2012

Forskere opdager at jorden snart vil gå under, og klodens ledere lægger i al hemmelighed planer for at redde sig selv og så mange andre som muligt. Jackson er på ferie med sine to børn, da han tilfældigvis opdager sandheden om den forestående undergang, og inden han får set sig om, er den hyggelige ferie ændret til en kamp mod elementerne og egoistiske samfundsspidser. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Science Fiction
Instruktør Roland Emmerich
Medvirkende John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton
Spilletid 158 min.
Biopremiere 13.11.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Cusack

At være John Cusack kan ikke være en helt dårlig ting. Den kvalitetsbevidste skuespiller er tilsyneladende i stand til hele tiden at få gode roller i både komedier og dramaer, der oven i købet ofte har succes - fra Frears' 'Ærlige svindlere' (1990) over Allens 'Bullets over Broadway' (1994) til Malicks 'Den tynde røde linie' (1998). Cusack be...

Anmeldere

Politiken
"Den veludførte og stort set overbevisende computergrafik ... bærer filmen..."

Berlingske
"...først og fremmest byder den på flere dramatiske højdepunkter end 20 normale film tilsammen. Mere kan man ikke forlange, selv om mindre kunne have gjort det."

Jyllands-Posten
"Verdens undergang er en langsommelig affære: Den tager mere end to og en halv time, men føles dobbelt så lang, og filmen svælger i computersyret destruktionsraseri. Men talentløs som Emmerich er, kan han hverken skabe nogen reel spænding eller mobilisere nogen følelsesstyrke."

Information
"2012 er et charmeforladt monstrum af en film lavet af en mand, der ikke kender til mådehold. Den er aldrig kedelig og ofte underholdende, men efterlader også én med en lidt dårlig smag i munden."

Ekstra Bladet
"Endnu en gang viser Emmerich, at han om nogen mestrer special effects..."

B.T.
"Stor, dum og fantastisk underholdende."

Cinemazone
"...denne anmelder takker under alle omstændigheder af hele sit popcornhjerte for, at nogen er vanvittig nok til at give den gale tysker en kvart milliard dollars til at realisere hans visioner. 2012 er pokkers god underholdning og visuelt en ny milepæl i katastrofefilmens historie."

Brugere

03/11-12Forbasket Flot Film i Ufatteligt Ringe Koncept

15/02-11Kult, kitch og B-film 1
Katastrofefilmmester Irwin Allen der i 1970'erne var enehersker, når det kom til storslåede og succesfulde katastrofefilm, må gnide sig i sine små velnærede hænder over '2012'. Med titler som 'The Towering Inferno' og 'The Poseidon Adventure' skabte han det, der skulle blive fundamentet til Roland Emmerichs 260 millioner dollar dyre hyldest til katastrofilmgenren. Og tak for det.

'2012' er en skamløst underholdende popcorn-film uden hæmninger og dybere mening. Bevares, den er da fyldt med lommefilosofisk snik-snak og symbolik, men det er ligegyldigt i den store sammenhæng. 2012's ambition er at underholde storslået, og det gør den.

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.navlefnuller.dk/anmeldelse/2012/21

02/04-10

11/01-10Special Effects vs. Plot
Jeg vil stille et bar ulemper og et par bonusser op:

Bonusser:
Fantastiske special effects, og fantastiske skuespiller.
Disse special effects er sjældent set så flotte, og teamet bag filmen har virkelig været grundige i postproduction-delen.

Minusser:
Plottet, man er forvirret når man ser filmen. Den indledende fortælling om faderen som er uvidende ligesom resten af jordens befolkning bliver ikke vist ordenligt.

15/12-09tjaa 1
Det er egentligt utroligt at en film til så mange penge kan have et så dårligt manuskript. Roland Emmerich er ej heller nogen stor intruktør.
Jeg har altid syntes Speilberg var den værste ud i overdrevne actionscener, hvor den ene tæt-ved-døden situation afløses af den næste, men i 2012 overgåes det med flere længder.
Glem alt om at se filmen på dvd, det er kun computereffekterne der gør den seværdig, så den skal ses på det store læred.
to stjerne for det visuelle.

22/11-09God Goes To Hollywood
SPOILERS

Så er Biblen endelig blevet filmatiseret, side for side, i hvert fald for så vidt angår Åbenbaringen. 2012 er dybest set ikke andet end en lang filmatiseret bibelsk dommedag, og filmen indeholder så mange bibelske referencer, at man slet ikke kan holde styr på dem: Dommedagen, den nye verden, Genesis, Joshuas træ, Arken, selv dyrene på Arken, Madonna-billedet, bibelcitater og selvfølgelig filmens gennemgående historie, genforeningen af den fraskilte familie. Og filmen slutter præcis som Gud, ifølge nogle mennesker, helst ser det. Den nye kæreste kværnes til døde i et "uheld", Gud hader jo skilsmisse, og den skilsmisseramte familie kan genforenes i en lykkelig slutning. Det er ikke alene amerikansk. Det er bibelbælte-amerikansk af "bedste" skuffe. Nuvel, der er enkelte afvigel...

18/11-09Emmerichs tønder buldrer mest
For fem år siden lavede Roland Emmerich "The Day After Tomorrow", hvor verden frøs ned i klimakatastrofe. Nu er han tilbage i undergangsgenren med "2012", hvor et soludbrud sender hidtil ukendte partikler ind i Jordens kerne. De forårsager så enorme mængder seismisk aktivitet, at jordskorpen begynder at forskubbe sig - med jordskæv og giga-vulkanudbrud som resultat. Og alt det havde mayaerne forudsagt, for de havde nemlig angivet 21. december 2012 som datoen for verdens undergang i deres gamle kalender, påstår filmen.

Ikke at det i øvrigt bliver brugt til noget. Altså det med mayaerne. Det er bare en fjollet detalje i et tåbeligt plot, som er en tynd undskyldning for at smadre verden med computergrafik - og selvfølgelig have nogle helte til at løbe rundt i alle katastrofefilmklicheer...

18/11-09Under Gangen Under Vandet 2
Jeg har ikke set denne film, men lur mig, om ikke Hollywood har slet skjulte dagsordner med den. Det er blevet påstået, at filmbyen er i lommen på Scientology. Så slemt står det næppe til. Men inden man afskriver Emmerichs film som kedsommelig underholdning, bør man analysere temaerne, navnlig dommedagstemaet. Det er jo taget lige ud af Biblen og ikke mindst lige ud af mere dogmatiske religionsretninger, som har rodfæste i USA - og ikke mindst penge til at købe indflydelse dér.

Kampen for familien vs. skilsmissen er så vidt jeg kan læse et centralt tema for Emmerich i 2012. Så min påstand, fra hoften, er at vi her med 2012 har et af de fineste eksempler på at Hollywood prædiker dogmatisk kristendom i sine store produktioner. Netop derfor viger filmen måske tilbage fra at ødelægge musl...

16/11-09> Jorden går under i special effects! >
Roland Emmerich smadrer Jorden igen - er det så underholdende? Næ, egentlig ikke. Sporadisk er filmen dog mildt underholdende og herlig over the top med sit utal af usandsynligheder og sine trods alt imponerende special effects.

Men det er filmens første del, der fungerer bedst. Desværre glemmer man hurtigt de effektive første ødelæggelser, som snart kvæles i filmens egen iver efter at levere endnu en overdådig oversvømmelse, monstrøst vulkanudbrud eller voldsom massedestruktion. En skam at Jordens undergang gik hen og blev så kedelig.

Hele min anmeldelse:
http://blog.mtv.dk/movies/2009/...ecial-effects/

15/11-09I'm the king of "the end of days"! 3
Man kan altid genkende en Roland Emmerich film – ikke fordi manden har nogen speciel mindeværdig stil eller ”instruktørens touch”, men fordi han altid laver dyre katastrofefilm. Med økonomiske big time succes’er som Independence Day og The Day After Tomorrow, har tyske Roland opdaget hvordan man tjener mange penge. Sidste år floppede han godt nok med 10.000 BC, men hul i det – vi laver bare en ny katastrofefilm og indhenter det vi tabte. 2012 er desværre tæt på at være lige så slem, patetisk og uintelligent som BC.

Historien er selvfølgelig lam, og det må man bare finde sig i under instruktørens vinger, hvis man vil have nogen som helst chance for at more sig undervejs. Og det halter selvfølgelig også gevaldigt med logikken, som man ikke skal tænke dybere over. Jeg må indrømme, at je...Fakta

Medvirkende
Jackson Curtis John Cusack
Kate Curtis Amanda Peet
Adrian Helmsley Chiwetel Ejiofor
Laura Wilson Thandie Newton
Carl Anheuser Oliver Platt
Gordon Silberman Thomas McCarthy
Charlie Frost Woody Harrelson
President Thomas Wilson Danny Glover
Noah Curtis Liam James
Lilly Curtis Morgan Lily
Bag kameraet
Instruktion Roland Emmerich
Produktion Roland Emmerich, Larry J. Franco, Harald Kloser
Manuskript WGA , Harald Kloser
Fotografi Dean Semler
Klip David Brenner, Peter S. Elliot
Scenografi Barry Chusid
Musik Harald Kloser, Thomas Wanker
Genrer og relationer
Genre Science Fiction
Undergenre Katastrofefilm
Nøgleord Apokalypse, Jordens undergang
Premieredatoer
Biograf 13.11.2009
Dvd 16.03.2010
Øvrige oplysninger
Land Canada, USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Spilletid 158 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 219.517
Selskab Columbia Pictures, Centropolis Entertainment, Farewell Productions, Mark Gordon Company, The
Biodistributør Buena Vista

Se også...