Eksorcisten (The Exorcist)

Da den 14-årige Regan får anfald og begynder at opføre sig mærkeligt, beder hendes mor Fader Karras om hjælp. Han er overbevist om at pigen er besat af djævlen og tilkalder en eksorcisten Fader Merrin. Demonen viser sig at være et genstridigt væsen, og det bliver en hård og hårrejsende kamp for både pigen og djævleuddriveren. © Scope

Produktionsår 1973
Genre Gyser
Instruktør William Friedkin
Medvirkende Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn
Spilletid 132 min.
Biopremiere
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #63
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Max von Sydow

Max von Sydow, født Carl Adolf, opnåede stor international opmærksomhed efter sin medvirken i en stribe Bergman-film i 1950'erne. Det har ført til en række vidt forskellige roller for manden med det lange, triste ansigt, både i Europa og USA, hvor Sydow er dukket op de mest mærkelige steder gennem de sidste 30 år. Han var Jesus i 'The Greates...

Anmeldere

Politiken
"Karras' kvababbelser bliver et udtryk for en selvhøjtidelighed, som Exorcisten ikke er en stor nok fortælling til at bære. Men absolut værd at se er den stadig, denne kuriøse og konservative gyser, der var så tæt på at sætte lighedstegn mellem den seksuelle frigørelse og det rene djævelskab."

Berlingske
"Med eller uden de 11 minutter, instruktøren William Friedkin selv har generobret, er Exorcisten fortsat en af de mest skrækindjagende film, der nogensinde er produceret."

Jyllands-Posten
"Heldigvis opvejer den restaurerede lyd- og billedside i vid udstrækning de mere tvivlsomme indholdsmæssige ændringer. At man således har fået et femstjernet cut ud af et seks-stjernet værk, skal derfor ikke lægges filmen yderligere til last."

Information
"Friedkin har med Eksorcisten skabt et mesterværk at den gyserfilm, der efter mere end 25 år stadig holder sit publikum i et jerngreb af skræk. Ikke mindst fordi den så effektivt placerer den midt i dagligdagen og det fredelige familieliv, hvor alt ellers burde være så trygt og godt."

Ekstra Bladet
"De påklistrede 11 minutter får måske filmen til at virke en anelse for lang, men ellers garanterer jeg for, at de mange tekniske gysereffekter stadig fungerer forbløffende (...) og at det intense skræmmende mareridt om dysten mellem hedensk ondskab og opofrende kristendom forsat udløser sved, gåsehud, kvalme og syrede grin."

B.T.
"Om Exorcisten holder som gyserfilm? Både ja og nej. Fortællestruktur, skuespillerpræstationer, musik og special effects er beundringsværdige, Til gengæld vil det adstadige tempo, som historien udvikler sig i, nok være svært at skrue sig ned i for helt unge gyserentusiaster."

Bogart
"Visse gamle film kan åbenbart bære at komme på markedet igen."

FilmReactor
"Lydsporets forbedring er sandsynligvis det bedste ved den nye version. Det er blevet digitalt remastered og remixed, og der er tilført nye speciel sound effects, ny `lydatmosfære´ plus lidt ny musik. Desuden er det originale mono lydspor blevet ændret til seks spors surround sound."

Brugere

08/11-10Klassisk gys
Klassisk uhygge. Der er noget helt specielt over at se sådan en gammel film, med deres dårlige effekter og så stadig blive grebet af uhyggen. Her er computer effekter og nutidens lir overflødig. Historien er spooky og som der også sker i f.eks. Hitchcock's fuglene, så er det næsten endnu mere skræmmende, at filmen er så dyster. Kan helt klart anbefales.

16/10-10Blu-Ray anmeldelse 2
Wow! Så modtog jeg endelig BR-udgivelsen af denne skræmmende klassiker! Ventetiden har været lang, men har været det hele værd.

Warner Bros. har virkelig dykket i de støvede arkiver til denne. 2-Disc udgave, hvor vi får præsenteret både biografversionen samt Directors Cut-udgaven i knivskarp 1080p samt et sprødt DTS HD 5.1 lydspor med tilhørende kommentarspor af Friedkin og Blatty.

Derudover indeholder skiverne 3 spritnye dokumentarer omkring tilblivelsen af filmen, locations før og nu samt en afhandling om de to forskellige versioner. Og nå ja, så indeholder skiven også den ultimative dokumentar, nemlig den 77 min lange "The Fear of God: Making Of The Exorcist" fra 1998. Til sidst får vi alle trailers, gallerier samt tv- og radiospots til begge versioner.

Denne suveræne udgivel...

16/09-08det fanme uhyggeligt
jeg kan huske da jeg så lidt af exorcisten for mange år siden og hvor bange jeg blev. så jeg sagde til mig selv se aldrig den igen. det var djævlens øjne jeg kunne se foran mig ja ganske enkelt og det var så spoogie. men da jeg så blev ældre og synes gyserfilm var fede måtte jeg alligevel se exorcisten. og hvis man godt kan lide gyser så er exorcisten en film der kan anbefales uden tvivl. jeg synes den er kanon god og skræmmende uhyggelig i sig selv. gysende rammer en gang på gang og man sidder med uro i kroppen. allermest ondt har jeg af den uskyldige regan der er så besat at sygeplejerskene ikke kan få hende rask. da de ikke har den mindste tanke om at hun er besat af en djævel. og da de så giver op. går moderen i en stor kamp for at redde sin datter. filmen er rigtig god skuespiller...

23/09-07Besat!?
(Spoilers)

Regan er en sød 12 årig pige som lever livet i parcelhus sammen med sin berømte mor Chris.

Allerede i en af de første scener finder vi et "bevis" på Regans overnaturlige kræfter, Da Regan finder et slags "Ånden I Glasset" spil og øver sig på det...

Senere hen ser vi Regan hos en privat-læge, Regan skal tilsyneladende have vaccination og syns, pubertet og høre tjek. Den ellers så rare doktor for slynget disse ord i hovet: Lad være med at kigge i skridtet!

Lægerne mener at det er tegn på nervøsitet og præ-pubertet og de beder Regans mor Chris om bare at lade hende hvile lidt...

Jeg vil klart tilslutte mig mængden der "hylder" William Peter Blattys "The Exorcist" som et fuldkomment-udført mesterværk og en milepæl inden for gyser genren.

Holder "The Exorcist" som...

21/06-07The Power Of Christ Compells You
Anmeldelse af original versionen:

William Friedkin og William Peter Blatty's Exorcisten har sikret sig et ry som en af verdens mest skræmmende gysere og det er ikke ubegrundet.

Den egentlig ret simple historie udspilles omkring den succesfulde skuespillerinde Chris (Ellen Burstyn) og hendes datter Reagan (Linda Blair). Da Reagan begynder at opføre sig underligt og endda fjendtligt sender en fortvivlet Chris hendes datter til psykiater, men svaret skal ikke findes blandt nyere lægevidenskab, men i den ældgamle bibelske kamp imellem det gode og det onde.

Exorcisten skabte utroligt stort hysteri blandt folk da den udkom i 1973, dels pga. dens helt åbenlyse seksuelle undertoner ogdels at den var nådesløst eksplicit i sine special effects (i hvert fald i 73).

Exorcisten er et mes...

25/11-06jamen ,....
dig som skrev du kun var 12. du er ikke gammel nok til at se filmen, for du forstår den ikke ... hvis du havde forstået den 100% havde du ikke kunne sove en hel uge efter..

jeg synes det er en fanastisk film. første gang jeg så den blev jeg jo banga for den skriger jo ud med ondskab, men anden og tredje gang jeg så den var den ikke så uhyggelig. et godt forslag til dem som ikke har set den, så se den alene eller sammen med en der kan tage den seriøst. det gør filmen meget bedre.!

28/01-06bedste gyser
det er den klart bedste gyser jeg har set.

28/11-05Må være den bedste... 6
Utroligt at jeg ikke har anmeldt denne film. Det hele er blevet sagt af andre herinde, så jeg vil blot bidrage med følgende.

Der en af mine venner på universitetet, der spurgte mig i dag hvilken gyser, jeg mente der var den bedste efter Exorcisten.
Jeg tænkte lidt over det....fra Invasion of The Body Snatchers & The Thing, over The Shining til Ju-on....og det eneste der kom ud af min mund var:
"It's pretty hard to beat The Excorcist."

Og det vil jeg tilslutte mig...The Excorcist er (nok) den bedste gyser nogensinde - den oser af ondskab.

28/11-05En af verdens bedste horrorfilm
På overfladern ligner Eksorcisten en ret normal gyser, der benytter sig af efterhånden konventionelle skrækeffekter og maskeringer. Men der er meget mere under overfladen.

For at starte med uhyggen og skrækeffekterne er der ingen tvivl om, at Eksorcisten var meget forud for sin tid. Blot det at bruge en lille pige som offer for Satans magt var kontroversielt i 70erne. De mange dyrelyde og den gradvise satanisering af Regan er med til at etablere den uhyggelige stemning. I den nye Director's Cut-udgave er der tilføjet en scene, hvor Regan bliver undersøgt af nogle læger. Hendes skrig og maskinernes lyde løber mig koldt ned ad ryggen hver gang, jeg ser filmen. Også de gennemgående motiver i filmen: zoom på døren til Regans værelse, hver gang hendes tilstand forværres, de korte glimt af ...

06/11-05Rolig nu...
Eksorcisten er en uhyggelig film, men den er klart overvuderet. Den har gode momenter, men den skræmmer altså ikke en rigtig gyserfan.Fakta

Medvirkende
Chris MacNeil Ellen Burstyn
Fader Merrin Max von Sydow
Kinderman Lee J. Cobb
Sharon Spencer Kitty Winn
Burke Dennings Jack MacGowran
Fader Damien Karras Jason Miller
Regan MacNeil Linda Blair
Fader Dyer William O'Malley
Dr. Klein Barton Heyman
Barringer Peter Masterson
Bag kameraet
Instruktion William Friedkin
Produktion William Peter Blatty
Manuskript William Peter Blatty
Fotografi Owen Roizman
Klip Norman Gay, Evan A. Lottman, Bud S. Smith
Scenografi Bill Malley
Musik Jack Nitzsche
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Okkult gyser
Nøgleord Eksorcisme
Relaterede film Spøgelseshuset
Premieredatoer
Repremiere 11.04.2001
Dvd 26.10.2010
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1973
Spilletid 132 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Warner Bros., Hoya Productions
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Oscar 1974, Bedste adapterede manuskript

Se også...