A Dangerous Method

I 1904 afprøver Carl Jung en tidlig udgave af psykoanalyse på den hysteriske ungmø Sabina. Hendes kvaler viser sig at have udspring i seksuelle drifter, hvilket får Jung til at kontakte den ældre doktor Freud i Wien. Et venskab udvikler sig mellem de to psykiatriske pionerer. Situationen kompliceres dog, da den frisindede Otto Gross overtaler Jung til at starte et SM-forhold til sin patient. © Scope

Produktionsår 2011
Genre Drama, Thriller
Instruktør David Cronenberg
Medvirkende Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender, Vincent Cassel
Spilletid 99 min.
Biopremiere 21.06.2012
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen har en dansk far, men er vokset op på Manhattan og i Argentina. Ved hjælp af talrige biroller i mere eller mindre lødige produktioner, ofte som bad guy, har han langsomt, men sikkert, arbejdet sig op i hierarkiet. Man skal dog være vaks for at huske Viggo fra film som 'Vidnet' (1985), 'Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre 3' (...

Anmeldere

Politiken
"Cronenberg er faldet for fristelsen og har skabt en film, der gør stærkt indtryk uden dog at forløse det højst interessante stof helt vellykket..."

Berlingske
"...en sober, seriøs og snakkende film. Den forsøger ikke at skjule sit ophav som roman og teaterstykke, men følger loyalt sine tre hovedpersoner ind i psykens uudforskede land."

Jyllands-Posten
"Det er spændende og appellerer til tilskuerens videlystne opmærksomhed, men bevægende eller medrivende bliver historien aldrig trods højspændingen mellem de implicerede."

Information
"Med A Dangerous Method har Cronenberg og manuskriptforfatter Hampton fremstillet og gjort den relevant psykoanalysens barndom sobert - med universelt fokus på menneskelig drift og fortrængning. Det gør den ikke til en drøm af en film. Men som ufarligt, velspillet historisk snakkedrama må den gerne få lidt taletid."

Ekstra Bladet
"...har klart sin styrke som begavet historiefortælling frem for som original, visuel oplevelse. Med andre ord en film, der er lavet mere med overjeget end med underbevidstheden."

B.T.
"Interesserer man sig for emnet, vil ' A Dangerous Method' blive hængende i bevidstheden, længe efter man har forladt biografen. Den er både anderledes, modig, respektfuld over for historien og i øvrigt en flot, flot filmet oplevelse."

Cinemazone
"...A Dangerous Method præsteret en ganske effen film, der ikke kun skal ses som et interessant studie udi skuespillets kunst men ligeledes som et interessant studie i menneskelivets gedulgte sider..."

Brugere

27/11-12Psykoanalytisk drama og smæk i den bare
Den står på psykoanalyse, undertrykte lyster og smæk i den bare til Keira Knightley, når David Cronenberg lægger publikum på briksen i 'A Dangerous Method' – et trekantsdrama mellem psykiaterne Sigmund Freud, Carl Jung og den yndige patient Sabina Spielrein.

Det er alene i kraft af de to prominente herrer og deres idéer om det menneskelige sind en fascinerende film. Der dykkes således veloplagt ned i den komplekse psyke, hvor bortgemte følelser og seksuelle drifter sprutter løs. Det er dog i lige så høj grad den fængslende historie om ambitioner og store egoer samt kærlighed og sjælefred, der binder dramaet om de tre skæbner nærværende sammen.

- in the making: http://www.filmskribenten.dk

19/07-12Ekstremt velspillet portræt af mødet mellem to store teoretikere
Kort fortalt:
Historisk drama, hvis omdrejningspunkt er venskabet og bruddet mellem Carl Jung og Sigmund Freud i årene op til 1. Verdenskrig. Sabina Spielrein bliver portrætteret som en afgørende faktor i forholdet mellem de to mænd - hun var en patient hos Jung, der senere blev hans elskerinde og én af verdens første kvindelige psykoanalytikere. Filmen skildrer, hvordan Jung - med input fra Spielrein og andre - bryder med Freuds tidlige teorier om psykoanalyse og begynder at formulere sin egen teoretiske retning.

Er det så tørt og teoretisk, som det lyder?
Slet ikke. Der er ingen tvivl, om at instruktør David Cronenberg har dyb respekt for sit stof, og det samme gælder Christopher Hampton, som har skrevet manuskriptet, baseret på sit eget teaterstykke. Men filmen har en god balan...

22/06-12Interview med Cronenberg
Den tidligere så rabiate, canadiske instruktør David Cronenberg fuldbyrder sin gradvise sublimering af virkemidlerne i "A Dangerous Method". Skarpsindige iagttagere vil dog stadig genkende understrømmen i det dannede snakkestykke som stilfærdigt Cronenberg'sk. Hans signatur findes i den tematiske vished om, at uanset hvor meget samfundets normer holder dem i ave, vil menneskets dyriske impulser altid finde vej op til overfladen.

I eksklusive interviewuddrag på Bries Blog-O-Rama fortæller David Cronenberg om castingens kunst, "Eastern Promises 2" og giver sit personlige bud på, hvorfor tegneserier er blevet Hollywoods foretrukne litterære forlæg:

http://brianiskov.blogspot.com/...interview.html

Fakta

Medvirkende
Sigmund Freud Viggo Mortensen
Sabina Spielrein Keira Knightley
Carl Jung Michael Fassbender
Otto Gross Vincent Cassel
Emma Jung Sarah Gadon
Professor Eugen Bleuler André Hennicke
Sandor Ferenczi Arndt Schwering-Sohnrey
Jungs sekretær Mignon Remé
Bag kameraet
Instruktion David Cronenberg
Produktion Jeremy Thomas
Manuskript Christopher Hampton
Forlæg Christopher Hampton, John Kerr
Fotografi Peter Suschitzky
Klip Ronald Sanders
Scenografi James McAteer
Musik Howard Shore
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Periodefilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Baseret på teaterstykke, Psykiatri
Premieredatoer
Biograf 21.06.2012
Dvd 30.10.2012
Øvrige oplysninger
Land Canada, Frankrig, Tyskland, Storbritannien
Sprog Tysk
Produktionsår 2011
Spilletid 99 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Elbe Film, Millbrook Pictures, Talking Cure Productions
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...