Black Swan

New York-ballettens jomfrunalske stræber, Nina, har intet andet indhold i livet end dansen. Pigebarnets infamt målrettede perfektionisme bliver hendes egen værste fjende, da drømmepartiet i Tjajkovskijs Svanesøen kommer inden for rækkevidde. For at vinde den erotisk udfordrende rolle som Den Sorte Svane må Nina give slip på kontrollen og vove sig ud på fortabelsens dybe hav. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama, Thriller
Instruktør Darren Aronofsky
Medvirkende Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey
Spilletid 103 min.
Biopremiere 20.01.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Natalie Portman

Allerede som 12-årig fik mørkhårede Natalie Portman en stor rolle i 'Leon' (1994) som Matilda, der ønsker at komme i lære som lejemorder. Siden blev det til biroller i 'Heat' (1995), 'Alle siger I Love You' (1996) og 'Mars Attacks!' (1996). Hun var ikke til at stå for som fremmelig teenagepige i 'Beautiful Girls' (1996) og udgjorde med sit næ...

Anmeldere

Politiken
"Spillet mellem hvid og sort svane, fastlåst og frigjort, kontrolleret og besat er alt for hårdt tegnet op, og de subtile nuancer skriges ud i den tonstunge symbolik..."

Berlingske
"...alt i denne film står og falder med Natalie Portman som Nina, og hun yder en superintens kraft- og pragtpræstation, der er vildt imponerende, og er oven i købet også overbevisende, når hun helt oppe på tåspidserne danser ballet."

Jyllands-Posten
"Her er alt tilladt, men intet bliver ligegyldigt. Sammenblandingen af drøm og virkelighed og sammensmeltningen af genrerne melodrama og psykologisk gyser a la Roman Polanski fungerer ikke bare - det fortryller."

Information
"...man skal elske filmmediets evner for deliriske drømmespasmer for at værdsætte denne udsyrede psyko-ballet-på-balletten. Men gør man det, vil man efter Black Swan elske film - og Aronofsky - endnu højere. Yummy!"

Ekstra Bladet
"Endnu en fuldstændig vild og overrumplede film fra den egensindige Aronofsky, som ikke ligner noget andet. Se den - også selv om du ikke troede, at du interesserede dig en døjt for ballet."

B.T.
"...hvad der end skal til, så skylder du dig selv at se dette først klaustrofobiske og til slut monumentale mesterværk."

Cinemazone
"Uden at miste fokus skildrer Aronofsky lige så meget sammenstødet med sensualiteten, som løsrivelse og stræben efter det perfekte. Black Swan er en smuk tragedie og en hjerteskærende dannelsesrejse."

Brugere

27/07-12Anmeldelse af Black Swan
For meget ballet og for simpel, barnlig symbolik. Men meget stemningsfuld og velspillet af Natalie Portman og moderen Barbara Hershey. Også fedt at de har støvet Winona Ryder af til lejligheden.

Men alt for ensformig. Se bare Vincent Cassels danseinstruktør som tyve gange i løbet af filmen informerer Portman med hvidt tørklæde om, at hendes hvide svane er knaldgod, men den sorte mangler indlevelse. Hun burde kigge på Mila Kunis' rolle, som er rigtig god til at være den sorte svane, og hun har sort halstørklæde på!

24/08-11Overvurderet!
Nataie Portman kaster skuespillertalenet, og dansetalentet i ny "balletfilm". synes persoligt at filmen er alt for overvurderet, og var sidste års største skuffelse. Portman gør det dog fremragende, men det redder ikke den dødkedelige handling. er ikke til ballet, men gav dog stadig filmen en chance, men det halp ikke. Skuffet!

04/07-11En ballerinas sammenbrud er forrygende filmpower
En af dette års indtil videre helt store filmiske mavepustere har for mit vedkommende været Aronofkis psyko-thriller-og-ballet-gyser Black Swan. En film, der syder af rå filmisk power og visuel legesyge, hvor den søde Portman som dedikeret ballerina går op i limningen. Ganske vist er symbolikken langt fra subtil. Der en den uskyldige hvide svane mod den sorte og farlige. En mørk side, den uskyldige Nina nu må i kontakt med, hvor også mødet med den frigjorte rival (Mila Kunis) er med til at presse hende. Der er også krakelerede spejle som billede på Ninas opløsning og et lyserødt lillepige-værelse, der emmer af uskyld. Ja, kontrasterne er bestemt til at få øje på.
- Læs evt. videre på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...nde-filmpower/

21/05-11Fremragende film om balletten og livet
En meget stærk og uhyggelig film, nærmest som en gyser. Den viser tydeligt at en god ballet er fuld af kraft og saft, og handler om liv og død. Det behøver ikke at være kedeligt.

Hovedpersonen skulle lære at give slip på sin selvkontrol, og lade sine mørke sider komme til udtryk, for at kunne elske og blive fri - og for at kunne danse partiet som den sorte svane. Sådan er livet også. Det er noget de fleste mennesker vil kunne relatere sig til.

Vi kom virkelig ind under huden på hende. Vi så verden med hendes øjne, også når hun hallucinerede. Filmen var enerverende, fordi hun var angst. I øvrigt stærkt skuespil i alle rollerne.

Men det irriterede mig at balletmesteren valgte sådan en neurotisk person til at spille hovedrollen som den sorte svane. Det virkede urealistisk. En ba...

18/03-11Anmeldelse af, Black Swan
Havde svært ved at finde ordene, da biograflyset igen dukkede frem fra det dystre mørke.
Over hele billedet, er det film kunst i den absolut monumentale klasse - og guddommelige Nina ("Natalie Portman") overstråler, selv de bedste-med-skuespillere.
Nu har jeg ikke set ("The King's Speech"), men jeg har i den grad svært ved at tro, at den skulle kunne være et mere komplet værk, end Black Swan, som holder dig fastlås i biografsædet i samtlige 103 minutter.
Til sidst, vil jeg også fremhæve de forførende billeder, som er af den fineste kaliber, leveret af mesterlige Matthew Libatique - som formår at gøre Black Swan til en smuk fotografisk oplevelse. Musikken kommer i alt for mange film- tilfælde til at virke værdiløs, og mange biografgængere glemmer at sætte pris, på noget af den mest væ...

26/02-11Oscar Kandidat 2
Nina er perfektionistisk ballerina. Hun gør alt for at score den store, men krævende rolle som både hvid og sort svane. Thomas Leroy er den arktistiske instruktør, der ser Nina fremfører den hvide svane perfekt. Til gengæld har hun svært ved at overbevise ham om, at hun besidder evnen til at fremstille den sorte svane. En ny danser ved navn Lily, fremstår til gengæld perfekt som den sorte. Et kompliceret venskab opstår mellem pigerne. Mefterhånden som premiere datoen nærmere sig, begynder Nina at komme i kontakt med sin mørke side. Og kan hun egentligt stole på nogen som helst på sættet. Alle vil gerne ha' fingrene i hendes rolle.

Den talentfulde instruktør Darren Aronofsky (The Wrestler) har skabt en foruroligende film, der tager plads i ballettens verden. Vi følger vores hovedperso...

25/02-11Dystert, lidt forudsigeligt, men mesterligt lavet
Hermed en lille "anmeldelse", som absolut skiller sig ud fra den store mængde af vildt begejstrede filmelskere. Jeg vil absolut istemme at filmen er fængslende og dragende etc., men desværre for denne biografgænger er det ikke det udelukkende for det gode. En ting er at skabe en film der er bygget omkring et så neurotisk univers, som hovedpersonens, hvis eneste forhold til livet er ballet, men at omtrent alt i filmen matcher dette, moderen, hendes konkurrerende kollegaer, etc. gør denne film til lidt af en anstrengelse at komme igennem. Der er ingen 'lyspunkter' og jeg synes at effekterne er for klichéagtige - pludseligt chock-agtige zooms, uskyldige dukker, som altid bliver så uhyggelige når man sætter dunkel musik og uvirkelige stemninger til, personer man ALDRIG ved hvor man har...etc...

20/02-11- Larven og sommerfuglen -
For det første: hvor er det pragtfuldt at se, med hvor få virkemidler filmen kan få biografgængerne til at rykke sig i sædet af ubehag! Her er mere smerte end i noget moderne orgie af djævelske torturredskaber, smadrede kranier eller maltrakterede seksualorganer.

'Black Swan' er ikke en PERFEKT film. Det bliver den dog ikke ringere af.

For det kan selvsagt hurtigt blive en fortænkt affære, at lave en film hvor kontraster indføres i alt hvad der siges og gøres. Det slipper Aronofsky næsten uden om. Kun næsten. Med sort og hvid, kyskhed og seksualitet, fiktion og virkelighed er der så mange indædte kampe, at brodden tages af det egentlige klimaks – filmens slutscene, hvor vi for første gang ser transformationen fra start til slut, uden klip. Og det er fordummende, at Nina skal have ...

15/02-11MESTERVÆRK
Man skal passe på med at klistre den etiket på en film, men sådan har jeg det med denne her: Den har det hele, og man bliver revet med i en strøm af lidenskab, ondskab, blod, sved og tårer. Jeg fik gåsehud et par gange undervejs, og jer er altså en mandlig, garvet biografgænger på de 50...
Se denne film, den bliver både kult og klassiker!

15/02-11MESTERVÆRK
Man skal passe på med at klistre den etiket på en film, men sådan har jeg det med denne her: Den har det hele, og man bliver revet med i en strøm af lidenskab, ondskab, blod, sved og tårer. Jeg fik gåsehud et par gange undervejs, og jer er altså en mandlig, garvet biografgænger på de 50...
Se denne film, den bliver både kult og klassiker!Fakta

Medvirkende
Nina Natalie Portman
Thomas Leroy Vincent Cassel
Lilly Mila Kunis
Erica Barbara Hershey
Beth MacIntyre Winona Ryder
David Benjamin Millepied
Veronica Ksenia Solo
Galina Kristina Anapau
Madeline Janet Montgomery
Andrew Sebastian Stan
Bag kameraet
Instruktion Darren Aronofsky
Produktion Scott Franklin, Mike Medavoy, Arnold Messer, Brian Oliver
Manuskript John J. McLaughlin, Mark Heyman, Andres Heinz
Forlæg Andres Heinz
Fotografi Matthew Libatique
Klip Andrew Weisblum
Scenografi Thérèse DePrez
Musik Clint Mansell
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Psykologisk gyser
Nøgleord Ballet, New York
Premieredatoer
Biograf 20.01.2011
Dvd 28.06.2011
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 103 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 163.340
Selskab Phoenix Pictures, Protozoa Pictures
Biodistributør Twentieth Century Fox
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Golden Globes 2011, Bedste kvindelige hovedrolle (drama)
Oscar 2011, Bedste kvindelige hovedrolle

Se også...