187 (One Eight Seven)

En skolelærer bliver stukket ned af et bandemedlem, som han har dumpet. 16 måneder senere prøver han at vende tilbage, men må kæmpe med både nye bandemedlemmer, en svag fysik, angst, social elendighed og en skoleledelse, der er mere optaget af at undgå sagsanlæg fra eleverne end at hjælpe lærerne. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action
Instruktør Kevin Reynolds
Medvirkende Samuel L. Jackson, John Heard, Kelly Rowan, Clifton Collins Jr.
Spilletid 114 min.
Biopremiere 23.01.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Samuel L. Jackson

Som den bibelkyndige hitman Jules i 'Pulp Fiction' (1994) brændte Samuel Leroy Jackson igennem, så selv de mest tungnemme biografgængere mærkede vibrationerne. Med sin benhårde frækhed og magnetisme er han blevet indbegrebet af sort coolness på det hvide lærred i Hollywood-regi. Han har i 1990'erne været myreflittig både i mainstream-produkti...

Anmeldere

Scope
Den dårlige skolelærer

"187" blander socialrealisme og hårdtslående action i en ikke helt almindelig Hollywood-hybrid

Film om "Den gode skolelærer" er næsten en lille undergenre for sig selv i amerikansk film. Fra "Sgt. Bilko" til "Dangerous minds" kæmper den idealistiske lærer mod socialt belastede elever, og får dem til sidst overbevist om, at lærdom er vejen frem. Men virkelighedens USA viser noget andet - i de deciderede slumkvarterer er skolerne så dårlige, at det kræver et ganske særligt stof at vælge lærdommen fremfor bander og stofkriminalitet. Det er mellem disse to poler - den rosenrøde Hollywood-drøm og den benhårde virkelighed - at Kevin Reynolds nye "187" udspiller sig.

Samuel L. Jackson er den idealistiske lærer, som kæmper hårdt for at banke lidt lærdom ind i hovedet på sine umulige elever. Da han dumper en gangsterknægt på prøveløsladelse, bliver han stukket ned. Vi møder ham 16 måneder senere, hvor han smerteplaget og psykisk knækket prøver at kæmpe sig tilbage som skolelærer. Han bliver vikaransat på en slumskole, og får selvfølgelig den værst mulige tjans som fysiklærer i en barak helt ude på parkeringspladsen. Og inden længe har han igen problemer med unge bandemedlemmer, som ikke vil opføre sig ordentligt, endsige lære noget - de kan ikke engang læse! Her vælger filmen, som er skrevet af Scott Yagemann, der selv er skolelærer, Hollywoodmodellen fra - det lykkes nemlig ikke at få overbevist rødderne om, at lærdom er vejen frem, og eleverne begynder at terrorisere den stakkels lærer.

Speciel blanding

Filmen giver et frysende autentisk billede af elendigheden på bunden af det amerikanske samfund. Samuel L. Jackson spiller overbevisende som den plagede lærer, og det samme gør Kelly som den kvindelige kollega, der langsomt prøver at nærme sig ham. Men samtidig sætter filmen sig mellem flere stole, og det er både dens styrke og dens svaghed. Det havde været temmeligt trættende at se endnu en "Flink lærer redder verden"-film, men lige som man sidder og kan forudsige det hele, vender filmen på en tallerken. Den flinke lærer får nemlig nok, og hævner sig med chokerende voldsomhed på sine plageånder. Her begynder filmen at læne sig op af den traditionelle amerikanske selvtægts-morale, men ender med at modsige den ved at vise, at vold blot avler vold, og ikke løser nogle problemer. Dog er moralen lidt hul i det, det er med en hvis lettelse man ser den knækkede lærer, som konstant er blevet jokket længere ned i sølet i filmens første time, tage sagen i sin egen hånd og gøre modstand. Det hele ender som en blanding mellem socialrealisme og "Reservoir Dogs", og det er ikke just helstøbt. Men man må indrømme, at filmen har noget på hjerte.

Den skildrer lærernes umulige situation med stor indfølelse, og ender ud med den deprimerende pointe, at den stakkels lærer aldrig kan overvinde det indledende overfald, og sådan set har været en knækket mand hele vejen. Ikke nogen særlig Hollywoodagtig morale, selv om vi får den obligatoriske graduationspeak af den reddede elev til sidst.

En ikke særlig helstøbt, men ganske interessant film, der afprøver nye veje i en ellers nedtrådt genre.

Brugere

25/08-081.8.7
Enestående fed film.
Samuel L. Jackson er som altid en rigtig god skuespiller.

05/01-05©Terror i klasselokalet©
Temaet i denne film er blevet berørt mange gange før. Dog er det tit blevet brugt til underholdning og med en Hollywood indsprøjtning har vi fået film som "Dangerous mind" og den ganske underholdende "the Principal".

Her får vi det uforsødet og råt og mere realistisk. Selvom mange ville mene, at de ting Samuel L. Jackson gør i denne film, er stærkt overdrevne.
Man kan så spørge sig selv, at hvis elever kan gå amok og skyde skoler i sænk, fordi de har været presset hver eneste dag pga. mobning og overfald, så er det jo ikke utænkeligt, at en lærer kan blive presset lige så meget.

Filmen er meget dyster og Reynolds må have brugt en eller anden form for linse til kameraet for at få den helt rigtige dystre og matte (farvemæssigt) stemning frem. Det er lykkedes.

Filmen er barsk og b...

16/11-04så fed
Anonym
det er barsk action!!!

30/01-03Thriller Ødelægger Godt Drama
Anonym
Lærer (Jackson) udsættes for groft overfald af elev. Mange måneder senere kommer han atter i arbejde, igen på en socialt belastet skole.

Rammen virker realistisk i dette meget dystre og trøstesløse drama, som desværre hæmmes af at den prøver at proppe en thrillerdel om mulig selvtægt ind i historien, som gør det ellers meget ægte drama svært at sluge.

Men på godt og på ondt er filmen totalt blottet for håb og kommer ikke med påklisteret moralske budskaber og løftede pædagogiske pegefingre, som man ser i en film som for eksempel “Dangerous Minds”.

Men alligevel efterlod filmen mig kold, da den ikke kunne bestemme sig til om den ville være en mørk thriller, eller socialt realistisk drama om bunden af samfundet i USA. Synd, for der var et enormt potentiale her til en ...

20/11-02Fantastisk film......
Anonym
Fantastisk film der viser et skræmmende budskab. En troværdig historie som er overbevisende spillet af Samuel L. Jackson....endnu en gang kan man sige.

Filmen spiller på tanker og følelser, og filmen indholder nogle skræmmende elementer. Man bliver utroligt meget påvirket af handlingen og ikke mindst filmens budskab.

Fakta

Medvirkende
Trevor Garfield Samuel L. Jackson
Dave Childress John Heard
Ellen Henry Kelly Rowan
Cesar Clifton Collins Jr.
Garcia Tony Plana
Rita Karina Arroyave
Benny Lobo Sebastian
Hyland Jack Kehler
Stevie Jonah Rooney
Paco Demetrius Navarro
Bag kameraet
Instruktion Kevin Reynolds
Produktion Bruce Davey, Stephen McEveety
Manuskript Scott Yagemann
Fotografi Ericson Core
Klip Stephen Semel
Scenografi Stephen Storer
Musik Michael Stearns
Genrer og relationer
Genre Action
Nøgleord High school, Lærer
Premieredatoer
Biograf 23.01.1998
Øvrige oplysninger
Alternativ titel 187 - Kode Mord
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 2.875
Selskab Icon
Biodistributør Scanbox

Se også...