Farligere end politiet tillader (Metro)

Scott Roper (Eddie Murphy) er gidselforhandler i San Fransisco, der får til opgave at uddanne den unge snigskytte Kevin McCall (Michael Rapaport) til at blive sin efterfølger. Makkerparret kommer for alvor på arbejde, da Ropers kollega og gode ven Sam Baffert (Art Evans) myrdes af psykopaten Michael Korda (Michael Wincott). © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action
Instruktør Thomas Carter
Medvirkende Eddie Murphy, Kim Miyori, Art Evans, James Carpenter
Spilletid 116 min.
Biopremiere 11.04.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Eddie Murphy

Murphys lov kan under ingen omstændigheder være opkaldt efter Eddie Murphy, for den spinkle Brooklyn knægt laver jo nærmest ikke andet end at vade i succes. Som mange andre amerikanske komikere har han en fortid i tv-stationen NBC's komedieshow 'Saturday Night Live', hvori han finpudsede sine færdigheder i begyndelsen af firserne. Han blev hu...

Anmeldere

Scope
Action Eddie

Der er mere action og mindre stand-up comedy i den nye Eddie Murphy-film "Farligere end polititet tillader"

Den danske titel snyder. I hvert fald hvis man tror, at "Farligere end politiet tillader" er endnu en fortsættelse til "Frækkere end politiet tillader" (1984). Faktisk er det eneste lighedspunkt mellem de to film hovedrolleindehaveren Eddie Murphy, der giver den som smart politibetjent. Men hvor "Frækkere end politiet tillader" blev båret frem af den unge stand-up komiker Eddie Murphy og hans færd mod toppen af filmstjernerangstien, så er "Farligere end politiet tillader" (hvis originaltitel er "Metro") båret frem af den ældre og mere afdæmpede action-helt Eddie Murphy og hans come-back til toppen af filmstjernerangstien.

Og det er skam godt, at "Farligere end politiet tillader" ikke bare er en "Frækkere end politiet tillader 4", for der kunne sgu ikke koges mere suppe på det ben. Etteren var en fornyelse og ramte perfekt midtfirsernes tone. Toeren var såmænd meget god, mens treeren var noget møg. Her blev det for alvor tydeligt, at Murphy ikke længere passede i rollen som den øretæveindbydende Axel Foley, og at tiden i øvrigt var løbet fra seriens præmis.

Ikke så frisk
I dag passer han bedre som gidselforhandleren Scott Roper, der er "Farligere end politiet tillader"s hovedperson og omdrejningspunkt. Roper fremstår ikke med den friskhed og originalitet som første gang vi stiftede bekendtskab med Axel Foley, han er mere en almindelig actionhelt som vi har set folk som bl.a. Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger og Bruce Willis portrættere tidligere. Til gengæld er han blottet for de anstrengende krav om konstant levering af one-liners og slige morsomheder, der ikke længere går hånd i hånd med den ældre og mere modne Eddie Murphy.

Selvfølgelig er der også comedy i Scott Roper. Men det præsenteres mere neddæmpet og i højere grad som et sekundært element - lidt chokoladedrys på toppen af lagkagens flødeskum, hvor Murphys charme får lov at skinne igennem.

Action i højsædet
Ellers er det som sagt action, der er i højsædet i denne historie om Roper, der får en ny makker - det unge polititalent Kevin McCall - som det er meningen han skal oplære i gidselforhandlingens ædle kunst. Megen oplæring bliver det nu ikke til, for Scott Roper har travlt med (1) at vinde sin lækre kæreste tilbage fra en smart baseball-spiller og (2) opspore psykopaten Michael Korda, der har dræbt hans gode ven og kollega.

Megen nytænkning er der, som det måske er gået op for læseren, ikke i "Farligere end politiet tillader", men Murphy er faktisk glimrende i rollen som Roper. Han rammer de genremæssige koncentioner, der driver en fiktionsfigur som Scott Roper, fint og formår at tilføre sin egen personlighed. Michael Rapaport er derimod hamrende kedelig og intetsigende i den mindst ligeså hamrende kedelige og intetsigende rolle som Ropers sidekick Kevin McCall. Og Michael Wincott, der har specialiseret sig i at spille - og især tale som - ond, psykopatisk bad guy, giver den med al forudsigelighed i rollen som den onde og psykopatiske bad guy Michael Korda.

Langtrukken slutning
Hele herligheden er instrueret af Thomas Carter, der kun har en enkelt spillefilm bag sig, og så ellers mest har gjort det i politiserier på tv. Han gør hvad han skal, og får faktisk banket lidt håndholdt kamera og anden 90'er-æstetik - samt en meget imponerende bil og sporvognsjagt gennem San Fransiscos gader ind i filmen, hvilket absolut er et plus. Derimod kunne den kære Carter og manuskriptforfatteren Randy Feldman godt have sparet os for den langtrukne slutning, der er et kedeligt rod af skurkens konstante hævnforsøg mod stakkels Roper og hans kæreste - man sidder stille og ønsker, at de dog bare fik ham ekspederet første gang, så filmen kunne blive færdig. Men ok. man kan ikke få i pose og sæk, og "Farligere end politiet tillader" underholder langt hen af vejen og i højere grad end forventet.

Brugere

02/02-05Middelmådig tjubang!
Gavtyven Eddie Murphy giver sig i "Metro" i kast med en af de mere alvorlige roller på hans cv, men det betyder selvfølgelig ikke at det er en af de bedste for det ville være synd at sige! Filmen har ry for at være en actionfilm, men 2 reelle actionscener er alt der kan støves frem og når skuespillet, bortset fra den evigt fremragende Michael Wincott, og handlingen halter eftertrykkeligt kan man ikke undgå at blive overrumplet af kedsomhedens fæle væsen før eller senere...

At gode gamle Eddie forsøger sig med en lidt seriøs rolle for en gangs skyld kan man ikke bebrejde ham; han er jo trods alt ikke helt så ung og frisk mere, som i de gamle "Frækkere end politiet tillader"-dage og selvom hans rolle som Scott Roper til forveksling ligner Axel Foley fra førnævnte trilogi, er den dog ikk...

23/01-05stjavede
Jeg tror ikke ordet "stjavede" findes i det danske sprog - hvad mener du?

23/01-05Murphy's satsning ...
Den mindst stjavede film jeg har set med Eddie Murphy - og det klæder ham. Hans overgaerede image fra 80'erne er nemlig for længst slidt op. Det er blevet både kedeligt og trivielt.

Filmen er dog langt fra helt vellykket.
Historien er, som flere andre fremhæver, alt for tynd. Og jeg finder desuden, at flere af figurene overspiller (men det er jo en smagssag).

Altså ikke nogen uforglemmelig filmoplevelser, men dog en film som godt kan være sig selv bekendt. Ikke mindst fordi Eddie Murphy (til min store overraskelse) klare dennne mere seriøse udfordring ganske udmærket.

Så Murphy: Kom igen - gi' det en chance mere!

23/01-05GAB Max
Anonym
Tja...lad os sige det som det er: Uopfindsomt, kedeligt og til tider bare dumt. Eddie Murphy ser også ud som om han ikke ved om han skal spille seriøst eller køre på Axel Foley rutinen....hvilket naturligvis ikke fungerer. Men hvordan en gudsbenådet komiker som ham skulle have en jordisk chance for at redde dette makværk (nu hvor han havde skrevet under....dumt!) ved jeg ikke. Han prøver ihvertfald...det ser ikke ud som om instuktøren har samme arbejdsmoral. Men det har han åbenbart i den nye film Coach Carter, som er blevet vel modtaget i USA.
Glem denne film...arveste, kedeligste lort!

23/01-05©Eddie på retur©
Filmen vidner om, at det indimellem var agurketider, når det kom til roller for Hr. Murphy i 90´erne. Det her er nok den tyndeste kop te, som han har medvirket i.

En ting er, at manuskriptet er tyndt, men når actionscenerne også udebliver (udover biljagten), så kommer man til at kede sig bravt.

Derudover indeholder filmen en masse malplacerede scener. Ikke mindst efter at filmen i realiteten er slut, men man så alligevel har valgt, at fylde mere på i slutningen, hvilket er fuldstændig unødvendigt.

Derudover hjælper det heller ikke, når Michael Rapaport er med og det skulle undre mig meget, om vi nogensinde får ham at se i en rolle, hvor han formår at få sin figur til at adskille sig fra alle sine andre roller eller får nedtonet sin meget karakteristiske New Yorker accent. Indtil...

23/01-05Alt sammen set før!
Anonym
En film som mange andre i genren. Må ærlig talt sige at jeg kedede mig noget så grusomt og valgte at slukke tv´et efter 1 time.

12/05-04et langt tv-afsnit
Anonym
Metro blev noget malplaceret reklameret som en hip actionkomedie med en Eddie Murphy i topform. Det er ret så langt fra sandheden, da Metro ikke er sjov og Murphy er for seriøs (et positiv træk for mig at se) til at kunne hamle op med fordums succes. Metro er faktisk en lettere alvorlig actionfilm med hint og tiltag til thriller. Fint produceret og ligeså udmærket underholdning, der dog meget hurtig er glemt.

06/12-03Lige præcis!
Anonym
Thomas har fuldstændig ret!! Jeg så den for nogle uger siden og eftersom den også kom i går ville jeg lige skrive min mening om den, men det har Thomas nærmest allerede gjort!! Filmen er en typisk "umage par"-film om den cool gidselforhandler, spillet noget loddent af en uoplagt Murphy, som skal træne "rookien" som her bliver spillet af en altid fornøjelig Michael Rapaport! Og som sagt er filmen utrolig klicheefyldt og er forudsigelig hele vejen igennem! Den har dens øjeblikke og de 2 actionsekvenser den kan byde på er da også glimrende, men når der ikke er action er den ret dårlig! det er som om den prøver at være både alvorlig og sjov på samme tid og den fungerer langt fra!! Historien er også så tåbelig gennemskuelig at det gør helt ondt! Skuepillet er heller ikke noget at råbe hurra f...

19/02-03Murphy Som Actionman
Anonym
Gidselforhandlers (Murphy) kollega bliver skudt af eftersøgt forbryder (Wincott), og så den vilde jagt for at få hævn.

Murphys måske mest seriøse film til dato, hvis man kan kalde en sådan actionfilm her for seriøs, men filmen er i hvert fald en af hans mindst parodiske og mest humorforladte, selv om den skam er sjov sine steder.

Men ellers er det en typisk skematisk amerikansk ramasjangfilm på godt og ondt, som teknisk er ganske godt lavet og hvor der bydes på fin action, og indimellem også overraskende høj spænding.

Den simple handling kan virke en lille smule rodet, uden at være forvirrende, og man skal sluge klicheer som helten der snakker om, at gidselsituationer skal løses uden vold, mens han stort set tyer til vold ved en hver lejlighed, og under en vild biljagt efter f...

04/10-02Farligt arbejde......
Anonym
Eddie murphy har nok det farligste arbejde som forhandler med badasse folk, som han kan risikere at miste livet hvert sekund.

Utroligt nervepirrende affære hele vejen igennem, godt skuespil og gode actionscener. Helt klart den bedste film med Eddie. En film der absolut er værd at se. Filmen henvender sig til alle dem der vil se Eddie i top form......

Fakta

Medvirkende
Scott Roper Eddie Murphy
Kimura Kim Miyori
Sam Baffett Art Evans
Forbes James Carpenter
Kevin McCall Michael Rapaport
Earl Donal Logue
Debbie Jeni Chua
Bankdirektør Dick Bright
Jennings David Michael Silverman
Frank Solis Denis Arndt
Bag kameraet
Instruktion Thomas Carter
Produktion Roger Birnbaum
Manuskript Randy Feldman
Fotografi Fred Murphy
Klip Peter E. Berger
Scenografi William A. Elliott
Musik Steve Porcaro
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 11.04.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 116 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 60.747
Selskab Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...