Waterworld

Globale temperaturstigninger har smeltet polernes indlandsis og der findes ikke længere en tør plet på jorden. Befolkningen lever i maritime samfund i flydende byer konstant truet af omstrejfende pirater på plyndringstogt. Civilisationen flyder uden mål og med, og de overlevende må sætte deres lid til en enkelt mand, kendt under navnet Mariner, der tager kampen op mod piraterne og deres skånselsløse leder. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Adventure, Science Fiction
Instruktør Kevin Reynolds, Kevin Costner
Medvirkende Kevin Costner, Chaim Jeraffi, Rick Aviles, Zitto Kazann
Spilletid 136 min.
Biopremiere 27.10.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kevin Costner

(INSTRUKTØR)
Kevin Costner var i begyndelsen af halvfemserne et af Hollywoods sikre kort, men har siden da haft svært ved at trække folk til billetlugerne. Med sin afdæmpede spillestil og klassiske good looks fik sit gennembrud med film som Kasdans 'Silverado' (1985), thrilleren 'Ingen vej tilbage' (1987) og gangsterdramaet 'De uovervindelige' (1987). Eft...

Anmeldere

Scope
Hvor meget vand kan man få for en milliard?

Årets mest omtalte og udskældte filmprojekt er endt som et storslået og fornøjeligt eventyr.

Fremtiden. Menneskets idiotiske udnyttelse af naturen har endelig båret frugt: Drivhuseffekten har smeltet polerne og jorden er forsvundet i en enorm syndflod. En ny verden er dannet - Waterworld.

Det nye samfund
Tiden er gået og historien om syndfloden er blevet til en myte om verdens skabelse. Ligeledes eksisterer håbet om Landjorden som en myte om Det tabte Paradis. Jord, papir og planter er blevet de mest værdifulde handelsvarer.

De få overlevende mennesker klarer sig på bedste beskub. Nogle slår sig sammen i små flydende landsbyer, andre bliver ondsindede sørøvere, og enkelte ernærer sig som ensomme handelsmænd og "vandstrygere" på det åbne hav. En sådan ensom ulv er vor helt, The Mariner, spillet af Kevin Costner med vanlig højtidelig blanding af sammenbidthed og afstemt patos. The Mariner foretrækker at være ensom på havet og kun handle med andre af nødvendighed, for han er en afart af et menneske: Som et led i evolutionens krogede sti mod stadig tilpasning til omgivelserne har The Mariner udviklet gæller, små nydelige hudlapper bag ørene, og svømmefødder, knapt så nydelige hudlapper mellem tærene. Han er Fiskemennesket. Vi ved intet om hans oprindelse, og han har tilsyneladende ingen artsfæller, men nyder en ophøjet ro på sin behændige og robuste trimaran, et tre-skroget skib sammensat af et væld af metalstumper og vragdele, som så mange andre af den nye menneskeheds fartøjer.

Begivenhedernes udformning tvinger imidlertid The Mariner til at bryde sin isolation. For at handle varer søger han til en atol, en flydende landsby. Menneskene er tvunget tilbage i en næsten middelalderlig tilværelse: Beskidte, grådige og voldsomme lever de i deres små borge og forgår i deres dekadente indavl. Alligevel er der rester af teknologisk viden, en halvgal professor arbejder med forskellig mekanik og man har udviklet metoder til at genbruge de døde menneskekroppe: Det rådnende slam bruges til plantegødning. Verden er ussel og alt i alt ikke særlig behagelig, men den fungerer. Dog er der nogle mennesker, der stadig har ære i livet, som den hårde, men retfærdig leder af atollen. Og selvfølgelig er der en smuk, ung og solbrændt kvinde, som vor helt skal involveres med. Hun hedder Helen (spillet af Jeanne Tripplehorn) og har en forretning på atollen. Men det, der gør hende mest interessant, er det barn, der følger hende: På den kunstneriske og flabede pige Enolas (Tina Majorino) ryg er graveret en tatovering, som muligvis kan lede den rette tyder til Landjorden.

Handlingen sættes igang
Knapt er Costner ankommet til atollen før han afsløres som mutant og sættes i fangeskab. Heldigvis for ham angriber en bande sørøvere stedet, lige da han skal henrettes, og istedet for at blive "genbrugt" får han en chance for at slippe væk. Røverne er de grumme skurke The Smokers, som kan være deres navn bekendt: De både ryger cigaretter og sviner atmosfæren til med osen fra deres drabelige maskiner. Som de eneste besidder The Smokers nemlig et stort olielager, hvilket giver dem det faktiske herredømme over havet. De er en flok morderiske og barbariske kumpaner, en blanding af middelalderlige landevejsrøvere og højteknologiske stammefolk, og de ledes af den brovtende og storrygende The Deacon (Kapellanen) spillet med vanligt ekspressivt frikadelleri af Dennis Hopper.

Godt nok er The Smokers en effektiv bande tyvepak, men heldigvis er de ikke særligt kløgtige, og de er derfor ingen udfordring for vor snarrådige helt. Ledsaget af de to kvinder undslipper The Mariner med hiv og sving, mens atollen spektakulært bliver reduceret til pindebrænde. Desværre er problemerne langt fra slut, for det viser sig, at The Smokers egentlig er ude efter pigens tatovering. Deres lager af olie er faretruende lavt, og det er derfor pinedød nødvendigt for dem at finde den sagnomspundne landjord. Herefter går den vilde jagt selvfølgelig og efter to timers hæsblæsende action og spændende afsløring af den ene hemmelighed efter den anden - findes Landjorden mon? - kan man som tilskuer ånde lettet op og forlade biografen med en rigtig god følelse i maven.

Det holder vand
"Waterworld" er en oplevelse som ingen anden, og det er både på godt og ondt. Samarbejdet mellem instruktøren Kevin Reynolds og produceren Costner har fået slemme skår under det næsten umulige job det har været, at optage denne på alle måder storslåede film. Næsten al handling foregår til vands, og det har vandskeliggjort hele processen i en grad, der får Francis Coppolas problemer med "Apocalypse Now" til at ligne det rene vand. Skandalen har luret i Hollywood, hvor man har set denne film som enden på duksedrengen Costners herredømme som filmbyens heltefjæs numero uno. Skadefro har man gnedet sig i hænderne og håbet på en rigtig vandgang for de to Kevin'er. Men det hele er langt fra gået i fisk og Waterworld bør ikke ende som Costners Waterloo. På sine egne betingelser er det en fantastisk underholdende og flot film, der holder næsten hele vejen hjem.

Tonen er storslået fire-forestillings eventyr, dog med alvorlige undertoner, og glemmer man det ironiske i, at en film, der i den grad prædiker imod forbrugersamfundets selvforskyldte undergang, har kostet den vandvittige sum af en milliard kroner, er der smæk for skillingen til alle raske drenge. Illusionen af et fremtidigt post-apokalyptisk samfund er både tankevækkende og særdeles overbevisende, og det eneste skår i glæden er, at filmen i sin iver for at begejstre, nogle gange bliver et nummer for fantastisk. Heltegerningerne går mod slutningen over gevind og man fristes til at spørge: Er det en fugl? er det et fly? Nej, det er Superfisk!

Brugere

05/04-10waterworld
waterworld fra 1995 med kevin costner, og dennis hopper

i en fremtid hvor jorden er overdænget med vand klamrer de fleste sig til et sagn om et mytologisk sted kaldet dryland et barns hemmelighed kan afsløre de sidste rester af tørt jord på kloden og sikre den menneskelie racess overlevelse denne her film er en af mine favorit film fordi der er masser af action i og spænding derfor giver jeg den 6 store stjerner fra movie guy

01/03-08gennemført
waterworld er et storslået vandeventyr, hvor alt hvirker

dennis hopper er eminent og skæg som den skruppelløse skurk og heltepigen er et fund og uimodståelig god i rollen som pigen, der kan vise vejen til "dry-land"

behøver jeg at skrive at trippelhorn er dragende og costner spiller sin bedste rolle måske overhovedet. flotte stunts, flotte billeder og en gennemført god film

22/06-07Udemærket Historie
Glemt med det samme. Den virkede måske alt for langtrukken og manglende spænding. Men udemærket historie.

15/08-05søsyg
Sporadisk kedsommelig, men hovedsagligt ret så underholdende actioneventyr, der var tæt på at tørlægge Universal studiernes pengekasse. Inden premieren på Waterworld, havde folk med skadefro forventning postuleret, at filmen var et stensikkert flop af dimensioner, men på verdensplan fik Waterworld tjent pengene hjem, og indtægterne kompenserede lige akkurat for udgifterne. Instruktøren Kevin Reynolds (der tidligere har begået den ganske effektive nyfilmatisering af Robin Hood, også med Kevin Costner i hovedrollen) har utvivlsomt indladt sig på et storstilet og meget skrøbeligt projekt, men på trods af det ambitiøse og pengeslugende produktionsskala, så er Waterworld fundamentalt en rendyrket drengerøvsfilm, der både underholder og overbeviser uden overprætentiøse intentioner.

Forklari...

08/02-05Jonas
Anonym
Jeg elsker simpelthen denne film. Den har en kanon spændende historie og scenerne er flot lavet, og man føler sig virkelig "optaget" men man ser filmen. Det er dog kanon ærgeligt at den sidste halve time bliver en kedelig omgang tynd tis der virkelig overhoved ikke lever op til resten af filmen. Det virker lidt som om at filmen skulle laves hurtigt færdig i sidste ende af den ene eller anden årsag?.

18/01-05Glimrende idé
I udgangspunktet er denne film ét af de bedste bud på en troværdig fremtidsvision: Planeten Jorden er næsten dækket totalt af vand.
Filmens første halvdel holder i øvrigt glimrende "vand", og det er ikke uden grund, at filmens univers med de forkvaklede og groteske menneskelige eksistenser er blevet sammelignet med Mad Max-filmenes. Bortset fra nogle forklaringsproblemer undervejs (hvorfra stammer eksempelvis tobak på en planet dækket af vand? Og hvorfor kopierer røverne ikke bare det eftertragtede kort?) fungerer filmen måske endda udmærket helt frem til den sidste halve time, hvor alle problemer pludselig skal løses. Den beklageligt pladderromantiske slutning ender dog ikke ubetinget lykkeligt, men måske lægger den bare op til en "Waterworld 2"?

Den kvindelige voksenhovedrolleindeh...

21/07-03Vandgrød
Anonym
Waterworld må så absolut høre under kategorien vandgrød og af den tynde slags.

08/11-02Meget vådt affære.....
Anonym
Meget flot film og teknisk godt lavet. Jeg kom aldrig rigtigt ind i filmen, altså jeg følte intet efter jeg så den. Jeg havde glemt den med det samme. Den virkede måske alt for langtrukken og manglende spænding.

20/09-02forklaringsproblemer II
Anonym
Nu ved jeg godt, at man ikke skal tænke alt for meget over logikken i film som Waterworld, det er ikke det centrale. Og grundideen bag filmen er også ok. Men det virker ganske mystisk, at man kan dykke ned og se gamle byer. Det må så være byer, der ligger på toppen af de højeste tinder i Andes og Himalaya?! Og da de så kommer til en idyllisk sydhavsø med sandstrande ville det være mere realistisk, hvis de kom til et klippeskær (toppen af et bjerg)

28/08-02var engang min ynglings!!
Anonym
Waterworld var engang min ynglingsfilm... jeg syntes den var noget af det mest spetakulære jeg længe havde set, og var sikker på at dette var virkelig filmen over alle film... dengang var jeg så 12... ok.. hmmm... siden dengang er der jo kommet nok så mange andre fantastiske film til, men stadig... jeg må altså indrømme at jeg altid vil være fascineret af waterworld... og især Kevin Costner som er så en intens skuespiller at det næsten gør ondt!!!

Waterworld appelerer til det mystiske og fantasien indeni os alle sammen, og man må indrømme at selve plottet, handlingen, historien i det mindste er ret originalt.. jeg faldte i hvert fald for det... og synes at den er en go 2 timers underholdning hver.. det kan godt være at den ikke beskriver verdenssituationen som den burde være, eller be...Fakta

Medvirkende
Mariner Kevin Costner
Drifter Chaim Jeraffi
Gatesman Rick Aviles
Zitto Kazann
Leonardo Cimino
Priam Zakes Mokae
Helen Jeanne Tripplehorn
Nord Gerard Murphy
Enola Tina Majorino
Deacon Dennis Hopper
Bag kameraet
Instruktion Kevin Reynolds, Kevin Costner
Produktion Kevin Costner, John Davis, Charles Gordon, Lawrence Gordon
Manuskript Peter Rader, David N. Twohy
Fotografi Dean Semler
Klip Peter Boyle
Scenografi Dennis Gassner, Dennis Trimmer
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Adventure, Science Fiction
Nøgleord Pirat
Premieredatoer
Biograf 27.10.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 136 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 182.870
Selskab Universal Pictures, Davis Entertainment, Gordon Company, Licht/Mueller Film Corporation
Biodistributør United International Pictures

Se også...