Jerry Maguire

Jerry Maguire(Tom Cruise) er benhård agent i sportsverdenen, men begynder at betvivle sine egne midler. Han vil have mennesket i centrum i stedet for pengene. Den høje moral falder ikke i god jord i firmaet. Han mister sit job og står tilbage med høj moral og en enkelt falleret fodboldspiller i sin stald. Troen på medmenneskelighed i en kynisk branche skal nu stå sin prøve. Kan man skabe en succes på høje idéaler? © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama, Komedie
Instruktør Cameron Crowe
Medvirkende Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger, Kelly Preston
Spilletid 139 min.
Biopremiere 14.03.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renée Zellweger

Med en schweizisk far, en norsk mor og en opvækst i Houston, Texas må Renée Kathleen Zellweger siges at have en meget kosmopolitisk baggrund. Hendes store gennembrud kom med rollen som Tom Cruise’ love interest i kassesuccesen 'Jerry Maguire' (1996). Renée havde ikke travlt med at komme til Hollywood efter endt studie i engelsk og journ...

Anmeldere

Scope
I frit fald

Velspillet film om moral i sports-verdenen

Amerikansk film må se i øjnene at filmåret ikke har været noget ud over det sædvanlige. "Jerry Maguire" er nomineret til Oscars i fem vægtige katagorier. Bl.a. som "årets bedste film" og "bedste mandlige hovedrolle" og den skal nok trække dem hjem. "Jerry Maguire" er nemlig en film med film-akademi tække: Fine skuespilspræstationer, nydeligt håndværk og en særdeles appetikvækkende moral, skaber Oscar-vindere - men noget ud over det sædvanlige er filmen ikke.

Tom Cruise spiller den succesfulde sportsagent, Jerry Maguire, der har hundredevis af professionelle sportsfolk i sin stald. Han arbejder for firmaet "Sports Management International", der sørger for indbringende reklame kontrakter og god presseomtale . Jerry Maguire mestrer branchen's spilleregler til fulde efter devisen: pengene fremfor menneskene.

Retskafne mænd i en kynisk verden
Men der er stadig nogen, der tror på det gode i mennesket i amerikansk film. Jerry Maguire er i bedste James Stewart ånd en mand med samvittighed. Tom Cruise, amerikansk films retsskafne genfærd, er den bedste til at forløse den slags opgaver. Altid parat med en løftet pegefinger og en dundertale.

Jerry Maguire får en lys idé en sen nattetime. Han overvældes af moralske skrubler og skriver fluks et forslag til ændring af firmaets kundepolitik. Der skal satses kvalitativt. Mennesket - sportsmanden, skal sættes i højsædet.

Belønningen for det visionære forslag er til at overse - han får fyreseddelen. Nu starter hans ensomme seje kamp for oprejsning i en kynisk verden. Han starter sit eget agentforetagende - skønt den eneste kunde i butikken er den halvfallerede fodboldspiller Rod Tidwell, spillet af Cuba Gooding Jr.
Tidwell har problemer med temperamentet både på- og udenfor banen, og han er uden indbringende sponsoraftaler. Men han er et varmt og reelt menneske, som kommer til at betyde alt for Maguire's egen følelsesmæssige udvikling.

Maguires eneste hjælper er hans sekretær, Dorothy Boyd, der er enlig mor.
Forført af Maguires tro på højere idealer og ikke mindst af hans uimodståelige charme, vælger hun at støtte ham i kampen for et come-back. Med andre ord - hun er dybt forelsket i ham. Maguire smigres, men har ikke hjertet på rette sted, da de starter et romantisk parløb. Maguire har meget at lære.

En effektiv fortælling
Filmen vinder på en god og afvæbnende humor, der tager luften ud af tilløbene til storladen sentimentalitet. "Jerry Maguire" er effektivt fortalt: flot klippet og fotograferet. Dialogen er mundret og præcis. Kort sagt - filmen flyder med en imponerende lethed. Den er lang: To timer og 19 minutter, og den sidste halve time er en sand dræber. Blottet for filmens ellers finurlige og selvudleverende undertoner, trækkes man til sidst igennem slow-motion optagelser af grædende mænd, der har taget ved lære.

"Jerry Maguire" er filmen til dem, der kan li' velsmurte dramaer i stil med "The Firm". En fin og til tider charmerende oplevelse, der dog ikke trækker tænder ud.

Brugere

06/03-04it feels good
Anonym
Kunstlet og lettere overfladisk komediedrama, som alligevel er yderst seværdig, da den besidder en uimodståelig varme og charme. Cameron Crowe fik sit store gennembrud med denne film, og han har lige siden ligget højt på min liste. Hans brug af gamle hits i hans film skaber den rette stemning, om det så er glæde eller sorg. Sådan noget kan jeg ikke stå for, og derfor nyder jeg meget denne film.

Cuba Gooding Jr. fik en fortjent Oscar som bedste birolle, og dette er da også højdepunktet i hans karriere. Det er gået ned for ham lige siden, og et stort navn er han langtfra, forståeligt nok. Til gengæld blev dette til en opsigtsvækkende rolle for en velspillende Tom Cruise, hvor folk kunne se, at han også kunne spille seriøse roller (noget som også ses i den senere Magnolia). Personligt sy...

24/02-04Superior film
Anonym
Det er en film som har det hele: humor, drama, romantik, action. Den er bestem værd at se, også tredje, fjerde etc. gang. Og med Renée Zellweger i, hvad der no er hendes bedste rolle hidtil

26/10-02Ikke helt dårlig........
Anonym
Filmen kan virke lidt langtrukken, når man ikke gider rigtigt at følge med i den. Man filmen har virkelige nogle gode og positive vinkler. En middelmådig underholdende affære, som dog jeg aldrig for alvor begyndte at kede mig............slet ikke.

Tom og Cuba spiller ganske fint hele vejen, og der er få sjove episoder med dem.

Det er ikke en film man vil blive ved med at have i tankerne, men det var trods alt en fin fornøjelse.

27/08-02Luft
Anonym
Det bedste ord til beskrivelse af denne film er - luft.

25/06-02Ringe
Anonym
Overfladisk og poppet yuppiefilm med sunnyboy Tom Cruise i en glat præstation. Man finder enkelte gode scener i denne typiske amerikanske film, men de kan ikke redde helhedsindtrykket i den tynde historie. Cuba Gooding Jr. er irriterende god. Filmen var nomineret til en eller flere Oscars, forstå det hvem der kan.

14/06-02banalt Lort
Anonym
Banalt og opreklameret lort. At den var indstillet til en Oscar (eller flere?) siger vist mere om Oscar'en, end det gør om denne ringe film, med sonnyboy Cruise i den irriterende hovedrolle.

Fakta

Medvirkende
Jerry Maguire Tom Cruise
Rod Tidwell Cuba Gooding Jr.
Dorothy Boyd Maguire Renée Zellweger
Avery Bishop Kelly Preston
Frank Cushman Jerry O'Connell
Bob Sugar Jay Mohr
Laurel Boyd Bonnie Hunt
Marcee Tidwell Regina King
Ray Boyd Jonathan Lipnicki
Chad The Nanny Todd Louiso
Ex-kæreste Lucy Liu
Bag kameraet
Instruktion Cameron Crowe
Produktion James L. Brooks, Cameron Crowe, Laurence Mark, Richard Sakai
Manuskript Cameron Crowe
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Joe Hutshing
Scenografi Stephen J. Lineweaver
Musik Nancy Wilson
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 14.03.1997
Dvd 07.10.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 139 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 117.669
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film
Priser Oscar 1997, Bedste mandlige birolle
Golden Globes 1997, Bedste mandlige hovedrolle (komedie)

Se også...