og Tulley forsøger gang på gang at overgå hinanden i at producere geniale produkter, så de prøver hver især på alle lovlige og ulovlige måder, at få skovlen under hinanden. Ja, når Den Kolde Krig er fortid, er der masser af inspiration at hente i businessverdenen.

Filmnørden kan ikke stikke ret dybt i ...

Fakta

Medvirkende
Claire Stenwick Julia Roberts
Ray Koval Clive Owen
Billy Bob Thornton
Dick Garsik Paul Giamatti
Howard Tully Tom Wilkinson
Jeff Bauer Thomas McCarthy
Ned Guston Wayne Duvall
Central Park pige Cassidy Gard
Ronnie Partiz Christopher Denham
Rabbi Elli Eliezer Meyer
Bag kameraet
Instruktion Tony Gilroy
Produktion Laura Bickford, Jennifer Fox, Kerry Orent
Manuskript Tony Gilroy
Fotografi Robert Elswit
Klip John Gilroy
Scenografi Kevin Thompson
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Premieredatoer
Biograf 01.05.2009
Dvd 29.09.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Spilletid 125 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 13.788
Selskab Universal Pictures, Laura Bickford Productions
Biodistributør United International Pictures

Se også...