Memento

I forsøget på at forhindre mordet på sin kone får Leonard et voldsomt slag mod hovedet. Resultatet er kraftigt hukommelsestab, og han må herefter konstant tage noter og fotografere sin omverden for at huske. Ikke overraskende er Leonard optændt af ønsket om at hævne sin kone, men hvordan finde morderen, når man intet husker? © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama, Thriller
Instruktør Christopher Nolan
Medvirkende Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior
Spilletid 113 min.
Biopremiere 20.04.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Carrie-Anne Moss

Det var som den cool krigerinde Trinity i cyberthrilleren 'The Matrix', at Carrie-Anne Moss fik sit store gennembrud. Men hvor kom hun fra? Den canadiske skønhed forlod sit hjemland som 20-årig. Da hun arbejdede som model i Spanien, kom hun på rollelisten til tv-serien 'Dark Justice' (1991-92), og siden har seere af serien 'Models Inc.' (1994-...

Anmeldere

Politiken
"...med sin virtuose opvisning i filmisk kaos-teori er Memento en film, der byder den vakse biografgænger op til dans, der ikke ligner de andre."

Berlingske
Man er villig til at lege med og søger ihærdigt efter en logisk konsekvens i det dunkelt fragmentariske forløb, mens man ser frem til, at den i overensstemmelse med thrillerens spilleregler til slut vil blive åbenbaret for én.

Jyllands-Posten
"Handlingen - hvis der overhovedet er nogen, jeg husker det ikke - afvikles ikke kontinuerligt med begyndelse, midte og slutning, men splittes op i fragmenter, så samme scene kan dukke op både først og sidst, men set fra forskellige synsvinkler, så vidt jeg husker."

Information
Christopher Nolans opfindsomme thriller `Memento´ fortæller sin historie bagfra, hvilket giver den gennemtærskede thrillergenre nyt liv.

Ekstra Bladet
"Den 32-årige englænder Guy Pearce er fremragende som desperadoen Leonard, der lever i et febrilt tomrum og drives rundt i et spil, hverken han er jeg helt kan overskue."

B.T.
"Med sans for detaljen, håndværket, castingen, genren og ikke mindst den rigtig fede historie er der ikke langt mellem Nolan og Hitchcock."

Bogart
"Men tro mig, "Memento" er en film noir i særklasse, lige så overraskende som "The Usual Suspects", men ikke så morsom og spektakulær."

FilmReactor
"Memento er ikke blot værd at se `på trods af´ de mange flashbacks og den opbrudte fortælleform, men i høj grad `på grund af´ de mange flashbacks og den opbrudte fortælleform"

Brugere

24/06-12Kedelig
Et må man give den, konceptet er ret originalt.
Selve filmen er langtrukket, kedelig og med næsten intet indhold. Jeg kedede mig godt nok, selv om jeg virkelig prøvede fordi så mange finder den er en fremragende film.

Den burde måske kun have haft en stjerne, men nytænkning og originalitet bør belønnes, også selv om det ikke fungerer særlig godt.

02/06-09"Ive done it"
Netop denne tatovering er interessant. I flashbacket sidder den på det sted på brystet (over hjertet), hvor der i filmen ellers ikke er tratoveret noget (det sted er reserveret....

Ellers en god film med en interessant form, men en triviel historie, hvis den blev fortalt kronologisk.

07/02-06Berettermodel 1
Anonym
Sidder her med SSO(større Skriftelig opgave) og har valgt at skrive i medie.
Jeg har så valgt at skrive om Memento. Dertil har jeg lidt problemer med at indsætte den i Berettermodellen grundet filmens opbygning. Håber at nogen har lyst til at give et forslag til hvordan man indsætter Memento i denne model.
På forhånd mange tak Olivier

27/11-05tankernes værk
Anonym
`memento` er skruet og flettet sammen som ingen anden thriller. filmen sætter, med sit uoverskuelige tempo, et realistisk syn fra den glemsomme leonard shelbys kringlede tankegang. `Memento´ er en hård kamp der skal kæmpes og en oplevelse der skal mærkes...

16/11-05Uvidenhed er en velsignelse/forbandelse
Glem alt om Pulp Fiction (som forresten er en rigtig god film). Efter at have set Memento føles det som om der er en der har haft sine hænder inde i hjernen på dig og rode godt rundt.
Denne film er så godt fortalt og det er ikke sådan at alt falder på plads til sidst. Når filmen slutter er man mest forvirret og kan først der begynde at stykke sammen og fatte hvad man lige har være vidne til.
En af de bedste film jeg har set.

17/06-05Sisyfos
Anonym
Tænk på fillmen, som en moderne udgave af Sisyfos set i lyset af Camus' eksistentialisme, det vil jeg vove lægger grobund for en tolkning af filmen.

23/03-05Detaljeret mesterværk! 2
Fascinerende og intelligent mesterstykke, som kun Nolan kan sammensætte.

Ingen dyre effekter kan hamle op med Nolan's begavede sans for at skrue en fed film sammen. Overordnet set handler det om noget så simpelt som hævn, men der er så meget mere der ligger bagved. Bemærk også filmens fortællestruktur (baglæns), der aldrig er set magen til. Nolan tilføjer historien mange flere spændende lag, som er værd at bemærke, og den interessante slutning er tankevækkende og vender tingene på hovedet. Personerne er ligeledes interessante, instrueret af Nolan med stor indsigt i psykologi. Især vores forholdsvis ukendte hovedperson Pearce, som leverer en oscarværdig præstation. Pearce, som jeg svagt huskede fra Rules Of Engagement, leverer en fænomenal indsats, som er mindeværdig. Joe Pantoliano er...

05/01-05Jesper
Teddy udnytter jo Leonard´s lidelse til egen vinding. I starten har han jo nok haft medlidenhed med ham, men da han så indser, at leonard alligevel ikke kan huske, at han har fået sin hævn, så beslutter han sig for at udnytte Leonard og samtidig give hans liv mening.
På den måde kan Leonard jo udrydde alverdens John G.ér i den tro at det er hans kones morder, mens Teddy tjener på det.

Det er jo desuden Leonard, som sætter sig selv på sporet af Teddy (som sin kones morder) i slutningen af filmen (starten af historien), da han noterer nummerpladen mens han siger noget i retning af "Du kan være min John G.".
Dermed ved han, at ved at manipulere sig selv vha. af sin lidelse, så vil han i sidste ende vil få hævn over Teddy for de ting han har fået ham til.

At Teddy stadig bliver ved h...

05/01-05- Intelligent samlesæt -
Medrivende og enestående thriller.

Med ”Memento” har den lovende instruktør Christopher Nolan indledt sin karriere på ualmindelig flot vis.

For man bliver ganske enkelt taget med storm her. Hele filmen ses baglæns, og det virker godt og umådeligt medrivende – hele tiden dukker der en brik op, der skal passe ind i puslespillet, og den opgave pådrager man sig som seer med stor begejstring.

”Memento” er et friskt pust i thriller-genren, og på nyskabende og intelligent vis fastholder den ved at sætte seeren i fokus. En stærk film.

05/01-05Meget interessant film...
Advarsel: Spoilers.


Som så mange andre på siden påpeger, så er der langt mellem de rigtig udspekulerede film, og denne er som forklaret en af dem. Historien er anderledes, meget anderledes end meget af alt det lort der bliver lukket ud i filmverdenen idag. Genial er nok det rette ord, mindre gør det ikke. Guy Pearce passer perfekt ind i rollen som Leonard Shelby, og gør rollen 100% troværdig, ikke altid man ser det. Synes personligt at Guy Pearce er en bedre skuespiller end f. eks. Colin Farrell, da han har et eller andet touch i de film han medvirker i, desuden vælger han også sine roller med omhu, i forhold til Farrell som går efter de lette penge (Daredevil, S.W.A.T.).


Jeg er tilsyneladende en af de forholdsvis få, der forstod filmen allerede efter første syn. Men derfor har...Fakta

Medvirkende
Leonard Shelby Guy Pearce
Natalie Carrie-Anne Moss
Teddy Joe Pantoliano
Burt Mark Boone Junior
Sammy Stephen Tobolowsky
Fru Jankis Harriet Sansom Harris
Dodd Callum Keith Rennie
Tjener Russ Fega
Kimberly Campbell
Larry Holden
Bag kameraet
Instruktion Christopher Nolan
Produktion Jennifer Todd, Suzanne Todd
Manuskript Christopher Nolan
Fotografi Wally Pfister
Klip Dody Dorn
Scenografi Patti Podesta
Musik David Julyan
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 20.04.2001
Dvd 05.12.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 29.605
Selskab Newmarket Capital Group
Biodistributør Constantin Film

Se også...