Bowfinger

Den talentløse filminstruktør Bobby Bowfinger kaster sig ud i et kamikazeagtigt science fiction-filmprojekt sammen med en flok af andre mislykkede Hollywood-eksistenser. Da han ingen stjerne har, vælger han at filme scener med actionstjernen Kit Ramsey med skjult kamera. Bobby Bowfingers koncept med en ufrivillig stjerne skaber en del problemer og morsomme situationer. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Komedie
Instruktør Frank Oz
Medvirkende Steve Martin, Eddie Murphy, Heather Graham, Christine Baranski
Spilletid 97 min.
Biopremiere 25.12.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Heather Graham

Grahams efterhånden omfangsrige cv er noget af en blandet landhandel, men rummer nok højdepunkter til, at det at værd at følge hendes fremtidige færden. I hendes mere interessante roller modsvares hendes forfinede og uskyldige ydre af en adfærd som er alt andet en uskyldig. Der blev for alvor lagt mærke til Heather Joan Graham i rollen som na...

Anmeldere

Scope
Drømmefabrikken

De to halvgamle komikere Steve Martin og Eddie Murphy får sammen et comeback i "Bowfinger", en morsom og velspillet satire over Hollywoods filmverden.

"Bowfinger" er en film om Hollywood. Om drømmefabrikken i en forstad til englenes by. Op igennem filmhistorien har der været en lang række af disse film, vigtigst er nok "Illusionernes by" ('53) af Vincente Minnelli. Men modsat de fleste andre af disse meta-film, handler "Bowfinger" om filmbyens udskud. De skæbner, der aldrig rigtigt bliver til noget, men hele tiden forsøger. Personer med filmdrømme, som tager til Hollywood og opdager, at en adresse i byen ikke nødvendigvis er lig med rigdom og berømmelse.
Mest læner "Bowfinger" sig op af Tim Burtons film "Ed Wood" ('94). Men hvor "Ed Wood" er baseret på en virkelig person - Edward D. Wood Jr. (verdens dårligste filminstruktør) - er Bobby Bowfinger opdigtet. Alligevel må man sige, at Bobby Bowfinger er en Ed Wood-inspireret figur. Der er dog den forskel imellem de to, at hvor Ed Wood gør alt for at lave sine film ud fra utopiske kunstneriske ambitioner, er Bobby Bowfinger mere en forretningsmand. Han er simpelthen ude på at score kassen.

Skjult kamera
Sammen med en gruppe af godtroende fantaster og en minimal kagedåse-opsparing kaster Bobby Bowfinger sig ud i et sidste desperat forsøg på at vinde mammon og berømmelse i drømmebyen. Hans kamikazeagtige filmprojekt går i gang med et tvivlsomt manuskript fra Bowfingers revisor, så godt som uden penge, uden udstyr og især uden en stjerne. Han forsøger at overtale actionstjernen Kit Ramsey til at være med i filmen, men da den seriøse stjerne selvfølgelig siger nej, får Bobby Bowfinger den vilde ide at optage nogle scener med Kit Ramsey med skjult kamera, og så bruge dem i filmen. Da det er en science fiction-film med rummonstre, Bowfinger laver, kommer der selvfølgelig mange sjove optrin ud af scenerne, hvor de mildest talt bizarre karakterer overfalder den paranoide Kit Ramsey og fyrer deres besynderlige science fiction- dialoger af.

Undskyld, hvor ligger Hollywood?

Skuespillerne leverer generelt varen, dog er Steve Martin lidt anonym og grå i forhold til, hvad man kunne forvente. Til gengæld er Eddie Murphy rigtig sjov, både som den hysteriske og rablende Kit Ramsey, og især i sin anden lille rolle som Kit Ramseys ukendte bror, den supernørdede stikirenddreng Jiff. Scenerne med Jiff hører til filmens mest grinagtige.
Heather Graham - kendt som Rollergirl i "Boogie Nights" ('98) - leverer en overbevisende og morsom præstation den tilsyneladende naive blondine Daisy. Hun kommer ind med 4-bussen fra Iowa for at blive stjerne og finder hurtigt en plads i gruppen af misfits, som Bowfinger har samlet omkring sig for at få lavet filmen. Hun er en ekstremt dårlig skuespillerinde, men via sine talenter på det seksuelle område, får hun skrevet ekstra nøgenscener med sig selv ind i filmen.

Satiriske hug

Ironien er grundlaget for "Bowfinger"s humor. Filmen er en satire over det etablerede Hollywood. Først og fremmest er det Kit Ramsey som arketypen på en sort actionstjerne, der står for skud. Men også beskrivelsen af den Scientology-agtige meditationskult Mindhead, hvor Kit Ramsey hele tiden må søge tilflugt og terapi, er fin satire. Her yder Terence Stamp en perfekt indsats som Terry Stricter, en diabolsk figur som helt klart er modelleret over L. Ron Hubbard. Filmen giver et skræmmende billede af systemet i Hollywood lige nu. Her hænger den etablerede filmindustri og Scientology tilsyneladende sammen som ærtehalm.
I alt er "Bowfinger" en lille, velfungerende komedie. At den så samtidig har lidt på hjerte, gør den ikke dårligere. Og så er det både Steve Martin og Eddie Murphys bedste film i laaang tid.

Brugere

20/01-15Fælt skuffende topmøde 6
"Bowfinger" blev mødt med gode anmeldelser i sin tid, men set i dagens lys mener jeg, de to stjerner i front fik lidt for meget goodwill. Det er faktisk ikke en særlig sjov film.

Jeg ville have elsket, at dette var en af dem, jeg kunne hive ned fra hylden fra tid til anden, når jeg trængte til en sand komedieklassiker. Det er trods alt mødet mellem to titaner. Men jeg må bare sande, at der er en grund til, jeg ser filmen med fem års mellemrum. Jeg ejer den kun på grund af Eddie Murphy, som alle dage har været en af mine favoritter i Hollywoods sjove afdeling. Selv når han laver lortefilm, er det umuligt at slukke hans enestående talent.

Han er da også det, der redder "Bowfinger" fra at gå i spåner. Især i den senere af sine to roller som den nørdede og hormon-hærgede Jiff, stjæler ...

16/01-03Talentløs Filminstruktør
Anonym
Den talentløse instruktør Bowfinger (Martin), der aldrig har lavet en god film, står med et nyt talentløst manuskript i hånden, som han anser for genialt. Derfor går han sammen med en masse lige så talentløse wannabees, i gang med at indspille sin film. Til hovedrollen har han tænkt sig den paranoide actionstjerne Kit Ramsey (Murphy) og det får han, Ramsey ved det bare ikke. For at udfylde hullerne i Ramseys scener, ansætter Bowfinger en vaskeægte nørd (Murphy), der ligner Ramsey og som viser sig at være dennes bror.

Martin der selv har skrevet manuskriptet, spiller udmærket i rollen som en Ed Wood lignende instruktør, uden dog at have samme dybe karakteristika som Johnny Depps udgave af Wood, mens Murphy giver en glanspræstation i begge roller, men læg især mærke til hans kropssprog...

12/12-02Kun til tider god!!!!!
Anonym
Ganske underholdende og interessant lille komedie. Kun i momentvis viser filmen nogle sjove episoder, men ellers underholder den nogenlunde det meste af tiden. Man formår aldrig at kede sig for alvor, selv om der er nogle huller i filmen.

Fakta

Medvirkende
Robert K. Bowfinger Steve Martin
Kit Ramsey/Jiffernson Ramsey Eddie Murphy
Daisy Heather Graham
Carol Christine Baranski
Dave Jamie Kennedy
Kits agent Barry Newman
Afrim Adam Alexi-Malle
Slater Kohl Sudduth
Terry Stricter, MindHead Honcho Terence Stamp
Jerry Renfro Robert Downey Jr.
Bag kameraet
Instruktion Frank Oz
Produktion Brian Grazer
Manuskript Steve Martin
Fotografi Ueli Steiger
Klip Richard Pearson
Scenografi Jackson Degovia
Musik David Newman
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Showbiz-film
Nøgleord Filminstruktør, Hollywood, Svindler, Tvillinger
Premieredatoer
Biograf 25.12.1999
Dvd 19.07.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 97 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 61.619
Selskab Universal Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...