The Matrix

Historien foregår i det 22. århundrede hvor verdenen slet ikke ser ud som folk tror. Det er i realiteten en computergenereret verden der styres af maskinerne. Men en lille oprørsgruppe har tænkt sig at afsløre dette virtual reality komplot. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Larry Wachowski, Andy Wachowski
Medvirkende Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Spilletid 136 min.
Biopremiere 07.05.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Carrie-Anne Moss

Det var som den cool krigerinde Trinity i cyberthrilleren 'The Matrix', at Carrie-Anne Moss fik sit store gennembrud. Men hvor kom hun fra? Den canadiske skønhed forlod sit hjemland som 20-årig. Da hun arbejdede som model i Spanien, kom hun på rollelisten til tv-serien 'Dark Justice' (1991-92), og siden har seere af serien 'Models Inc.' (1994-...

Anmeldere

Scope
Eksistentiel Sci-Fi

Et godt stykke hen ad vejen er Larry og Andy Wachowskis komplicerede sci-fi film "The Matrix" faktisk rigtig spændende og velfortalt, men ender desværre i en ordinær actionfilm.

At lave en intellektuel sci-fi film er ikke nogen nem sag. Man kan meget let komme til at sætte sig mellem to stole og tabe historien på gulvet ved at gøre den for kompliceret, så det bare virker som en gang opblæst og ligegyldigt ævl. Men formår man at anskueliggøre en vis troværdighed i et ellers kompliceret plot, har man en sci-fi film, der er noget ud over det sædvanlige. Og det er netop hvad "The Matrix" forsøger.

Den komplicerede historie går her ud på, at om 200 år er den verden vi lever i, ikke virkelig men kun en computergenereret drøm, der styres af det man kalder The Matrix og dens sortklædte vogtere. Den virkelige verden er reelt set gået nedenom og hjem og ligner et postapokatyptisk ragnarok, da maskinerne har overtaget magten og styrer "The Matrix". Den unge computerhacker Thomas Anderson (Keanu Reeves), også kaldet Neo, kommer i kontakt med en modstandsgruppe, der forsøger at bekæmpe og afsløre The Matrix. Lederen Morpheus (Laurence Fishburne) er overbevist om at Neo er "den udvalgte", der for alvor kan sætte en stopper for bedraget. Han udstår sin lærertid i den nye virtual reality verden og så kan jagten på at afslører The Matrix og kampen mod dens stærke vogtere begynde.

Handlingsmæssig narrefisse

For at mystikken kan brede sig udvikler filmens historie sig bevidst noget uforståeligt og sløvt i starten. Der er masser af kryptisk tale og store eksistentielle armbevægelser, som svæver i luften men som senere får betydning, da Neo introduceres til den "rigtige" virkelighed. Her begynder mystikken at give mening, samtidig med at vi på forbilledlig vis præsenteres for dette nye forunderlige univers. Hertil fungerer filmen faktisk rigtig godt. Problemet opstår efter vi ligesom er blevet klar over, hvad det her handler om. Det er som om at al dens handlingsmæssige krudt herefter er fyret af, og vi reelt set står tilbage med den gamle historie om de gode kræfter mod de onde. Fordi filmen ikke har meget mere at byde på, går den sidste trediedel i tomgang, og vi er egentlig bare efterladt med en flot men mere ordinær actionfilm.

Stil

Filmen har en meget gennemført og umiskendelig kold stil, der også var gennemgående i Wachowski brødrenes debut "Bound" og det er, sammen med de utrolige visuelle effekter, filmens største aktiv. Både Laurence Fishburn og Keanu Reeves ser tilpas kryptiske ud, mens Hugo Weaving som hovedvogteren Agent Smith faktisk er rigtig dejlig kompromisløs.

Der er flere gode takter i "The Matrix" og den skal anbefales som et interessant og flot forsøg på at lave en mere kødfyldt sci-fi film

Brugere

19/04 14:39retrospective: The Matrix 14
Once brothers, now sisters.

De skøre to. Man kan jo ikke tage fra Wachowskis, at de prøver grænser af - også i deres svagere film. Deres CV er desværre ikke videre godt og jeg tror grunden skal findes i deres store gennembrudsfilm. The Matrix. Man toppede simpelthen for tidligt. Men sikke en film. Stadigvæk. For mig udkom den på det helt rette tidspunkt. Jeg gik i folkeskolen og begyndte samtidig at interessere mig mere og mere for film. Efter The Matrix kørte tankerne rundt i hovedet og det er formentlig nok den film, der fik mig til at tænke dybere over film. Den har en kolossal stor betydning for mig og den har mere eller mindre formet min smag. I dag tager man flere ting for givet, men alle der så filmen dengang i biografen, vil formentlig skrive under på en mindblowing oplevelse...

25/02-13The Blue pill, or the red pill?
Det er en helt i orden film, det her!

Den stiller nogle temmelige overbevisende filosofiske spørgsmål, så man helt undrer sig over, om det muligvis er sandt.
Den har banebrydende effekter, der var forud for sin tid, var filmet utrolig godt. Der er ikke så meget, man kan sætte en finger på.

Her er et lille resumé;

Thomas A. Anderson arbejder om dagen som softwaredesigner i et stort firma om dagen, men som hacker om dagen.
Så en dag, da han møder nogle oprørske computerhackere, bliver han introduceret for sandheden;
Den verden, som man kender til idag, er ikke den rigtige. Det er faktisk en virtuel illusion, der skal holde dem hen, sådan at 'Robotterne' kan tappe dem for energi. The Matrix.

Han vælger at hjælpe oprørerne med at få sandheden frem. Desværre er der nogle 'progr...

25/02-13

30/08-12Cloud Atlas
Nogen der ser frem til The Wachowskis/Tykwers meget ambitiøse film, Cloud Atlas? Den næsten 6min lange trailer gav mig kuldegysninger. 3 instruktører, et projekt financeret af hele 6 filmselskaber udenfor USA, en historie der krydsklippes mellem seks forskellige historier på tværs af tid og rum. Den blander flere genrer, og flere personer spiller flere roller. Der er ihvertfald tale om et af de mest ambitiøse projekter, og det lader til at folkene bag har haft ret frie hænder til at hylde novellen af samme navn, på bedste vis.

http://www.youtube.com/watch?v=hWnAqFyaQ5s

05/07-12Anmeldelse af Matrix
Vores virkelighed er faktisk bare en computerverden som nogle onde robotter har lavet for at få ressourcer. Men Keanu Reeves er udvalgt til at bekæmpe robotterne. Så Lawrence Fishburne kommer og giver ham en pille, og tager ham med til den virkelige verden, og så slås de. Især mod en der hedder Agent Smith.

Fin nok film, som der desværre er kogt alt for meget på efterfølgende.

26/11-10Verdens fedeste plot?
Dette er en film som skal ses. det er helt klart en af de bedste film nogensinde. Ikke blot er det en fantastisk underholdende film - plottet imponerer på ypperste niveau.

Det eneste der trækker ned i denne film er sætningen: somethings never change - but something do. det lyder ikke blot dumt, men er heller ikke en imponerende nok sætning til at blive gentaget igen og igen. Trods det, er filmen stadigvæk en 6-stjernet oplevelse. Havde skalaen gået til 10 havde den også fået det. Intet mindre en fantastisk!

16/08-09Meget overvurderet!
Hvorfor The Matrix regnes som en af IMDB's 250 bedste film er mig en gåde. Den er godt lavet og sådan nogle ting, men heller ikke mere. Jeg fandt den meget uinteressant og frem for alt meget rodet og kedsommelig. Jeg giver den 2 stjerner for effekterne.

07/11-07L-O-R-T-E-F-I-L-M 2
Specielle effekter er ikke nok, hvis manuskripten stinker!

13/07-07Overraskelse fra Wachowski !!
Da de to brødre går den korte smut-vej ind i genren, gør de det med allerhøjeste succes !!!!

Personligt nød jeg filmen den første gang jeg så den, og gør det stadig ! . måske er det p.g.a. den store philosophy-del, måske er det p.g.a. de gode skuespillere, eller måske en helt 3. grund.

Alt i alt, er der god historie, fede kampscener og rigtige skuespillere. (Især: L. Fishbourne)

Og filmen fortjæner også de 6 stjerner af mig.

04/01-07Welcome to the real world
Der er intet mindre skabt en helt ny og veloplagt revolution inden for filmverden, Wachowski brøderne formår at blande typen som "Tiger på spring, drager i skjul" sammen med hardcore skuddueller og et gigantisk røvspark af en intelligent historie!Fakta

Medvirkende
Neo Keanu Reeves
Morpheus Laurence Fishburne
Trinity Carrie-Anne Moss
Agent Smith Hugo Weaving
Cypher Joe Pantoliano
Oracle Gloria Foster
Tank Marcus Chong
Apoc Julian Arahanga
Switch Belinda McClory
Mouse Matt Doran
Bag kameraet
Instruktion Larry Wachowski, Andy Wachowski
Produktion Joel Silver
Manuskript Andy Wachowski, Larry Wachowski
Fotografi Bill Pope
Klip Zach Staenberg
Scenografi Owen Paterson
Musik Don Davies
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Undergenre Kultfilm, Martial arts
Nøgleord Alternativ virkelighed, Kunstig intelligens, Trilogi, Virtual reality
Relaterede film The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions
Premieredatoer
Biograf 07.05.1999
Dvd 02.12.1999
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 136 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 290.406
Selskab Groucho II Film Partnership, Silver Pictures, Village Roadshow Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...