Titan A.E. (org. version) (Titan A.E.)

"Titan A.E." viser, at tegnefilm kan være meget mere end nuttede dyr og vamle sange. Don Bluth har nemlig skabt et voldsomt science-fiction eventyr, der presser det bedste ud af mediet. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Don Bluth, Gary Goldman
Medvirkende Matt Damon, Bill Pullman, Drew Barrymore, John Leguizamo
Spilletid 95 min.
Biopremiere 06.10.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Drew Barrymore

Allerede i midten af 20’erne kunne den smukke blonde skuespiller med det varme smil og til tider farlige blik i øjnene, se tilbage på en lang og turbulent karriere, hvor hun i perioder ofte fandt vej til de kulørte blades spalter for sine udskejelser uden for det hvide lærred. Som medlem af en gammel skuespillerfamilie stod det næsten skrevet ...

Anmeldere

Scope
Den dag Jorden døde

"Titan A.E." viser at tegnefilm kan være meget mere end nuttede dyr og vamle sange. Don Bluth har nemlig skabt et voldsomt science-fiction eventyr, der presser det bedste ud af mediet

I år 3028 lever universets folkeslag fredeligt side om side, indtil den dag Drejerne erklærer menneskeheden krig. De er væsner skabt af ren energi, og kender kun til destruktion. Deres nådesløse angreb ender med den endelige katastrofe; Jordens undergang. En genial videnskabsmand har dog arbejdet på et gigantisk rumskib, en interstellar Noahs ark, der skal bringe nogle få udvalgte i sikkerhed. Det undslipper i sidste øjeblik, sammen med få andre små fartøjer. 13 år senere møder vi Cale, en af de få tilbageværende jordboer. Han arbejder med rumskrot på en nedslidt base og er bestemt ikke interesseret, da han bliver opsøgt af et andet menneske, Korso, der beder ham om at drage med på en mission der skal redde de sidste af deres slags. Korso giver Cale en ring, der aktiverer et lysende kort i hans håndflade, et kort der viser vej til Titan, som Cales far byggede. Så da Drejerne også ankommer til basen for at slå ham ihjel, erkender han sin mission og drager afsted for at fuldføre sin fars værk, at genskabe den menneskelige civilisation.

Farvel til Disney
Bagmanden Don Bluth har bestemt håndværket i orden, han er udlært hos Disney og har arbejdet på bla. "Robin Hood"(1973). I 1979 blev han selvstændig og har siden lavet film som "Rejsen til Amerika"(1986) og "Anastasia"(1997), det har været gennemførte film, der dog har holdt sig tæt til den klassiske Disneystil. Med "Titan A.E." har Bluth for alvor skabt et selvstændigt værk, og tegnefilm er her nærmest en fattig betegnelse, for klassisk håndtegning blander sig med topmoderne computeranimation, og resultatet er imponerende. Det brede CinemaScope format er fyldt med gennemdesignede verdener og rumskibe, der til tider fremstår mere virkelige end tegnede.

Actionscenerne er der fuld knald på, og en rumskibsjagt blandt enorme iskrystaller giver selv George Lucas noget at leve op til. Der kunne godt have været arbejdet lidt mere med ansigtstrækkene og mimikken hos de menneskelige personer, men det er kun en skønhedsfejl.

Præcise tyverier
"Titan A.E." låner sig frem gennem science-fiction historien, men forfalder aldrig til at plagiere forbillederne. Fans af genren vil kunne genkende masser af citater og lån fra både film og tegneserier lige fra H.R. Gigers organiske design i "Alien" (1979) til det myldrene galaktiske liv og de politiske undertoner i tegneserien "Linda og Valentin". Historien er grundlæggende set før, men der er alligevel spænding og plot-twists nok til man gerne oplever den en gang mere. Til gengæld er slutningen næsten lidt for fantastisk og storslået.

Det er os der snakker
"Titan A.E." kan i de danske biografer både opleves med den originale dialog, hvor bla. Matt Damon og Drew Barrymore gør det rigtigt godt, og med danske stemmer. Denne anmelder har kun set originaludgaven, så der skal ikke lyde et ondt ord om de danske, men se selv efter. "Titan A. E." holder garanteret også ved andet gennemsyn. Det er rart at konstatere, at science-fiction genren efter et par gevaldige kiksere det seneste år er tilbage med kurs mod det uendelige univers.

Brugere

13/04-05Titan After Earth
Titan A.E. er en episk rumfortælling, der ved mit første gennemsyn virkede lidt som at se Star Wars som tegnefilm. Og det skal man jo som bekendt heller ikke kimse af.

Filmen er en halvt computer og traditionelt tegnefilms animeret fortælling om den nærmest bibelske sammenføring af de sidste rester af menneskeracen, der i det 3. Århundred lever spredt for alle (kosmiske) vinde.

Titan A.E. har en forholdsvis traditionel og til dels simpel historie og de to ting er på samme tid denne animations-/tegnefilms svageste samt stærkeste punkt.

Historien er mildest talt noget uoriginal, blandt andet idet den beskæftiger sig med meget almengyldige tematikker (ihvertfald indenfor for science fiction-genren),den indeholder desuden et arketypisk galleri af personer (igen indenfor sci-fi) ...

02/10-04Fantastisk!
Anonym
"Titan A.E." er en forrygende episk film. Den er kanon sej og kan varmt anbefales!!

21/04-03Titan? En God film..
Anonym
Jeg har set mange film, men titan er utrolig godt skabt... animationerne og alle scenerne... smukt arbejde... den fortjener et A... hehe..

31/03-03Glimrende underholdning...
Anonym
Overraskende og meget vellykket moderne animationseventyr, hvor tegnede figurer kombineres flot med imponerende computereffekter. Særligt de animerede personer er godt lavet, og de virker meget troværdige og realistiske i deres bevægelser.

Handlingen er dog ikke videre orginal, og der bliver kørt godt på den gamle skrøne om "heltén" - "the chosen one", der skal genoprette menneskehedens placering i det galaktiske hieraki, hvor vores race er faldet betydeligt tilbage, godt hjulpet af den mystiske, og alt andet end behagelige rumart, der består af rent energi.

Karaktererne er veldrejede, men alligevel også lidt etdimensionelle og klichépræget, men fremragende stemmebehandlingen af henholdsvis Matt Damon, Drew Barrymore, Nathan Lane og særligt John Lequizamo vækkede min begejstning....

20/06-02Episk, men rodet
Anonym
Ambitiøs og vildt smuk science fiction tegnefilm, fyldt med fremragende billeder og beriget med en stor fantasi og kreativitet. Desværre virker den episke historie noget rodet, persongalleriet flygtigt, animationen til tider en smule stiv og de mange actionscener lidt sløve. Men dejligt at se en amerikansk tegnefilm, der for en gangs skyld ikke prøver at være nuttet og heller ikke rummer musikalske indslag (foruden dem der er lagt på som baggrundsmusik) og derfor så "høj" en bedømmelse.

23/04-02DK Titan A.E DVD kun i stereo
Anonym
ADVARSEL:
Fox har i DK valgt at udgive Titan A.E. på DVD kun i Dolby Digital 2.0 (Stereo), mens den i store dele af Europa og i USA er udgivet i Dolby Digital 5.1 eller DTS lyd. Dette skyldes at man har presset både DK, SE, NO, FI, UK og ISL soundtrack sammen på samme DVD. Synd og skam !

Fakta

Medvirkende
Cale Matt Damon
Korso Bill Pullman
Akima Drew Barrymore
Gune John Leguizamo
Stith Janeane Garofalo
Preed Nathan Lane
Professor Sam Tucker Ron Perlman
Den unge Cale Alex D. Linz
Tek Tone Loc
Kokken Jim Breuer
Bag kameraet
Instruktion Don Bluth, Gary Goldman
Produktion David Kirschner, Don Bluth, Gary Goldman
Manuskript Ben Edlund, John August, Joss Whedon
Klip Bob Bender, Fiona Trayler
Scenografi Philip A. Cruden
Musik Graeme Revell
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Undergenre Animation
Premieredatoer
Biograf 06.10.2000
Dvd 13.03.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 95 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 9.478
Selskab 20th Century Fox

Se også...