Shutter Island

I 1954 tager U.S. Marshal Teddy Daniels og hans partner Chuck Aule til den afsides ø ud for Massachusetts for at finde en undvegen patient fra et sindssygehospital. Under efterforskningen opdager Teddy, at både øen, hospitalet og hans partner gemmer på dybe hemmeligheder. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Drama, Thriller
Instruktør Martin Scorsese
Medvirkende Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer
Spilletid 148 min.
Biopremiere 18.02.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Leonardo DiCaprio

Med sine hovedroller i 'William Shakespeares Romeo + Julie' (1996) og 'Titanic' (1997) blev den blonde hjerteknuser med de blå øjne ikke bare halvfemseres største teenageidol, men et globalt fænomen. Leonardo Wilhelm DiCaprio optrådte første gang som 5-årig i tv-programmet 'Romper Room' og formåede samtidig at blive smidt ud af studiet på gru...

Anmeldere

Politiken
"En psykologisk thriller tilsat stormvejr, koldkrigsparanoia, nazitraumer og vrangforestillinger. Der er lidt af det hele i ’Shutter Island’, men der er desværre også for meget af det gode."

Berlingske
"...en visuel tour de force, hvis gådefulde og skræmmende billeder afspejler filmens Kafkaske tema."

Jyllands-Posten
"Her svigter Scorsese, for han giver - bortset fra enkelte tvetydige praj - ikke ordentlig besked. Hvad han viser som virkelighed, er uvirkelighed og omvendt. Men vi kan ikke vide det, hvad der gør handlingen til en skuffelse. Man føler sig snydt."

Weekendavisen
"Scorsese instruerer med en klinisk præcision og kender ned i detaljen effekten af hvert eneste stilgreb og æstetiske valg."

Information
"Det er også DiCaprios præstation, som gør Shutter Island til andet og mere end en flot, gennemført stiløvelse for en veteraninstruktør, der gerne vil have det lidt sjovt med det helt store apparatur."

Ekstra Bladet
"Den er faktisk ret god. Men den slår altså ikke benene væk under én på samme måde, som Scorsese formår det, når han er bedst."

B.T.
"Jeg hader at sige det, men vi skal helt tilbage til Alfred Hitchcock for at finde en gyser så kompleks og hjernevridende som Martin Scorseses 'Shutter Island'."

Cinemazone
"Spændetrøjerne på sindssygeøen Shutter Islands mest psykotiske voldsfanger er intet at regne imod den, som Scorsese forsøger at iklæde sin seer."

Brugere

11/03-12Ren intensitet
Bortset fra Taxi Driver er det her Scorsese-filmen, der nærmer sig det perfekte.

Den er ikke mere end, hvad den er, hvilket er en thriller med suspense og noia for alle pengene.

05/02-11Flot filmet
Jeg synes historien var lidt forudsigelig, men tilgengæld synes jeg, at filmen er rigtig godt lavet og meget velspillet. Det var en fornøjelse at opleve en film, hvor instruktøren er sig sit arbejde fuldt bevidst.

23/04-10
Slutningen løfter en ellers jævn film op på det bedre (omend vi kender mekanikken fra bl.a. 'A beautiful mind').

26/03-10Glimrende!

16/03-10Skuffet 3
Jeg har altid være glad for film med DiCaprio. Men synes denne var lidt tam, det kan sagtens være at jeg havde for store forventninger.

06/03-10Scorsese mixer Hitchcock og Lynch
Martin Scorsese har et par gange tidligere i karrieren lavet psykologiske thrillere, men denne gang er han så at sige længere ude end nogensinde før.

Hovedpersonen i "Shutter Island" er en U.S. Marshal, der i 1954 ankommer til en sindssygeanstalt, efter en farlig patient er flygtet. Anstalten ligger på en afsides ø, men patienten er tilsyneladende flygtet fra en aflåst celle og er intetsteds at finde. Så hovedpersonen fornemmer hurtigt, at der er noget lorent ved sagen, og begynder at mistænke lægestaben for at bruge stedet til skumle eksperimenter - hvilket så også fremprovokerer tanker om hovedpersonens egne indre dæmoner, bl.a. fra befrielsen af Dachau-koncentrationslejren.

Og derfra udvikler den stemningsfulde film sig mod et voldsomt twist, der vender det meste af handlingen...

04/03-10Shutter Island 7
Martin Scorsese er efterhånden manden bag så stort og komplekst et arkiv af fantastiske film, at forventninger til ham som instruktør er så utroligt høje at intet mindre end det absolut bedste, er acceptabelt. Han er efter min overbevisning den dygtigeste amerikanske filmager, som stadig laver film. Han har lavet film i et hollywood, hvor film stadig var en kunstform, og ikke et redskab til økonomisk succes. Hele hans udvikling gennem hans egen tid, er så betydningsfuld og vigtig for hvad der kommer ud af ham i dag.

Shutter Island er på den tekniske side, fuldstændig fejlfri. Det er perfektioniske kameravinkler, og utroligt smukke billeder, af ellers almene locations der pryder lærredet. Det jeg er mest begejstret for, er den måde Scorsese som en aldrene mand, stadig formår at udvikl...

02/03-10Scorsese: Greatest Hits 4
Præcis som Quentin Tarantinos film består af referencer af alle tænkelige og utænkelige film, som har inspireret ham, er Martin Scorseses Shutter Island ligeledes et mix af hans yndlingsfilm indenfor gyser/thriller genren. Scorsese ved præcis hvad han vil og hvad han laver, og jeg vil gætte på, at den lille italiener med de store briller har haft det sjovere med denne film end instruktørens sidste to-tre film tilsammen. En thriller, der ulmer af paranoia og neglebidende spænding.

Vi skriver 1954. Leonardo Dicaprio og Mark Ruffalo spiller henholdsvis Teddy Daniels og Chuck Aule, to U.S. Marshals, der skal undersøge Rachel Solandos forsvinden fra sindssyghospitalet Ashecliffe på den afsides Shutter Island. En kvinde, der myrdede sine to børn og nægter at se sin grufulde forbrydelse i ø...

19/02-10Scorsese på udebane! 2
Martin Scorsese er på udebane med hans seneste film og går mere i Hitchcocks og Lynchs fodspor, dog uden den samme forståelse og snilde for genren, hvor mystik, drømmeunivers og intriger smelter sammen. Scorsese er lidt for forudsigelig i sin tilgang, selvom det tekniske håndværk så absolut er godkendt. Der spilles godt af et flot sat sammen cast og enkelte momenter er gode, men burde have været bedre.

19/02-10
DobbeltpostFakta

Medvirkende
Teddy Daniels Leonardo DiCaprio
Chuck Aule Mark Ruffalo
Dr. John Cawley Ben Kingsley
Rachel Solando Emily Mortimer
Dr. Jeremiah Naehring Max von Sydow
Dolores Chanal Michelle Williams
George Noyce Jackie Earle Haley
Ethel Barton Patricia Clarkson
Andrew Laeddis Elias Koteas
Fængselsinspektør Ted Levine
Bag kameraet
Instruktion Martin Scorsese
Produktion Brad Fischer, Mike Medavoy, Arnold Messer, Martin Scorsese
Manuskript Dennis Lehane, Laeta Kalogridis, Steven Knight
Forlæg Dennis Lehane
Fotografi Robert Richardson
Klip Thelma Schoonmaker
Scenografi Dante Ferretti
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Sindssygehospital, Ø
Premieredatoer
Biograf 18.02.2010
Dvd 22.06.2010
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Spilletid 148 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 131.019
Selskab Paramount Pictures, Phoenix Pictures, Sikelia Productions, Appian Way, Hollywood Gang Productions
Biodistributør United International Pictures

Se også...