The Long Kiss Goodnight

Geena Davis spiller den rare skolelærerinde, der pludselig finder ud af, at hun har en fortid som hemmelig spion for regeringen. Hun bliver viklet ind i en sammensværgelse, der kan resultere i ødelæggelsen af en hel by, og da forbryderne kidnapper hendes datter, får hun brug for alt hvad hun har lært. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Action, Thriller
Instruktør Renny Harlin
Medvirkende Geena Davis, Samuel L. Jackson, Yvonne Zima, Craig Bierko
Spilletid 118 min.
Biopremiere 20.12.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renny Harlin

(INSTRUKTØR)
Den tårnhøje finske instruktør er kendetegnet ved spektakulære aktionsekvenser i imponerende special effects i dyre tju-bang film. Som 12-årig begyndte Harlin at fjolle rundt med et hejmmevideokamera, og så var hans fremtid ligesom på plads. Da han var i begyndelsen af 20erne lavede han sideløbende med sine universitetsstudier sit eget produkt...

Anmeldere

Scope
Profession: Mor og spion

Veloplagt action-thriller med mere end ét glimt i øjet

Hvad er en actionfilm? Jo, det er en film med veltrænede mænd, der laver halsbrækkende stunts og håndterer lange baner af skydevåben og andet teknisk isenkram. - Mænd? Ikke kun. Se blot på Sigourney Weaver i Alien-trilogien. Og se nu på Geena Davis, der springer ud som fuldblods actionhelt i Renny Harlins "The Long Kiss Goodnight".

Hukommelsestab
For otte år siden skyllede Samantha Caine (Geena Davis) op på en strand uden at kunne huske noget som helst fra sin fortid. Siden da er hun blevet en afholdt skolelærer i den lille by, hun har fundet en god mand og fået datteren Caitlin, der blev undfanget inden mor mistede hukommelsen. Men efter en trafikulykke, hvor Samantha kører et rensdyr ned, begynder stumper af hendes fortid at dukke op som små brikker til et ukendt puslespil.

Lige efter ulykken foretager hun en påfaldende effektiv aflivning af det sårede rensdyr - det kunne se ud som om den ellers så fredelige skolelærer har været et barskt stykke kvindfolk inden sit hukommelsestab. Og da filmens første gedigne actionoptrin indfinder sig i form af en mand, der opsøger Samantha, fast besluttet på at gøre en ende på hendes andet liv, er der ingen vej tilbage: Hun må af sted sammen med privatdetektiven Mitch (Samuel L. Jackson) for at gøre op med sin fortid.

Varm eller kold?
På deres færd begynder Samanthas gamle identitet langsomt, men sikkert at snige sig ind på hende, og snart har den kyniske regeringsspion og snigmorder Charly Baltimore helt trængt den kærlige og moderlige Samantha i baggrunden. Charly planlægger at hente en kuffertfuld penge, som hun nu kan huske at have gemt i en bankboks, og stikke af fra det hele for derefter at nyde livet.

Charlys gamle overordnede ser imidlertid hendes uventede tilbagevenden som en trussel mod deres nært forestående aktion: De vil udslette en mindre by og få det til at ligne et terrorangreb - på den måde skulle deres fortsatte bevillinger som anti-terrorenhed være sikret! Så for at uskadeliggøre Charly kidnapper de hendes datter, Caitlin. Og dét tvinger Samanthas/Charlys to sider til at samarbejde om at befri Caitlin og forhindre den falske terroraktion.

Hovedrollerne
Den bløde, krølhårede Samantha forandres overbevisende til den afblegede og bidske Charly, takket være Geena Davis. Det er en glimrende idé at lade hende optræde som halvskizofren helt, i et godt drejet action-show. En mor, der skal beskytte sit afkom, er ikke til at spøge med og Davis lader bestemt ikke nogen mandlig actionhelt noget efter, når hun i en løbsk lastbil hvisler ud mellem tænderne: "Suck my dick!"

Hun får vittigt og veloplagt modspil af Samuel L. Jackson som professionel plattenslager med hjertet på rette sted. Hans blues-sang, om hvad han skal huske af fuldstændig almindelige, kedelige ting, er blot én af de små originale detaljer, der bliver ved med at dukke op gennem hele filmen. "The Long Kiss Goodnight" bliver aldrig en træt gentagelse af, hvad vi har set alt for mange gange før.

Ind til benet
Når snakken nu er om action, må det prekære spørgsmål stilles: Leverer filmen så også dét, den skal - smæk for skillingen? Svaret er: Ja, det gør den! I café-scenen er timingen perfekt, da Davis pludselig i slowmotion opdager, at ven er fjende - og hvem får trukket sit våben hurtigst? Umiddelbart ser det sort ud for vore venner, men så...

I øvrigt har jeg bemærket en udvikling inden for eksplosioner på film. Hvor helten tidligere valgte at søge dækning for en bombe bag en mur eller lignende, venter hun i dag til den sprænger - først da spæner hun, alt hvad remme og tøj kan holde. Således kan man altså løbe fra trykbølger, ild, granatsplinter og den slags vederstyggeligheder. Det er muligvis ikke et eksempel til efterfølgelse i det virkelige liv, men på film er det altså vanvittig effektivt, og til almindelig orientering byder "The Long Kiss Goodnight" på et par stykker af den slags eksplosions-forfølgelses-scener.

Først og sidst er "The Long Kiss Goodnight" et potent action-ridt med Geena Davis som den finesse, der giver hele affæren et ekstra løft. Det er hverken stor eller dyb kunst, men det er forrygende flot og langt fra så hjernedødt som meget af det, genren i øvrigt præsterer. Er man alligevel lidt utryg ved at tage sin mor med ind til en actionfilm, tør jeg godt stå inde for, at man ikke går helt galt i byen med kæresten m/k i stedet!

Brugere

23/06-07Okay Film
Spændende og morsom actionspektakel.

18/01-05En prut ved Glemslens Flod
Ovennævnte betegnelse brugte Ole Michelsen engang om luftakrobatik-filmen "Frit Fald" med Charlie Sheen. Jeg ku' ikke dy mig for at genanvende denne fremragende betegnelse i forbindelse med "The Long Kiss Goodnight"!

Denne film fremstår som et lysende klart (skole)eksempel på en politisk korrekt amerikansk actionfilm (eller såkaldt "actionthriller").

Plottet er ganske fortænkt: En familiemor rammes af amnesi (hukommelsestab), hvorefter hun langsomt begynder at genopdage dele af en ellers fuldstændig fortrængt fortid som toptrænet militær kommandosoldat. Meget bekvemt bliver denne fortid ike et mentalt problem for hende men udelukkende en fordel, da et sandt action-helvede pludselig bryder løs omkring hende.

Det er endnu engang "den lille mands (kvindes) kick ass-drøm" for fuld u...

26/10-04Mean
Anonym
SPOILERS

Jeg er ikke til actionfilm, medmindre de har en filosofisk eller selvironisk eller anden interessant subtext. Og denne film er da en fin selvironisk actionfilm. Derudover er der gode replikker.

Det jeg godt kunne lide ved De Palmas Mission: Impossible var at Hunts forsøg på at genvinde sin eksistens var dødsdømt. De Palmas redning af Hunt til sidst var p.d.e.s. helt urealistisk, men p.d.a.s. mener De Palma formentlig, at det kræver et barnligt og humoristisk sind at overvinde store personlige tab her i livet. Fin pointe.

Den samme grad af urealisme har Harlins film, og der er en mening med overdrivelsen. Jeg valgte at se filmen som en humoristisk karikatur over, hvor krævende hverdagen kan være for en mor med barn, hendes kampe med ex-manden, og dermed gav den mening fo...

25/10-04Tvang.
Anonym
Ja der er heldigvis ikke nogen der tvinger os til at være enige ;-)

Men for mig er det altså som at spise Pap-købe-pizza i forhold til at gå på dyr italiansk restaurant.

25/10-04Har prøvet!
Anonym
Har prøvet det, og det virker heldigvis ikke. For jeg kan sku adskille film, så de ikke har indflydelse på min bedømmelse. Beklager

You are one mean mother****** mr. mean :-)

25/10-04eksperiment
Anonym
Tja, du kan jo prøve at gøre eksperimentet. Så ender du nok med samme konklusion. Det er let at skille fårene fra bukkene i denne sammenligning.

25/10-04hahahaha
Anonym
årets joke, hahahahah. Det her kan man altså ikke tage seriøs mr. mean, hva siger du sandmand og i andre? Denne film er nok den sejeste actionfilm længe, og man kan bare ikke kalde denne film for klichefyldt.

25/10-04Skuffende efter the Bourne I..
Anonym
Så Bourne Identity (Manden uden navn) om fredagen, og Long Kiss Goodnight om lørdagen. Det var nok dumt, fordi Long Kiss faldt fuldstændigt til jorden, da man jo ikke kan undgå at sammenligne de 2 film. Dårligere plot, dårligere instruktion, dårligere skuespil, og hollywoods svulstige flødebolle effekter. Jeg har været flink og givet den 2 stjerner, men så skal Bourne Identity mindst også have 5 stjerner for at der er relativ sammenhæng. Ganske enkelt hollywood maskin-produktion, når den er mest charmeforaldt.

25/10-04Enig med sandmand
Anonym
hvis det er muligt, hehe. Denne film er mega fed. Fede replikker, fed action, god historie. Det er så fedt, når Samuel synger om alle de ting han skal huske.......hahaha. Gud hvor er det genialt.........og hvor han siger: I'm bad motherfucker. Han er jo kendt for at fyre de fede replikker af, pulp fiction indeholder nok de bedste replikker.

25/10-04enig
Anonym
God film, og så har Kill Bill jo mere end et par ting til fælles med den: moderen med hukommelsestab og barnets replik "Don't die Mommy".Fakta

Medvirkende
Samantha "Sam" Caine/Charlene "Charly" Elizabeth B Geena Davis
Mitch Henessey Samuel L. Jackson
Caitlin Caine Yvonne Zima
Timothy Craig Bierko
Hal Tom Amandes
Nathan Brian Cox
Perkins Patrick Malahide
Luke/Daedalus David Morse
One-Eyed Jack Joseph McKenna
Trin Melina Kanakaredes
Bag kameraet
Instruktion Renny Harlin
Produktion Stephanie Austin, Shane Black, Renny Harlin
Manuskript Shane Black
Fotografi Guillermo Navarro
Klip William C. Goldenberg
Scenografi Howard Cummings
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Falsk identitet, Hukommelsestab
Premieredatoer
Biograf 20.12.1996
Dvd 26.09.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 118 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 128.051
Selskab New Line Cinema
Biodistributør Warner & Metronome Film

Se også...