De fortabte børns by (La Cité des enfants perdus)

I en lille by forsvinder børnene i drastisk tal. Krank, en gal videnskabsmand, kidnapper dem med hjælp fra en religiøs sekt, og forsøger at stjæle deres drømme. Da sekten kommer til at tage gøgleren One's lillebror, begynder tingene imidlertid at gå i den gale retning for Krank. One iværksætter en eftersøgning, og får snart følgeskab af en lille pige fra byens kriminelle børnebander. I et sært univers fyldt med forvredne skæbner og videnskabelige fabler trænger One og pigen Miette langsomt frem mod Kranks skjulested. Forude venter lillebroren, fire identiske kloner og en talende hjerne. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Adventure, Drama
Instruktør Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Medvirkende Ron Perlman, Daniel Emilfork, Judith Vittet, Dominique Pinon
Spilletid 112 min.
Biopremiere 04.10.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ron Perlman

Da Ronald Francis Perlman fik sin filmdebut som neanderthaleren Amoukar i 'Kampen om ilden' (1981), lå det ikke ligesom i kortene at den høje og drøje skuespiller skulle forvente sig roller som førsteelsker. Derimod har har der stået skurkeroller og monstrøse skikkelser på Perlmans opgaveliste. Han har blandt andet kunnet opleves som Salvatore...

Anmeldere

Scope
Det stof drømme er gjort af

Nye franske lækkerier fra holdet bag Delicatessen

Forestil dig en verden indhyllet i tusmørke. Et sted fyldt med sære bygninger og maskiner, som om verdenshistorien ved dette århundredes begyndelse havde taget en fatal drejning. "De fortabte børns by" foregår i et spejlvendt univers, hvor Charles Dickens, Jules Verne og et bredt udvalg af Dark Horse Comics danser runddans med den paralyserede biografgænger. Filmen er et gådefuldt 'freak show', og ganske enkelt fabelagtig.

Det hele starter med en drøm om julemænd. Flere julemænd, mange julemænd, indtil drømmen brister, og den gale videnskabsmand Krank stikker i et hyl. Han har mistet evnen til at drømme gode drømme, og forsøger nu at generobre evnen, ved at stjæle små børns drømme. Kranks skæbne er... krank. Han ældes - hurtigt, for hans ufølsomme indre skubber ham stadigt længere væk fra den vitale barndom, og længere ned i mareridtets dyb.

Krank er ond. Eller er han? Med sit skaldede høgeansigt og smiskende stemme ligner han børnelokkeren fra Notre Dame. Flere gange får man hans vidvinklede overbid kastet i synet, forklædt som et smil. Jo, han ér ond, men ikke umenneskelig. Blot en gammel galning, på jagt efter noget, han har mistet eller glemt - evnen til at græde, grine og være bedstefar med barndomsminderne intakt.

Drømmenes by
Drømme-eksperimentet kræver børn, og leverancerne sker med hjælp fra en selvbestaltet messias og hans sekt. Betalingen er videnskabelig. Et mekanisk øje forvandler sektens medlemmer til kykloper, hypersensitive overfor omverdenen, og kyniske undersåtter i en fascistisk inpireret religion. Da sekten indfanger One's lillebror, Denrée, begår den imidlertid en fejl. One er ikke kun 'den stærke mand' på markedet. Kærligheden til hans madglade og evigt bøvsende bror er ligeså omfangsrig, som han selv er enfoldig.

One indleder en eftersøgning, og på sin vej gennem byens underverden møder han venner og fjender, alle skrevet efter en drømmeagtig drejebog. Ron Pearlman spiller den kejtede One med en komisk undertone, som klart sætter voksenverdenen i relief. Nogen har måske allerede mødt Pearlman som den mangesprogede munk i filmen "Rosens navn". Han er ligeså grim og ynkværdig i "De fortabte børns by", omend rollen som offer er skiftet ud med den hjertelige helt. Pearlman er 'barnestjerne' i et univers, hvor børnene lærer at være voksne i femårsalderen.

Med næsen mod ruden
Jean-Pierre Jeunet og Marc Caro skabte i 1991 den alt andet end ordinære film "Delicatessen". Jeg slugte den råt. Parrets fortid i det franske tegneseriemiljø fornægter sig ikke. Det stiliserede persongalleri træder frem som fra en helt anden verden. Man får næsten lyst til at presse næsen mod lærredet og slikke sig om munden, mens det ene vidunder følger det næste. Intet ligner rigtig noget, man kender - og alligevel ser man det hele glasklart.

Jeunet og Carot's fantastiske verden har en lidt slidt aura, og det er positivt ment. Det gør nemlig deres univers sanselig, virkelig - det er igennem dette grumsede filter, man for alvor træder ind i filmen. Man har derfor ikke den samme oppustede fornemmelse, som efter en traditionel - jeg havde nær sagt amerikansk - eventyrfilm. Der er ganske enkelt vitaminer i de to's filmkunst, og detaljer nok til et helt bestarium. "De Fortabte Børns By" er en sjælden delikatesse i en ellers temmelig forudsigelig filmgenre, og en kærkommen påmindelse om, at fransk film ikke kun er Binoche og Depardieu. Sé den!

Brugere

25/03-07Feberfantasier fra drømmeland
Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet og ikke mindst fotografen Darius Khondji blænder op for talrige filmmagiske lækkerbiskener i franske "De fortabte børns by". Med en billedside lige til at forgabe sig i og et univers der svare til en sammensmeltning af levendegjorte vrangforestillinger, er det en, mest af alt visuel, oplevelse af de sjældne.

Allerede ved første øjenkast står "De fortabte børns by" som et klokkeklart visuelt unikum. Scenen er fantastisk flot sat op til fortællingen om den gale videnskabsmand, Krank, hvis alder og dalende livsglæde betyder, at han har mistet sin dyrebare evne til at drømme. Derfor indfanger han børn og kobler sig til deres søvn i håbet om at segne med i drømmeland. Lige indtil nogen forsøger at sætte en stopper for ham.
Fortalt til fotografispecialisten D...

21/09-06DVD
Den danske DVD udkommer 19. december 2006.

Dog er der danske undertekster på den engelske udgave som kan fås allerede nu, og er samme udgave som kommer i Danmark.

05/06-05Hvor kan den købes? 6
Anonym
Er der nogen der ved hvor denne film kan købes med DK-undetekster, findes der overhovedet en dansk udgave på dvd...?

05/06-05Ubeskrivelig og Avantgarde
Anonym
Denne film kan næsten ikke beskrives. Den bør ses!
Den er virkelig smuk og siger virkelig en noget. Den sidder dybt i mig.
Skuespillet i filmen er fabelagtigt og jeg kan i det hele taget ikke sætte en finger på filmen!
Filmen har også en enormt fascinerende surrealisme, og den kan i det hele taget meget minde om en drøm.
Denne film er ikke bare en film. Den er et kunstykke der rører noget dybt i ens sjæl.

23/01-05fantasien tipper...
Anonym
en smule over efter min mening i denne ellers flotte og originale eventyrfilm. Af og til er effekterne bare for mange og forvirrende!
Tilgengæld er forholdet mellem One og Miette smukt og ægte skildret. Og kædereaktionen med Miettes tåre er fantastisk...
Alt i alt en film, der bør ses for sin billedrigdom og skæve figurer og historier.
Dog er det hele en kende for broget, til at blive forløst...Ærgerligt nok. For historien om en videnskabsmand, der forsøger at skaffe sig fantasi og følelser ved at stjæle børns drømme, er egentlig ligeså genial, som den er original.

05/12-03Enestående!
Anonym
De fortabte børns by er en meget, meget speciel film.
Den har en utroelig mystisk steminig, og farverne, personerne, ja det hele er bare så mystisk. Der skaber en helhed der gør filmen UNIK!
ORIGINALITET: 99%
TEMPO: 82%
FILMING: 88%
STEMNING: 100%
MUSIK: 76%
HANDLING: 87%
I ALT: 87%

17/01-02Delicatessen part 2?
Anonym
Denne film blev lavet et par år efter at "delicatessen" var blevet en succes verden over. For dem der har nydt "amalie" er dette så absolut en "must see". Det er en facinerende film der ligesom delicatessen anvender nærmest syrealistiske associationer i stil med dem man så i den "andalusiske hund" af Buñuels og Dali.
Amalie skylder en del af sit facinerende univers til disse film, så de er bestemt værd at se.

Fakta

Medvirkende
One Ron Perlman
Krank Daniel Emilfork
Miette Judith Vittet
Klonerne Dominique Pinon
Marvello Jean-Claude Dreyfus
la Pieuvre Geneviève Brunet
la Pieuvre Odile Mallet
Mademoiselle Bismuth Mireille Mossé
Kykloperne leder Serge Merlin
Peeler Rufus
Bag kameraet
Instruktion Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Produktion Claudie Ossard
Manuskript Gilles Adrien, Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro
Fotografi Darius Khondji
Klip Hervé Schneid
Scenografi Jean Rabasse
Musik Angelo Badalamenti
Genrer og relationer
Genre Adventure, Drama
Premieredatoer
Biograf 04.10.1996
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 1995
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 41.084
Selskab France 3 Cinéma, Le Studio Canal+, Phoenix Pictures, Lumière

Se også...