En simpel Plan (A Simple Plan)

Tre mænd finder en taske med 4,5 millioner dollars i et snedækket landskab, og straks sættes en lavine af blodige begivenheder i gang, i forsøget på at holde fast på de mange penge. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Thriller
Instruktør Sam Raimi
Medvirkende Bridget Fonda, Billy Bob Thornton, Bill Paxton, Brent Briscoe
Spilletid 120 min.
Biopremiere 11.06.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sam Raimi

(INSTRUKTØR)
Samuel M. Raimi er mest kendt for den legesyge, over-the-top fortællestil, han lagde for dagen i sin rundtossede splattertrilogi 'Evil Dead' (1982, 1987, 1992). Med 'Darkman' (1990) trådte han ind i de større budgetters land uden at miste sit dynamiske fingeraftryk. I 1995 instruerede han Russell Crowe og Sharon Stone i westernfilmen 'De hurt...

Anmeldere

Scope
I skovens dødstille ro

Sam Raimi har lagt de legesyge manerer på hylden og i stedet brugt energien på en meget voksen og moralsk skæbnefortælling

Hvad nu hvis Den amerikanske drøm, i form af en taske med 4,5 millioner dollars, dumpede ned fra himlen i en vildfaren flyvemaskine, og der var en god chance for, at ingen ville lede efter pengene. Ville du gribe chancen for at forsøde resten af tilværelsen, eller ville dit overjeg straks gå i selvsving, og få dig til at aflevere kontanterne til nærmeste, rare politimand? Et svært dilemma, men hovedpersonerne i "En simpel plan" er parate til at tage chancen og overhører trodsigt bemærkningen - og filmens løftede pegefinger: "Man arbejder for den amerikanske drøm, man stjæler den ikke". Dermed har Fanden fået rakt den lillefinger, der kan få så skæbnesvangre konsekvenser.

Moral på glatis

Lige så snart beslutningen om at gemme den indholdsrige taske er taget, spreder mistroen sig mellem de tre medsammensvorne, brødrene Hank og Jacob samt vennen Lou. I en lille snedækket flække i USA kan en lavine af blodige begivenheder tage sin begyndelse, men det sker uden brug af Sam Raimis typiske splattereffekter fra "Evil Dead" filmene, og der er også lagt låg på de ekvilibristiske kamerature, som for eksempel kunne ses i hans sidste film "The Quick and the Dead" (1995). Man skulle tro at Raimi snarere har skævet en del til vennernes (Coen brødrene) "Fargo", dog uden at benytte sig af denne films forløsende humor.

Bill Paxton og Billy Bob Thornton spiller de to brødre mens Brent Briscoe tager sig af den usympatiske drukkenbolt Lou. Bill Paxtons Hank er den respekterede bedsteborger, der for hver uforudset begivenhed får tilbagevendende moralske forkvabbelser, men han støttes gennem hele forløbet af sin skarpsindige kone (Bridget Fonda), og skøjter derfor gladeligt videre ud ad sin kriminelle løbebane. Det er dog den eminente Billy Bob Thornton, der som den småtbegavede storebror har fået fornøjelsen af filmens mest interessante figur. Han leverer indgangsbilletten til en dybere forståelse af Hank og de omstændigheder, der har formet de to brødres sind. Hos denne taber lurer også forræderiet, og Billy Bob har en imponerende evne til at blive ét med sine ekstreme eksistenser på filmlærredet. I "En simpel plan" hjælpes han godt på vej af en rustik retro-brille og en besnærende frisure.

Less Is More (But It's a Bore?)

På trods af de endeløse muligheder for at kaste sit publikum rundt i en labyrint af løgn af bedrag har Raimi valgt at lave en meget simpel film om almindelige mennesker, der ikke kan overskue konsekvenserne af et enkelt fejltrin. Man bliver derfor en anelse skuffet, hvis man (som denne anmelder) sætter næsen op efter en intrige med masser af twists og krøller på halen. Det psykologiske drama udfylder ikke i tilstrækkelig grad tomrummet efter de manglende overraskelsesmomenter, og som en dyne af nyfalden sne lægger der sig en overrumplende afdæmpethed over hele filmen. Tragedie eller ej, mon ikke det moralske dilemma ville være lige så svært, hvis nu sådan en taske pludselig endte på et biografsæde - lige ved siden af dig?

Brugere

22/11-04En klassiker!
Anonym
En helt igennem fantastisk film. Den er godt bygget op og skuespillet er godt. Jeg kunne godt have undværet Billy Bob, da han ikke er verdens bedste skuespiller, men historien trækker dog det hele op til en klassiker. Bill Paxton er som altid god og i denne film er han på toppen. Filmen får 6 stjerner, men pga Billy Bob får den 5.

21/11-04Forbrydelse betaler sig ikke.
Anonym
...ja!

over and out

21/11-04Ondeste film nogensinde?
Anonym
*** Advarsel - Spoilers! ***

Selv i de uendelige oceaner af mange main-stream og happy-ending film vi konstant oversvømmes af, dukker der ind imellem film op, der slår benene væk under en, fordi de ikke nydeligt løser det hele til sidst og faktisk ender rigtigt, rigtigt galt for de medvirkende.

Det er ikke tit vi ser dem, og da slet ikke når amerikanerne står bag, men her er en af slagsen, der virkelig er så hjerteskærende ond i sin udvikling, at det virkeligt efterlader ar på sjælen. Ikke at det her er voldsomt som sådan, for det hele er faktisk ikke ret voldeligt i forhold til så meget andet, men her er det skræmmende nærværende og overbevisende, når tingene går galt, og man føler i sandhed, at det hele kunne ske lige henne om hjørnet.

Umiddelbart skulle man ikke tro det, når ...

17/05-04Whatcha gonna do boys?
Anonym
Advarsel: Mulige spoilers.

Ved en tilfældighed finder de to brødre Hank og Jacob og deres ven Lou et nedstyrtet fly og i flyet findes der fire millioner dollars i kontanter. De tre beslutter sig straks at beholde pengene og aftaler, ikke at bruge dem før der går lidt tid. Men efterhånden begynder de at beskylde hinanden for at ikke holde sammen om det her, og snart bryder deres forhold sammen.

Velspillet og veludført lille thriller med en overraskende god handling. En anelse langsommelig indimellem, men det kan accepteres.

Slutningen er lidt kikset og typisk, jeg havde forestillet mig at Hank ville beholde pengene efter så mange anstrengelser, men desværre vælger han at brænde det hele. Derfor gør Hank det der er moralsk rigtig, så filmen ikke ville støde nogen.

Filmen rejs...

28/10-03de lokales hybris
Anonym
Meget interessant og atypisk stille thriller om konsekvenserne af "En Simpel Plan" for at få penge og slippe væk fra trædemøllen. Kort sagt styrter et fly ned i en skov i USA fyldt med penge og et par lokale i en nærliggende by prøver at beholde dem.
Det der gør den langt mnere interessant en andre film med lignende præmisser er at karakterene er nede på jorden og meget troværdige. Slutningen er melankolsk, og som det oftest ses i over deprimerede europæiske film. Cool film.

Værd at se...

28/10-03simpelt, men effektivt
Anonym
Spiderman-instruktøren Sam Raimi har lavet film i mange forskellige genre. Denne thriller er uden tvivl en af de bedre indenfor genren, da den faktisk er realistisk. Visse ting i filmen er en smule konstrueret, men det hele er lavet så godt, at man virkelig føler sig til stede, som en flue på væggen.

Billy Bob Thornton og Bill Paxton spiller afdæmpet og foruroligende. To begavede skuespiller, der ikke har fået den opmærksomhed, de fortjener. Filmen er seværdig bare på grund af dem. Musikken af Danny Elfman er herlig skræmmende, og løfter visse scener i filmen til skide uhyggelige. Filmen er heldigvis ikke fyldt med splatter og blod, og Raimi styrer sine lyster.

06/06-02Before Spiderman There Was....
Anonym
Spændende og veldrejet thriller med et par gedigne overraskelser. Paxton er god i rollen som den lidt kedsommelige type, der rummer lige så store uhyrer som alle andre når det drejer sig om mange penge. Thornton spiller Paxtons lidt tumpede bror og gør det (atter) virkelig godt. Raimis hidtil bedste film, der også er den mindst effektfyldte (og nej, det er ikke derfor den er den bedste). Bliver næppe en kultfilm som hans andre film, dertil er den ikke fantasirig og blodig nok (selv om blodet flyder her også). Psykologisk nervepirrende og effektiv thriller der har nogle gode, dybe portrætter om de værste sider i os alle.

Fakta

Medvirkende
Sarah Bridget Fonda
Jacob Billy Bob Thornton
Hank Bill Paxton
Lou Brent Briscoe
Baxter Gary Cole
Carl Chelcie Ross
Nancy Chambers Becky Ann Baker
Tom Butler Jack Walsh
FBI agent Jenkins Bob Davis
Bag kameraet
Instruktion Sam Raimi
Produktion James Jacks, Adam Schroeder, Patrizia von Brandenstein
Manuskript Scott B. Smith
Fotografi Alar Kivilo
Klip Eric L. Beason, Arthur Coburn
Musik Danny Elfman
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Neo-noir
Nøgleord Brødre
Premieredatoer
Biograf 11.06.1999
Dvd 05.05.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 120 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 5.786
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør Constantin Film

Se også...