Sherlock Holmes

Detektiven Sherlock Holmes har en hjerne ud over det sædvanlige, men holder sig heller ikke tilbage for at springe igennem vinduesruder og uddele øretæver i bar overkrop! Sammen med krigsveteranen Dr. Watson optrevler den berømte detektiv en skummel plan, der truer med at bringe Victoriatidens Storbritannien i knæ. Lord Blackwood er den væmmelige skurk, mens den dekorative Irene Adler gør sit til at distrahere Holmes. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Action, Krimi, Thriller
Instruktør Guy Ritchie
Medvirkende Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong
Biopremiere 25.12.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jude Law

Englænderen Jude Law begyndte som skuespiller i The National Youth Theatre som 12-årig og forlod skolen som 17-årig for at medvirke i eftermiddags-soap'en 'Families'. Fra 1992 og et par år frem stod den på teater, før han fandt vej til filmen, hvor han ikke er gået af vejen fra skæve roller. Law har aldrig spildt sin tid med perifære smårolle...

Anmeldere

Politiken
En temmelig tynd og usammenhængende historie om satanisme og hokus-pokus peppes op med tempo, slagsmål og en humor, der aldrig rigtigt får lov at folde sig ud.

Berlingske
"Handlingen er dynamisk samt undertiden brutal, så Sherlock Holmes bliver både vitaliseret og vulgariseret her, hvad der måske er diskutabelt, men unægteligt også meget underholdende."

Jyllands-Posten
"Det er imponerende, nørdet detaljerigdom, men i stedet for blidt at vende alle ingredienserne sammen til en ny Holmes-delikatesse har Guy Ritchie rystet gryden voldsomt og krydret med mange, lange actionscener i ekstremt slow motion, klassisk Ritchie-style."

Weekendavisen
"Det er ikke Sherlock Holmes ifølge Doyle, men det er energisk, godt tænkt, let i tonen og trods alt nostalgisk på samme proaktive måde som en tidlig Indiana Jones-film."

Information
"Man kan undre sig over, at filmen overhovedet hedder Sherlock Holmes men han er vel stadig et godt brand. Og man kan samtidig ærgre sig over, at Ritchie og Co. ikke fandt på deres egen helt - i stedet for at snylte på Conan Doyles geniale opfindelse."

Ekstra Bladet
"... desværre hverken mere eller mindre end endnu en omgang rygrads-Ritchie. Ren stiløvelse blottet for sbustans."

B.T.
"...selvom 'Sherlock' ikke er uden døde perioder, så er underholdningen i top."

Cinemazone
"Det kan lade sig gøre at få et underholdende produkt ud at putte Holmes i Ritchie-blenderen, men kun sporadisk, for Ritchies beskidte fingeraftryk er næsten ikke til at finde."

Brugere

27/07-15Forbilledlig genopfindelse
Det er i grunden en særlig bedrift som Guy Ritchie stod bag, da han gjorde Sherlock Holmes til en blockbuster-stjerne for nogle år siden. Udover den naturlige glæde ved at karakteren dermed nåede ud til en masse nye sjæle, så vil jeg gerne fejre denne film, fordi den gør noget, som meget sjældent sker. Den lykkedes med at genopfinde en ikonisk karakter og dens univers SAMTIDIG med, at sjælen forbliver intakt.

For filmen er ærkebritisk og oser af Londons tåge samtidig med at det hele føles som et umådeligt frisk pust. Selv Robert Downey Jr. føles britisk med en flot dialekt, og han kan vel i grunden kaldes et symbol på selve filmen. Man har på overfladen amerikaniseret hele Holmes-myten med store eksplosioner og vilde slagsmål, men under overfladen holder man på dyderne og hylder forlæ...

28/04-13god film
en god film, men nu hvor jeg ikke er så gammel er den lidt kedelig, men en god blanding af krimi og action, og en film man stidig godt kan se i min alder.

29/11-10To timers turbo-tomgang 1
Hvis en historie skal fænge, skal der være en historie. Det er der ikke. Watson og Holmes er to civilklædte supermænd uden antydning af personlighed, og den onde skurk, Blackwood, evner ikke at formulere, hvad han vil. Meget lidt forklares undervejs, men til gengæld får vi at vide, at Holmes havde regnet det hele ud til slut(!)

End ikke bifigurerne er interessante. Paradoksalt nok er det den på papiret mest kedelige figur, Dr. Watsons udkårne Mary, spillet af Kelly Reilly, som får sneget mest dramaturgisk nerve ind i sin figur. Den anden kvindelige hovedfigur, der skal forestille at være Sherlock Holmes' gamle flamme, er derimod en fiasko af rang. Men meget typisk af instruktør Guy Ritchie at ødelægge et umiddelbart stemingsfyldt univers med nærmest Marvel-agtige papfigurer.

De ene...

13/07-10Nøj hvor ringe
Det var 2 spildte timer. Jeg synes virkelig ikke at den var god. Meget kedelig og uden det helt store. Jeg havde ikke de vilde forventninger og alligevel skuffede den fælt. De sidste 40 minutter var jeg nær ved at slukke. Det er meget længe siden jeg har set så skidt en film.

14/06-10The Thrill of the Macabre 4
SPOILERS

Guy Ritchie viser med sin bedste film til dato omsider, at han er blevet en fuldvoksen drengerøv af bedste skuffe. Nu mestrer han subtextens svære kunst, at lave en actionfilm med indbygget pointe. Mens alle anmeldere fra Politiken til Scope stirrer sig blinde på detektivhistorien, giver Ritchie os et humoristisk, megaelegant, visuelt toptunet drama om hvor svært det er at finde svaret på livet største spørgsmål, kærligheden til kvinden, selvom det ligger lige for fødderne af os. Og lige en kommentar til dem, der synes at filmen tegner et forkert portræt af Sherlock Holmes: Ritchie har som den første ramt præcis den karakteristik af Holmes, som Doyle i sin tid tænkte på. Det er alle de andre filmatiseringer, der rammer galt.

Holmes ER en lurvet døgenigt af en narkoman, der...

29/05-10Sherlock Holmes 2 kommer 16. december 2011

26/03-10Tomme tønder buldrer mest
Tomme tønder buldrer mest...

Sir Arthur Conan Doyle har med garanti vendt sig i sin grav et par gange, da Guy Ritchie fik ideen til 'Sherlock Holmes'. Som stor fan af Sherlock Holmes, og især af nu afdøde Jeremy Bretts fortolkning af verdens første superhelt, vendte jeg mig da også i biografsæddet adskillige gange under filmen. Ikke fordi filmen er direkte dårlig, men fordi den har meget lidt med Sherlock Holmes at gøre.

Det er en Guy Ritchie film ud over alle grænser, hvilket indebærer den obligatoriske blanding af slow og fast motion i én uendelighed. Det fungerer sådan set okay et par gange, men med et oplæg som Sherlock Holmes, der lever og ånder for den raffinerede og subtile historie, nytter det ikke noget at opdateringen kun består af mere action og flere slåskampe. Essensen...

25/01-10Sherlock Holmes in action? 1
Det er ikke det letteste at filme London i midten af 1800-tallet, men det lykkedes i denne film. Jeg så den i biografen, og det gjorde også oplevelsen meget større og flottere. Fantastisk film, en "must-see"

27/12-09Action, min kære Watson 1
Det lykkes næsten for Guy Ritchie at genopfinde Sherlock Holmes som actionhelt. Næsten.

På forhånd var jeg temmelig skeptisk over for Ritchies projekt - jeg har "The Complete Illustrated Sherlock Holmes" stående inde på reolen og er stor fan af Conan Doyles klassiske historier. Men Ritchies film er ganske underholdende og vandt mig næsten over. Den falder dog i sidste ende på et for dårligt plot, hvor Mark Strongs ret latterlige overskurk fusker med sort magi, genopstår og forsøger at tage magten i England. Den historie kunne Conan Doyle have skrevet klart bedre.

Til gengæld er der mange andre ting, som fungerer fint i "Sherlock Holmes". Ikke mindst Robert Downey Jr. i hovedrollen som Holmes, som han spiller med fuldt tryk på mesterdetektivens mange særheder (dog uden morfinmisbr...

Fakta

Medvirkende
Sherlock Holmes Robert Downey Jr.
Dr. John Watson Jude Law
Irene Adler Rachel McAdams
Lord Blackwood Mark Strong
Mary Morstan Kelly Reilly
Inspektør Lestrade Eddie Marsan
Sir Thomas James Fox
Lord Coward Hans Matheson
John Standish William Hope
Fru Hudson Geraldine James
Bag kameraet
Instruktion Guy Ritchie
Produktion Susan Downey, Dan Lin, Joel Silver, Lionel Wigram
Manuskript Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg
Forlæg Arthur Conan Doyle
Fotografi Philippe Rousselot
Klip James Herbert
Scenografi Sarah Greenwood
Musik Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Action, Krimi, Thriller
Relaterede film Sherlock Holmes 2: Skyggespillet
Premieredatoer
Biograf 25.12.2009
Dvd 01.06.2010
Øvrige oplysninger
Land Australien, USA, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Link Officielt website
Solgte billetter 202.735
Selskab Silver Pictures, Village Roadshow Pictures, Lin Pictures, Wigram Productions
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2010, Bedste mandlige hovedrolle (komedie)

Se også...