Stepmom

Med en stjernebesætning som Julia Roberts, Susan Sarandon og Ed Harris har Chris Columbus lavet en typisk amerikansk komedie, der starter godt men ender som en plat omgang flæberi. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Chris Columbus
Medvirkende Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone
Spilletid 125 min.
Biopremiere 22.01.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Susan Sarandon

Smukke Susan Abigail Tomaling dumpede ret tilfældigt ind i skuespillerbranchen, da hun fulgtes med sin daværende mand, Chris Sarandon, til optagelsesprøve på filmen 'Joe' (1970) og endte med selv at få en rolle. 25 år senere fik Susan Sarandon endelig en Oscar for sin hovedrolle i 'Dead Man Walking' (1995). I de mellemliggende år var hun en produ...

Anmeldere

Scope
Sødt som candyfloss

Med en stjernebesætning, som siger spar to, har Chris Columbus lavet en sukkersød og tårevædende komedie, der starter godt men ender skidt.

Stakkels Isabel (Julia Roberts). Hun har påtaget sig en af livets sværeste opgaver; nemlig at spille rollen som stedmor overfor to møgforkælede unger. Alt imens mor Jackie (Susan Sarandon) gør alt, hvad der står i sin magt for at hendes to børn, skal hade Isabel som pesten. Og det lykkedes med bravour.
Isabel hopper og danser for de to børn, Anna (Jena Malone) og Benjamin (Liam Aiken) for at tilfredsstille deres behov, mens kæresten og faderen Luke (Ed Harris), har travlt med at arbejde, arbejde og arbejde.
Men lige meget hjælper det, for uanset hvad Isabel gør, så vil "mor" altid gøre det bedre. Det ved Jackie, og det er hendes es i kampen for børnenes kærlighed. Men skæbnen vil, at de to kvinder må tilsidesætte egne behov for at imødekomme børnenes. Og da Jackie rammes af kræft, må hun indse, at opgaven som mor er gået videre til Isabel.

Mor med mere
Det hele starter morsomt. Julia Roberts giver den hele armen som den frustrende stedmor, der desperat forsøger at få respekt. Hun smører madpakker, kæmper med Ben, der bare ikke vil i skole - og lige meget hjælper det, for hvad end hun gør, så kan det aldrig blive så godt, som når mor Jackie gør det. Bedre er det ikke, at den dominerende Jackie smider børnenes madpakker væk (som Isabel med møje har smurt), sviner Isabel til overfor børnene, og ikke mindst på sin egen manipulerende måde for specielt den ældste datter Anna til at hade "den grumme stedmor".

En meget sigende scene er den, hvor Jackie er ude og ride med børnene. Den yngste søn Ben siger til Jackie "Hvis du vil, kan jeg godt hade Isabel". Der hersker ingen tvivl om, at Jackie er meget besidderisk, og ikke tåler at dele sine to guldklumper med andre. Specielt ikke med en fremmed kvinde, der ovenikøbet er langt yngre.

Fra had til kærlighed
Men så går det galt. Jackie finder ud af, at hun er syg og må søge Isabels hjælp. Isabel er på det tidspunkt ved at vinde Anna og Bens hjerter. Og så bliver filmen langsomt mere og mere sød. Jackie må overvinde sit indædte had til Isabel, og langsomt bliver de to kvinder veninder. Det hele kulminerer ved slutningen, hvor familiebilledet skal tages. Isabel skyder et foto af Luke, Jackie og de to børn, hvorefter Jackie siger "Lad os nu tage et billed af hele familien". Med tårer i de store brune dådyrsøjne sætter Isabel sig ved Jackies side, og hele familien er nu samlet.

Klinisk komedie
Chris Columbus er kendt for sikre successer som "Alene hjemme" (1990), "Mrs. Doubtfire" (1993) og "Ni måneder" (1995). Og "Stepmom" er ingen undtagelse. Filmen er som skåret efter den typiske amerikanske succes. Det hele er så rosenrødt og lykkeligt, at Disney nærmest fremstår som kynikere.
"Stepmom" ender som en sød candyfloss, der er så kvalmende til sidst, at kun et mirakel vil, at det hele ikke kommer op igen.

Det virker mest af alt som om, at Chris Columbus har taget et stensikkert manuskript, for intet bliver overladt til fantasien, og absolut intet, hverken replik eller handlig, kommer som en overraskelse.
Men det er faktisk synd, for "Stepmom" har, modsat Columbus´ tidligere film, faktisk potentiale til at blive god.
Samspillet mellem Susan Sarandon og Julia Roberts er absolut bemærkelsesværdig. Det er tydeligt, at de to kvinder lægger sjæl og kræfter i rollerne, og det puster liv i den ellers kliniske komedie.
Derimod er Anna den datter, du aldrig vil have. Hun er møgforkælet og hammrende irriterende. Nok er det tydeligt, at Jena Malone skal vise frustrationen, som den en 12-årig pige må opleve, når far finder en yngre kvinde, og mor lægger for døden. Men Anna virker mere som en arrogant teenager end som en lille pige, der mangler kærlighed. Karakteren Anna giver næsten "Stepmom" dødsstødet, da sympatien mangler. Men børn generelt er kun irritationsmoment på film. Tænk bare på "Jurrasic Park" og "Terminator".

"Stepmom" er en rigtig tøsefilm, som burde være sponsoreret af Kleenex. Måske Chris Columbus næste gang skulle satse lidt mere på det "usikre" og mere fantasifulde fremfor at vælge den typiske skabelon til den amerikanske succes-film?

Brugere

01/05-08Tårevældende film..
Den er utrolig sørgelig og tårevældende. Den er bare så god og der er fantastisk skuespil i den...

28/02-06En helstøbt og ærlig film
Anonym
En helstøbt og ærlig film, som viser mange sider af det menneskelige væsen, gode som dårlige.

29/10-05Rørende film .
Det er virkelig en særlig film!
Den er rigtig god hvis man er til de lidt mere sørgelige film, og det er jeg!
Den er rigtig god og Julia Roberts er såå sød .

16/12-02Rørende film.
Anonym
En rørende og smuk film, med mange af stor stjerner. Jeg synes bestemt ikke, at filmen er kedeligt, måske en lille smule langtrukken. En interessant og troværdig film, med godt spil fra alle medvirkende.

En utrolig rørende film, der spiller både på tanker og følelser. Intenst og medrivende film, med højt skuespil.

27/10-02Kedsommeligt Sukkerdrama
Anonym
Typisk amerikansk drama af den såkaldte "vedkommende" slags. Men vedkommende eller ej, filmen er fuld af klicheer og urealistiske personligheder og kun et par halvmorsomme indslag redder affæren en smule. Kan forekomme lettere kvalmende, men er man til den slags, så hører denne til i den bedre ende. Skuespillerne er gode og den ros skal de have.

05/08-02En morsom og rørende film...
Anonym
"Stepmom" er en film man kan se igen og igen.
Ikke mindst pga. fremragende skuespil af både Julia Roberts men også af Susan Sarandon, som spiller den fortvivlede mor, der skal lukke hendes eks mands nye kone ind i sit liv.
En utrolig rørende og god film, som kan grædes og grines over...
Den er bestemt 6 stjerner værdi!

05/08-02En morsom og rørende film...
Anonym
"Stepmom" er en film man kan se igen og igen.
Ikke mindst pga. fremragende skuespil af både Julia Roberts men også af Susan Sarandon, som spiller den fortvivlede mor, der skal lukke hendes eks mands nye kone ind i sit liv.
En utrolig rørende og god film, som kan grædes og grines over...
Den er bestemt 6 stjerner værdi!

02/06-02En sød og god film
Anonym
jeg synes Stepmom er en god film!! og jeg må da indrømme at jeg græd da jeg så den. At anmelderne/anmelderen skriver at det er en film, der starter godt og ender skidt er jeg ikke enig i! Jeg synes den bliver mere meningsfyldt til sidst.

08/04-02En sød film!!!
Anonym
Mange siger en sukker sød intetsigende film, men jeg syntes faktisk at den er go!!

Fakta

Medvirkende
Isabel Kelly Julia Roberts
Jackie Harrison Susan Sarandon
Luke Harrison Ed Harris
Anna Harrison Jena Malone
Benjamin 'Ben' Harrison Liam Aiken
Dr. Sweikert Lynn Whitfield
Duncan Samuels Darrell Larson
Fru Franklin Mary Louise Wilson
Cooper Andre B. Blake
Russell Harper
Bag kameraet
Instruktion Chris Columbus
Produktion Chris Columbus, Wendy Finerman, Michael Barnathan, Mark Radcliffe
Manuskript Gigi Levangie, Jessie Nelson, Steven Rogers, Karen Leigh Hopkins, Ronald Bass
Fotografi Donald McAlpine
Klip Neil Travis
Scenografi Stuart Wurtzel
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 22.01.1998
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 125 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 104.223
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...